smażone lody - 657 przepisów (strona:11/44)

Szarlotka - zwiastun jesieni oraz sposób na jabłka w słoiku na zimę 171

będzie rumiana kratka:) 5. Nie wiem dlaczego, ale gorąca szarlotka najlepiej smakuje z porcją lodów!    SMACZNEGO!!! O! A w takie słoiki pakuję jabłka na szarlotkę. A dżemik jabłkowy robi się bardzo prosto. Obieram jabłka, kroję na kawałki, następnie wrzucam na patelnię i smażę, odparowuję wodę. Gdy robi się papka, to dodaję trochę cukru do smaku. Gdy jabłka

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 178

skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada, czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze mnie lody!!! Obok jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami

Taste Of My Day
Lody wiśniowe z kawałkami czekolady 205

Lody nie tylko dla ochłody. Bardzo smaczne – nie za słodkie, lekko kwaskowate i z fantastycznie chrupiącą czekoladą. Mleczną czekoladę można zastąpić gorzką, która jest bardziej intensywna. SKŁADNIKI: 300g wiśni 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 szklanka śmietanki 30% 50g czekolady mlecznej Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu i smażyć, aż wiśnie(...)masę. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Co godzinę przemieszać ze względu na to, że większe kawałki czekolady będą opadać na spód. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Desery , Lody i desery lodowe , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , kremówka , wiśnie

https:KKuchniaMniam
Sos żurawinowy 204

prosty i szybki w przygotowaniu. Używam go przeważnie do dań mięsnych (np. do smażonej piersi z kaczki, lub piersi indyka , bo z nimi smakuje po prostu pysznie!). Do dań słodkich nadaje się także. Taki sosik podany na ciepło idealnie kombinuje się z lodami . Jak już wspomniałem, jest idealny w smaku, a wszystko to dlatego, że jest

Kuchnia Łukasza
Mrożone kostki ziołowe 167

osusz na papierowym ręczniku. Poobrywaj je z gałązek, jeśli chcesz - drobniej posiekaj.Przygotuj pojemniki na lód. Do każdego pojemniczka wsyp wybrane zioła i zalej odpowiednią porcja oliwy z oliwek. Gotowe pojemniki zamroź i tak przygotowane przechowuj do momentu zużycia w zamrażarce.Możesz na nich smażyć wszelakie dania albo z rozpuszczonych przyrządzić sos do sałatek. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Mus z Malin 239

jest zapach zawartości słoika.  Dlaczego mus? Choćby dlatego, że pestek jest mało, do lodów, deserów i wielu innych słodkości. Wszystko będę Wam pokazywać na bieżąco :) Składniki: 2,5 kg malin 1 kg cukru Wykonanie: Maliny przebieramy. Wkładamy do naczyń, w których zwykle smażymy przetwory. W moim przypadku zawsze są to woki, w tym roku Ballarini, co cieszy mnie

Blondynka Gotuje
Płonące naleśniki – Crepes suzette 182

cztery złożone naleśniki, zwiększ temperaturę, podlej wódką i zapal. Pamiętaj aby wyłączyć wentylator. Smaż naleśniki tak długo aż alkohol się wypali. Przełóż na półmisek i w ten sam sposób usmaż pozostałe naleśniki. Podaj naleśniki z jabłkami. Polej sosem i posyp cukrem pudrem. Waniliowe lody lub jogurt również świetnie pasują do tego deseru. The post Płonące naleśniki – Crepes

codojedzenia
Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem 234

rzepakowy z tymiankiem doskonale będzie się komponować ze śledziem i świeżymi sałatami, idealny do smażenia, pieczenia i duszenia. Wzbogaca smak potraw. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy dla organizmu. Składniki: 400 ml oleju rzepakowego 500g lodu świeży tymianek Przygotowanie Lód przesypujemy

Kulinarne pyszności Molki
KARMELIZOWANE JABŁKA 306

deserów. Pyszne na ciepło, prosto z rondla, podane w wysokim pucharku z gałką lodów waniliowych. Przygotowane w ten sposób są delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach.  Najlepiej wybierać twarde, jędrne jabłka typu antonówka lub szara reneta. Pamiętajmy, że wymagają one dłuższego smażenia niż miękkie i mączyste jabłka, które rozpadną się już po kilku minutach podgrzewania. Jeśli

cool and minty
Bezglutenowe gryczano- migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto 145

dosyp cukier trzcinowy i kieliszek amaretto. Gotuj, aż alkohol odparuje. 3. Placuszki smaż na ceramicznej patelni bez tłuszczu . 4. Po upieczeniu pozwól aby ostygły. 5. Połóż na półmisek rozłóż wiśnie i skąp talerz w wiśniowo- amatettowym sosie. Podawaj gorące wiśnie  z kulką lodów śmietankowych. Pycha

AZgotuj!
Placki z cukinii 168

dużo miąższu w środku, to można go wydrążyć za pomocą łyżki np. do lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż cukinia zawiera w sobie dużo wody, albo nadmiar wody po prostu odlać, kiedy cukinia troszkę poleży. Do miski dodajemy resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym.Usmażone placki najlepiej wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu.Wskazówki

upichcic
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 253

trzech dużych dyskontów mam w czym wybierać ale trafi się, że wpadnie mi w ręce ryba mrożona. Jeśli kupujecie mrożone filety rybne koniecznie zwróćcie uwagę na to ile mają lodu – nierzadko okazuje się, że ryba to zaledwie 1/3 wagi tego co kupiliście. Ja najczęściej wybieram filety z firmy Abramczyk – zabrzmiało to jak reklama, niestety nikt mi za to nie płaci(...)lodowej glazury i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ryba po rozmrożeniu kąpała się w lodowatej wodzie. Same filety są sprężyste, jędrne i jednolite. Nie rozpadają się podczas smażenia. Na 12-16 godzin przed szykowaniem ryby na obiad wyjmuję filety na talerz i przekładam do lodówki, żeby wolno się rozmrażały – dzięki temu zostają jędrne. Tego samego dnia którego robię obiad

Karo in the Kitchen
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 187

brązowego cukru (można astąpić stewią lub syropem agawy) 1 łyżeczki soli 2,5 szklanki przecieru pomidorowego (taki z butelki lub kartonika) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju do smażenia warzyw ewentualnie sól, cukier i pieprz do smaku Przygotowanie ryby: Z przygotowanych składników ugotować wywar (gotować na b. wolnym ogniu ok. 25 mniut od zagotowania wody) i posolić do smaku(...)wywaru zamrożone płaty, jego temperatura obniży się, lód rozcieńczy wywar i straci smak. W takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby. Przygotowanie: Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać utarte warzywa i drobno pokrojony czosnek

Codziennik Kuchenny
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 207

kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem.Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy : w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Wegeburgery z zielonej soczewicy 179

zaczęła się przypalać. Soczewicę po ugotowaniu możecie nie do końca dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować. Ja wolę pierwszą opcję, gdzie wyczuwalne i widoczne są jeszcze kawałki soczewicy.   Smażymy na łyżce oleju pieczarki, dodajemy je do soczewicy. Podsmażamy również cebulkę – należy ją drobniutko pokroić i zeszklić. Pod koniec szklenia cebulki wciśnijcie do niej dwa ząbki czosnku- ich smak nie będzie(...)żeby zespoiła wilgotne składniki.   Naszykowałam kotlety, kładąc łyżką do lodów równe porcje masy na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia i formowałam kotlety dłonią. Kotletów o wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej wyszło mi 12. Nie mogą być za cienkie, bo się porozpadają, miejcie to na uwadze. Smażymy je na oleju z obu stron, delikatnie odwracając, do lekkiego zrumienienia

Karo in the Kitchen