ryż smażony - 6533 przepisów (strona:184/436)

Kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym 143

Obiad dla wielbicieli ostrych smaków. Pierś z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym z chili podany z ryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 gruszka, 1 cebula, puszka pomidorów krojonych, świeża pietruszka, olej kokosowy, pieprz, sól, rozmaryn, słodka papryka, chili Przygotowanie Kurczaka pokrój w kostkę i usmaż(...)pokrój w kostkę. Wszystko dorzuć do mięsa i smaż, aż warzywa i gruszka zmiękną. Następnie zalej wszystko krojonymi pomidorami wraz z sosem. Danie przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Całość gotuj jeszcze przez około 10 minut. Gdy danie będzie gotowe dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś

Fit&Fast Kitchen
RYŻ SMAŻONY W JAJKU Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, ZIELONYM GROSZKIEM I KURCZAKIEM 128

pierwszy spróbowałam takiego właśnie ryżu, ale było to już bardzo dawno., dlatego próbowałam odtworzyć smak.  Jednak dodatki są mojego pomysłu. Każdy może dodać co lubi.  Składniki: ryż ugotowany 1 torebka jaja 3 szt. filet z kurczaka 1 szt. fasolka szparagowa 1 kubek zielony groszek 1/2 kubka sól, pieprz do smaku posiekana dymka ze szczypiorkiem 4 łyżki(...)mielona 1 łyżeczka sól morska do oprószenia wg. gustu pieprz do oprószenia wg. gustu olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i masło. Dodać cebulę, chwilę smażyć, aż się zeszkli.  Na osobnej patelni rozgrzać olej. Fileta umyć, osuszyć

Kuchnia Paulettes
Piersi kurczaka w sosie porowo-śmietanowym 164

mięsa z kurczaka ugotowane w sosie porowo-śmietanowym podane z ryżem - idealny pomysł na szybki obiad. Poniższe danie zasmakuje smakoszom piersi z kurczaka, jak również osobom, które cenią swój czas. Składniki na 2 porcje: 1 dosyć duża pierś z kurczaka 1,5 kawałka pora (biała część) olej do smażenia 3-4 łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietaną 18%) 3/4 szklanki(...)kurczaka posolić i popieprzyć (zwykłym pieprzem i kolorowym). Pora umyć i pokroić w plasterki. 2. Do garnka wlać odrobinę oleju i gdy rozgrzeje się - dodać przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Do przesmażonego mięsa wrzucić pokrojone pory i suszone warzywa. Całość dusić przez kilka minut pod przykryciem. 3. W międzyczasie do wysokiego naczynia

Ugotować
Przepis na domową shoarmę jak ze Sphinxa 106

pita. Sekretem smacznej shoarmy jest dobrze doprawione mięso. Może być to polędwica wieprzowa, piersi z kurczaka, czy także z indyka. Oprócz pity innymi głównymi dodatkami do dania mogą być ryż, frytki, dipy oraz sałatki. Lista składników do przygotowania domowej shoarmy jak ze Sphinxa 500 g polędwicy wieprzowej (może być także kurczak lub indyk) ½ łyżeczki (kopru włoskiego, nasion kolendry, mielonego(...)polać mięso odrobiną oleju dokładnie natrzeć mięso odstawić mięso do lodówki na dwie godziny smażyć na nagrzanej patelni aż do zarumienienia Tak aromatycznie doprawione i delikatne mięso można podać z różnymi dipami, np. z dipem czosnkowym, musztardowym, czy też pomidorowym. Warto także do mięsa ugotować ryż z przyprawą curry oraz zrobić sałatkę. Wyśmienicie smakuje także z pitą dzięki czemu

ale Pysznie
Mini kotleciki z warzywami 90

Można je traktować jako przekąskę i podać z ulubionym sosem. Można z nich zrobić szaszłyki, przeplatając je serem lub oliwkami. Ale można je też podać jako danie obiadowe z ryżem, ziemniakami, kluseczkami czy makaronem. Ja te kuleczki zrobiłam z myślą o dzieciach i ich małych rączkach i buziach. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300g schabu ok. 200g mrożonych(...)patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam kuleczki. Smażyłam je z każdej strony na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak jak wspomniałam na początku, kuleczki można podawać jako przekąskę na ciepło lub na zimno, lub jako danie główne np. z ryżem i surówką lub ulubionym sosem. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Udka po baskijsku 145

udek z kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 90g kiełbasy chorizo 650g pomidorów 2 czerwone papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz 200g ryżu Wykonanie: 1. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na godzinę. Masło rozpuścić na patelni, dodać olej i podsmażyć udka z każdej strony. 2. Pomidory sparzyć(...)samej patelni co smażyły się udka, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i chwilę smażyć. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory, paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piec przez około 40-50 minut. 4. Ryż ugotować według instrukcji

Szalona Kuchnia Eweliny
Gulasz z dynią, marchewką i mięsem mielonym 150

kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładdamy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie obieramy dynię i marchewkę oraz kroimy w kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe przyprawy. Dosypujemy ryż oraz soczewicę, przez minutę podsmażamy. Dorzucamy warzywa, pomidory w puszce

Kolizje Smaków
Naleśniki na słodko bez cukru 149

miksujemy mikserem. Smażymy naleśniki. Farsz: Batata obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez ok. 15 min. aż będzie miękki. Odcedzamy. Do rondelka wlewamy łyżeczkę oleju i wsypujemy kaszę jaglaną. Smażymy przez 1-2 min. Następnie zalewamy zimną wodą ok. 2 cm nad poziom kaszy. Gotujemy nie mieszając aż wchłonie całą wodę. Czyli też ok. 15 min. Kroimy pomarańcz. Kaszę(...)jednolitą masę.  Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy *** Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania ryżu. Zarówno kasza jak i ryż gotowane tą metodą są sypkie i nie kleją się. Może dla wielu osób ta metoda, to żadna nowość, ale dla mnie była odkryciem. Oczywiście sama na nią

Weganka gotuje
Chili con carne, podawane z guacamole 82

cebulka sól do smaku Dodatki: pszenne tortille kukurydziane nachosy ugotowany na sypko ryż * PRZYGOTOWANIE Chili con carne Oliwę z masłem rozgrzej na głębokiej patelni. Dodaj posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmaż na złoty kolor. Dodaj paprykę wędzoną oraz kumin i cały czas mieszając, smaż przez 1 minutę.  Partiami dodawaj mielone mięso. Doprowadź do zarumienienia. Wlej(...)Teraz rozgnieć widelcem.  Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj i dodaj do awokado.  Wymieszaj i przypraw solą do smaku. Podanie Chili con carne podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, podgrzaną tortillą oraz nachosami

Food Square
Krewetki w mleku kokosowym, miodzie i chilli. 124

Dodatkowo warto wiedzieć, że kalafior ma 25 kalorii na 100g, natomiast zwykły ryż ma w 100g około 150 kalorii – przekonało mnie to w 100%. Do takiego kalafiorowego ryżu świetnie nadają się słodko-ostre krewetki. Połączenie miodu, chilli, mleka kokosowego i imbiru a także kolendry nadaje im niesamowitego smaku. Wszyscy Ci, którzy już przygotowywali, któreś z moich propozycji wiedzą(...)aczkolwiek im dłużej tym lepiej). Rozgrzewamy patelnię, na którą dajemy nasze krewetki. Solimy, pieprzymy i smażymy na patelni koło 3 minut na każdej stronie. Dodajemy masło, trzymamy na patelni jeszcze około 1 minuty i dolewamy mleko kosowe. Nasze danie dekorujemy bazylią i serwujemy z ryżem z kalafiora. Smacznego!     Artykuł Krewetki w mleku kokosowym, miodzie i chilli. pochodzi

PaleoLife
Patelnia Pyszność 119

Patelnia Pyszności Propozycja na sobotni obiad, szybki prosty a zarazem pyszny. Mięso z kurczaka w aromatycznym sosie, podajemy z ryżem lub makaronem. 5 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 podwójny filet z kurczaka ·        2 ząbki czosnku ·        Kawałek korzenia imbiru(...)przygotowania: 1.    Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Do mięsa wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz wsypujemy sól, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. 2.    Czosnek oraz imbir obieramy i drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną, pokrojoną w słupki marchew oraz brokuł podzielony na małe różyczki oraz wcześniej namoczone, pokrojone w paseczki grzyby

Kulinarna Chwila
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 155

szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego 175ml białego wytrawnego wina (kieliszek) 1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 250g szparagów 125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcem masło do smażenia oliwa z oliwek 2 garście startego parmezanu/grana padano Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, odkrajamy im główki i odkładamy. Od pozostałych nóżek odkrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy główki 3 minuty we wrzącej wodzie(...)łyżką oliwy i podsmażamy przez 5 minut główki szparagów. Wyjmujemy je i odkładamy na bok. Do rondelka wrzucamy cebulę, delikatnie solimy i podsmażamy aż zmięknie. Dodajemy pokrojone łodyżki i ryż, podsmażamy aż cały ryż pokryje się tłuszczem. Jeśli tłuszczu jest za mało można dolać odrobinę oliwy. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino i delikatnie mieszając czekamy aż odparuje. Kiedy

W kuchni wieczorem
KOFTA CURRY 142

lekko odparuje (ok 3 minuty). Dodajemy szczyptę soli, delikatnie spulchniamy ryż widelcem. KOFTY : Do miski wkładamy mieloną wołowinę, startą cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy przyprawą garam masala, solą i pieprzem. Czystymi rękami mieszamy i ugniatamy całość. Masę dzielimy na 6 równych wałeczków. Smażymy je z każdej strony, na dużym ogniu, na patelni z 1 łyżką oleju(...)przykrycia na małym ogniu, aż sos zredukuje się i zagęści. Gotowy sos posypujemy listkami kolendry, skrapiamy odłożonym mleczkiem kokosowym i przybieramy kleksami pokrojonych świeżych pomidorów.  Podajemy z ryżem

cool and minty
Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken 187

łyżką wody ugotowany makaron lub ryż do podania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj kurczaka, sos sojowy i 1 łyżkę mąki kukurydzianej i włóż do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, dodaj łyżkę oleju, chili, imbir i czosnek, podsmaż mieszając przez minutę i włóż kurczaka. Smaż, mieszając od czasu do czasu do zarumienienia

karmelowy
Łosoś z prawdziwkami (borowikiem szlachetnym) w sosie śmietanowym 172

potrzeba i gotowe. Zjadamy z ryżem, makaronem, ziemniakami z czym chcemy.  Do wykonania użyłem świeżych grzybów:) własny zbiór!! Grzybki oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki i obgotowane około 5 min.  Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy około 5 min na maśle (polecam klarowane Ghee) Następnie dodajmy grzybki, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Smażymy na wolnym ogniu.  Oczyszczamy, płukamy

Sprawdzone przepisy kulinarne