smażone lody - 657 przepisów (strona:19/44)

Śniadanie jak w "Grze o Tron" 199

trochę bekonu. Podsmaż go dobrze, żeby był chrupiący. - Służący skinął głową i wycofał się. Tyrion odwrócił się do swojego rodzeństwa. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 97 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Screen z filmu "Gra o tron". Screen z filmu "Gra o tron". W Świecie "Gry o Tron" na śniadania jada się boczek, jajka na twardo(...)miód, konfitury, warzywa, owoce, owsiankę, pasztet, a przede wszystkim ciemny chleb. Pija się, wedle uznania, herbatę miętową, kompoty, piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu: ciemny chleb, smażony boczek, sadzone jajka, jajka ugotowane na twardo, pasztet, pomidory, ogórek i śliwki. Zapraszam również na kawałek cytrynowego placka Aryi

Passions hobbies life
Wątróbka drobiowa z jarmużem w sosie malinowym 184

Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2-4 Składniki: 500 g wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 3 liście jarmużu, mąka do obtoczenia wątróbki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sos malinowy: 350 g mrożonych malin (w sezonie świeżych owoców), 200 ml białego wytrawnego wina, ocet balsamiczny, 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Jarmuż blanszować(...)gotującej się wodzie z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki cukru (porwane liście bez grubych nerwów włożyć do gotującej się wody, po 2 minutach przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie). Maliny zalać winem, dodać zioła prowansalskie, gotować 10 minut na wolnym ogniu, w między czasie doprawić do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Ugotowane przetrzeć przez

SzczyptaSmaQ
szarlotka z pianką 250

szarlotki nie trzeba przedstawiać. Ona broni się sama! Delikatny, rozpływający się w ustach spód ciasta, dużo kwaskowych jabłek, niebiańska pianka i chrupiąca kruszonka… Mmmm do tego lody i wszystko się zgadza! SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki 5 jajek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 100 g margaryny cukru wanilinowego 1,5 szkl. cukru(...)najlepiej szara reneta) PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od jabłek. Obrać i zetrzeć na grubych oczkach – ja ok. 4 szt. kroje w kawałki, bo lubię, gdy jabłka nie są gładką masą. Smażyć, w zależności od jabłek 15-20 min. Można je posłodzić, ale max. 1-2 łyżki! Blaszkę o wymiarach 21 cm x 37 cm wysmarować tłuszczem, np. margaryną, wyłożyć folią aluminiową

zabawa smakiem
Prosty przepis na krewetki i instrukcja obsługi krewetek 179

innymi działaniami, należy je rozmrozić. Rozmrażamy w lodówce. Żadne zalewania wrzątkiem, przelewanie ciepłą wodą na sitku. Niech roztopią się swoim tempem. Krewetki wymagają krótkiego, acz intensywnego smażenia. Jeśli zaczniecie smażyć krewetki w nieskończoność, to dostaniecie małe piłeczki kauczukowe, które będą idealne do trenowania odruchu żucia przez małe szczeniaczki, o ile się tkną. Jak kupować krewety? Jak kupujecie krewetki(...)krewetki oznaczone 300-500 to małe krewetki koktajlowe. Kupujcie w sprawdzonych sklepach. Jeśli kupujecie mrożone, sprawdzajcie, czy opakowania są nienaruszone, a krewetki nie są zbite w grudkę krewetkową, pokrytą lodami Grenlandii. Na co zwrócić uwagę kupując świeże krewetki? Pancerzyk powinien być lśniący i nie może być lepki. Cała krewetka powinna być nienaruszona, czyli żadnych pęknięć na pancerzyku, luźno

ladykitchen
Domowe burgery 161

duża cebula  1 łyżka oleju - u mnie z pesetek winogron 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego olej do smażenia WARZYWA : ogórki konserwowe sałata lub mix sałat pomidory cebula czerwona ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko(...)około 10 minut ręcznie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć- jeśli nie macie miski z pokrywką można użyć folii spożywczej. Miskę umieścić na całą noc w lodówce.  Na drugi dzień przygotować 12 bułeczek. Ja formowałam kulki po 100 g każda (naciągałam to co ma być na wierzchu a brzegi dokładnie podwijałam

cucinare
Lody brzoskwiniowe 263

Gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po godzinie możemy lody wyciągnąć i zmiksować, lub przemieszać, by były bardziej puszyste. By łatwiej nakładało się lody, przed podaniem warto wcześniej wyciągnąć je z zamrażalnika. Sernik na zimno ” Oreo „ Delikatny i puszysty sernik na zimno z ciasteczkami Oreo, swoją konsystencją przypominający nieco piankę(...)Koktajl dynia - banan to połączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by Pączki pieczone Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post-list .item .title { font-size:16px; color:#999; line-height:normal; }.related-post .post-list

NiePieprz.pl
Brokuły z sosem ostrygowym 138

sosu ostrygowego sól, pieprz przygotowanie Odciąć grubą łodygę brokuła, a następnie poodcinać różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Obok postawić miskę z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania(...)kolor brokułów. Poczekać aż wystygną, ok 5 minut, odcedzić i odstawić na bok. Czosnek obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, aż staną się złociste i chrupiące. Uważać aby czosnku nie przypalić. Gotowy przełożyć na papierowy ręcznik,  odsączyć tłuszcz.  Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy oraz 2 łyżki

Stare Gary
Brokuły z sosem ostrygowym 206

sosu ostrygowego sól, pieprz przygotowanie Odciąć grubą łodygę brokuła, a następnie poodcinać różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Obok postawić miskę z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania(...)kolor brokułów. Poczekać aż wystygną, ok 5 minut, odcedzić i odstawić na bok. Czosnek obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, aż staną się złociste i chrupiące. Uważać aby czosnku nie przypalić. Gotowy przełożyć na papierowy ręcznik,  odsączyć tłuszcz.  Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy oraz 2 łyżki

Stare Gary
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 123

dekoracji piernika i muszę przyznać, że są naprawdę bardzo efektowne. - masła kakaowego w pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać go do smażenia omletów czy placków, ze względu na charakterystyczny smak i kakaowy zapach. Dodane do czekolady nadaje gładkości jej strukturze. - błyszczących perełek Crispearls ™ Smaków do wyboru jest sporo, jednak ja wybrałam(...)Jako że jestem wielką fanką karmelu z solą, nietrudno zgadnąć, że pierwszy smak podbił moje serce. Oba rodzaje są wyjątkowo chrupiące i świetnie nadają się np. jako posypka do lodów czy kawy. Co ciekawe, Crispearls są jak małe ziarenka kawioru. Mają tylko 2 do 3 mm średnicy! - francuskich prażynek Pailleté Feuilletine Kolejna cudowność! Prażynki mają ciekawy, lekko maślany

Poranek na słodko
Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym) 201

Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.) Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze). Pączki smażyć (partiami) w rozgrzanym (do około 130-150 stopni) tłuszczu do chwili, aż będą złoto-brązowe. (W międzyczasie zamieszać, aby obróciły się na drugą stronę.)  Pączusie odsączyć z nadmiaru tłuszczu(...)ciepłym syropem. Całość odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły (*). (W międzyczasie należy sprawdzić poziom nasiąknięcia.) Pączki przechowywać w lodówce. Podawać na zimno lub ciepło (podgrzane) - np. z lodami. Można je polać dodatkową porcją syropu i posypać posiekanymi orzechami. (*) Jeśli pączki nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić (szpileczką) w nich małe dziurki i podgotować (pod przykryciem) w syropie

Di gotuje
PANCAKES (BEZGLUTENOWE) KUCHNIA FILMOWA 153

Pancakes to jedno z najpopularniejszych dań występujących w filmach. Amerykańskie śniadanie nie obejdzie się bez pancaków, obok kubełka lodów to niezastąpione lekarstwo na złamane serce :) Jeśli macie ochotę pooglądać pankejkowe filmy to polecam  Totalna Magia ,  Co gryzie Gilberta Grapa ,  Pulp Fiction SKŁADNIKI: - szklanka mąki (u mnie mieszanka bezglutenowa) - szklanka mleka - szklanka wody gazowanej - łyżka cukru - łyżeczka(...)sody  - szczypta soli - 3 łyżki rozpuszczonego masła - słodkie dodatki (u mnie karmelizowana brzoskwinia i sos klonowy) WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY  być w temperaturze pokojowej. Wystarczy je zmiksować i smażyć placuszki na suchej, gorącej patelni. Podawaj w formie stosiku z ulubionymi dodatkami :) Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sycylia naszym okiem 190

kombinacji od naszej rezydentki, nie mógł się uspokoić. Dopiero kiedy następnego dnia dostał w garść wielką, puchatą bułkę z dwoma gałkami lodów doszedł nieco do siebie. Same lody są na Sycylii przepyszne, a połączenie z brioszką jest genialne- to co się rozpuści wsiąka w drożdżowe ciasto, które później zjada się ze smakiem. Z lekkim wstydem przyznam(...)pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata.   Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione

les mirabelles
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 489

sól, pieprz do smaku, płatki chilli do smaku Przygotowanie: W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze pół minuty. Dodaj suchy makaron, bulion warzywny oraz pomidory z puszki (rozgnieć pomidory przy pomocy łyżki). Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut. Przemieszaj(...)włoski przekrój na pół następnie pokrój na cienkie plasterki. Podobnie na plasterki pokrój rzodkiewki. Ja wzorem Jamiego zrobiłam to w robocie kuchennym. Przełóż warzywa do miski z wodą i lodem i pozostaw na 15 minut, dzięki czemu staną się bardzo chrupiące. Obierz ziemniaki i umieść w garnku z wodą. Zrób sos do surówki, mieszając ze sobą oliwę z sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Kompot z rabarbaru 129

grube kawałki wielkości ok 1 cm. Na dno garnka wsypać cukier i pogrzać go na małym ogniu, aż zacznie lekko brązowieć. Dodać rabarbar i mieszać, aż wszystko zacznie się smażyć przez około 2-3 minuty. Powoli wlać wodę i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszać(...)przez sito do dzbanka i dosłodzić do smaku w razie potrzeby. Następnie udekorować świeżymi listkami mięty i melisy. Podawać schłodzony.  W upalne dni kompot wyśmienicie smakuje wraz kostkami lodu, świeżą miętą oraz plasterkami cytryny czy pomarańczy

Aromatyczne Podróże
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 122

chrzanem. Do ziemniaka i do pstrąga Schloss Maissau Gruner Vetliner 2013 Weinviertel. Następnie sum sous vide przykryty liściem funkii z pędami chmielu i chrupiącym żółtkiem (żółtko sous vide, panierowane, smażone). Sum nie zachwycał... ale dodatki zdecydowanie tak. Do suma St. Andrea Orokke 2011 Eger. Kolej na dania mięsne: grasica, dzikie zioła i sos z grillowanych szparagów. Piękne i smaczne danie(...)pobliskich łąk. Do grasicy Delheim Shiraz 2012 Stellenbosch. Drugim daniem mięsnym była jagnięcina z kapustą, emulsją z pokrzywy i pędami groszku.  Przyszła kolej na deser - kandyzowane szparagi, lody szparagowe, kruszonka migdałowa, granita ze świeżego mleka, młode igły sosny. Całość skropiona miętowa oliwą. Bardzo ciekawy (pozytywnie ciekawy) deser. Ktoś powiedział, „że niby dobre, ale malizną czuć” ;) Drugim deserem

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania