innego naczynia. Na tej samej patelni smażymy mieszankę warzyw chińskich, doprawiamy solą oraz ziołami. Gdy odparuje z warzyw woda dorzucamy kawałki kurczaka. Dodajemy mleczko kokosowe. Całość zagotowujemy. Posypujemy chili (ja daję kilka przekręceń młynka), doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Potrawa powinna być przynajmniej lekko pikantna (lub bardziej, gdy takie dania preferujemy). Podajemy z ryżem lub dowolnie. Smacznego
Smaczne Zdrowedolac nieco bulionu. Przed podaniem sos nieco podgrzać. Tak przygotowanym sosem polac dowolnie przygotowane mieso (pieczone, smażone lub gotowane, może to być czysta piers lub kawałki miesa z koscia) podawac z czerwonym ryzem (przepis poniżej), sos posypac uprazonymi ziarnami sezamu. Czerwony Ryz Meksykanskie danie nie jest kompletne bez czerwonego ryzu, oto przepis: szklanka ryzu 1 cebula 3 zabki czosnku
Codzienne Gotowaniemarynatą. Po 2 minutach smażenia na maksymalnym ogniu dodałem do mięsa marchewkę i brokuły. Całość smażyłem około 10 minut na dużym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodałem do woka 200 ml wody i całość podgrzewałem na dużym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Ryż ugotowałem na sypko, według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Na ułożony na talerzu ryż
Wyprawy kulinarnekiełbasą szwedzką falukorv. Jest to kiełbasa przypominająca polską parówkową ale o wiele większej zawartości mięsa. Jeśli znajdziecie takie parówki to polecam przyrządzić dzisiejsze danie. U mnie dzisiaj Stroganoff z ryżem, bo tak sobie zażyczyło dziecię. Zioła, pieczarki i suszone pomidory…całkiem wypaśny sos pomidorowy, a na dodatek zaciągnięty mascarpone. Jak się okazało zapomniałam kupić kwaśną śmietanę…może(...)osobnej patelni usmaż pieczarki, dodaj do kiełbasy wraz z tymiankiem i wrzątkiem. Zamieszaj i smaż gulasz przez 10 minut. N akoniec dodaj mascarpone, dopraw solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Dodaj natkę i zagotuj. Mieszaj aż mascarpone się rozpuści. Podaj Stroganoff z kiełbasą z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą. The post Stroganoff z kiełbasą – przepis 3 appeared first
codojedzeniaChińszczyzna - dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi przyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale .... ;)Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi(...)cały czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta.Żeby było do końca "po polsku" ugotowałam kaszę jaglaną zamiast ryżu :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennarondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 2-3 szklanki wrzącej wody (ja dałam tylko 2 szklanki, żeby danie nie było zbyt rzadkie) i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Wsypać ryż, soczewicę i zagotować. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, ajwar (jeśli go używamy
Świat Domowej KuchniPokrojone warzywa wrzuć na rozpuszczone masło na patelnię i smaż mieszając około 5 minut. W garnku wlej wodę, dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz vegetę. Zagotuj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do gorącej wody. Gotuj przez około 5 minut. Na patelnię do warzyw dodaj wysypany z torebek ryż. Przesmaż go 2 minuty mieszając, a następnie wlej bulion
Anielska Kuchnia Anizawierać marynowane pędy bambusa lub kiełki fasoli mung ryż Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki. Przyprawionego kurczaka włożyć do woka lub do głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć). Dodać czosnek, świeżo(...)Można powstały sos zagęścić, dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Ja mąki nie dodaję, gdyż lekko płynna konsystencja mi odpowiada - po włożeniu do ryżu, płyn jest częściowo wchłaniany przez ryż. Ryż w torebkach gotuję przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, po wyjęciu z wody torebki rozcinam i łyżką do lodów formuję widoczne na zdjęciu
Kuchcik gotujewydawał się im nieoczywisty;) 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g) 3 średniej wielkości cebule 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przyprawy curry 300g ryżu długoziarnistego 2 małe jajka szczypiorek sól, pieprz Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek umieszczonych na opakowaniu (ja pod koniec dodałam dla koloru odrobinę kurkumy). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy(...)cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, oprószamy ją niewielką ilością soli. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy 1/3 szkl. wody. Pod koniec do cebuli wsypujemy 1 płaską łyżeczkę curry, mieszamy. Gdy woda z patelni odparuje, dodajemy kurczaka i smażymy razem do czasu, aż straci różowy kolor. Zawartość patelni zgarniamy na boki, a na środek wbijamy jajka
Smaki Na TalerzuTakie mięsko można podawać na imprezach lub na obiad z dodatkiem ryżu lub makaronu. Możecie zrobić też z karkówki, ale musi być chuda. Łopatkę pokroić w plastry, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Na dno rozłożyć połowę(...)mięso i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak na noc Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 1 godzinę. Podawać z ryżem lub makaronem i surówką. Smacznego
Kuchnia Pokoleńbulionu lub wody z 1 łyżką sosu sojowego DO PODANIA : ugotowany biały ryż, posiekany koperek do dekoracji WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła) przez około 7 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Smażymy do miękkości, nie rumienimy zbyt mocno. Odstawiamy do ostygnięcia. Bułkę kroimy na plastry i wkładamy(...)mieszamy. Chwilę gotujemy, aż płyn lekko odparuje i dolewamy śmietankę. Mieszamy i gotujemy sos bez przykrycia, aż całość lekko zredukuje się i zagęści. Posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami
cool and mintymięso i pozostałe liście limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Chwilkę jeszcze dusimy, polewamy sokiem z cytryny - dozując ilość. Podajemy z ryżem. Smacznego! Ps, na zdjęciu
Radość kipiąca uśmiechem.posiekana kolendra ugotowany ryż pełnoziarnisty do podania Ciecierzycę namocz na noc i gotuj do miękkości. Pokrojone bataty włóż do garnka z niewielką ilością wrzącej wody i gotuj przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni lub rondlu. Wrzuć cebulę, czosnek, imbir, gałkę muszkatołową, chili, kurkumę i cynamon i smaż przez około 5 minut
Roślinna - blog wegańskisposób podawania tego wartościowego warzywa? Dzisiejsza propozycja Agaty to kolejny szybki i zdrowy obiad, dietetyczny i prosty w wykonaniu. Fasolka z ryżem i kurczakiem Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka (400-500 g) 1 i 3/5 szklanki ryżu (300 g) 300 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 2 pomidory 600 ml wody (2 i 2/5 szklanki gorącej wody) 2 łyżki(...)miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka, smażymy na dużym ogniu do momentu, aż kurczak lekko się podsmaży, następnie dodajemy fasolkę i pomidory, doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i kilkoma nitkami szafranu, mieszamy i wsypujemy surowy ryż, całość zalewamy wrzącą wodą, ponownie mieszamy i zagotowujemy nasze danie. Gotujemy na średnim ogniu
KulinarneImpresje.plszpinakiem Na patelnię dodajemy 3 łyżki mleczka kokosowego i smażymy na nim pastę curry. Jak pasta wymiesza się z mleczkiem kokosowym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i obraną, pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy około 3 minut i dodajemy pozostałą część mleczka kokosowego. Dodajemy słodką paprykę, kurkumę i ciecierzycę . Całość smażymy przez ok. 7 minut, podlewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem(...)minut i dodajemy liście szpinaku (jeśli są duże to „rwiemy” je na mniejsze kawałki). Całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty i podajemy na talerzach razem z ryżem, albo innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Tajskie curry z dynią i szpinakiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!