posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścianki słoiczka oblewamy roztopioną mleczną czekoladą, chłodzimy. Zimne mleko kokosowe miksujemy na gładko z bananem, miodem i pierniczkami, wlewamy do słoiczka ( możemy dodać kruszony lód! ). Dekorujemy bezą włoską, opalamy palnikiem, dodajemy słodkiego donuta, dokorujemy kruszonką pierniczkową i wypijamy do dna! BEZA WŁOSKA: SKŁADNIKI: * drobny cukier – 150 g * białko z jaj rozm. M – 2 szt * woda(...)mleko – 65 ml * żółtka – 1 szt * jajko – 1 szt * cukier – 30 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 25 g * rum – 1 łyżka * drożdże – 20 g * olej do smażenia – ok. 500 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem
Ostra na Słodkoprzez praskę dwa ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól i pieprz- dobrze mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą do smażenia. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na złoto. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy 9 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy trzy łyżki masła, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i łyżkę tymianku. Dobrze mieszamy. Sałatę lodową(...)jest cudownie chłodzący i nawet osoby nieznoszące wynalazków piwnych przyznają, że właściwości Alstera jeśli chodzi o obniżanie temperatury są wyjątkowe. ALSTERWASSER 1 duża puszka jasnego piwa 1l Sprite kostki lodu Do dużej szklanki wrzucamy trzy kostki lodu. Wlewamy piwo do połowy szklanki, uważając, żeby nie zrobiło się za dużo piany. Dopełniamy Sprite'm (pamiętając, że to najmocniej gazowany ze wszystkich
les mirabelleskilku warsztatach kulinarnych . Podczas naszej wizyty w restauracji kręcił się po sali, więc udało nam się przez chwilę porozmawiać. Sketch serwuje kuchnię międzynarodową, w menu znajdziemy między innymi tatara, smażone krewetki, sałatę z kurczakiem, jagnięcinę czy steka. Jest to lokal z otwartą kuchnią, designerskimi fotelami, część foteli jest klasycznych i wyglądają jakby tu trafiły przed chwilą wprost(...)wołowiny Black Angus (29 zł). Kanapki były przeciętne, nic specjalnego ich nie wyróżniało, natomiast domowe frytki były pyszne. Na deser zamówiłyśmy kremowy sernik i fondant czekoladowy z lodami waniliowymi. Obydwa desery bardzo nam przypadły do gustu, były wyśmienite. Sernik był faktycznie bardzo kremowy i delikatny z chrupiącym czekoladowym spodem i pomarańczowym musem. Fondant natomiast był chrupiący
Kulinarne przygody Gatityodmładzająca, świeża, wyzwalająca. Suszonych połówkach kokosa – doskonałe do lekkich zup (w szczególności na bazie mleczka kokosowego), jak również do smoothie czy deserów. Polecam Wam podać w nich domowe lody (np. z tego przepisu). Takie połówki kokosa to też doskonała ozdoba i atrakcja dla gości Mieszanka przypraw Cajun KTC – doskonała do wielu potraw, niezwykle aromatyczna. Składa się(...)mniejsze porcje) 4 pełne łyżki mąki ryżowej 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia do podania: cukier puder, listki świeżej mięty i… pyszna herbata Yogi Tea oczyszczająca z cytryną (Detox with Lemon) Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały serek homogenizowany, dodajemy mąkę ryżową, proszek
Słodkie okruszkizimno jogurty, dżemy, powidła, około 10 rodzajów rożnych płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice, zapiekanki warzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina w warzywach z jajkiem, jajka sadzone, smażone na boczku i warzywach, zupy mleczne, kakao, koktajle mleczne a smakach kakao, truskawka i wanilia, świeże soki oraz z kartonika, kawa i herbata, dla małych dzieci mleko hipp(...)serwowane Hamburgery, hot dogi, naleśniki, gofry, pizza, warzywa owoce, sałatki, soki i alkohole, oraz kurczaczki rodem z KFC :). Natomiast w Bazzar Bar - serwowane są kanapki mięsne i rybne. • lody w godz. 10:00-24:00, - bardzo bogaty wybór, wyśmienite w smaku. Lody na patykach lub tez na gałki. • kolacja w godz
ClauditteMissCookingwarto. Poza tym tak naprawdę szybko się ją robi. Najbardziej czasochłonny jest pierwszy dzień ze względu na przygotowanie owoców i syropu. Tak przygotowane konfitury możemy potem dodawać do lodów, smarować chleb czy świeże bułeczki (mniam, mniam) albo dosadzić się do słoiczka z łyżeczką i zasłodzić nim na najbliższy miesiąc:) Jak będzie nam smakować to już zależy od tego(...)cukru (cały czas mieszając, żeby się nie przypalił) po czym wyłączyć ogień. Przełożyć owoce do syropu wraz z sokiem, który pomarańcze wypuściły, dokładnie wymieszać i zagotować. Od momentu zagotowania smażyć owoce 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i odstawić do wystygnięcia. Drugi dzień: czynność powtórzyć - smażyć 10 minut (od momentu zagotowania) i odstawić do wystygnięcia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comugotowanego produktu, w zależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane. Te frytki naprawdę Was nie zabiją. Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco żelaza, wapnia, i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin — najwięcej jest(...)będzie prawie czysta. W miskę wsypujemy cukier, zalewamy go kilkoma łyżkami wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do rozpuszczonego cukru lodowato zimną wodę (możecie dorzucić do niej kilka kostek lodu) i wrzucamy ziemniaki. W takiej słodkiej kąpieli pakujemy je do lodówki i zostawiamy na godzinę – w połowie czasu można je zamieszać. Po co to upierdliwe płukanie
Karo in the KitchenPowinno być raczej pączki łyżką kładzione , ale w moim rodzinnym domu zawsze była słynna łycha. Niech tak zostanie:) Nie dziwcie się ich kształtem - mają być
Zasmakuj Kuchniroztopionego masła 2-3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Wszystkie składniki połączyć ze sobą tak aby ciasto nie miało grudek. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 min i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Mi pierwsze dwie sztuki nie wyszły i już miałam się poddać ale udało się :) NADZIENIE: 6 twardych jabłek 1 łyżka masła 1 laska wanilii(...)sakiewkę przy pomocy wykrojonych z cytryny wstążek. Obsypać cukrem pudrem i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika. Zapiekać tyle aby cukier się zkarmelizował :) Podawać np z lodami ale same też są przepyszne :) Mam nadzieję, że narobiłam choć kilku osobom smaka ! MNIAM ! Fajne jest to, że są i miękkie i chrupiące.....Tzw tekstury
Jemy PijemyNaleśniki z truskawkami i twarożkiem, mnóstwem wanilii, mięty i limonki. Te naleśniki to idealny podwieczorek latem. Ja nawet smażę je dzieciom na śniadanie. Czytając blogi kulinarne często się spotykam ze stwierdzeniem, że naleśniki wszyscy lubią. Zawsze uśmiecham się pod nosem, bo mój mąż nie lubi i nigdy nie lubił naleśników. No cóż taka jego natura. Natomiast reszta rodziny naleśniki(...)naleśniki. Spróbujcie sami! Mój mąż nie lubi naleśników ale przepada za truskawkami! Truskawki w sosie limonkowym i z miętą bardzo mu smakowały. Tak przygotowane truskawkami można również podać do lodów. Naleśniki z truskawkami Składniki: na 14 naleśników 170 g pszennej mąki 600 ml mleka 3 łyżki roztopionego masła 3 jajka 1½ łyżeczki soli Nadzienie 500 g twarożku
codojedzeniaLody w środku zimy ? Czemu nie ! Obłędnie kremowe, niebiańskie połączenie orzechów włoskich zatopionych w karmelu, mleczne wafelki Lusette i sos czekoladowo-jeżynowy czy może być cos lepszego niż dobra książka, kocyk i taki deser ? Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Deser który choć ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje(...)suchą patelnię i prażę. W rondelku zagotowuję wodę z cukrem mieszam do momentu rozpuszczenia cukru, aż powstanie karmel cały czas mieszając, wsypuję uprażone orzechy chwilę smażę. Gotową mieszankę wylewam na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawiam do całkowitego wystygnięcia, następnie kruszę na drobno palcami. Masa: Jajka oddzielam osobno białka i żółtka. Żółtka ubijam na puch
Wanilia i Kardamonczekamy aż wszystko ładnie się połączy. W kolejnym kroku układamy na patelni nasze jabłkowe krążki (lub pół-krążki) w taki wzór jaki chcemy by widniał po upieczeniu. Chwilę smażymy jabłka i gdy już będą miękkie opruszamy z wierzchu cynamonem i po chwili zdejmujemy z ognia. W międzyczasie przygotowujemy ciasto: Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy(...)samym wyjmując z niej ciasto (W przypadku wystygnięcia ciasta, karmel zastygnie i nie będzie chciał się ładnie odkleić od patelni :( ). Wykładamy ciacho na talerz z dodatkiem pyszniutkich śmietankowych lodów iiiii...... Smacznego
Wspólne smakiGofry, uwielbiane przez najmłodszych, wspomnienie z dzieciństwa. Jedni na koloniach nad morzem kupowali lody kręcone czy pierwszą srebrną biżuterię, inni za kieszonkowe od rodziców właśnie gofry z dużą ilością bitej śmietany. Ja wracałam zawsze z nowymi pierścionkami, nie ważne, że były za duże, kolczyki też musiały być. Mniej istotne były prawdziwe pamiątki związane z wakacjami nad morzem. Sporo(...)soli cukier puder do posypania Przygotowanie: W wysokiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy ze sobą pozostałe składniki. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy, podajemy posypane cukrem pudrem
Moja smaczna kuchniapółkruchym cieście z cytrynową, orzeźwiającą pianką bezową. Pychota! Dodam, że jest prosta w wykonaniu, szybko też znika - nie ma znaczenia czy podamy ją na ciepło czy zimno, z gałką lodów czy też z bitą śmietaną - żadnej wersji nie można się oprzeć. Spróbujcie koniecznie! Składniki (na tortownicę o śr. 24-26 cm): Ciasto półkruche: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)boki tortownicy, wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, drobno pokroić i podsmażyć razem z cukrem, do momentu odparowania soku. Pod koniec smażenia dodać cynamon, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Pianka cytrynowa: Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Pod koniec ubijania dosypać proszek kisielowy. Wyjąć z lodówki tortownicę z ciastem, przełożyć do niej podsmażone jabłka
Domowa Cookierenka Agirewelacja... "KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać jako polewę do sera białego, naleśników, gofrów. A także można dodawać do lodów który podkreśla walory smakowe." I to jest prawda podkreśla smak potrawy..a w tym przypadku zapiekanych naleśników.. Zajrzyjcie koniecznie do Anielskich Przysmaków...akurat trwa promocja -macie czas(...)szkl. mąki pszennej 2 szkl.mleka 1 jajo sól Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką 50 dag twarogu półtłustego 1 jako 3-4 łyzki cukru pudru Ser zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć z cukrem i jajkiem.Naczynie żaroodporne
Moje domowe kucharzenie