smażone lody - 657 przepisów (strona:19/44)

Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 161

dekoracji piernika i muszę przyznać, że są naprawdę bardzo efektowne. - masła kakaowego w pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać go do smażenia omletów czy placków, ze względu na charakterystyczny smak i kakaowy zapach. Dodane do czekolady nadaje gładkości jej strukturze. - błyszczących perełek Crispearls ™ Smaków do wyboru jest sporo, jednak ja wybrałam(...)Jako że jestem wielką fanką karmelu z solą, nietrudno zgadnąć, że pierwszy smak podbił moje serce. Oba rodzaje są wyjątkowo chrupiące i świetnie nadają się np. jako posypka do lodów czy kawy. Co ciekawe, Crispearls są jak małe ziarenka kawioru. Mają tylko 2 do 3 mm średnicy! - francuskich prażynek Pailleté Feuilletine Kolejna cudowność! Prażynki mają ciekawy, lekko maślany

Poranek na słodko
Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym) 217

Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.) Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze). Pączki smażyć (partiami) w rozgrzanym (do około 130-150 stopni) tłuszczu do chwili, aż będą złoto-brązowe. (W międzyczasie zamieszać, aby obróciły się na drugą stronę.)  Pączusie odsączyć z nadmiaru tłuszczu(...)ciepłym syropem. Całość odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły (*). (W międzyczasie należy sprawdzić poziom nasiąknięcia.) Pączki przechowywać w lodówce. Podawać na zimno lub ciepło (podgrzane) - np. z lodami. Można je polać dodatkową porcją syropu i posypać posiekanymi orzechami. (*) Jeśli pączki nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić (szpileczką) w nich małe dziurki i podgotować (pod przykryciem) w syropie

Di gotuje
PANCAKES (BEZGLUTENOWE) KUCHNIA FILMOWA 186

Pancakes to jedno z najpopularniejszych dań występujących w filmach. Amerykańskie śniadanie nie obejdzie się bez pancaków, obok kubełka lodów to niezastąpione lekarstwo na złamane serce :) Jeśli macie ochotę pooglądać pankejkowe filmy to polecam  Totalna Magia ,  Co gryzie Gilberta Grapa ,  Pulp Fiction SKŁADNIKI: - szklanka mąki (u mnie mieszanka bezglutenowa) - szklanka mleka - szklanka wody gazowanej - łyżka cukru - łyżeczka(...)sody  - szczypta soli - 3 łyżki rozpuszczonego masła - słodkie dodatki (u mnie karmelizowana brzoskwinia i sos klonowy) WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY  być w temperaturze pokojowej. Wystarczy je zmiksować i smażyć placuszki na suchej, gorącej patelni. Podawaj w formie stosiku z ulubionymi dodatkami :) Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sycylia naszym okiem 207

kombinacji od naszej rezydentki, nie mógł się uspokoić. Dopiero kiedy następnego dnia dostał w garść wielką, puchatą bułkę z dwoma gałkami lodów doszedł nieco do siebie. Same lody są na Sycylii przepyszne, a połączenie z brioszką jest genialne- to co się rozpuści wsiąka w drożdżowe ciasto, które później zjada się ze smakiem. Z lekkim wstydem przyznam(...)pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata.   Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione

les mirabelles
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 524

sól, pieprz do smaku, płatki chilli do smaku Przygotowanie: W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze pół minuty. Dodaj suchy makaron, bulion warzywny oraz pomidory z puszki (rozgnieć pomidory przy pomocy łyżki). Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut. Przemieszaj(...)włoski przekrój na pół następnie pokrój na cienkie plasterki. Podobnie na plasterki pokrój rzodkiewki. Ja wzorem Jamiego zrobiłam to w robocie kuchennym. Przełóż warzywa do miski z wodą i lodem i pozostaw na 15 minut, dzięki czemu staną się bardzo chrupiące. Obierz ziemniaki i umieść w garnku z wodą. Zrób sos do surówki, mieszając ze sobą oliwę z sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Kompot z rabarbaru 155

grube kawałki wielkości ok 1 cm. Na dno garnka wsypać cukier i pogrzać go na małym ogniu, aż zacznie lekko brązowieć. Dodać rabarbar i mieszać, aż wszystko zacznie się smażyć przez około 2-3 minuty. Powoli wlać wodę i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszać(...)przez sito do dzbanka i dosłodzić do smaku w razie potrzeby. Następnie udekorować świeżymi listkami mięty i melisy. Podawać schłodzony.  W upalne dni kompot wyśmienicie smakuje wraz kostkami lodu, świeżą miętą oraz plasterkami cytryny czy pomarańczy

Aromatyczne Podróże
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 149

chrzanem. Do ziemniaka i do pstrąga Schloss Maissau Gruner Vetliner 2013 Weinviertel. Następnie sum sous vide przykryty liściem funkii z pędami chmielu i chrupiącym żółtkiem (żółtko sous vide, panierowane, smażone). Sum nie zachwycał... ale dodatki zdecydowanie tak. Do suma St. Andrea Orokke 2011 Eger. Kolej na dania mięsne: grasica, dzikie zioła i sos z grillowanych szparagów. Piękne i smaczne danie(...)pobliskich łąk. Do grasicy Delheim Shiraz 2012 Stellenbosch. Drugim daniem mięsnym była jagnięcina z kapustą, emulsją z pokrzywy i pędami groszku.  Przyszła kolej na deser - kandyzowane szparagi, lody szparagowe, kruszonka migdałowa, granita ze świeżego mleka, młode igły sosny. Całość skropiona miętowa oliwą. Bardzo ciekawy (pozytywnie ciekawy) deser. Ktoś powiedział, „że niby dobre, ale malizną czuć” ;) Drugim deserem

królestwo garów
Domowe wafle. 4266

rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1,5 szklanki mleka szklanka mąki szczypta soli Przygotowanie:  Jajka ubijamy z cukrem, aby powiększyły swą(...)powstałej masy dodajemy mąkę, sól i mieszamy, aby powstało nam ciasto gęstości śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub mleko).   Rozgrzewamy waflownicę, wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy przez ok. 5 min. Następnie formujemy rurki, płaty lub rożki. Odkładamy do przestygnięcia. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Domowe sushi bananowe (świetna przekąska dla dzieci) 169

masło orzechowe dodatki do posypania otręby pestki dyni kasza jaglana ekspandowana amarantus ekspandowany nasiona chia Wykonanie Sushi możesz zrobić na dwa sposoby. Jeśli nie chce Ci się smażyć placków to obranego ze skórki banana wysmaruj domową nutellą lub masłem orzechowym i posyp wybranymi dodatkami. Jeśli masz więcej czasu to usmaż placki (moje są zrobione na mleku roślinnym), zawiń banana, posmaruj(...)przykład nasionami chia. Smacznego! Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Domowe sushi bananowe (świetna przekąska dla dzieci) 172

masło orzechowe dodatki do posypania otręby pestki dyni kasza jaglana ekspandowana amarantus ekspandowany nasiona chia Wykonanie Sushi możesz zrobić na dwa sposoby. Jeśli nie chce Ci się smażyć placków to obranego ze skórki banana wysmaruj domową nutellą lub masłem orzechowym i posyp wybranymi dodatkami. Jeśli masz więcej czasu to usmaż placki (moje są zrobione na mleku roślinnym), zawiń banana, posmaruj(...)przykład nasionami chia. Smacznego! Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
PASTA SEZAMOWA TAHINI 217

diecie wegetariańskiej i wegańskiej,  jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i   i baba ghanous. Można  również wykorzystać ją  do chałwy, lodów lub  sezamek. W Azji sezam uważany jest za symbol nieśmiertelności -    jest bogaty w magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Bogate źródło wapnia(...)rzepakowego Nasiona sezamu wsypałam na suchą i rozgrzaną patelnię. Prażyłam go ciągle mieszając przez kilka minut. Powinien być lekko złoty i lśniący. Nie można go przypalić ani za długo smażyć - stanie się wtedy gorzki. Następnie wystudzone nasiona zmiksowałam. Użyjcie dobrego blendera albo młynka do kawy. Zapach podczas mielenia jest rewelacyjny. Pachnie chałwą  w całej kuchni. W trakcie albo

potrawyregionalne
Zupa gulaszowa czyli Zupowy Wtorek odc.68 192

Rozpoczęcie roku szkolnego mamy już za sobą. były lody i spacer a teraz póki obowiązki jeszcze nie dopadły dzieciaki bawią się na całego. Upał doskwiera wszystkim ale i jeść się chce więc nie pozostaje nic innego jak stanąć przy kuchni. Miałam ochotę na treściwą zupę i przypomniałam sobie o gulaszowej. Tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w dodatku(...)KUCHNI nr 8/2015.   Zupa gulaszowa po 500 g chudej wieprzowiny i wołowiny, pokrojone w kostkę oliwa do smażenia sól 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki i pietruszka, obrane i pokrojone w talarki kawałeczek selera, pokrojonego w kosteczkę 1 czerwona papryka, pokrojona w paski po 1,5 łyżki papryki słodkiej zwykłej i wędzonej 2 ząbki czosnku listek laurowy szczypta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 249

rukolę i kukurydzę, całość dobrze zmieszaj.Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podsmaż lekko. Dorzuć do tego szpinak i smaż kilka minut, aż szpinak puści i odparuje wodę. Do szpinaku dodaj porwany na kawałki ser pleśniowy i zamieszaj, niezbyt dokładnie, tak, żeby zostały jeszcze nieroztopione kawałeczki sera. Dopieprz i dosól(...)patelni garść płatków migdałowych, na złoto-brązowy kolor.Na talerzu ułóż podłużną porcję szpinaku, na to wyłóż kawałek upieczonego łososia i posyp uprażonymi migdałami.Ryż basmati nakładaj łyżką do lodów lub zwykłą łyżka, w formie kulek. Polej dla ozdoby polewą balsamiczną i podaj z Kawałkom cytryny. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Bazarek Smakoszy :) 212

sprawia, że świetnie nadaje się do diety diabetyków czy osób stosujących diety niskokaloryczne. Charakteryzuje się delikatnie słodkim smakiem. Dzięki poręcznej i bardzo praktycznej butelki można nim swobodnie polewać potrawy, lody, gofry, placuszki, a jako dobry rozpuszczalnik w płynach użyć do koktajli, napojów, deserów.  MASŁO GHEE  To inaczej masło klarowane, czyli bezwodny tłuszcz mleczny. Pozbawiony laktozy(...)bogatych właściwościach leczniczych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Wspomaga trawienie. Polecane przy wrzodach żołądka. Jest dobrym źródłem antyoksydantów. Dba o prawidłowy wygląd i zdrowie skóry. Można używać go do pieczenia, smażenia, duszenia, do gotowych potraw, jako smarowidło do chleba i wiele innych. Ma delikatny maślany smak, który nadaje potrawom niezwykłego aromatu i sprawia, że smakują one przepysznie. Mimo swoich właściwości zdrowotnych

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania