oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy(...)wyparuje. Cukinie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich środek. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy
Kuchnia MagdaLenyoliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy(...)wyparuje. Cukinie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich środek. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy
Kuchnia MagdaLenyczasochłonnego sosu, robię uproszczoną wersję z samego ryżu. Smak risotto podkręcam wtedy szafranem i rozmarynem, co wraz z solidną porcją parmezanu tworzy wręcz zniewalającą przekąskę. Bardziej zachęcać Was nie zamierzam. Obok mnie czeka talerz z jeszcze ciepłymi arancini, więc sami rozumiecie — kwestia priorytetów. ;) * SKŁADNIKI na ok. 30 arancini Arancini: 500 g ryżu arborio (jak do risotto) 1 cebula(...)chlustem oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i wrzuć gałązki rozmarynu. Przysmaż na złoto, a następnie wsyp ryż. Zacznij powoli wlewać wrzątek, mieszając cały czas ryż na patelni. Wodę dolewaj za każdym razem, gdy ryż ją wchłonie. Gdy stanie się już miękki, dosyp starty na drobnych oczkach parmezan i dokładnie wymieszaj. Gotowe risotto odstaw
Food Squarecebule 200 g ryżu 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego czubata łyżka ajvaru przepis na domowej roboty znajdziecie tu 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka pieprzu ajvar można zastąpić mieszkanką słodkiej i ostrej papryki , w sumie łyżeczka wedle gustu konieczne może być dodanie szczypty soli Przygotowanie: Ugotuj ryż. W międzyczasie pokrój w drobniusieńską(...)podsmaż cebulę 3-5 minut, następnie dodaj wszystkie przyprawy sypkie. Po kilku dosłownie sekundach podsmażania cebuli z przyprawami dodaj pozostałe warzywa. Smaż przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy papryka będzie już wystarczająco miękka dodaj ugotowany ryż, ajvar, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Gotowe Smacznego
greenscarfzmiksować blenderem). Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać kardamon, cynamon i smażyć przez chwilę, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie dodać orzechy i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać przygotowaną pastę oraz sok z cytryny, wymieszać i dusić przez 1 minutę. Na końcu dodać ugotowany ryż, wymieszać i posolić do smaku
zadanie-gotowaniezdjęciu – z papadamami. Są to cienkie placki, które smaży się na oleju lub podgrzewa się w mikrofalówce do momentu, kiedy napuchną i zmienią swój pierwotny kształt. Można je kupić w każdym większym supermarkecie. Polecam przygotować większą porcję, aby na drugi dzień jedynie odgrzać potrawę i dogotować makaron lub ryż. Postarajcie kupić warzywa jak najświeższe, tylko wtedy danie odda
Jaglusiakapusty i ryżu. W oryginalnym przepisie zamiast kaszy jaglanej jest kasza manna, ale chciałam, aby były bezglutenowe. Składniki: • 500 g kapusty • 700 g mięsa mielonego z wieprzowej karkówki • 4 jajka • 7 łyżek ryżu • 7 łyżek kaszy jaglanej lekko zmielonej • 1 marchewka • 1 cebula • 1 łyżka płaska soli, pieprz • olej do smażenia Zalewa
To co kochamwody odrobinę curry) na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju dodajemy rozduszony czosnek, pokrojoną w kostkę cebule, smażymy, aż się zbrązowi wrzucamy kurczaka, obsmażamy z każdej ze stron dolewamy sporą ilość wody (tak żeby przykryła kurczaka) dodajemy ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, dusimy mieszając, aż papryka zmięknie, a woda/bulion wyparuje (to może trochę potrwać) na sam koniec dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdrobno siekamy, dodajemy do czosnku i imbiru. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę i szklimy. Dorzucamy chili, czosnek, imbir, kolendrę i Kormę lub curry. Mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wlewamy do garnka 200ml wody, mieszamy dokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 10-15 minut. Do garnka dorzucamy czerwoną soczewicę(...)małym ogniu. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy na dużym ogniu i już bez dodatkowego tłuszczu smażymy filety ryby w marynacie, po 4-5 minut z obu stron, aż marynata zamieni się w zarumienioną skórkę ale ryba zostanie soczysta. Rozkładamy na talerze porcje ryżu (tu jest porcja dla 2 osób na jeden posiłek), na nie porcje sosu (z tego przepisu wystarczy
Karo in the Kitchenpodsłuchany, ale koncepcja i wykonanie własne i do tego udane i smaczne. Użyłam serów raczej nie wyróżniających się smakiem, ale można spróbować różnych wersji. Roladki doskonale skomponowały się z ryżem i lekką sałatką z pomidorami. Proporcje na 6 sztuk. 500 gram filetów z kurczaka 100 gram serka topionego 80 gram sera żółtego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 listki bazylii(...)utrzymać formę roladki. Panierować kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej z sezamem. Olej z łyżką masła rozgrzać na patelni i smażyć mięso równomiernie z wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło np. z ryżem i sałatką marcelina
Czerwony Gupikrodzaju. Do wody dodajemy sól i łyżeczkę kurkumy - nada ryżowi intensywną żółtą barwę (można pominąć). Po ugotowaniu nie przepłukujemy wodą, chodzi o to, żeby się nieco kleił. Teraz zabieramy się za karmelizowanie kurczaka. W woku rozgrzewamy olej i dosypujemy cukru. Czekamy aż się rozpuści i delikatnie zbrązowieje. Wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu, aż zbrązowieje. Dodajemy selera, marchew, czosnek(...)paprykę i podlewamy wodą z grzybów. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kolejność dodawania warzyw jest ważna - jedne smażą się krócej, drugie dłużej. Chodzi o to, żeby były przygotowane w punkt. Jeszcze gorące serwujemy w towarzystwie ryżu. Smacznego
Kuchnia od dwojgaokoło 2 cm kostkę i podsmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia. Dodać drobno posiekany czosnek i mieszając smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę selera, marchewkę i paprykę oraz zioła. Dusić razem kolejne 5 minut. Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut
zadanie-gotowaniedobrego cydru 600ml bulionu warzywnego 200g świeżych kurek 1/3 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz biały olej roślinny do smażenia Cebulę, czosnek obieram, drobno siekam i szklę na oleju w garnku o grubym dnie (co by nam nie przywierało). Następnie wrzucam ryż i podsmażam go, dopóki nie stanie się szklisty/przeźroczysty, ciągle mieszając. Wlewam cydr, a następnie porcjami bulion, najelpeij
W kuchni Karmel-itkitrudu. Gotowi? Składniki na 4-5 porcji: – 1l bulionu (lub 1l wody + 2 łyżki d omowego koncentratu bulionu warzywnego) – 450g dyni – 225g groszku konserwowego – 200g ryżu Arborio – 50g parmezanu – 1 cebula – sok z 1/2 cytryny – 20 + 10g masła – sól, pieprz Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy(...)Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na roztopione 20g masła w dużej patelni. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy), aż pokryje się masłem. Wlewamy sok z cytryny i odparowujemy. Dodajemy krojoną dynię. Następnie zaczynamy stopniowo dolewać bulionu
Be Fit Be Strong