ryż smażony - 6533 przepisów (strona:195/436)

Kotlety z boczniaków a'la schabowe (Boczniaki panierowane) 152

sposób wykorzystania boczniaków zna chyba każdy. Z dodatkiem ulubionych świeżych warzyw i kaszą lub ryżem stanowi pełnowartościowy bezmięsny obiad. Przed panierowaniem grzyby można także oprószyć ulubionymi ziołami czy przyprawami. Składniki (4 porcje) -600 g boczniaków -1 jajko -bułka tarta -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Boczniaki umyć, odłożyć na papierowy ręcznik by obeschły. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce rozkłócić

Zielona Kuchnia
Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą 148

nią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę) żeby obciążyć ciasto podczas podpiekania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię z ziarnami. 2. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, paprykę w paski, cukinię

kruche babeczki
Pierś z kaczki w winie i żurawinie 151

aromatyczna, miękka i delikatna. Możemy ją podać z puree z ziemniaków lub z ugotowanym ryżem.  Jeśli Wasze piersi będą bardzo tłuste nie musicie dodawać do duszenia całego tłuszczu, który się wytopi. Resztę przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Będzie doskonałym dodatkiem do smażenia innych mięsnych dań. Pierś z kaczki w winie i żurawinie Czas przygotowania: 3,5 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Przykładowy jadłospis - 1700 kcal 518

cytryny oraz oliwą z oliwek ( 1 łyżeczka) oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka smażymy na łyżce oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wędzoną. Kcal: 221,8   B: 15,4 g; W: 18,7 g; T: 10,3 g Obiad INDYK Z RYŻEM I WARZYWAMI - 100 G mielonej piersi z indyka - 50 g brązowego ryżu - 200 g kalafiora

Health-Fit-Life
Kurczak po chińsku 225

minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Gotową porcję posypujemy prażonymi nasionami. Gotowe! Smacznego

Mama z miasta
Kurczak po indyjsku z chlebkiem chapati (butter chicken) 176

trzeba też dodać posiekany ząbek czosnku). Kurczaka lekko oczyścić z masy jogurtowej i smażyć partiami na maśle klarowanym aż będzie lekko brązowy. Dodać kawałki mięsa do sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi chlebkami chapati. Chlebki chapati Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki

Kulinarne Inspiracje
Deser ryżowy z ananasem i mango 143

wysypujemy z woreczka i gotujemy na mleku z dodatkiem 2 łyżek miodu. Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło razem z 1 łyżką miodu, a następnie smażymy na nim ananasa. Mango obieramy ze skóry i miksujemy na gładkie puree.  W szklankach

Kuchnia Bon Appetit
Potrawka rybna w salsie pomidorowo - cebulowej z octem winnym i chrzanem 130

Dopełnieniem smaku były piórka cebuli zeszklone razem ze słodką papryką. Możecie jeść to danie z ryżem, makaronem na ciepło lub na zimno z pieczywem. Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza ze skórą 475 g 2 średnie cebule mąka kukurydziana słodka papryka masło klarowane do smażenia ryby, a następnie cebuli   składniki na sos: puszka pomidorów krojonych 400 g 1 duży

Zasmakuj Kuchni
Kurczak w pomidorach z oliwkami 230

trochę więcej 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dodatkowo ugotowany ryż lub kasza do podania Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć niewielką ilością soli. Cebulę obrać posiekać w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory osączyć z oleju (można go zachować do smażenia) i drobno pokroić. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka

Pełny talerz
Risotto ze szparagami i kurczakiem 169

kostkę. Szparagi kroimy w ok. 5cm kawałki. Pozostawiamy kilka do dekoracji. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy mięso z kurczaka, szparagi oraz posiekaną szałwię. Pomidora i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron. Pomidory i czosnek układamy na risotto. Pozostałe szparagi przesmażamy chwileczkę na tłuszczu

Pyry na Gaz
Shawarma 167

przełożyć na patelnię i podsmażyć przez około 10-15 minut lub dłużej (do miękkości). Czas smażenia zależy od tego, na jak duże kawałki zostało pokrojone mięso. Shawarma zwykle jest podawana z sałatką w chlebku pita. Pomimo tego u mnie było jak u Atinki: z ryżem po arabsku i z sałatką

In my kitchen
Kurczak -Murgh ka salan 224

czosnkiem i smażyć około 1 minuty cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć ze wszystkich stron. Mieszać często. Dolać szklankę wody, posolić, popieprzyć, dodać garam masala, zamieszać i dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem

O kuchni z uczuciem
Kotleciki ryżowo-jajeczne 669

cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Jajka siekamy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki  (ryż, cebulę, ugotowane jajka, pieczarki) mieszamy ze sobą. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Warzywny misz masz z czerwoną pastą curry 142

rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty aż zmięknie. Dodać ziemniaki, brokuły i pastę curry. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i cieciorkę gotować kolejne 5 minut.  Jeśli ziemniaki się rozpadają to nawet dobrze, bo zagęszczą sos. Można specjalnie część rozgnieść widelcem. Podawać z ryżem i kleksem śmietany

W kuchni wieczorem
Pizza z kalafiora 245

chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów.    Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty.      Ciasto Kalafior  porcjami rozdrabniać w malakserze powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu.      W garnku zagotować wodę

Cukier&Puder
Filet z pieczarkami i śmietaną 227

pieczarki w paski, natkę posiekać. Do lekko przesmażonych kawałków fileta wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 4 minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka po chwili zgęstnieje i danie będzie gotowe do podania. Filet dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami i surówką

Ewa w kuchni
GULASZ DROBIOWO-GRZYBOWY 178

kostkę mięso i smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy mielonym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy obgotowane grzyby, słodką śmietankę, masło i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.  Można dolać trochę wody.Podajemy z kaszą: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, ryżem lub makaronem.Na telerzu można posypać szczypiorkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tempura - Kalmary, ośmiornice, krewetki i warzywa w cieście 205

patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne.  źródło ,, Kuchnia Azjatycka

Apetyczna babeczka
Kurczak po seczuańsku 247

cukru i po dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około 10 min) Na koniec posypać mięso pieprzem, gotować pod przykryciem jeszcze około 5 min.( jeśli trzeba podlać odrobiną wody). Kurczaka podałam z ryz-na-sypko z dodatkiem pomidorków koktajlowych i ogóreczkami "krokodylkami "Ogóreczków na zdjęciu mało

Proste Potrawy
Pomarańczowy kurczak stir fry 366

woku lub nieprzywierającej dużej patelni na 2-3 łyżkach bardzo gorącego oleju. Wlewamy połowę sosu. Smażymy jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi

Poezja smaku
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 212

wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem.  Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowymDo misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć.Ustawić na program low i gotować(...)minut lub do czasu lekko aż sos lekko zgęstnieje. Wymieszać z pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż pomidory dokładnie się podgrzeją. Podawać z  ryżem lub makaronem. Smacznego!Uwagi: Jeżeli nie podajemy mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też na patelnię dodajmy pomidory

Stare Gary
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 117

lekko kwaśny jest bardzo dobry, sto razy lepszy od tych ze sklepowych słoiczków, a także o wiele zdrowszy, gdyż nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Do tego dania najlepiej pasuje ryż ugotowany na sypko. [embed]https://youtu.be/4sQMWJoomww[/embed] Składniki na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym: pierś z kurczaka (około 300 g, ale może być więcej) papryka czerwona 5-6 plastrów(...)Następnie dodajemy pora i marchew. Po kilku minutach dodajemy paprykę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kawałki ananasa i wcześniej przygotowany sos. Potrawę gotujemy przez około 4-5 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło z ryżem. [caption id="attachment_7999" align="aligncenter" width="685"] Kurczak w sosie słodko

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo-śmietankowym 197

lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Danie podawać z ryżem, który idealnie tu pasuje. Gwarantuję, że efekt końcowy mile Was zaskoczy Składniki (na 2 porcje): 2 filety z łososia ze skórą (każdy po około 170-200 g) 1 bulwa kopru(...)plastry. Doprawić solą i ułożyć na patelni po łososiu. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut z dwóch stron, aż lekko się zrumieni. Następnie wlać odłożony sok z pomarańczy. Gdy sok odparuje można wyjąć z patelni. Na talerzach położyć plastry kopru włoskiego, obok łososia. Całość polać przygotowanym sosem. Podawać z ryżem. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania