kurczaka, odstawiam na 30 minut lub dłużej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję przyprawy oraz pastę curry i koncentrat pomidorowy. Całość smażę 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Wlewam(...)agawy, sok z limonki oraz sól. Wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję danie jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Przygotowane curry podaję z ryżem, chlebkiem pita lub naan oraz z ćwiartkami limonki do skropienia nimi dania. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaZakwaszamy octem ryżowym, dodajemy sos limonkowy i sok z 1/2 limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, z łyżką sosu sojowego 2 łyżkami wody i 1 łyżką miodu. Zalewamy mieszanką mięso w woku, nieustannie mieszając, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż sos zgęstnieje. Ryż przygotowujemy w parowniku najlepiej na papierze. Posypujemy świeżą kolendrą! Podajemy gorące! Smacznego
SMYKWKUCHNIPieprz 1 szklanka bulionu 100 brązowego ryżu Skworcu (tu kupisz) Schab kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą typu Vegeta i słodką czerwoną papryką. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni, przekładamy do większego garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię
VioletoweKucharzeniełyżki potartego Oliwa do smażenia Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy z nich wywar z 1 marchewką, 1 cebulą i 2 łodygami selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Dodajemy
Kuchnia Bon Appetitgyrosa. Po 10 minutach dorzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i odparowania wody. Na koniec próbujemy - jeśli smak przyprawy nie jest intensywny, dosypujemy ją. 4. Przygotowujemy sos: jogurt i keczup mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą
Szefowa kuchnismaż mieszając od czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj szpinak i wszystko wymieszaj i zdejmij z kuchenki, bo szpinak „zeszmaci” się w czasie mieszania, a jego dłuższe gotowanie jest zupełnie zbędne. Co do ryżu
greenscarfcurry sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej woda Sposób przygotowania: Ryż gotujemy kurczaka kroimy w paski, odkrawając niefajne części (żyłki i tłuszcz) pokrojonego kurczaka obtaczamy w curry (około 1 łyżeczki lub więcej), soli i pieprzu rozgrzewamy teflonową patelnie na którą wykładamy paski kurczaka smażymy, aż kurczak będzie przypieczony (brązowy) ze wszystkich stron, wtedy dodanejmu 0,5 szklanki(...)woda nie może zrobić się ciepła bo sos się zważy) równocześnie mieszając wlewamy jogurt z przyprawami i skrobią mieszamy, aż sos się nie zagotuję, ewentualnie doprawiamy podajemy z ugotowanym ryżem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkuchniach Świata. Z ryżu powstaje kremowe risotto, paela, sushi, arancini, pilaw, gumbo czy jambalaya, dodaje się go do zup, sałatek i farszu, należy po prostu do tych znanych i lubianych przez wszystkich. Składniki: 4 porcje Czas przygotowania: 20 min 60 ml oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 200 g ryżu jaśminowego(...)doniczki kolendry 4 dymki sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 maleńkie suszone chili Przygotowanie: 1. Olej czosnkowy - olej podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy na małym ogniu, żeby nie przypalić czosnku, kiedy się zrumieni, odstawiamy, kiedy wystygnie przecieramy przez sito 2. Bulion zagotowujemy, dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól
Słodki Kompromiskukurydzianych: 10 plastrów piersi z indyka płatki kukurydziane 3 jajka łyżka zimnej wody pieprz sól masło klarowane do smażenia Jak zrobić kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych? Plastry indyka roztłuc delikatnie tłuczkiem, przecinając wszelkie białe błonki, aby w czasie smażenia kotlety się nie zwijały. Mięsa zbyt mocno nie rozbijać, gdyż jest bardzo delikatne i łatwo zrobić w nim dziury(...)łyżką zimnej wody. Przyprawione mięso zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a następnie obtoczyć w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym maśle do delikatnego przyrumienienia. Uważać, aby nie przypalić, gdyż płatki będą gorzkie. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej jest to ryż i pomidory z cebulką i bazylią. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domugrubym dnem zeszklić na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ryż i dusimy ok. 3/4 minuty ciągle mieszając.Następnie wlewamy 100 ml bulionu i gotujemy nadal ciągle mieszając.Gdy ryż wchłonie połowę płynu dodać pokrojone w drobne plasterki pieczarki ,zagotować.Następnie cały czas miesząjąc aby ryż się nie przypalił dolewamy stopniowo resztę bulionu .Ryz powinien być(...)dente .Na koniec dodajemy śmietankę i zieloną pietruszkę.Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Dorsza smażymy na patelni (może być grillowa ) po 4/ 5 minut z każdej strony .Smacznego. Ps. zamiast śmietanki można użyć startego sera parmezan
Andzia PichciUgotowana kasza gryczana, doprawiona słodką papryką w proszku, suszonym oregano i chili, smażona z czosnkiem, zielonymi szparagami, pomidorkami i jajkiem. Smak całości uzupełnia tarty parmezan i
cool and mintyodciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do miski z kapustą dodajemy ryż, mięso mielone, cebulę czosnek, kaszę mannę, jajko oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek. Mieszamy składniki. Formujemy gołąbki na kształt większych kotletów. ( moich wyszło 12).Smażymy z obydwu stron przez kilka minut. Podsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewam przetartymi pomidorami na koniec
Kulinarne przygodymożna ją marynować. Rybę odsączamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Podajemy z cząstką cytryny lub limonki. Łosoś Yuan Yaki może być przystawką lub z dodatkiem, np. ryżu jaśminowego – samodzielnym daniem obiadowym. Kuchnia orientalna słynie z prostoty, bogactwa smaków i aromatów, a łosoś Yuan Yaki jest
mojewypiekiinietylkoDziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych . Składniki smażymy razem na jednej patelni , a potem myk i do naczynia żaroodpornego i do pieca i czekamy na
Kawa z mlekiemserem. Danie z tych bardziej kalorycznych, ale z pewnością Wam zasmakują. Moje roladki podałam z ryżem i marchewką z groszkiem, polecam :) Składniki: 6 kotletów schabowych 650 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula mąka do oprószenia olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószyć papryką, solą
magiczna kuchnia Kasi