 Kalafiorowe curry z szpinakiem 274
Kalafiorowe curry z szpinakiem 274zdjęciu – z papadamami. Są to cienkie placki, które smaży się na oleju lub podgrzewa się w mikrofalówce do momentu, kiedy napuchną i zmienią swój pierwotny kształt. Można je kupić w każdym większym supermarkecie. Polecam przygotować większą porcję, aby na drugi dzień jedynie odgrzać potrawę i dogotować makaron lub ryż. Postarajcie kupić warzywa jak najświeższe, tylko wtedy danie odda
Jaglusia Kotlety mięsne z kapustą a’la gołąbki 192
Kotlety mięsne z kapustą a’la gołąbki 192kapusty i ryżu. W oryginalnym przepisie zamiast kaszy jaglanej jest kasza manna, ale chciałam, aby były bezglutenowe. Składniki: • 500 g kapusty • 700 g mięsa mielonego z wieprzowej karkówki • 4 jajka • 7 łyżek ryżu • 7 łyżek kaszy jaglanej lekko zmielonej • 1 marchewka • 1 cebula • 1 łyżka płaska soli, pieprz • olej do smażenia Zalewa
To co kocham Ryż na bogato czyli moja wersja paelli 197
Ryż na bogato czyli moja wersja paelli 197wody odrobinę curry) na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju dodajemy rozduszony czosnek, pokrojoną w kostkę cebule, smażymy, aż się zbrązowi wrzucamy kurczaka, obsmażamy z każdej ze stron dolewamy sporą ilość wody (tak żeby przykryła kurczaka) dodajemy ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, dusimy mieszając, aż papryka zmięknie, a woda/bulion wyparuje (to może trochę potrwać) na sam koniec dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 234
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 234drobno siekamy, dodajemy do czosnku i imbiru. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę i szklimy. Dorzucamy chili, czosnek, imbir, kolendrę i Kormę lub curry. Mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wlewamy do garnka 200ml wody, mieszamy dokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 10-15 minut. Do garnka dorzucamy czerwoną soczewicę(...)małym ogniu. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy na dużym ogniu i już bez dodatkowego tłuszczu smażymy filety ryby w marynacie, po 4-5 minut z obu stron, aż marynata zamieni się w zarumienioną skórkę ale ryba zostanie soczysta. Rozkładamy na talerze porcje ryżu (tu jest porcja dla 2 osób na jeden posiłek), na nie porcje sosu (z tego przepisu wystarczy
Karo in the Kitchen Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 210
Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 210rodzaju. Do wody dodajemy sól i łyżeczkę kurkumy - nada ryżowi intensywną żółtą barwę (można pominąć). Po ugotowaniu nie przepłukujemy wodą, chodzi o to, żeby się nieco kleił. Teraz zabieramy się za karmelizowanie kurczaka. W woku rozgrzewamy olej i dosypujemy cukru. Czekamy aż się rozpuści i delikatnie zbrązowieje. Wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu, aż zbrązowieje. Dodajemy selera, marchew, czosnek(...)paprykę i podlewamy wodą z grzybów. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kolejność dodawania warzyw jest ważna - jedne smażą się krócej, drugie dłużej. Chodzi o to, żeby były przygotowane w punkt. Jeszcze gorące serwujemy w towarzystwie ryżu. Smacznego
Kuchnia od dwojga Lekka zupa warzywna z indykiem. 205
Lekka zupa warzywna z indykiem. 205około 2 cm kostkę i podsmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia. Dodać drobno posiekany czosnek i mieszając smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę selera, marchewkę i paprykę oraz zioła. Dusić razem kolejne 5 minut. Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut
zadanie-gotowanie RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 269
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 269dobrego cydru 600ml bulionu warzywnego 200g świeżych kurek 1/3 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz biały olej roślinny do smażenia Cebulę, czosnek obieram, drobno siekam i szklę na oleju w garnku o grubym dnie (co by nam nie przywierało). Następnie wrzucam ryż i podsmażam go, dopóki nie stanie się szklisty/przeźroczysty, ciągle mieszając. Wlewam cydr, a następnie porcjami bulion, najelpeij
W kuchni Karmel-itki Jesienne risotto z dynią i groszkiem 159
Jesienne risotto z dynią i groszkiem 159trudu. Gotowi? Składniki na 4-5 porcji: – 1l bulionu (lub 1l wody + 2 łyżki d omowego koncentratu bulionu warzywnego) – 450g dyni – 225g groszku konserwowego – 200g ryżu Arborio – 50g parmezanu – 1 cebula – sok z 1/2 cytryny – 20 + 10g masła – sól, pieprz Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy(...)Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na roztopione 20g masła w dużej patelni. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy), aż pokryje się masłem. Wlewamy sok z cytryny i odparowujemy. Dodajemy krojoną dynię. Następnie zaczynamy stopniowo dolewać bulionu
Be Fit Be Strong Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca 211
Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca 211sycące danie z kurczaka z ryżem z dodatkiem ciecierzycy i orzechów nerkowca . Jest to danie resztkowe, można do niego wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia czy mięso rosołowe (wtedy należny bardziej doprawić ryz z dodatkami podczas smażenia). Potrawa jest prosta, smaczna i aromatyczna i bardzo sycąca. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie ;) Składniki(...)minut, do czasu aż mięso będzie ugotowane. Kurczaka odcedzić i przestudzić. Gdy przestygnie pokroić go na kawałki wielkości kęsa. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ryż i chwilę go przesmażyć, dodać przyprawę libańską siedem smaków, sól i pieprz oraz kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, aby pokryło się przyprawami. Dodać ciecierzycę, kolendrę i orzechy nerkowca, wymieszać, jeszcze
Codzienne Gotowanie California maki łosoś/ krewetka w tempurze/ awokado/ ogórek/ tykwa/ marynowana rzepa/ sezam 247
California maki łosoś/ krewetka w tempurze/ awokado/ ogórek/ tykwa/ marynowana rzepa/ sezam 247małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem a potem odstawić na 15-20 minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. W tym na rozgrzanym oleju smażmy krewetki w tempurze po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i chwilę studzimy
Mango Papaja Zupa gołąbkowa 218
Zupa gołąbkowa 218Naprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej do smażenia 1 porcja rosołowa 0,5l przecieru pomidorowego z kartonika przyprawa warzywna, sól, pieprz W garnku zagotowujemy wodę (około 3 litrów). Wkładamy do niej porcję rosołową, wrzucamy warzywa i kilka łyżeczek(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy w miseczce na bok. Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej, ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim posiekaną cebulę
Kuchenna Kontrrewolucya Papryka faszerowana 244
Papryka faszerowana 244cebula 2 pomidory 1/2 koncentratu pomidorowego 1 woreczek ryżu 200 ml bulionu Natka pietruszki Cynamon, gałka muszkatołowa, oregano, ostra papryka, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE FARSZU: *W między czasie musimy ugotować ryż i przygotować paprykę, którą opróżniamy z nasion. Na oliwie zarumieniamy posiekaną w kostkę cebulę. Dokładamy mięso, które podsmażamy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dolewamy(...)Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, szczyptą cynamonu, gałka muszkatołową i ostrą papryką. Smażymy wszystkie składniki jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekana natkę pietruszki oraz ugotowany ryż. PRZYGOTOWANIE PAPRYKI: Ustawiamy piekarnik z temp. 180'C Wcześniej przygotowaną paprykę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym skropionym odrobiną oliwy. Faszerujemy naszą paprykę
kulinarnyJa Szybka wołowina po koreańsku 95
Szybka wołowina po koreańsku 95następnie miesza z sosem na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego, cukru i płatków chilli i chwilę tak dusi. W tym czasie można też wrzucić torebkę ryżu do gotowania albo wykorzystać jakieś resztki ( ryżu, makaronu azjatyckiego, kaszy). Można podać z surowym ogórkiem posypanym dymką i sezamem ale jeszcze lepiej sprawdzi się ta ostra sałatka z ogórka , idealny dodatek do wszelkich azjatyckich(...)drobne kawałki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać wołowinę i całość smażyć 5 minut. Dodać czosnek i imbir, smażyć minutę po czym wlać sos, zamieszać i dusić ok 10 minut, mieszając co jakiś czas. Podawać z ryżem i sałatką z ogórka, posypane dymką i sezamem. Przepis ten pochodzi z niedawno wydanej książki „Meal
Cooking for Emily