ryż smażony - 6533 przepisów (strona:183/436)

Udka po baskijsku 164

udek z kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 90g kiełbasy chorizo 650g pomidorów 2 czerwone papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz 200g ryżu Wykonanie: 1. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na godzinę. Masło rozpuścić na patelni, dodać olej i podsmażyć udka z każdej strony. 2. Pomidory sparzyć(...)samej patelni co smażyły się udka, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i chwilę smażyć. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory, paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piec przez około 40-50 minut. 4. Ryż ugotować według instrukcji

Szalona Kuchnia Eweliny
Gulasz z dynią, marchewką i mięsem mielonym 185

kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładdamy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie obieramy dynię i marchewkę oraz kroimy w kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe przyprawy. Dosypujemy ryż oraz soczewicę, przez minutę podsmażamy. Dorzucamy warzywa, pomidory w puszce

Kolizje Smaków
Naleśniki na słodko bez cukru 173

miksujemy mikserem. Smażymy naleśniki. Farsz: Batata obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez ok. 15 min. aż będzie miękki. Odcedzamy. Do rondelka wlewamy łyżeczkę oleju i wsypujemy kaszę jaglaną. Smażymy przez 1-2 min. Następnie zalewamy zimną wodą ok. 2 cm nad poziom kaszy. Gotujemy nie mieszając aż wchłonie całą wodę. Czyli też ok. 15 min. Kroimy pomarańcz. Kaszę(...)jednolitą masę.  Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy *** Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania ryżu. Zarówno kasza jak i ryż gotowane tą metodą są sypkie i nie kleją się. Może dla wielu osób ta metoda, to żadna nowość, ale dla mnie była odkryciem. Oczywiście sama na nią

Weganka gotuje
Chili con carne, podawane z guacamole 108

cebulka sól do smaku Dodatki: pszenne tortille kukurydziane nachosy ugotowany na sypko ryż * PRZYGOTOWANIE Chili con carne Oliwę z masłem rozgrzej na głębokiej patelni. Dodaj posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmaż na złoty kolor. Dodaj paprykę wędzoną oraz kumin i cały czas mieszając, smaż przez 1 minutę.  Partiami dodawaj mielone mięso. Doprowadź do zarumienienia. Wlej(...)Teraz rozgnieć widelcem.  Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj i dodaj do awokado.  Wymieszaj i przypraw solą do smaku. Podanie Chili con carne podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, podgrzaną tortillą oraz nachosami

Food Square
Patelnia Pyszność 138

Patelnia Pyszności Propozycja na sobotni obiad, szybki prosty a zarazem pyszny. Mięso z kurczaka w aromatycznym sosie, podajemy z ryżem lub makaronem. 5 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 podwójny filet z kurczaka ·        2 ząbki czosnku ·        Kawałek korzenia imbiru(...)przygotowania: 1.    Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Do mięsa wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz wsypujemy sól, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. 2.    Czosnek oraz imbir obieramy i drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną, pokrojoną w słupki marchew oraz brokuł podzielony na małe różyczki oraz wcześniej namoczone, pokrojone w paseczki grzyby

Kulinarna Chwila
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 181

szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego 175ml białego wytrawnego wina (kieliszek) 1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 250g szparagów 125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcem masło do smażenia oliwa z oliwek 2 garście startego parmezanu/grana padano Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, odkrajamy im główki i odkładamy. Od pozostałych nóżek odkrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy główki 3 minuty we wrzącej wodzie(...)łyżką oliwy i podsmażamy przez 5 minut główki szparagów. Wyjmujemy je i odkładamy na bok. Do rondelka wrzucamy cebulę, delikatnie solimy i podsmażamy aż zmięknie. Dodajemy pokrojone łodyżki i ryż, podsmażamy aż cały ryż pokryje się tłuszczem. Jeśli tłuszczu jest za mało można dolać odrobinę oliwy. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino i delikatnie mieszając czekamy aż odparuje. Kiedy

W kuchni wieczorem
KOFTA CURRY 164

lekko odparuje (ok 3 minuty). Dodajemy szczyptę soli, delikatnie spulchniamy ryż widelcem. KOFTY : Do miski wkładamy mieloną wołowinę, startą cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy przyprawą garam masala, solą i pieprzem. Czystymi rękami mieszamy i ugniatamy całość. Masę dzielimy na 6 równych wałeczków. Smażymy je z każdej strony, na dużym ogniu, na patelni z 1 łyżką oleju(...)przykrycia na małym ogniu, aż sos zredukuje się i zagęści. Gotowy sos posypujemy listkami kolendry, skrapiamy odłożonym mleczkiem kokosowym i przybieramy kleksami pokrojonych świeżych pomidorów.  Podajemy z ryżem

cool and minty
Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken 221

łyżką wody ugotowany makaron lub ryż do podania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj kurczaka, sos sojowy i 1 łyżkę mąki kukurydzianej i włóż do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, dodaj łyżkę oleju, chili, imbir i czosnek, podsmaż mieszając przez minutę i włóż kurczaka. Smaż, mieszając od czasu do czasu do zarumienienia

karmelowy
Łosoś z prawdziwkami (borowikiem szlachetnym) w sosie śmietanowym 193

potrzeba i gotowe. Zjadamy z ryżem, makaronem, ziemniakami z czym chcemy.  Do wykonania użyłem świeżych grzybów:) własny zbiór!! Grzybki oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki i obgotowane około 5 min.  Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy około 5 min na maśle (polecam klarowane Ghee) Następnie dodajmy grzybki, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Smażymy na wolnym ogniu.  Oczyszczamy, płukamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Ryż jaśminowy z grzybami mun, porem i kapustą 147

Moja kolejna odsłona ryżu w stylu azjatyckim to  zaskakujące i bardzo smaczne połączenie ze smażonym porem, kapustą pekińską oraz grzybami mun, z dodatkiem sezamu i

Bon appetit mon amie
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 170

Pupety kochamy chyba wszyscy.  I ja nie jestem wyjątkiem :).  Zdecydowanie bardziej wolę mięso gotowane niż smażone, stąd moje uwielbienie do wszelakich gotowanych klopsików czy

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 146

Wczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również

kuchnia doski
Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym 548

już na stałe zagości w moim jadłospisie ;). Polecam podawać z brązowym ryżem lub kaszą jaglaną dzięki czemu nie dodamy sobie kalorii. Składniki: 2 piersi kurczaka ok. 400 g pieczarek 1 średnia cebula 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, papryka 50 ml wody natka pietruszki oliwa do smażenia Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i kroimy(...)pieprzem. Dolewamy ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotujemy kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę.  Podajemy z kaszą jaglaną, ryżem białym/ brązowym, ziemniakami lub grzanką . Przepis zaczerpnięty /ugotujmyto.pl/ Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
SZYBKIE PRZEKĄSKI SYLWESTROWE + FILMIK 517

pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz oraz cukier do smaku PANIEROWANE KULKI Z RYŻU : 1 szklanka ryżu ( suchego - należy go ugotować ) 80 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko do farszu sól pieprz do smaku papryka słodka do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki(...)kieliszków, dekorujemy kaparami i polewamy odrobiną sosu. Podajemy. Kulki z ryżu - Ryż należy wcześniej ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.  Przekładamy go do miski, dodajemy przyprawy, podpieczoną cebulę, jajko, tarty ser i mieszamy masę. Formujemy nieduże kulki i panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Potrawka orientalna z kurczakiem 172

puszka ananasa 1 mały sok pomidorowy (330 ml) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, chilli do zagęszczenia sosu: 1-2 łyżki mąki pszennej Wrocławskiej + nieco wody do potrawy ryż WYKONANIE Pora umyć, pokroić w krążki (tylko białą część), przełożyć do głębokiej patelni i skropić oliwą. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski(...)patelnię do pora. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu. Jak mięso nie będzie już surowe, to dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony w kostkę ananas wraz z słodką zalewą, sok pomidorowy i wsypać mieszankę chińską. Wszystkie składniki wymieszać i dusić około 15 minut. W międzyczasie ugotować ryż w ilości wedle uznania (u mnie saszetka

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania