papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy 1. Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek można pokroić w paseczki, żeby kawałki papryki "pływały(...)całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Do zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki
Tajskie smakipodania z ryżem, kaszą gryczaną lub inną kaszą oraz z ziemniakami. Polecam wypróbować przepis bo danie jest bardzo smaczne. Do przygotowania wieprzowiny będziemy potrzebować: około 800 g wieprzowiny (użyłam surowej szynki) 2 kolorowe papryki (około 600 g) 1 puszka ananasa ( po odsączeniu około 350 g) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego korzenia imbiru olej do smażenia na sos: 4 łyżki(...)dolewam odrobinę oleju i smażę paprykę z czosnkiem i imbirem przez około 5 minut. Do podsmażonej papryki dodaję mięso, ananasa i sos, dokładnie mieszam i pod przykryciem duszę około 25 minut do miękkości mięsa. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, jest gotowa. Tak przygotowaną wieprzowinę możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jest bardzo
Uwaga Babcia Gotujetorebki ryżu, pęczek posiekanego szczypiorku; sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki brązowego cukru (jeśli nie macie, można zastąpić zwykłym), 3 łyżki wody, 5 łyżek ciemnego sosu sojowego. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie w cieniutkie plasterki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Paprykę kroję(...)wzdłuż, aby powstały bardzo cienkie słupki. Przygotowuję sos z podanych składników. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 4 minuty. Zdejmuję warzywa z patelni, dodaję kolejną łyżkę oleju, wrzucam mięso. Smażę na dużym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając. Wkładam z powrotem podsmażone wcześniej warzywa, mieszam. Wlewam
JejKuchniawielu wariantów wykorzystania schabu. Jeśli lubisz dania z piekarnika, które są zazwyczaj mniej kaloryczne od smażonych, to nasz przepis na roladki ze schabu powinien Ci się spodobać. Z czym podawać roladki schabowe? Świetnie sprawdzą się z pewnością ziemniaki pieczone. Ale również ryż, kluski i kasze. Świetnie smakują również z zasmażaną kapustą. Najlepsza sałatka do roladek schabowych? Na pewno surówka
Kuchnia Na Wypasietyle fajne że można do niego dodać swoje ulubione warzywa. Ja podaję z ryżem, bo w takim zestawie smakuje nam najlepiej. Składniki: 600 g schabu 2 cebule 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięsa umyć, osuszyć i pokroić w paseczki, oprószyć papryką, solą
magiczna kuchnia Kasidzięki temu się nie przypalą). Z mięsa formujemy podłużne kotleciki i nabijamy je na patyczki. Kofty smażymy/grillujemy z każdej strony po około 5 minut. Mięso ma się ładnie zarumienić. Kofty możemy również upiec w piekarniku. Podajemy w towarzystwie dipów np. tzatziki , ryżu lub chlebków . Smacznego Artykuł Kofty pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujezeszkli dodajemy indyka i cukinie, mieszamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek i resztę przypraw. Smażymy. 3. Jak indyk będzie usmażony zmniejszamy gaz, dodajemy śmietankę i pokruszony ser. Mieszamy, dopóki ser się nie roztopi. Jeśli trzeba doprawiamy i gotowe. Podajemy z ryżem, kaszą i surówką :-) Smacznego
kruche babeczkidość słodkim, kremowym( bo śmietanowym sosie). Z żurawiną która przełamuje słodycz. Danie najlepiej podawać z ryżem. na pulpety: 400 g mielonego mięsa sól pieprz ( dużo) na sos: 250 ml śmietanki 30 250 g konfitury żurawinowej kminek mielony pieprz sól olej do smażenia Z mięsa soli i pieprzu ulepić małe pulpety. Usmażyć je na oleju. Następnie zalać patelnie odrobiną
cukrem pudrem posypanezależności od posiadanej mąki dodać więcej lub mniej mleka. Kotlety zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju, do czasu delikatnego przyrumienienia się kotletów. Kotlety schabowe po indyjsku świetnie smakują podane z ryżem i surówką z pomidora i papryki
Kuchcik gotujełyżka oregano 2 czubate łyżki koperku szczypta kurkumy i chilli sól, pieprz łyżeczka masła klarowanego do smażenia wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego lub oleju kokosowego. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kalafiora siekamy nożem lub rozdrabniamy do konsystencji ryżu. Możemy zetrzeć go na tarce o dużych oczkach. Do kalafiora dodajemy cebulę oraz pozostałe składniki i dokładnie
Przysmaki Karolkiporcje • 1 większa polędwiczka wieprzowa • 18 pomidorków koktajlowych • 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika • sól, pieprz • 2 łyżki sosu teriyaki • kilka listków bazylii • 1 łyżeczka keczupu • olej do smażenia Wykonanie: • Makaron ugotować w posolonej wodzie, mięso pokroić w dużą kostkę i posypać solą
To co kochamjest to wołowina, rozbita w sosie własnym gotowana z dużą ilością czosnku i pieprzu. Duszona, nie smażona. Nic nie robimy na zapas więc może trzeba czekać na to troszkę dłużej niż gdzie indziej. Jeżeli ktoś powie, ze nie chce danego mięsa z ryżem to dostanie z kaszą. Wszystko można zamówić w wersji mniej ostrej lub bardziej, wedle upodobań. Pan Zdzisław
Czarnawisienkadodatkami ] cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta koperek bułka tarta do panierowania Ryż ugotować , wymieszać z jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić do smaku.Formować kotlety [ w razie potrzeby można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron
Moje domowe kucharzeniemarchewka starta na małych oczkach otręby do panierowania 1 cebula sól himalajska, pieprz Wykonanie Wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, zeszkloną cebulę. Przyprawiamy i dodajemy surowe jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i panierujemy otrębami. Smażymy na maśle klarowanym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdługo w kuchni. Składniki (na dwie porcje): 200 g kaszy bulgur (możecie użyć innej kaszy lub ryżu; nie polecam ziemniaków) łyżka masła wrzątek kilka zielonych szparagów (dwa grube wystarczą) pojedyncza pierś kurczaka 4 garści szpinaku odrobina wody (ok. 50 ml) olej do smażenia pieprz sól ewentualnie: natka kolendry Kaszę przepłukać w kilku wodach. Przełożyć do garnka o grubym dnie
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka chilli (opcjonalnie) -2 łyżki sosu sojowego -sól i pieprz do smaku -szklanka wody Do podania ryż. Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotować przez 1,5 godziny, w wodzie, w ilości 5:1. W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Paprykę i marchew pokroić w kostkę i smażyć razem
Smakuj życie!pokrojoną w kostkę. Smażymy aż cebula zmięknie często mieszając. Do zeszklonej cebulki dodajemy posolonego kurczaka - chwilę smażymy. Gdy mięso będzie już miękkie zalewamy je sokiem pomidorowym i wszystko razem gotujemy kilka minut. przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę można podawać z ryżem i/lub śmietaną jeśli lubimy łagodniejsze potrawy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidokładnie mieszamy. Potrawka powinna dość zgęstnieć (od mąki z wątróbki). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz keczup. Smażymy całość jeszcze parę minut często mieszając, aby nic się nie przypaliło. Doprawiamy solą i pieprzem (lub dodatkowo papryką ostrą wedle uznania). Podajemy ciepłe, np. z ryżem
My simple kitchencukini Produkty: 2 pęczki szparagów 1 duża cukina 2 czerwone papryki 10 dużych pieczarek 2 szklanki ryżu 1 łyżka wegety oregano,tymianek,bazylia po 1 łyżeczce papryka słodka 2 łyżki papryka ostra,pieprz,pieprz cayenne do smaku sól,szczypta cynamonu masło do smażenia względnie oliwa Wykonanie
Ugotujmy Cośpodgrzać. Nie tracą smaku. Są mięciutkie i pyszne :) Roladki drobiowe można podawać z kluskami, ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą etc. Składniki: Podwójny filet z kurczaka Ok. 100g żurawiny Kilka plasterków żółtego sera np. goudy Zioła prowansalskie Sól Pieprz 3 – 5 łyżek oleju do smażenia Dodatkowo: Bawełniane nici do zawinięcia roladek Sos: Wywar z roladek 1 łyżka mąki ½ szklanki zimnej wody Filet
Smakowy Rajwierzchu układamy filet z piersi kurczaka i często mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem). W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś
VioletoweKucharzeniełyżką lub ręką. Odstawiamy do lodówki na godzinę (nie jest to absolutnie konieczne) aby się przegryzło. Smażymy na rozgrzanym oleju, zazwyczaj utrzymując przez cały czas maksymalną temperaturę przez około 5 minut z każdej strony. Podajemy jako główny składnik obiadu z ziemniakami, kaszami, ryżem i surówką, lub w wersji typowo studenckiej: w bułce z ketchupem. Na zdjęciu kotlety w zbiorczym akcie
Tanie przepisy studenckie. W międzyczasie dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie al dente dodajemy szczyptę pieprzu i odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę masła, mieszamy i risotto gotowe ! W międzyczasie oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim
Wspólne smakiduża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać warzywa, cząstki jabłka,posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić pieprzem i solą i dusić ,aż mięso będzie miękkie. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem albo pajdą chlebka
Kulinarny karnet Christophera