"Włosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem
Moje domowe kucharzenieŚwięto Pizzy...jak szaleć to szaleć..Przed chwilą tylko co zrobione...i już zjedzone...Pizza ?..nie do końca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie
Moje domowe kucharzeniewyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków! Najlepsze są oczywiście pączki wykonane domową metodą. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na domowe pączki! Tradycyjne, lekkie(...)puszyste. Domowe pączki nie są zbyt trudne do wykonania, trzeba tylko wyrobić ciasto. Poniższy przepis wydaje się skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Zawiera jedynie dużo cennych wskazówek dotyczących smażenia pączków. Składniki : / ok. 20 sztuk • 1 szklanka (250 ml) mleka • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych) • 3 łyżki cukru • 500 g mąki pszennej (np. luksusowej, tortowej) • szczypta soli
KUCHNIA POLSKApszennej 8 żółtek szczypta soli 6-7 łyżek gęstej śmietany kieliszek wódki/spirytusu/octu ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia 1.5kg smalcu do smażenia Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Staropolskie faworki -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikpszennej 8 żółtek szczypta soli 6-7 łyżek gęstej śmietany kieliszek wódki/spirytusu/octu ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia 1.5kg smalcu do smażenia Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Staropolskie faworki -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikSkładniki: łopatka mielona wieprzowa bez kości 80 dag, cebula smażona 1 sztuka, smalec 1 łyżeczka, tarta bułka 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżka
W Mojej Kuchni Lubiętortilli, które zalegają na co dzień na sklepowych półkach. Piady włoskie, o których mowa, zawierają jedynie: mąkę pszenną, wodę, smalec wieprzowy, sól oraz drożdże i pakowane są po 3 sztuki. Jednakże i tak zachęcam Was, by zrobić domowe tortille z mąki żytniej lub orkiszowej . Do domowych nachos świetnie sprawdza się dip serowy z ziemniaka . Do dzieła! Składniki: – 3 tortille
Be Fit Be StrongSkładniki: młoda kapusta 1 sztuka większa, boczek wędzony 20 dag, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do karkówki Appetita 2 łyżki
W Mojej Kuchni Lubięporcje Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500g dobrej jakości mięsa wołowego (np. ligawa, krzyżowa, pręga) 1 łyżka kaczego smalcu lub oleju kokosowego 2 łyżki mąki z tapioki 300g świeżych, dojrzałych pomidorów (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 papryka podłużna 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 250ml bulionu
Book of spellsSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, smalec 2 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 2 łyżki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 2 łyżki, cebula 2 większe, por 1 mniejszy, marchew 2 średnie, pieczarki 6 sztuk/większe
W Mojej Kuchni LubięPasztet domowy Gotowy pasztet Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso
Miód i pieprzPolecam chociaż to niekonieczne, użycie świeżej mięty. Wrzucałam gałązki mięty między smażące się pączki. Kiedyś już to robiłam przy smażeniu faworków. Efekt zapachowy niesamowity! W pewnym stopniu maskują zapach smalcu, poza tym są chrupiące i świetnie smakują. Co zaskakujące nie da się ich spalić i trzymamy je w tłuszczu do chwili aż staną się przezroczyste. Polecam!. Aha, pączki najlepsze(...)orkiszowej jasnej, 200g gęstej śmietany 30%, może być i 18%, 1-2 łyżki ekstraktu pomarańczowego, użyłam domowej roboty, garść pokruszonych płatków migdałowych, 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej w syropie, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, płaska łyżeczka sody, ½ łyżeczki soli. Dodatkowo Smalec do smażenia, około 1kg, łyżka do lodów lub zwykła, żeliwny wok do smażenia lub garnek z grubym
Leśny Zakątekkasza manna 10 łyżek, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, cząber 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie(...)nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków, można robić przeróżne smaki, również zamrażać po upieczeniu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJeden z obowiązkowych słodkich wypieków karnawału! Niewątpliwie moje wspomnienie dzieciństwa:) Oponki serowe obok prostych mini pączków np. na serku homogenizowanym zajmują szczególne miejsce w moim menu przy Tłustym Czwartku. Domowe wypieki cieszą oko i podniebienie niezwykle, przygotowane z radością i troską o najbliższych smakują najlepiej! Oponki serowe smakują świeżo usmażone, jeszcze ciepłe, podane od razu znikają szybko! Oponki serowe SKŁADNIKI(...)dziurki (małe kawałki ponownie zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki). W szerokim garnku rozgrzewam olej rzepakowy lub smalec. Oponki smażę partiami, z obu stron na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku, posypuję cukrem pudrem, podaję od razu. Smacznego Wypróbuj także: OPONKI SEROWE Inspiracja: Domowe Wypieki
Zasmakuj Kuchni