ryż smażony - 6533 przepisów (strona:180/436)

Pulpeciki na parze z sosem paprykowo-pomidorowym 212

Dziś coś zdrowego (!?) :) Zdrowego bo nie smażone tylko gotowane na parze :) Przepis zaczerpnęłam z przepisów dołączonych do mojej magicznej maszyny (którą opiszę niebawem). Klopsiki te są naprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy

Olikowa kuchnia
Indyjska potrawka z kurczakiem 130

podsmażyć na maśle. 2.  Masło rozpuścić w woku lub głębokiej patelni, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek  oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wszystko wymieszać i smażyć do momentu aż cebula i czosnek się zeszklą, następnie dodać ocet winny, śmietanę, przecier pomidorowy, pomidory  z puszki, cynamon, curry, ostrą paprykę, pokruszoną w dłoniach kostkę rosołową oraz wodę(...)doprowadzić  do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu zredukowania sosu. 3.  Kolendrę posiekać, orzechy nerkowca również posiekać i podzielić  na dwie części. 4.  Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 5.  Do sosu dodać kawałki kurczaka, połowę posiekanych orzechów, dokładnie wymieszać i całość gotować 5-10 minut. 6.  Kurczaka podawać

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa gołąbkowa 144

pomidorowego * łyżka mąki * majeranek * tymianek * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * natka pietruszki * 3 listki laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * 1 piramidkę smaku ( suszone warzywa do zupy) * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę kroję w paski. Marchewkę i por w półplasterki. Pietruszkę i seler ścieram na tarce. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni przez chwilę następnie dodaje mięso, ząbek(...)większego garnka i wlewam 3 litry wody. Następnie dodaje pokrojone warzywa kapustę marchewkę, por, seler i pietruszkę korzeń. Gotuje od momentu zagotowania wody 15 minut. Po tym czasie wsypuje ryż i całość gotuje do momentu aż warzywa i ryż zmięknie. Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy ponownie doprawiam wszystkimi przyprawami, które dodawałam do mięsa. ( sól, pieprz, tymianek, majeranek, papryka

Kulinarne przygody
Curry z jagnięciną 140

woka i smażyć mięso, aż straci kolor surowizny. Co chwilkę mieszać. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę,przecier pomidorowy, sos rybny tajski, sok z cytryny, wołowy wywar, Wymieszać i zagotować. doprawić do smaku solą, jeśli nie jest wystarczająco doprawione. Zmniejszyć gaz i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z kluseczkami, ryżem lub makaronem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kokosowe curry z krewetkami 192

łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki czerwonej pasty curry Kanokwan od  DeCare.pl 300 ml passaty pomidorowej 300 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżeczki cukru papryka ostra, sól, pieprz ryż (u mnie jaśminowy) do podania limonka i liście kolendry (lub natka pietruszki) Krewetki rozmrażamy, porządnie płuczemy i osuszamy, zdejmujemy ogonki. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki, cebulę i czosnek(...)czosnek, imbir, pastę curry i podsmażamy przez kilka sekund. Dodajemy krewetki i smażymy wszystko jeszcze przez 4-5 minut. Do krewetek dodajemy sos pomidorowo-kokosowy i całość dusimy przez chwilę, aby smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką ostrą. Podajemy z ugotowanym ryżem, limonką i siekaną kolendrą/natką pietruszki

Zawsze głodna!
Łosoś teriyaki 290

Przygotowanie:   Rybę kroimy w dość dużą kostkę   (około 3 cm ) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę   kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny.  Następnie dodajemy  do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Mieszamy cały(...)bardziej wysmażonego, jeśli ktoś lubi różowego w środku wystarczy smażyć przez 2 minuty.   Łososia należy mieszać delikatnie ponieważ łatwo się rozpada. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje. Na   końcu dodajemy dymkę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy przykrytego pokrywką. W tym czasie nakładamy ryż. Łososia posypujemy sezamem

Mania Gotowania
Kurczak z brukselką w sosie serowym 273

pojedyncze piersi z kurczaka20 dag brukselki1 łyżka posiekanej pietruszki10 szt. średnich pieczarekłyżka masła do smażenia pieczarek1 cebula250 ml bulionułyżka mąki10 dag drobno startego żółtego seraDzisiaj pomysł na danie główne dla miłośników brukselki... do których akurat ja należę  :) Potrawa wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i z ziemniakami.Brukselkę zagotować w osolonej wodzie - do momentu aż będzie lekko miękka(...)grubą kostkę. Podsmażyć krótko na odrobinie oleju, a następnie dodać do niego pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontunuować

Świat Domowej Kuchni
Kurczak na kokosie 127

smażyć całość około 1-2 minuty cały czas mieszając. 4.  Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać pokrojone pomidory, ananasa, kurkumę oraz tymianek i wszystko dokładnie wymieszać. 5.  Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15-20 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić całość solą, pieprzem oraz dodać posiekaną kolendrę.  6.  Ryż ugotować al dente

Szalona Kuchnia Eweliny
ZUPA RYBNA Z RYŻEM 137

limonki i wszystko smażymy około 5 min. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą w ilości ok. 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony, zielony groszek. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do zupy. Przyprawiamy sosem sojowym, papryką słodką mieloną, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-7 min.  Ryż gotujemy w osobnym garnku

Kuchnia MagdaLeny
DOMOWY PAPRYKARZ LCHF BEZ RYŻU (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 167

PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI”? Czy ktoś tęsknił za nim tak jak ja? Tradycyjny to oczywiście ryba, warzywa i ryż, czyli węglowodany, ale mam dla Was opcję LCHF z wykorzystaniem ryżu konjac bez węgli Dla mnie to fantastyczny patent ponieważ, od zawsze uwielbiam paprykarz, który kojarzy mi się z dzieciństwem a szczególnie z wakacyjnymi wyjazdami Cieszę się, że już nie muszę(...)hurtowo kupiłam w promocji w e.Leclerc i sobie zamroziłam ) 300 g makaronu konjac w kszatłcie ryżu (waga po odsączeniu) 250 g papryki czerwonej (po wydrążeniu) 200 g cebuli białej 100 g marchewki 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego 100% 100 g tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane lub smalec gęsi ) 30 ml sosu sojowego lub sosu sojowego Tamari

Ola la LCHF
Kurczak w jogurcie Murgh Korma 147

duszony w jogurcie z całą gamą przypraw. Aromatyczne i smaczne mięso. Zapachy rozchodzą się po całym domu i nie można się doczekać, kiedy wreszcie będzie gotowy. Podałam go z ryżem. Kocham kuchnię hinduską i dlatego na moim blogu jest już trochę dań z tego kraju bogatego w mnóstwo aromatycznych przypraw. Według wierzeń hinduskich żywność jest darem bożym i proces jego(...)kolejne dwie minuty. Po tym czasie dodać kawałki kurczaka, wlać pozostały z miski jogurt i smażyć na wolnym ogniu aż płyn wyparuje lekko. Posypać kurczaka wiórkami kokosowymi wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem. kurczak w jogurcie

O kuchni z uczuciem
Piersi kurczaka z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym 129

niedzielny obiad (zamiast smażonych kotletów drobiowych) polecam przygotować piersi z kurczaka duszone wraz z pieczarkami, szpinakiem w sosie śmietanowym. Danie proste, smaczne i szybkie do przygotowania. Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i ryżem.  Składniki na porcję dla 4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,5 kg) 350 g pieczarek 150 g mrożonego szpinaku w liściach(...)umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli, zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć kilka minut, aż do ich miękkości. Pod koniec doprawić je solą oraz pieprzem. Pieczarki przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać piersi z kurczaka

Ugotować
PROSTY KURCZAK PO TAJSKU 133

innego naczynia. Na tej samej patelni smażymy mieszankę warzyw chińskich, doprawiamy solą oraz ziołami. Gdy odparuje z warzyw woda dorzucamy kawałki kurczaka. Dodajemy mleczko kokosowe. Całość zagotowujemy. Posypujemy chili (ja daję kilka przekręceń młynka), doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Potrawa powinna być przynajmniej lekko pikantna (lub bardziej, gdy takie dania preferujemy). Podajemy z ryżem lub dowolnie. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mole Poblano z czerwonym ryżem 168

dolac nieco bulionu. Przed podaniem sos nieco podgrzać. Tak przygotowanym sosem polac dowolnie przygotowane mieso (pieczone, smażone lub gotowane, może to być czysta piers lub kawałki miesa z koscia) podawac z czerwonym ryzem (przepis poniżej), sos posypac uprazonymi ziarnami sezamu. Czerwony Ryz Meksykanskie danie nie jest kompletne bez czerwonego ryzu, oto przepis: szklanka ryzu 1 cebula 3 zabki czosnku

Codzienne Gotowanie
Chiński kurczak z brokułami 662

marynatą. Po 2 minutach smażenia na maksymalnym ogniu dodałem do mięsa marchewkę i brokuły. Całość smażyłem około 10 minut na dużym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodałem do woka 200 ml wody i całość podgrzewałem na dużym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Ryż ugotowałem na sypko, według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Na ułożony na talerzu ryż

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania