Popularne w Polsce gniazdka często goszczą na stole w okresie tłustego czwartku. Jednak są tak pyszne, że warto je zrobić o każdej porze roku Artykuł Gniazdka
Pieprzyć z FantazjąProste do przygotowania ciasto bez potrzeby ubijania wałkiem. Bardzo smaczne faworki idealne na tłusty czwartek! Artykuł Faworki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją .
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: golonki wieprzowe 2 sztuki średnie, biodrówka 80 dag, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, woda 3 szklanki kapusta młoda 3 główki większe, sok pomidorowy 1/2 litra, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki Biodrówka będzie dodana do kapusty, golonki wieprzowe również będą podane z kapustą, danie jest bardzo sycące(...)schować do lodówki na całą noc. W szybkowarze na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać biodrówkę, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 55 minut na średnim ogniu. Młodą kapustę drobno pokroić, wsypać do garnka, wlać wywar z golonek, sok pomidorowy (u mnie domowy lub kupny), obrane mięso z biodrówki, gotować
W Mojej Kuchni LubięDomowy smalczyk ze słoninki ze skwarkami, z cebulką,jabłkiem i czosnkiem. Kromka chleba ze smalcem i ogórek kiszony = pycha ! Składniki: 1 kg słoniny 1 duża cebula-pokrojona w kosteczkę 2 jabłka- starte na dużych oczkach 5 ząbków czosnku płaska łyżeczka wegety Słoninę kroimy w drobną kostkę i co chwila mieszając wytapiamy ją na wolnym ogniu. Gdy słonina
Przepisy mojej mamybutelce! Kolejnymi przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy, w oleju, w occie), smalec, jajka z majonezem i zielonym groszkiem, koreczki z sera żółtego, korniszonów i kiełbaski, domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się
CookYourselfbutelce! Kolejnymi przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy, w oleju, w occie), smalec, jajka z majonezem i zielonym groszkiem, koreczki z sera żółtego, korniszonów i kiełbaski, domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się
CookYourselfbyło mistrzostwo świata, delikatny z chrzanem, koperkiem i pudrem z gęsi. Miodzio. Zupy wodzionka bardzo na plus z chrupiącymi grzankami i smalcem tak jak powinno to być, ale rosół niestety na minus. Poza tym że domowy makaron co się chwali, to niestety ale jak w większości śląskich domów rosół doprawiony był magii, zarówno kolor (prawie brązowy) jak smak to niestety
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: karkówka bez kości 1 kg, smalec 2 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, cebula
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: karkówka bez kości 1 kg, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, mąka pszenna
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: żeberka cielęce 1,2 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat, smalec 1 łyżka, cebula 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cielęcina żeberka 1,2 kg, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki, kostka rosołowa grzybowa 1 szuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 sztuki, ząbek czosnku
W Mojej Kuchni Lubięlitry, olej 5 łyżek, sól 2 łyżeczki boczek świeży 30 dag, smalec 1/2 kostki, cebula 3 sztuki, sól 3/4 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka Obrane ziemniaki umyć, pokroić na kawałki i porcjami dodać do blendera kielichowego, do każdej porcji wlać z 2 szklanki wody ( nie spali się silnik domowego blendera a woda odcieknie na sitku ), dokładnie ziemniaki zmiksować. Na garnek
W Mojej Kuchni Lubięniej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem(...)duszy gra Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Healthy craving Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smak mojego domu Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni Ugotujmy to W poszukiwaniu slow life
Moje domowe kucharzenieskórę, samo mięso wkładać do większej miski dodać bułkę grahamkę dużą namoczoną w wodzie i dobrze z wody odciśniętą wątróbki z kurczaka, indyka oczyścić i usmażyć na rumiano na smalcu (wątróbki muszą być mocno przyrumienione, jest lepszy smak pasztetu), do usmażonej wątróbki dodać mielone mięso , cebulę pokrojoną i smażyć co jakiś czas zamieszać, wystudzone wszystko z patelni dodać do kury(...)masę przełożyć do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec z naczyniem wypełnionym wodą około 60 minut, pasztet w formie dobrze wystudzić, porcje można zamrozić - pasztet domowy jest zdrowy, smaczny bez żadnych niepotrzebnych dodatków-ulepszaczy, doskonale nadaje się do zamrożenia, po odmrożeniu jest doskonały, pasztet jest aromatyczny, nie kruszy sie i dobrze się rozsmarowuje na pieczywie...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętakie straszne, jak je malują. Jedynie co, to wymagają więcej czasu. I już! Zapach domowego kulebiaka z kapustą wypełnił całe nasze malutkie mieszkanie. I pachniał na klatce schodowej, za oknem, nawet kurtki wiszące w korytarzu pachniały drożdżowym ciastem. Prawdziwy zapach domowego ciepła, przygotowań do Świąt i miłości. Bo nie ma prawdziwego Bożego Narodzenia, jeśli nie ma miłości. KULEBIAK Z KAPUSTĄ(...)posypania Składniki na kapustę z grzybami 40 g suszonych grzybów leśnych (zalanych ciepłą wodą dzień wcześniej) 500 g kapusty kiszonej (najlepiej domowej roboty) 1 cebula 1 liść laurowy 2-4 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżka smalcu (lub masła) pieprz mielony 1 - 2 łyżeczki suszonego majeranku ewentualnie kminek (ale my nie lubimy) Jak przygotować ciasto? Mleko podgrzewam, aby było letnie
W kuchni Karmel-itki