wyposażyć w praktyczne przedmioty użytku codziennego , tj. akcesoria ułatwiające gotowanie , miseczki na owsianki, kubki, odpowiednie garnki czy patelnie, ale również produkty spożywcze, które w okresie wzmożonych przeziębień są często domowym lekarstwem . D latego w tym czasie, w Twojej kuchni nie może zabraknąć: świeżego imbiru, czosnku, miodu, natki pietruszki, świeżych ziół, warzyw i owoców bogatych w witaminę C i beta-karoten(...)ciepło i równomiernie się nagrzewa, idealnym rozwiązaniem jest żeliwny garnek z pokrywką VARDAGEN , ten sam, w którym wypiekam domowe chleby. Pączki smażymy przy użyciu termometru, dzięki czemu kontrolujemy temperaturę smażenia. Do smażenia pączków zawsze używamy dużej ilości oleju rzepakowego lub smalcu, po to aby pączki swobodnie mogły się smażyć. Przepis na pączki: - 500 g mąki pszennej tortowej
SMYKWKUCHNIpowinny być całkowicie zakryte solanką, nie mogą wystawać, bo mogą się zepsuć. Najlepsze ogórki małosolne zrobisz sama. Domowe ogórki małosolne uwielbiam do kanapek i do dań z grilla. Kiedy mieszkaliśmy w Arabii, po nocach śnił się nam chleb ze smalcem i ogórkiem małosolnym. Krótko kiszone ogórki świetnie podkreślają też smak sałatek. Ps. Pewnie się niektórzy z Was oburzą
Cztery FajeryConchas są najbardziej rozpoznawalnymi bułeczkami w Meksyku. Sprzedaje się je w każdej cukierence czy na każdym straganie. Są przepyszne, delikatne puszyste wnętrze i chrupiąca skorupka, miód
Moje Małe Czarowanieświni”. Balzac pisze o nim w „Lilii w dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się
Karo in the Kitchenduża blacha, więc jest co jeść przez całe święta. Uwielbiam je samo, ale też jako podstawę kanapki (!) z domowymi powidłami śliwkowymi albo po prostu posmarowane dobrym, prawdziwym masłem. Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 20 dkg tłuszczu (masła, margaryny, smalcu) - u mnie masło! 50-60 dkg mąki 4 jajka 1 szklanka śmietanki 12-18% (rzadkiej) 1 łyżeczka sody (plus
Kulinarne InspiracjeProsty przepis na pięknie wyrośnięte, puszyste domowe pączki z chrupiącą skórką. Składniki: 1 kg mąki 9 żółtek 1 jajko 3/4 szkl cukru 1,5 szkl mleka 10 dag drożdży szczypta soli łyżka spirytusu 175 g masła roślinnego Sposób przygotowania: Drożdże rozrobić z łyżką mąki i łyżką cukru w ciepłym mleku. Zostawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubić na puch(...)stole miejscem klejonym do góry. Zaczekać, aż dobrze wyrosną (podwoją objętość). Roztopić 3 kostki smalcu po 250 g z 2 szkl oleju. Wyrośnięte pączki wkładać do rozgrzanego tłuszczu i piec po kilka minut z każdej strony. Smacznego. Autor przepisu: Monika Popielarz Artykuł Domowe pączki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisykurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie, wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać kapustę na dnie szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" rozłożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali) i wkładać gołąbki do 3/4 wysokości szybkowara, wlać sok pomidorowy (u mnie mój domowy też w szybkowarze przygotowany "zobacz
W Mojej Kuchni Lubiędoborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem. Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie sól, pieprz musztarda natka pietruszki Wykonanie: polędwicę opłukać, obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Produkt, którego pewnie wiele osób nie skojarzyłoby ze zdrowym odżywianiem. Wbrew pozorom smalec wieprzowy i gęsi zawiera zdrowe tłuszcze jedno i wielonienasycone, które są niezbędne organizmowi
zdrowo i aktywnieCześć :D Nie mogłam się dziś oprzeć, żeby zmajstrować coś na słodko. Zostało mi jeszcze sporo smalcu, który kupiłam na Tłusty Czwartek. Miała być szarlotka, ale
Pieprzyć z FantazjąProdukt, którego pewnie wiele osób nie skojarzyłoby ze zdrowym odżywianiem. Wbrew pozorom smalec wieprzowy i gęsi zawiera zdrowe tłuszcze jedno i wielonienasycone, które są niezbędne organizmowi
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula
W Mojej Kuchni Lubięsmalec. Tak, ten zły smalec, na którym wszyscy wieszają psy Ja nie używam smalcu w kuchni na co dzień, więc jeśli zdarza się wypiek czy wysmaż z użyciem smalcu, kupuję go tylko na tą okazję. Zalety takich bułeczek są nie do przecenienia. Dobre są do kawy, na śniadanie, na drugie śniadanie dla pana męża. Ich format, podobnie jak ciastek powoduje(...)chcecie i jak lubicie. I do nadziewania używamy najlepiej marmolady. Dżemy, szczególnie te domowe, lubią niestety wypływać boczkami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/10\/smalcowki2.jpg","recipeIngredient":["500 g m\u0105ki pszennej\r","2 jajka\r","200 g smalcu\r","1\/2 szkl. \u015bmietany 18%\r","50 g dro\u017cd\u017cy\r","2 \u0142y\u017cki
Mieszam w Garnkugarnku na smalcu z zielem angielskim, liściem laurowym dobrze zrumienić boczek z każdej strony zwłaszcza skórę. Pod przykryciem na średnim ogniu dusić boczek razem z pokrojoną cebulą (cebula puści swój sok i nie trzeba podlewać wodą) do miękkości co jakiś czas obracając dołem do góry. Boczek smakuje z pieczywem i np. ćwikłą, ogórkiem kiszonym idealnie - doskonałe domowe mięsko na zimno
W Mojej Kuchni Lubięłyżka smalcu albo stopionej słoninki * 1,5 łyżki mąki * sól, pieprz * ziele angielskie * liść laurowy * 1 cebula * koperek 1. Karkówkę pokrojoną w 1,5 centymetrowe plastry dzień wcześniej natarłam solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypałam pieprzem. Wsadziłam do miski i przykryłam. Tak zamarynowaną zostawiłam na całą noc w lodówce. Karkówkę przed zamarynowaniem zestekowałam. Mam takie fajne domowe urządzenie(...)garnka i podlałam odrobina wody. Dodałam liść i ziele angielskie. Dosypałam odrobinkę soli. 6. Gotowałam do miękkości i „zapaliłam”. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i przesmażyłam na smalcu. Dodałam mąkę. Połączyłam z kapustą i przemieszałam. Przyprawiłam solą, pieprzem i dodałam koperku. 7. Ugotowaną kapustę przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Upieczoną już karkówkę powciskałam w kapustę i zapiekałam całość
Pieprzyć z Fantazjątłustego w kostce 200g śmietany kwaśnej 18% 4 żółtka 80g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub 16g domowego cukru z wanilią 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki octu Dodatkowo tłuszcz do smażenia np olej słonecznikowy (około 1 litra) lub smalec (około 1 kilograma) 1 kieliszek mocnego alkoholu cukier puder do dekoracji Zobacz jak zrobić ekspresowe oponki serowe. Zobacz
Ania gotujesosu pieczeniowego ciemnego Knorr. To takie szybkie rozwiązanie, gdy mamy mniej czasu na przygotowanie i długie gotowanie domowego sosu. Od czasu do czasu możemy sięgać po takie ułatwienia. Składniki : * 300g karkówki bądź innego mięsa wieprzowego * cebula * 2 ząbki czosnku * łyżka smalcu * szklanka zimnej wody * jedna esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie : Mięso umyć, osuszyć i pokroić
Magiczne Życie Marty