smalec domowy - 1334 przepisów (strona:15/89)

SMALEC WIEPRZOWY ZE SKWARKAMI I Z PYSZNYMI DODATKAMI 243

   Dziś najprawdziwszy smalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami

Smaczne Zdrowe
Domowy burger wołowy 136

zawartością co najmniej 20% tłuszczu (u mnie rozbratel) 4 ząbki czosnku żółtko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka kolendry łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól łyżka smalcu lub kawałeczek dobrego boczku do natłuszczenia patelni  Jak zrobić domowe burgery wołowe? Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed ich przygotowaniem. Wołowinę zmielić przez grube sitko maszynki. Zbyt drobnym sitkiem

Kuchcik gotuje
Przepis na pączki jak u Babci 105

pączki jak u Babci. Tradycyjny przepis na pączki jak u Babci, puszyste, mięciutkie, delikatne pączki smażone na smalcu. Pączki z marmoladą, budyniem, czekoladą, adwokatem lub bez nadzienia. Z cukrem pudrem, kokosem czy lukrem, bez znaczenia ważne, że sprawdzony przepis na domowe pączki. Pączki z cukierni przy tym przepisie jak dla mnie wymiękają. Ciasto drożdżowe, pączki na maślance, faworki, oponki(...)stanu. Lekkie, puszyste ciasto z niewielką ilością cukru. Na czym smażyć pączki? Tradycyjne pączki smaży się na smalcu lub maśle klarowanym. Pączki, faworki na oleju? Nigdy, dla Babci to była profanacja, Ona wspomniała czasy kiedy najlepsze pączki smażono na łoju.   Domowe pączki na świeżych drożdżach, z cukrem pudrem to taka wersja podstawowa. Przepis do przygotowania nie tylko na tłusty

Dieta moja pasja
Faworki ze słodką śmietaną 201

Tłusty Czwartek uprościliśmy sobie, korzystając z maszynki do makaronu, w której rozwałkowywaliśmy bardzo cienko kawałki ciasta. Jeszcze tylko chwila na gorącą kąpiel chrustu w smalcu i niebawem zasiądziemy do wielkiego stosu obłędnych w smaku domowych faworków. Udostępnij Składniki na faworki ze słodką śmietaną 450 g mąki pszennej 5 żółtek 250 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżka cukru pudru

niecodziennikpary
Wegański smalec z prażoną cebulką 221

dania mięsnego. O czym mowa? Smalec, potrawa, którą albo się kocha (szczególnie wersję rozsmarowaną na pysznym, świeżym i chrupiącym chlebie z dodatkiem domowego, kiszonego ogórka), albo się jej nienawidzi. Od zawsze należałam do tej drugiej grupy ludzi. Smalec kojarzył mi się zawsze z ogromnym smrodem w mieszkaniu i raczej to nie zachęcało do delektowania się smakiem. Pomimo niechęci do tradycyjnej

365 dni dookoła kuchni
Pączki na tłusty czwartek puszyste i delikatne 327

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na domowe pączki z marmoladą, wiem że łatwiej jest kupić pączki w cukierni ale jeżeli ktoś ma czas i ochotę spróbować przygotować pączki w domu, to polecam wypróbować mój przepis. Pączki są bardzo smaczne i puszyste. Do przygotowania pączków będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 16 pączków 600 g mąki pszennej(...)cukru 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 1/2 łyżki spirytusu (można pominąć) marmolada tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem: Domowe pączki Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką

Uwaga Babcia Gotuje
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 115

chlebie niekrojonym. Chleb krojony można włożyć do tostera, opiekacza lub usmażyć na patelni zamoczony wcześniej w jajku z odrobiną mleka. Z czerstwych bułek można zrobić domowe zapiekanki. Wystarczy tylko posmarować je masłem albo smalcem, położyć na nie kawałek wędliny, pieczarki i żółty ser. Bułki można również ususzyć i zrobić z nich bułkę tartą lub dodać np. do kotletów mielonych (wcześniej

ProstePesto.pl
Smalec domowy, smalec ze skwarkami do chleba 129

Chleb ze smalcem chyba nikomu nie jest obcy, a ten domowy najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie błyskawicznym. Bardzo lubię dużo dodatków, wyraźny smak i zapach, a do tego kiszony ogórek i jest smacznie jak u Mamy!.  Składniki: - 1 1/2 kg mielonej słoniny - 30 dag wędzonego boczku - 3 duże cebule

Apetyczna babeczka
Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną 232

ciężki. Pasztet konkret. Takiego pysznego, domowego pasztetu nie kupicie nigdzie. Co tam, nieraz pasztet w sklepie wyglądał nader obiecująco a jednak smak wybitnie nie ten. Nie ma to jak domowy pasztet. Tym razem pasztet w wydaniu z suszonymi grzybami i żurawiną. Nie wiem jak Wy, ale mi pasztet kojarzy się głównie ze Świętami. Jakoś tak wyszło, że rodzice robili(...)Taki pasztet, jak przyszła nam ochota na konsumpcję, był po wyjęciu z zamrażarki odświeżany w piekarniku z dodatkiem smalcu. Tak, niezdrowego smalcu;) Za to ten smalec, nadawał dodatkowego smaku pasztetowi. Co jest fajne w domowych wyrobach? Sami decydujecie o ich smaku. Możecie zrobić klasyczny, ale to naprawdę klasyczny ciężki pasztet, lub też lżejszy wariant z większą ilością mięsa drobiowego. Obojętnie

Mieszam w Garnku
Domowe pączki 169

Domowe pączki są puszyste, bardzo delikatne w smaku i miękkie w środku. Tak przygotowane pączki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, kiedy jeszcze są ciepłe. Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem, lub przygotować domowy lukier. Warto z tego przepisu skorzystać w zbliżający się już wielkimi krokami Tłusty Czwartek. Na Tłusty Czwartek polecamy również Faworki Składniki 500g mąki pszennej 40ml spirytusu(...)szklanki cukru 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej) 80g masła olej do smażenia kostka smalcu Przeczytaj również Pączki z białego sera Dodatkowo dżem lub marmolada cukier puder albo domowy lukier Domowe pączki – przepis Przygotowujemy rozczyn – do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawiamy na ok. 20 minut. W misce ucieramy żółtka, jajko i cukier

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
masło domowe z 36% śmietany... 1814

Składniki: śmietana 36% 500 ml, sól 2 szczypty, woda zimna - ile potrzeba śmietanę 36% mocno zimną (do zamrażalnika przed ubijaniem włożyłam na 30 minut) wlać do

W Mojej Kuchni Lubię
domowy najlepszy smalec-smarowidło... 144

Składniki: słonina świeża bez skóry 50 dag, podgardle świeże bez skóry 70 dag, majeranek 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka Świeże podgardle pokroić na paski i

W Mojej Kuchni Lubię
smalec-smarowidło z czerwonej fasoli... 150

Składniki: fasola czerwona ziarna 1/2 kg, woda 1,5 ltra do gotowania, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, cebula 3

W Mojej Kuchni Lubię
najlepsze masło z prawdziwej wiejskiej śmietany... 269

Składniki: śmietana wiejska 1250 ml, sól 3/4 łyżeczki przy obecnych cenach wysokich masła tutaj mam czyste masło 758 gram za 25 zł z prawdziwej wiejskiej śmietany

W Mojej Kuchni Lubię
smalec ze słoniny i podgardla... 125

Składniki podgardle surowe 50 dag, słonina 70 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki słoninę i podgardle surowe zmielić w maszynce do mięsa na

W Mojej Kuchni Lubię