smażone lody - 657 przepisów (strona:14/44)

Konfitura z gruszek z wanilią. 144

ziarenka wyjęte z laski wanilii. Wsyp gruszki i smaż na małym ogniu. Konfitura będzie gotowa, gdy masa zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 10-15 minut. Gotową konfiturę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.   K onfitura z gruszek to doskonały dodatek do twoich ciast, lodów, oraz kanapek

Przepisy i porady kulinarne
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 200

greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka).  Wszystkie dania są proste w przygotowaniu

Moje Kuchenne Rewelacje
Kremowe lody rabarbarowe 100

rabarbaru. Wróćmy jednak do lodów. Zdradzę Wam, jak je przyrządzić. Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 g rabarbaru – ok. 1 filiżanki cukru – 600 ml śmietany kremówki – odrobinę masła – pół szklanki czerwonego wina (ja używam wytrawnego lub półwytrawnego; jeżeli macie w domu słodkie wino zmniejszyłabym wtedy ilość cukru) Obrany i pokrojony w plastry rabarbar smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną

Szybko Tanio Smacznie
Owsiane Jabłkowo – Truskawkowe Crumble 246

dzieci wręcz oszalały na punkcie tego deseru a ja mam nadzieję, że to nie była zasługa lodów na talerzu obok a właściwego deseru Idealny na niedzielne popołudnie, z lodami, w ogrodzie, w piękny słoneczny dzień. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 4 duże jabłka , najlepiej szara reneta 500 g mrożonych truskawek 85 g cukru kryształu 100 g rodzynek(...)płatków migdałów 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obieramy i kroimy na większe kawałki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier kryształ i smażymy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajmy zamrożone truskawki i ponownie smażymy około 5 minut, dodając na sam koniec rodzynki. Podlewamy lekko wodą gdyby całość zaczynała przywierać do garnka. Jabłka powinny być lekko miękkie, ale nie rozgotowane

Made By Mom And Son
RACUSZKI Z JABŁKAMI - na kefirze, wypróbowany przepis 268

patelni, łyżką kłaść porcje ciasta i bardzo powoli smażyć na niewielkim ogniu. Racuszki powinny ładnie się zezłocić i być chrupiące z wierzchu. Z czym podawać racuchy? Racuszki zazwyczaj podajemy posypane cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z bitą śmietaną oraz świeżymi, sezonowymi owocami. Można pokusić się o padanie racuszków z ulubionymi lodami, a całość udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego :) Facebook

Moja Książka Kucharska
Klopsiki wołowe w sosie BBQ 205

włoskiego (ja robiłam to przy pomocy łyżki do lodów o średnicy 4 cm) i układać na talerzu/desce do krojenia warzyw. Tak przygotowane klopsiki wstawić do zamrażalnika na 5 minut lub do lodówki na 30 - 45 minut. Bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika/lodówki klopsiki obtoczyć w mące pszennej i smażyć partiami, na rozgrzanym na patelni oleju (4 łyżki

Gospodyni Miejska
Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym 205

kształt. Doskonale nadaje się do marynowania, kiszenia, gotowania, grillowania, smażenia, duszenia, przygotowywania sałatek, surówek… i nie tylko. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym . Składniki: - 1 rzodkiew japońska/daikon - łosoś wędzony na zimno - czarny sezam - awokado - sok z limonki (lub cytryny) - olej (sezamowy, kokosowy…) Dodatkowo: - kilka rzodkiewek (do dekoracji) - kostki lodu - roszponka (do dekoracji) - wykałaczki Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki

mojewypiekiinietylko
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 246

głównie do dosmaczania zup, sosów czy do smażenia.   Jeśli macie ochotę zrobić ziołowe kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół wlewamy tylko tyle płynu, żeby zioła utworzyły smarowną pastę. Gotową pastą napełniamy foremki do lodu, ugniatając w nich zioła, następnie mrozimy przez dobę, wyjmujemy

Karo in the Kitchen
SMAŻONE BANANY W CIEPŁYM TRUSKAWKOWYM SOSIE 132

Co zrobić z bananami jak nam mocno dojrzeją, tak że skórka robi się brązowa?  Takie banany robią się bardzo słodkie i miękkie, idealnie nadają się

Kuchnia w opałach
Naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone 205

całość możemy podać z bitą śmietaną oraz lodami oraz różnego rodzaju posypkami. Warto dodać też że sam przepis robi się niezwykle szybko i możemy wykonać nawet w 10 minut! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru truskawki 150 g serka mascarpone Sposób

CookMag
KREM Z KUKURYDZY NA OSTRO 348

ciepłych skarpetach. A zamiast objadać się pyszny lodami ( np. tymi ) i popijać orzeźwiające koktajle ( np. takie ) szukamy rozgrzewających dań i ciepłych zup. Ja dziś mam dla Was taką zupkę! Delikatny, a zarazem niesamowicie aromatyczny i sycący krem z kukurydzy na ostro, z chili i szczypiorkiem. Dziś podałam ją chrupiącymi, smażonymi ziarnami kukurydzy, ale jeśli chcecie, by zastąpiła cały

Ostra na Słodko
Tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami i gruszką. 190

pokrojonymi w kostkę owocami. Posypujemy cynamonem, smażymy kilka minut.Na posmarowaną masłem tarte wykładamy w formie kopca owoce. Przykrywamy rozwałkowanymi płatami ciasta. Pieczemy w 210 stopniach ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ok 15 minut i przewracamy do góry dnem na większy od naczynia tarty talerz.Podajemy z lodami

BaRepas
Truskawkowy Mus 179

czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane truskaweczki przelewam do woka z teflonową powłoką i smażę na małym ogniu. Jak już zaczną się delikatnie gotować

Blondynka Gotuje
Jabłka pieczone z orzechami laskowymi i miodem 185

garnuszku. Dodaję orzechy. Wszystko razem mieszam i smażę około 5 minut. Chwilę studzę. 2. Z jabłek odcinam wierzchołki. Wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem orzechowym. 3. Jabłka przykrywam odciętymi wierzchołkami i układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Jabłka podaję z bitą śmietaną lub lodami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zima, zima, zima, pada, pada śnieg... A ja... Jem naleśniki! 186

chcą zachować właściwego naleśnikom kształtu, i choć smakują nie tak tragicznie, jak wyglądają, to wstyd je podać komukolwiek... Mam w domu jednak naleśnikowego mistrza - ciasto przygotowuje w kilka minut, smaży naleśniki z zamkniętymi oczami, przewracając je w powietrzu bez użycia szpatułki jednym, zgrabnym ruchem. Za każdym razem patrzę na niego z podziwem i zachwytem w oczach, bo jest dla mnie(...)znakomicie. Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!Waniliowe naleśnikiSkładniki:(na 8-10 dużych naleśników)ciasto:3 jajka400 ml mleka200 g mąki pszennej2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli1 laska

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania