smażone lody - 657 przepisów (strona:15/44)

Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym 164

kształt. Doskonale nadaje się do marynowania, kiszenia, gotowania, grillowania, smażenia, duszenia, przygotowywania sałatek, surówek… i nie tylko. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym . Składniki: - 1 rzodkiew japońska/daikon - łosoś wędzony na zimno - czarny sezam - awokado - sok z limonki (lub cytryny) - olej (sezamowy, kokosowy…) Dodatkowo: - kilka rzodkiewek (do dekoracji) - kostki lodu - roszponka (do dekoracji) - wykałaczki Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki

mojewypiekiinietylko
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 213

głównie do dosmaczania zup, sosów czy do smażenia.   Jeśli macie ochotę zrobić ziołowe kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół wlewamy tylko tyle płynu, żeby zioła utworzyły smarowną pastę. Gotową pastą napełniamy foremki do lodu, ugniatając w nich zioła, następnie mrozimy przez dobę, wyjmujemy

Karo in the Kitchen
SMAŻONE BANANY W CIEPŁYM TRUSKAWKOWYM SOSIE 104

Co zrobić z bananami jak nam mocno dojrzeją, tak że skórka robi się brązowa?  Takie banany robią się bardzo słodkie i miękkie, idealnie nadają się

Kuchnia w opałach
Naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone 166

całość możemy podać z bitą śmietaną oraz lodami oraz różnego rodzaju posypkami. Warto dodać też że sam przepis robi się niezwykle szybko i możemy wykonać nawet w 10 minut! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru truskawki 150 g serka mascarpone Sposób

CookMag
KREM Z KUKURYDZY NA OSTRO 321

ciepłych skarpetach. A zamiast objadać się pyszny lodami ( np. tymi ) i popijać orzeźwiające koktajle ( np. takie ) szukamy rozgrzewających dań i ciepłych zup. Ja dziś mam dla Was taką zupkę! Delikatny, a zarazem niesamowicie aromatyczny i sycący krem z kukurydzy na ostro, z chili i szczypiorkiem. Dziś podałam ją chrupiącymi, smażonymi ziarnami kukurydzy, ale jeśli chcecie, by zastąpiła cały

Ostra na Słodko
Tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami i gruszką. 164

pokrojonymi w kostkę owocami. Posypujemy cynamonem, smażymy kilka minut.Na posmarowaną masłem tarte wykładamy w formie kopca owoce. Przykrywamy rozwałkowanymi płatami ciasta. Pieczemy w 210 stopniach ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ok 15 minut i przewracamy do góry dnem na większy od naczynia tarty talerz.Podajemy z lodami

BaRepas
Truskawkowy Mus 142

czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane truskaweczki przelewam do woka z teflonową powłoką i smażę na małym ogniu. Jak już zaczną się delikatnie gotować

Blondynka Gotuje
Jabłka pieczone z orzechami laskowymi i miodem 159

garnuszku. Dodaję orzechy. Wszystko razem mieszam i smażę około 5 minut. Chwilę studzę. 2. Z jabłek odcinam wierzchołki. Wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem orzechowym. 3. Jabłka przykrywam odciętymi wierzchołkami i układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Jabłka podaję z bitą śmietaną lub lodami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zima, zima, zima, pada, pada śnieg... A ja... Jem naleśniki! 160

chcą zachować właściwego naleśnikom kształtu, i choć smakują nie tak tragicznie, jak wyglądają, to wstyd je podać komukolwiek... Mam w domu jednak naleśnikowego mistrza - ciasto przygotowuje w kilka minut, smaży naleśniki z zamkniętymi oczami, przewracając je w powietrzu bez użycia szpatułki jednym, zgrabnym ruchem. Za każdym razem patrzę na niego z podziwem i zachwytem w oczach, bo jest dla mnie(...)znakomicie. Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!Waniliowe naleśnikiSkładniki:(na 8-10 dużych naleśników)ciasto:3 jajka400 ml mleka200 g mąki pszennej2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli1 laska

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nasze słopnickie śniadania 138

spaghetti i jajecznicy oraz po prostu smażone prosto z patelni! Nasze zbiory z zeszłego roku (tylko z jednego spaceru). Późną wiosną (maj- czerwiec) zbieramy kwiaty czarnego bzu (baldachy), z których robimy pyszny i niesamowicie zdrowy sok, idealny do drinków (np. z martini) lub po prostu jako napój z wodą i lodem. Z kolei z owoców dzikiej róży, która rośnie

Niedzielny kucharz
Penne z zielonymi szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym 181

nalałam lodowatej wody i wrzuciłam sporo kostek lodu aby szparagi się zahartowały. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i 2 łyżki oleju - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka oproszonego solą i pieprzem. Gdy kurczak nabierze złotego koloru przekładamy go do miseczki a na patelnie z pozostałym po smażeniu tłuszczem wlewamy śmietankę, wrzucamy połowę natki pietruszki

sierotka maRysia w kuchni
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 3 137

brazylijskiej, można zjeść burgera, frytki, lody, najróżniejsze rodzaje mięsa, pizze... Na co tylko człowiek ma ochotę.  Mi, muszę przyznać, aż kręciło się w głowie od zapachów i ciężko mi się było zdecydować na konkretne danie. W końcu wybrałam Copper and wheat , a tam belgijskie tosty i prawdziwe belgijskie frytki smażone na gęsim tłuszczu. Ależ to było dobre

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz czerwony inaczej 126

minut. Upieczone, hartujemy w wodzie z lodem, następnie je wyciągamy i zdejmujemy łupinki. Z b ulionu wyjmujemy warzywa, doprowadzamy go do wrzenia (jeżeli mamy gotowy, ale możemy też ugotować na wędzonych żeberkach). Ogórki kroimy na cienkie plasterki, czosnek – w słupki, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pokrojone ogórki – smażymy. Dodajemy pokrojony czosnek, a po chwili cebule i smażymy

mojewypiekiinietylko
Tarte tatin 184

Możecie go podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny 1 szklanka cukru 50g masła Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie smażyć i piec to podsmażcie w nim jabłka

W kuchni wieczorem
Warsztaty - 100 pomysłów na...Rama smaż jak szef kuchni ! Z Pascalem Brodnickim 132

młodu nasiąknie...." Mój zespól przygotował smażonego sandacza podanego na grzybach. Zupą z batatów i marchwi zajął się inny zespół.  Natomiast to co przygotowało stanowisko trzecie, było totalnym zaskoczeniem.  Myślałam, że już nic mnie nie zdziwi, a tu taka niespodzianka! Deser – francuski tost z chałki podany z sosem z pomidorków koktajlowych,lodami waniliowymi i sosem pomidorowo-karmelowym

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka z kratką 137

cytryną. Cukier i wodę wymieszać, podgrzewać na patelni aż się skarmelizuje, mieszając rączką, patelni aby się nie przypaliło. Jak cukier się skarmelizuje dodać jabłka pokrojone w cienkie paski. Smażyć aż jabłka zacną się rozpadać. Skrobię wymieszać w kliku łyżkach wody i dodać  do jabłek. W przepisie z którego korzystałam było aby piec w formie do tarty(...)kratkę na cieście. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 40-50 minut w temperaturze 190 stopni. Szarlotkęz kratką  można podawać na ciepło z lodami.         Artykuł Szarlotka z kratką pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia