smażone lody - 657 przepisów (strona:32/44)

Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 198

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy(...)balsamiczną malujemy fantazyjne wzory. Na tak przygotowanej rukoli układamy wykałaczki z mozzarellą i pomidorkami. Biało-czerwone przekąski podajemy od razu i zjadamy same lub z ulubionym pieczywem. Domowe lody kokosowo-truskawkowe 300 g truskawek 1 puszka mleczka kokosowego 1 laska wanilii 1 łyżka nasion chia 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki

My Chcemy Jeść
Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu 172

Placki: 1 cukinia (ok.600g) - u mnie było 2,5kg! :)) 2 jajka 5-7 łyżek mąki Pełne Ziarno Lubella 1 duża cebula  sól i świeżo mielony pieprz oliwa do smażenia Sos: duży kubek jogurtu naturalnego (370g.) 5 ząbków czosnku 10 listków świeżej bazylii szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu Bonus: ja do sosu dodałam pokrojoną w cienkie talaki kiełbaskę śląską(...)rodzinnym domu - razem z mamą sporo rozrabiamy i tym razem pozwoliłyśmy sobie na słodką chwilę! :)) A oto i ona - Lodowy Deser! :) Co potrzeba? Kieliszek do wody :D, waniliowe lody GRYCAN'a oraz odrobina syropu malinowego i listek mięty. Ta da! MOJA WIELKA PROŚBA! :) Kochani, jeśli podoba Wam się mój blog, zaglądacie tu czasem, a już tym bardziej - jeśli

Spektrum Smaku
Burgery z indyka dla dzieci. 152

tylko kotleta, a reszta siup do kosza. Nie mam serca z kamienia zdarza nam się ze dwa razy do roku trafić do fast fooda pewnego Pana Clowna :). Głownie na lody i frytki. Przyznać muszę, że frytki mają mega dobre i cholernie słone. Raz na jakiś czas można się troszkę napromieniować :) Kotlet Jeżeli syn mówi mi już na wejściu(...)drobno posiekanego kopry włoskiego 1 łyżeczka przyprawy włoskiej lub dowolnej takiej która lubicie najbardziej Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kulki i spłaszczamy. Wielkość jest dowolna. Smażymy na oliwie z oliwek lub grillujemy.  Jak ja podałam synkowi hamburgera? Ulubiona bułka z ziarnami i kminkiem liść sałaty lodowej plasterek pomidorka 3 plasterki ogórka  kotlet

ClauditteMissCooking
Pasta! 214

zapachy. Miejsca, które utkwiły w mojej pamięci wiążą się zwykle z czymś, co miałam okazję tam spróbować. Barcelona - paella, owoce morza, egzotyczne owoce, pesto, Nicea - stek, Wenecja - niesamowite lody, kawa, pizza i makarony. Może nie będę odkrywcza, ale to właśnie niezwykle aromatyczne pasty stały się dla mnie symbolem Włoch. Ta podróż dała mi już wtedy zupełnie inne spojrzenie(...)jest to zwykły czosnek, a nie zmutowany ;)) świeża bazylia lub natka pietruszki do posypania (o czym przypomniało mi się już po zjedzeniu połowy swojej porcji) 1 łyżka masła do smażenia Wstawiamy wodę na makaron, a w czasie kiedy będziemy czekać aż się zagotuje szykujemy pozostałe składniki. Szalotkę kroimy w paseczki, czosnek siekamy drobniutko. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy

Ratunku obiad
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 168

minut do momentu gdy lekko chrupie, pachnie orzechowo i lekko zbrązowieje. Przerzucamy na sitko, studzimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego, oprószamy łyżeczką cukru i na złoto smażymy obrane, pokrojone w ósemki kawałki jabłek. Do wąskiego wysokiego naczynia wrzucamy miąższ awokado, wasabi, sok z ½ cytryny, olej lniany, sól, pieprz i miód. Ukręcamy blenderem na gęsty, jednolity mus. Śledzie kroimy(...)Sól Olej lniany Fenkuł kroimy wzdłuż na pół i w cieniutkie plasterki najlepiej na mandolinie. Seler naciowy obieramy z włókien i kroimy obieraczką nacieknie wstążki. Dodajemy do fenkuła obsypujemy lodem i lekko solimy. W wysokim naczyniu miksujemy upieczonego selera z kawałkami karczochów, dodając olej lniany lub orzechowy, odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy

karmelowy
“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 123

wymagają od nas znajomości egzotycznych warzyw i technik kulinarnych. Zakładają też, że każdy ma w domu te wszystkie foremki, blendery i przyprawy i że wiemy jak piec czy smażyć.   Kolejnym problem przed którym stajemy, jeśli chcemy nauczyć się np. jak się robi idealny omlet jest to, że nauka jest długotrwała, albo kosztowna i niepraktyczna. Jeśli zrobimy 50 omletów albo(...)przepisu to co wszyscy. “4-godzinny mistrz kuchni” pokazuje, że można: podać znane nam danie w nowej odsłonie nadać mu nową konsystencję np. podać ulubiony drink jako lody zamienić deser w wytrawne danie główne albo na odwrót np. kasza jaglana z warzywami podać coś, czego Twoi goście jeszcze nigdy nie jedli np. jakieś danie kuchni świata czy wyjątkowy

Ugotowane pozamiatane
Tarta z kurkami, pomidorami i mozzarellą 144

prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagnie\u015b\u0107 szybko ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107 w foli\u0119 i schowa\u0107 do lod\u00f3wki na min. 30 min.\r","W tym czasie kurki oczy\u015bci\u0107.\r","Na ma\u015ble zeszkli\u0107 cebul\u0119 pokrojon\u0105 w kostk\u0119 i dorzuci\u0107 kurki(...)szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 min. W tym czasie kurki oczyścić. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i dorzucić kurki. Smażyć razem ok 5-10 min. Ciasto rozwałkować, wykleić nim formę do tarty, ponakłuwać ciasto widelcem, obciążyć i podpiec na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód wyłożyć kurki z cebulą. Serek

Mieszam w Garnku
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 358

mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa śniegu, pod którą kryje się nadal lód, to niezła przeszkoda i ani się obejrzysz, lądujesz na plecach. Chirurdzy i ortopedzi przeżywają oblężenie.Sine niebo i świadomość zimna nie zachęca do wyjścia z domu. Jednak siedzieć(...)trójkąty czy romby).  Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony.  Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody,  buraczkami ze słoika

W kuchni Karmel-itki
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 153

szklane pojemniki)  wkładam banany, ananasa i inne owoce dające się zamrozić (np. owoce leśne). Dodając jogurt naturalny lub niewielką ilość mleka roślinnego w kilka chwil mam smoothie lub lody o smaku na jaki mam akurat ochotę. Natkę pietruszki czy koperek myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu(...)Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej patelni dodajemy odrobinę oleju i wlewamy rozmącone jaja z łyżką śmietany lub jogurtu. Na wierzch rozsypujemy usmażone dodatki oraz kilka plasterków pomidora. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wkładamy pod grill w piekarniku na kilka minut. Posypujemy  ulubionymi ziołami szczypiorkiem, natką  ( u mnie tymianek z oregano). Można posypać też żółtym serem

AZgotuj!
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 164

dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wiśnie kryją w swoim(...)garnka. Zasypałam cukrem i  odstawiłam  na 2 godziny, żeby puściły sok. Podlałam niewielką ilością wody, wsypałam  cukier żelujący  i gotowałam przez około 15 minut. Długość smażenia dżemu wiśniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy. Ja użyłam dżemixu, więc nie gotowałam go długo. W czasie gotowania powstawała piana, którą

potrawyregionalne
Tajska przyjemność. 158

móc spędzić choć dzień w kuchni z Hestonem, podziwiać jego pracę i spróbować jego magicznych potraw - np. pasztetu wyglądającego jak najprawdziwsza mandarynka, lodów o smaku jajecznicy z boczkiem tworzonych w ułamkach sekund z pomocą suchego lodu! Para, która wydobywa się jak mgła. Jadalna trawa i poszycie lasu. Magia, istna magia! Lubię też domowe jedzenie. Podane i przyrządzone z miłością(...)musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe, znowu doprowadzamy do wrzenia

Plate of Joy
Dżem z truskawek i płatków róży. 149

bardziej intensywnym zapachu należy podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również w naleśnikach, kanapkach, rogalikach, a nawet jako sos do lodów, bitej śmietany, czy racuchów. Polecam, bo naprawdę warto!      Jeśli chodzi o wybór kwiatów róży, to nie jestem ekspertem. Ja zawsze wybieram te różowe, mocno pachnące, babcia(...)pozostawiamy, aż wystygną. Gotowe!      Jeśli chcemy pominąć dżemix to po tych 30 minutach wyłączamy grzanie i studzimy dżem. Gdy jest już chłodny znowu go zagotowujemy i smażymy kolejne 30 minut (chodzi o to żeby dżem zgęstniał, więc cały ten proces powinien przebiegać bez przykrywana). Po tym czasie dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, i postępujemy tak jak powyżej

Rozpustne gotowanie
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 175

włókien na 1-1,5 cm plasterki.   Rozgrzać oliwę na dużej patelni, włożyć mięso i obsmażyć je z każdej strony po około 2 minuty. W razie potrzeby smażyć mięso partiami. Po obsmażeniu odkładać na talerz.Cebulę obrać, pokroić w piórka ,podsmażyć z czosnkiem.   W woku  zagotować bulion lub wodę wraz z dodatkami, dodać 4 ziarenka pieprzu(...)część część ,usuwamy korzonek  i zewnętrzne twarde liście, Calość przekrawamy na pół i tniemy w cienkie paseczki Tak przygotowane warzywa przekladamy do miski i wrzucamy  kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące. Po 10 minutach odcedzamy je i i polewamy  sosem zrobionym z oliwy z oliwek i cytryny. Doprawiamy solą pieprzem Smacznego

w mojej kuchni
Słoneczny krem na rozgrzanie 149

zupami). Szczególnym uczuciem darzę kremy - gęste, sycące i rozgrzewające. Mam do nich sentyment szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ciągle marznę, a dłonie przez większość czasu mam jak sople lodu. Miska takiej zupy od razu sprawia, że jest mi cieplej na ciele i duszy.Moim ulubionym jest krem z marchewki - doprawdy nie wiem, jak to się stało, że jeszcze(...)przez 2 minuty, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, kolendrę, curry i ziele angielskie. Kiedy cebula się zezłoci, dołożyć pokrojoną w plasterki marchewkę, chwilę smażyć. Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewka zmięknie 30-40 minut.Po tym czasie zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i mleczko, zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 309

Pamiętacie przepis na włoską kiełbasę ? Te włoskie klopsy są równie aromatyczne. Miękkie i soczyste, nie wymagają wiele pracy – pieką się w piekarniku a nie smażą. Do zjedzenia na 101 sposobów. Spaghetti z klopsami, wino i filmowa randka gotowa! Tak jak i salsicca, tak i te klopsy to przejaw tęsknoty włoskich emigrantów za domem. Powstały najprawdopodobniej w 1920 roku w Nowym(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Z gotowej masy formujemy klopsy o wadze około 60g każdy – duże, odrobinę większe niż piłka do golfa. Mnie w porcjowaniu mięsa pomaga gałkownica do lodów. Gotowe klopsy rozkładamy na papierze do pieczenia.   Jeśli piekarnik już całkowicie rozgrzany, wkładamy blaszkę na środkowy poziom piekarnika i pieczemy klopsy przez 20 minut. Po 20 minutach odwracamy

Karo in the Kitchen