kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy ziarna sezamu. Dodajemy skrzydełka. Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili. Odrobinę solimy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.Smacznego
Ostra na Słodkotakże sprawdzałam czy mięso jest usmażone każdy kawałek krojąc na pół, następnym razem będę jednak wiedziała, że spokojnie mogę smażyć kilka minut i mięsu nic nie grozi :). Można podać z wieloma składnikami i wyjdzie nam wspaniały obiad (frytki, ryż, ziemniaki, sałatka
NA MOIM TALERZUcukru trzcinowego i cynamonem. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy na drugą stronę. Posypujemy pozostałą łyżeczką cukru i smażymy do zarumienienia. 2. Dodajemy mleko kokosowe i posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Dusimy przez 3 minuty. Gotowe! Wskazówka: Danie można podać z ryżem jaśminowym
Tajskie smakidoprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć 3 - 4 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut. Podawać z ryżem. U mnie dodatkowo danie posypane suszoną pietruszką
Pasja Smakuoliwie ze smażenia mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia 3. Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty. Odstawiamy. 4. Ryż gotujemy na sypko wg wskazówek
Wanilia i Kardamonbiałego ryżu Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane curry, pod koniec smażenia dodać pastę curry i chwilę podsmażyć, następnie dolać gorącej wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż mięso będzie miękkawe. W tym czasie umyć i obrać warzywa. Marchewkę i cukinię(...)papryką, szczypior, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sos piri piri, posolić, doprawić przyprawą curry i dusić na delikatnym ogniu jeszcze 15 min. W tym czasie ugotować ryż. Po 15 min. sprawdzić czy curry nie wymaga jeszcze dosolenia i czy jest odpowiednio pikantne, jeśli jest za rzadkie można zagęścić skrobią kukurydzianą lub mąką pszenną, zestawić z ognia
Mix smakukonkretów: Risotto z buraczkami Do przygotowania użyć możesz: 1 podwójny filet z kurczaka (u Asi była to polędwiczka wieprzowa) 3 buraki 200 gram ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest ryż arborio, ja dodałam ciemny) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 50 gram parmezanu sól, pieprz,odrobina curry olej,woda (ewentualnie bulion(...)curry (opcjonalnie - jeśli lubisz tą przyprawę), wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smaż na złoty kolor. Cebulę posiekaj w kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj te składniki do zrumienionego mięsa, chwilę podsmaż razem a następnie wsyp ryż. Zamieszaj a gdy ryż zrobi się szklisty, zalej całość wywarem z gotującymi się
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafilet z kurczaka ((200 g)) 100 g ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 cebula 1 marchew 1 puszka mleczka kokosowego Przyprawy: curry, imbir mielony, pieprz, papryka słodka, chili, rozmaryn, sól Opcjonalnie: 5 g sezamu jasnego do posypania Cebulkę pokrój w drobną kostkę i włóż do garnka z odrobiną oleju. Smaż aż się zarumieni. W tym czasie umyj
Przepisy na widelcuKiedy zostaję trochę ziemniaków, ryżu, brokułów lub jakichś innych dodatków po obiedzie, wtedy zawsze staram się przerobić te „resztki” w jakąś inną potrawę. Dziś padło na placki z dodatkiem ryżu jaśminowego, który został z obiadu. Placki wyszły pyszne, bardzo delikatne, z wyraźnym posmakiem kakao. Moim dzieciom bardzo smakowały. Spróbujcie Składniki: – 70g ryżu jaśminowego (waga po ugotowaniu(...)Następnie dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na małym ogniu, na suchej mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Placki wykładać łyżką (po 1 łyżce), w niewielkiej odległości od siebie. Podawać z ulubionymi dodatkami. Polecam podawać z jogurtem greckim wymieszanym z odrobiną miodu. Smacznego Placki kakaowe z ryżem jaśminowym Placki kakaowe z ryżem jaśminowym Placki kakaowe
Smaki Arminestron Rozgrzewamy olej (lub oliwę z oliwek) na patelni i smażymy mięso z obu stron na małym ogniu kilkakrotnie przewracając Przyznam szczerze, że na tym mój wkład w obiad się kończy :) ponieważ nie mialam czasu (a zjeść trzeba było). Ale proponuję ugotować do tego ryż lub chiński makaron. Mięso można wówczas pokroić na kawałki, np. w kosteczkę lub cienkie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comduże cebule 3 ząbki czosnku 2 pomidory 2-3 garści rukoli 100 ml bulionu (może być z kostki) sól pieprz szczypta ostrej papryki 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię umyć, jeśli jest duża to wydrążyć nasienie, małe cukinie pokroić w całości, w półplasterki(...)chwilkę podsmażyć, potem dodać czosnek. Przesmażyć. Dodać cukinię i paprykę i smażyć przez około 10 minut. Następnie dodać pomidory, bulion, ostrą paprykę i dusić na małym ogniu przez 2-3 minuty. Na koniec dosmaczyć solą i pieprzem. Rukolę umyć, osuszyć. Na talerz wyłożyć najpierw odrobinę rukoli, następnie ryż z warzywami i obsypać wszystko rukolą. Smacznego
na moim stole...Cukinię podałam z czosnkowym dipem jogurtowym! Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad lub super kolacja! Składniki: 3-4 okrągłe cukinie 300 g mielonego mięsa z indyczego udźca 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 łyżka tłuszczu 1 marchewka 1 szalotka 1/2 pora 2-3 garście zielonego groszku natka zielonej pietruszki lub koperku suszone oregano sól, pieprz parmezan Składniki na dip: 400 g jogurtu(...)pokroić w drobną kostkę zeszklić cebulkę na rozgrzanym oleju, następnie dodać marchewke, por, pod koniec smażenia dodać zielony groszek. Mrożony groszek dodać pod sam koniec i trzymać na patelni tylko do rozmrożenia. Świeży groszek można dodać wcześniej posmażone warzywa wymieszać z mielonym mięsem i ryżem. Mocno doprawić solą i mielonym pieprzem z młynka. Dodać posiekaną zielona pietruszkę wypełnić cukinię przygotowanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki pomidory (jednego pomidora zostawiamy). Smażymy pomidory, często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość. Ugotowane pomidory wrzucamy do rondla z mięsem, dodajemy teraz, również ugotowany wcześniej ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Następnie
Miód i pieprzpozbawione takich specjałów. Roladka: 2 piersi kurczaka kilka śliwek bez konserwantów kawałek sera feta 1/3 łyżeczki ostrej papryki Oraz: łyżka oleju kokosowego 2 łyżki pestek granatu ugotowany ryż szczypta kurkumy dla koloru Mięso wkładamy do woreczka i rozbijamy na cienkie płaty. Połową papryki posypujemy oba kotlety. Fetę kroimy w kostkę podobnej wielkości co dwie(...)patelni rozgrzewamy olej kokosowy, układamy roladki posypujemy resztą papryki i bardzo wolno smażymy. Chodzi o to aby całość się przepiekła i naszła aromatem nadzienie. Gotowe mięso przekładamy na talerz aby sobie odpoczęło. A na patelnię wlewamy 2 - 3 łyżki wody i wsypujemy ryż oraz pestki granatu. Mieszamy aby wszystkie smaki z mięsa przeszły na ryż
Dieta moja pasja