domowy, własnoręcznie zrobiony smalczyk z dodatkiem cebulki, jabłka, majeranku i z domieszką czosnku niedźwiedziego... :) Coś dla koneserów takich specjałów. Od razu przypomina się każdemu "stół wiejski" na weselu, dobra zabawa i zimna wódeczka, albo bimberek... Do tego ogórek kwaszony! Ahhh bajka :) dlaczego więc odmawiać sobie takich przyjemności, skoro możemy zrobić to sami?! Smalec z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI
Zainspiruj się kuchniąprzygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na śrubę i pieczone nad ogniskiem, ja jednak chciałam Wam pokazać że można je przygotować również w warunkach domowych i nadal jest doskonałe :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w łódeczki 1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki
My Culinary Artnajlepsze sa sypkie) 2 jajka 100 g masła 40 g drożdży 6 płaskich łyżek cukru pudru 8 łyżek mleka 2 łyżki spirytusu domowe powidła lub twarda marmolada 1 ½ litra oleju do smażenia lub smalec wieprzowy Cukier puder do posypania Ziemniaki obieramy i gotujemy( można również ugotować w mundurkach). Przeciskamy przez praskę i do gorących dodajemy masło
Mia Cucina SofietaChociaż smalcu w mojej kuchni nie nadużywam zawsze mam w zapasie słoiczek domowej roboty. Czysty lub ze skwarkami wspaniale podkreśla smak tradycyjnych polskich potraw.Czasami nachodzi mnie ochota na świeżą kromkę chleba z domowym smalczykiem. Taki ziołowy jest rewelacyjny. Składniki 500 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyIm bardziej się wkręcam w temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie
chwile dla mniepiernik upiecze na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Składniki na piernik staropolski 0,5 l miodu 2 szklanki cukru 20 dag smalcu 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki zimnego mleka 1,5 łyżki domowej przyprawy do piernika 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki smażonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki rodzynek Szczypta(...)soli W dużym rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód, cukier i smalec. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie można jej zagotować. Gdy trochę przestygnie dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w pół szklanki zimnego mleka, jajka oraz przyprawę korzenną. Wyrabiamy ciasto, a na końcu dodajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Gdy ciasto mamy starannie wyrobione, nadajemy mu kształt kuli lub bochenka
Korniszonkipiernik upiecze na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Składniki na piernik staropolski 0,5 l miodu 2 szklanki cukru 20 dag smalcu 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki zimnego mleka 1,5 łyżki domowej przyprawy do piernika 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki smażonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki rodzynek Szczypta(...)soli W dużym rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód, cukier i smalec. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie można jej zagotować. Gdy trochę przestygnie dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w pół szklanki zimnego mleka, jajka oraz przyprawę korzenną. Wyrabiamy ciasto, a na końcu dodajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Gdy ciasto mamy starannie wyrobione, nadajemy mu kształt kuli lub bochenka
Gotujemy i jemyosobę): 90 g drobno pokruszonej macy (7 kawałków) 2 jajka łyżka wody 2 łyżki posiekanej pietruszki łyżka smalcu np. gęsiego ząbek czosnku przetarty przez praskę pół małej cebuli pokrojonej w kosteczkę łyżka mąki sól i pieprz do smaku litr domowego rosołu natka pietruszki do posypania gotowej zupy Jak zrobić rosół z kulkami z macy? Do pokruszonej macy
Ugotowane pozamiataneSkładniki: łopatka wieprzowa bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki warzywa
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: smalec 1/4 kostki, mięso gulaszowe z indyka 1,30 kg, cebula 2 sztuki, czosnek 2 ząbki, kostka rosołowa 2 sztuki/grzybowe, kapusta kiszona 1,20 kg
W Mojej Kuchni LubięZnajomy przyniósł trochę gruszek...no i zrobiłam ciasto wg tego przepisu i żałuję, że nie przeczytałam wcześniej komentarzy..ciasto wyszło dosyć smaczne, ale warstwa ciasta jest
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 kg żeberka wieprzowe, 1 łyżka smalec, 1 łyżeczka vegeta, 2 sztuki papryka zielona, 2 sztuki cebula biała, 4 szklanki woda, - do smaku maggi, 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg żeberka wieprzowe, 1 łyżka smalec, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka kucharek, 6 szklanek woda, 2 łyżeczki musztarda rosyjska, 2 łyżki śmietana słodka
W Mojej Kuchni Lubięmleku semoliny (można użyć też kaszy manny) i ricotty ze wspaniałym pomarańczowym aromatem. Ciasto kruche dawniej przygotowywało się z użyciem strutto (smalcu), jednak to na maśle jes moim zdaniem o wiele smaczniejsze. Dzisaj zdradzę Wam przepis na najlepsze domowe sfogliatelle frolle , które sprawią, że poczujecie się jak w Neapolu . * SKŁADNIKI na ok. 30 sfogliatelle Ciasto (pasta frolla): 750 g mąki
Food Squaresłoiku to domowy produkt, który możesz poddać pasteryzacji i przechowywać w lodówce do 2 – 3 tygodni. Taką kiełbasę wieprzową możesz również zakonserwować metodą tyndalizacji, czyli 3 krotnej pasteryzacji w kolejnych dniach od momentu przygotowania kiełbasy w słoikach. Tak zakonserwowana domowa kiełbasa w słoiku może stać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy. Domowa konserwa wieprzowa w słoiku(...)taką kiełbasę musimy przeznaczyć do szybkiego spożycia. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na mięso do słoików. Polecamy boczek w sosie własnym , smalec z mięsem i cebulką , oraz mięso w słoiku . Życzymy smacznego! Artykuł Domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić? pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasie