dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor,dodajemy posiekany czosnek, po czym dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier i podsmażamy całość ok 10 minut. Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też okrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na małym ogniu
Walijskie Pichcenieżeby każdy mógł sam polać swoją porcję sałatki. Składniki: 100g ryżu basmati lub parabolicznego z dzikim 300g filetu z kurczaka 300g brokułów 1 puszka fasoli (dałam mix fasoli z cieciorką) 1 czerwona cebula przyprawa do kurczaka (lub gyros) sól pieprz 3 łyżki octu jabłkowego olej do smażenia sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu 1 łyżka francuskiej musztardy(...)łyżki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut, aż woda odparuje. Mięso ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, zalać octem, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. Ryż ugotować, ostudzić. Brokuły podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Od razu po ugotowaniu przelać zimną wodą. Fasolę odcedzić. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić pieprzem
Obiad gotowysmażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę i wsypać do mięsa. Wlać mleczko kokosowe i dusić niecałe 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać również mieszankę chińską, wymieszać, nałożyć pokrywkę i zostawić na średnim ogniu na około 13 minut. W międzyczasie przygotować makaron ryżowy (lub ryż
Passions hobbies lifekurczaka, odstawiam na 30 minut lub dłużej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję przyprawy oraz pastę curry i koncentrat pomidorowy. Całość smażę 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Wlewam(...)agawy, sok z limonki oraz sól. Wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję danie jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Przygotowane curry podaję z ryżem, chlebkiem pita lub naan oraz z ćwiartkami limonki do skropienia nimi dania. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaZakwaszamy octem ryżowym, dodajemy sos limonkowy i sok z 1/2 limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, z łyżką sosu sojowego 2 łyżkami wody i 1 łyżką miodu. Zalewamy mieszanką mięso w woku, nieustannie mieszając, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż sos zgęstnieje. Ryż przygotowujemy w parowniku najlepiej na papierze. Posypujemy świeżą kolendrą! Podajemy gorące! Smacznego
SMYKWKUCHNIPieprz 1 szklanka bulionu 100 brązowego ryżu Skworcu (tu kupisz) Schab kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą typu Vegeta i słodką czerwoną papryką. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni, przekładamy do większego garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię
VioletoweKucharzeniełyżki potartego Oliwa do smażenia Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy z nich wywar z 1 marchewką, 1 cebulą i 2 łodygami selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Dodajemy
Kuchnia Bon Appetitgyrosa. Po 10 minutach dorzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i odparowania wody. Na koniec próbujemy - jeśli smak przyprawy nie jest intensywny, dosypujemy ją. 4. Przygotowujemy sos: jogurt i keczup mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą
Szefowa kuchnismaż mieszając od czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj szpinak i wszystko wymieszaj i zdejmij z kuchenki, bo szpinak „zeszmaci” się w czasie mieszania, a jego dłuższe gotowanie jest zupełnie zbędne. Co do ryżu
greenscarfcurry sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej woda Sposób przygotowania: Ryż gotujemy kurczaka kroimy w paski, odkrawając niefajne części (żyłki i tłuszcz) pokrojonego kurczaka obtaczamy w curry (około 1 łyżeczki lub więcej), soli i pieprzu rozgrzewamy teflonową patelnie na którą wykładamy paski kurczaka smażymy, aż kurczak będzie przypieczony (brązowy) ze wszystkich stron, wtedy dodanejmu 0,5 szklanki(...)woda nie może zrobić się ciepła bo sos się zważy) równocześnie mieszając wlewamy jogurt z przyprawami i skrobią mieszamy, aż sos się nie zagotuję, ewentualnie doprawiamy podajemy z ugotowanym ryżem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkuchniach Świata. Z ryżu powstaje kremowe risotto, paela, sushi, arancini, pilaw, gumbo czy jambalaya, dodaje się go do zup, sałatek i farszu, należy po prostu do tych znanych i lubianych przez wszystkich. Składniki: 4 porcje Czas przygotowania: 20 min 60 ml oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 200 g ryżu jaśminowego(...)doniczki kolendry 4 dymki sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 maleńkie suszone chili Przygotowanie: 1. Olej czosnkowy - olej podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy na małym ogniu, żeby nie przypalić czosnku, kiedy się zrumieni, odstawiamy, kiedy wystygnie przecieramy przez sito 2. Bulion zagotowujemy, dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól
Słodki Kompromiskukurydzianych: 10 plastrów piersi z indyka płatki kukurydziane 3 jajka łyżka zimnej wody pieprz sól masło klarowane do smażenia Jak zrobić kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych? Plastry indyka roztłuc delikatnie tłuczkiem, przecinając wszelkie białe błonki, aby w czasie smażenia kotlety się nie zwijały. Mięsa zbyt mocno nie rozbijać, gdyż jest bardzo delikatne i łatwo zrobić w nim dziury(...)łyżką zimnej wody. Przyprawione mięso zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a następnie obtoczyć w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym maśle do delikatnego przyrumienienia. Uważać, aby nie przypalić, gdyż płatki będą gorzkie. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej jest to ryż i pomidory z cebulką i bazylią. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domugrubym dnem zeszklić na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ryż i dusimy ok. 3/4 minuty ciągle mieszając.Następnie wlewamy 100 ml bulionu i gotujemy nadal ciągle mieszając.Gdy ryż wchłonie połowę płynu dodać pokrojone w drobne plasterki pieczarki ,zagotować.Następnie cały czas miesząjąc aby ryż się nie przypalił dolewamy stopniowo resztę bulionu .Ryz powinien być(...)dente .Na koniec dodajemy śmietankę i zieloną pietruszkę.Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Dorsza smażymy na patelni (może być grillowa ) po 4/ 5 minut z każdej strony .Smacznego. Ps. zamiast śmietanki można użyć startego sera parmezan
Andzia PichciUgotowana kasza gryczana, doprawiona słodką papryką w proszku, suszonym oregano i chili, smażona z czosnkiem, zielonymi szparagami, pomidorkami i jajkiem. Smak całości uzupełnia tarty parmezan i
cool and mintyodciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do miski z kapustą dodajemy ryż, mięso mielone, cebulę czosnek, kaszę mannę, jajko oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek. Mieszamy składniki. Formujemy gołąbki na kształt większych kotletów. ( moich wyszło 12).Smażymy z obydwu stron przez kilka minut. Podsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewam przetartymi pomidorami na koniec
Kulinarne przygody