ryż smażony - 6533 przepisów (strona:196/436)

Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 208

wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem.  Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowymDo misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć.Ustawić na program low i gotować(...)minut lub do czasu lekko aż sos lekko zgęstnieje. Wymieszać z pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż pomidory dokładnie się podgrzeją. Podawać z  ryżem lub makaronem. Smacznego!Uwagi: Jeżeli nie podajemy mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też na patelnię dodajmy pomidory

Stare Gary
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 112

lekko kwaśny jest bardzo dobry, sto razy lepszy od tych ze sklepowych słoiczków, a także o wiele zdrowszy, gdyż nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Do tego dania najlepiej pasuje ryż ugotowany na sypko. [embed]https://youtu.be/4sQMWJoomww[/embed] Składniki na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym: pierś z kurczaka (około 300 g, ale może być więcej) papryka czerwona 5-6 plastrów(...)Następnie dodajemy pora i marchew. Po kilku minutach dodajemy paprykę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kawałki ananasa i wcześniej przygotowany sos. Potrawę gotujemy przez około 4-5 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło z ryżem. [caption id="attachment_7999" align="aligncenter" width="685"] Kurczak w sosie słodko

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo-śmietankowym 188

lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Danie podawać z ryżem, który idealnie tu pasuje. Gwarantuję, że efekt końcowy mile Was zaskoczy Składniki (na 2 porcje): 2 filety z łososia ze skórą (każdy po około 170-200 g) 1 bulwa kopru(...)plastry. Doprawić solą i ułożyć na patelni po łososiu. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut z dwóch stron, aż lekko się zrumieni. Następnie wlać odłożony sok z pomarańczy. Gdy sok odparuje można wyjąć z patelni. Na talerzach położyć plastry kopru włoskiego, obok łososia. Całość polać przygotowanym sosem. Podawać z ryżem. Smacznego

Oryginalny smak
Harira 104

Tradycyjna marokańska zupa w wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom.   Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić(...)pozostałymi przyprawami i smażyć całość jeszcze przez 3-4 minuty. Dodać pomidory, szklankę wody i liść laurowy.  Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą. Skropić sokiem z limonki. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Moja wersję podaję najczęściej z ryżem. Ten przepis bierze

wyzwania kuchenne
Potrawka z zielonej soczewicy i boczniaków 160

podania z ryżem. Składniki (4 porcje) -200 g zielonej soczewicy -250 g boczniaków -1/2 cebuli -1 duża marchewka -2 łodygi selera naciowego -1 pietruszka korzeniowa -listek laurowy -ziele angielskie -2 łyżki oleju -natka pietruszki do podania Przygotowanie Soczewicę ugotować. Boczniaki umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać boczniaki i smażyć razem kilka(...)niecałą szklanką wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 15-20minut do odparowania płynów. Jeśli potrawka jest za rzadka - wedle uznania może delikatnie zagęścić ją mąką. Podaważ z ryżem lub kaszą posypaną natką pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 283,6 kcal Tłuszcz: 7,5g Białko: 17,4g Węglowodany: 22,5g Smacznego

Zielona Kuchnia
Pieprz 183

ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsem różne sałatki z surowych i gotowanych składników Potrawy z jaj jajecznica, jajko sadzone, omlety omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety     Ryby ryby gotowane, duszone i smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoc(...)morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka

Pomysłowa kuchnia
Smażone banany po chińsku 33

podstawie przepisu z małej książeczki Kuchnia Chińska z przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: ? 4 banany ? 2 łyżki soku z cytryny ? 1/2 szklanki sezamu ? olej do smażenia Ciasto ? 100 g mąki ryżowej ? 100 g mąki pszennej ? 2 łyżki kaszy manny ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 200 ml wody Syrop ? 500 g cukru ? 250 ml wody – 1 szklanka(...)miałam mąki ryżowej, zmiksowałam więc ryż w młynku do kawy. ? Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. ? Rozgrzać olej w metalowej misce. ? Przygotować 2 patyczki drewniane – szaszłyki, nabijać kawałek banana na patyczek i włożyć do ciasta. Drugim patyczkiem zsunąć banana do gorącego oleju. ? Smażyć na złoty kolor, wyjąć i osączyć

To co kocham
Smażone banany po chińsku 119

małej książeczki Kuchnia Chińska z przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: • 4 banany • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 szklanki sezamu • olej do smażenia Ciasto • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 ml wody Syrop • 500 g cukru • 250 ml wody – 1 szklanka(...)więc ryż w młynku do kawy. • Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Przygotować 2 patyczki drewniane – szaszłyki, nabijać kawałek banana na patyczek i włożyć do ciasta. Drugim patyczkiem zsunąć banana do gorącego oleju. • Smażyć

To co kocham
Bibimbap (wersja wegetariańska). 173

marchewka kilka garści młodego szpinaku 100 g grzybów (shiitake, boczniaki, pieczarki) 100 g tofu (np. wędzone) 100 g kiełków fasoli mung 4 żółtka (lub całe jajka) sól olej do smażenia Sos (wersja oryginalna): 2 łyżki pasty gochujang 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka prażonego sezamu(...)większą kostkę - podsmażyć. Szpinak podsmażyć bardzo krótko. Kiełki (o ile nie są z puszki) krótko obgotować. Ogórek obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, posolić i odcisnąć po 10 minutach. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Oddzielić żółtka lub całe jajka usmażyć w formie sadzonych. Na dno większej miseczki wyłożyć porcję gorącego ryżu i ułożyć na nim promieniście wszystkie składniki

zadanie-gotowanie
Czarna fasola 107

moim domu wielkim hitem, szczególnie, gdy serwuję ją na liściu chrupiącej zielonej sałaty schłodzonej uprzednio w lodówce. Wspaniale nadaje się jako przystawka do obiadu, albo jako dodatek do ryżu na obiad czy lunch do pracy. Polecam Czarna fasola podana na liściu schłodzonej zielonej sałaty -pychotka Składniki: 200 gram czarnej suchej fasoli (około 6 szklanek ugotowanej) 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)pokrojone papryki i podlewamy wodą, żeby się nie przypaliły i smażymy przez chwilę. Dodajemy ugotowaną fasolę i pomidory z puszki, a całość zalewamy wodą, żeby przykryła warzywa i często mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, a woda odparuje i uzyskamy fasolę w gęstym sosie. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną albo na liściu sałaty – ta ostatnia to nasza

Lamarida.pl
Risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem 168

buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu, zioła prowansalskie 50-100 g wędzonego surowego boczku 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w grubszą kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 100 ml wina kilka szpilek rozmarynu 1/2 l gorącego (!) bulionu warzywnego 1 garść mrożonego groszku 10-15 g startego(...)ręcznik kuchenny, odstawiamy do przestygnięcia. 3 . Rozgrzewamy na sporej patelni o grubym dnie oliwę, podsmażamy lekko boczek, wrzucamy cebulę, podsmażamy na małym ogniu do lekkiego skarmelizowania. 4 . Dodajemy suchy ryż, podsmażamy aż będzie szklisty i biały - 5 - 10 minut. 5 . Wlewamy wino, mieszając redukujemy płyn.  6 . Na patelnię wrzucamy podzielone na pół igiełki rozmarynu, uprażony boczek i stopniowo

Kuchnia Prezydentowej
Piersi kurze w sossie Bruschetta z makaronem 142

samą patelnię na której smażyło się mięso wylać gotowy sos Bruschetta. Mąkę wymieszać z wodą i wylać na patelnię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku. Wylać sos na mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Można posypać potartym serem. Podawać z makaronem lub ryżem. Można dodać ugotowany na pół-twardo makaron na górę

Kuchnia Pokoleń
Pulpety masala z fasolką szparagową 111

pelati 260 g zielonej cienkiej fasolki szparagowej olej do smażenia sól listki tajskiej bazylii *ilość przyprawy podaję orientacyjnie, ponieważ istnieją mieszanki różnych producentów. Wykonanie: Czosnek, chili i miętę blendujemy. Nie musi to być gładka masa. Dodajemy ją do mięsa i bardzo dokładnie wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy klopsiki. Smażymy je ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu(...)mięsa, wlewamy pomidory,  dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki  surową fasolkę . Mięso dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Podajemy z ryżem posypane tajską bazylią

Kulinarne przygody Gatity
Curry z soczewicy 175

prosty sposób wyczarować coś naprawdę niepowtarzalnego. Wystarczy szybki przegląd lodówki, w której przecież zawsze znajdziemy jakieś warzywa, zarówno te świeże jak i z puszki, trochę różnych przypraw, do tego ryż lub chlebki naan albo chapati i... gotowe!Soczewicę z tego przepisu, jeśli ktoś nie jest do niej przekonany, można zastąpić spokojnie ciecierzycą lub po prostu piersią z kurczaka. Świetnie(...)minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy.Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki i solą.Podajemy, jak już wcześniej wspomniałam, z ryżem, chlebkami naan lub chapati

Zakręcony Widelec
Chili con carne 164

podania: tortilla lub ryż, kwaśna śmietana Zaczynamy jak zawsze od cebuli. Należy pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw(...)pora na dodanie reszty składników: fasolki, przecieru pomidorowego oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.  Podawać z tortillą (zwykłą lub tzw. tortilla chips) lub ryżem oraz kwaśną śmietaną dla złagodzenia ostrego smaku

Zgrabne Gotowanie