smalec domowy - 1334 przepisów (strona:14/89)

Kotlety schabowe według Magdy Gessler 208

zwijają na patelni – ten patent pozwoli tego uniknąć. Magda zaleca przygotowanie kotletów dużych, a właściwie wielkich na cały talerz, jednak ja zrobiłam je w rozmiarze domowym. Do smażenia kotletów koniecznie użyjcie smalcu, dzięki któremu będą miały ten wyjątkowy smak i będą dobrze wysmażone. Zobacz też: Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem Pieczona pierś kurczaka

Kuchnia Bazylii
piwoszki (ciasteczka na smalcu, z piwem i powidłami) 135

Kiedy byłam dzieckiem ciasteczka na smalcu często piekła moja mama. Na blogu jest mnóstwo przepisów na ciasteczka ale te biją je wszystkie na głowę. Mogę przysiąc

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Faworki (Chrust) 131

mąki 8 żółtek 1 łyżka masła 400 ml śmietany 12 lub 18% 2 kieliszki wódki cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj olej i/lub smalec do smażeniu  Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie

Mania Wypiekania
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 221

cukier biały. 1/2 szklanki,- melasa, 1/3 szklanki,- masło, 1/2 kostki,- smalec, 1 kostka,- mleko, 1/2 szklanki,- jajka, 3,- soda oczyszczona, 3 łyżeczki- szczypta soli,- Domowa przyprawa do piernika, 6 kopiastych łyżek, - przepis tutaj.WYRABIANIE:Mleko, masło, smalec, cukier, miód, melasę, szczyptę soli wrzucamy do dużego garnka, stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy i tworzymy jednolitą, gęstą masę

Wypisz Wymaluj
Pasztet domowy 189

domu przygotowała moja babcia i mama, teraz pora na mnie;)  Powiem szczerze, że kupne pasztety w ogóle do mnie nie przemawiają i jestem w stanie zjeść tylko ten domowy.  Wbrew pozorom nie jest on trudny do przygotowania i niezbyt pracochłonny. Kiedyś pasztet częściej gościł na naszym stole teraz przygotowuje się do raczej "od święta" ale może też dlatego(...)Składniki: 1.5 kg łopatki 0,8 kg boczku  0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul 7 jajek dwie szczypty gałki muszkatołowej pieprz do smaku  sól do smaku  smalec do obsypania foremki bułka tarta do obsypania foremki Wykonanie: Łopatkę i boczek delikatnie zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. W między czasie pokroić na mniejsze kawałki wątróbkę

Krakowskie smaki Ani
Kremówka 141

Weekend minął..a ciasto na niedzielę oczywiście było..tym razem piekłyśmy kremówkę wg przepisu znajomej Iwonki ..Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo miałam akurat dwie

Moje domowe kucharzenie
Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler 289

mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 g dobrej jakości kaszanki duża cebula 2 łyżki smalcu łyżeczka masła szczypta zmielonych goździków szczypta cynamonu pieprz, sól   cebula + masło (do okraszenia) Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler -  Sposób przygotowania: Cebul ę kroimy w drobną kosteczkę i po d smażamy na smalcu do zrumienienia. Następnie wrzucamy

Słodka Strona
domowe smarowidło-smalec z szynki... 100

pół kostki smalcu co jakiś czas zmieszać. Do mocno usmażonej szynki wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażać na złoty kolor cebuli. Wsypać majeranek, przyprawę do wieprzowiny, dodać pozostały smalec i stopić, po stopieniu z 3 minuty gotować, wystudzić w garnku, mikserem zblendować i przelać do pojemnika, przechowywać w lodówce - pyszne smarowidło a`la smalczyk mięsny, dobre domowe smarowidło, idealnie smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z budyniem i truskawkami 102

torebki. Przepis na Tartę cytrynową na kruchym cieście Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 90 g masła 60 g cukru pudru 30 g smalcu, zimnego szczypta soli 2 łyżki wody Składniki na domowy budyń 300 ml mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 żółtka 50 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 60 g serka(...)mascarpone Dodatkowo 400g truskawek Kruche ciasto – przepis Mąkę przesiać dodać pokruszone masło, smalec i całość posiekać nożem. Jak ciasto zacznie przypominać kruszonkę dodać cukier, wodę i sól, ciasto wyrobić rękami. Następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 35 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Na cieście układamy papier

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche rogaliki z dżemem 85

znikały. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 3/4szkl. cukru pudru 200g masła 50g smalcu 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany  dżem (u mnie rabarbarowy domowej roboty) cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Mąkę wsypałam do większej miski. Dodałam szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodałam żółtka (białka

Waniliowe Improwizacje
Pączki z jabłkami 80

wanilii, 1,5 łyżki spirytusu albo wódki  prażone jabłka, przepis na końcu artykułu. Możesz też użyć skorzystać z przepisu na prażone jabłka do szarlotki  smalec do smażenia cukier puder i ewentualnie domowa smażona skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe.  Bardzo dobrej jakości ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii można kupić w Internecie, m.in. w sklepie Kuchnie Świata Najlepszy przepis(...)mąką, spłaszcz delikatnie i odstaw na około 30-45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.  7. Pączki smaż (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 st.C., do uzyskania koloru jasnobrązowego. W trakcie smażenia przewracamy pączki na drugą stronę, aby równomiernie się usmażyły. 8. Po usmażeniu wyjmij pączki na siatkę

Cztery Fajery
Szynka pod czerwoną pierzynką 149

jakże rewelacyjnie smakuje na zimno. Składniki: 1,3 kg szynki 1 kg czerwonej kapusty 2 cebule 15 rodzynek liść laurowy 2 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka zmielonych prawdziwków  Marynata: 2 łyżki majonezu domowej roboty mieszanka ziołowa ( tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, oregano, suszony czosnek, suszona cebula, sól, majeranek) Wykonanie: 1 dzień: Szynkę myjemy i osuszamy

kgwjanczewo
CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA SMALCU 88

Miękki w środku, chrupiący na zewnątrz... idealnie pyszny chleb domowy na zakwasie. Chleb upieczony z dodatkiem smalcu Rolnik . Smalec wytapiany ze słoniny wieprzowej. Skwarki, które są w nim obecne powstały z jej naturalnego przyrządzania. Smak swój jednak zawdzięcza obecnej tam cebuli, jabłku i przypraw. Smalec Rolnik jest idealny do przygotowywania wielu potrwa. Zazwyczaj smalec jemy z pajdą świeżego chleba

Kuchnia w oparach
Pączki hiszpańskie 227

ciasteczek, ale zupełnie nic nie stracą na smaku i chrupkości. Pączki hiszpańskie Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 250ml wody 4 jajka rozmiar M 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do rondla z grubym dnem wlać wodę. Dodać masło, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Zagotować. Zdjąć rondel

Wiem co jem
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 132

pachnącym kurczakiem… Takich wspomnień, takich zapachów jest wiele… …dom pachnący rosołem, świeżą, wykrochmaloną pościelą na sznurze schnącą, stołem na którym nawet chleb ze smalcem pachniał wyjątkowo do tego ściany przesiąknięte domową miłością. Kompot co gasił pragnienie i przez okno wpadające słoneczne promienie. To mamy oczy, które pełne troski spoglądają gdy świeże mleko i ciasto z truskawkami zjadamy

Wędrówki po kuchni
SMALEC WEGAŃSKI 229

    Ten smalec to prawdziwe odkrycie. Dowód na to, że to wygląd sprawia iż coś wydaje nam się tym czym tak naprawdę wcale być nie

Smaczne Zdrowe