ryż smażony - 6533 przepisów (strona:129/436)

Kalarepka z ,,wkładką,, 214

kotlety mielone ( pulpety, klopsiki ) robicie w ilościach hurtowych . Ja w każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę dzielę na porcje i mrożę. Mrożę też nadmiar ryżu - jest doskonały potem do zup, farszu , jako dodatek do II Dania. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ryż z warzywami 212

minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z mięskiem, doprawiamy i smażymy aż wszystko się przyrumieni. Następnie wrzucamy ulubioną mieszankę warzyw na patelnię i duśmy pod przykryciem ok. 10 minut. Możemy dolać troszkę wody na patelnię. Gdy ryż już jest gotowy, rozrywamy woreczek i wsypujemy go na patelnię żeby nam się ładnie wszystko wymieszało. Trzymamy

Emcia Pichci
Sałatka z dzikim ryżem, selerem i kurczakiem 278

około 30 minut, cały czas mieszając. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki mięsa smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 3. Kukurydzę i selera odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 4. Ryż, jajka, kukurydzę, seler oraz kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Mieszam. 5. Gotową

Tradycyjna kuchnia Kasi
KOTLETY Z PIECZONEGO ŁOSOSIA 191

jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz niewielką ilość bułki tartej lub mąki migdałowej (zmielonych migdałów). Formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju do lekkiego zrumienienia.  Podaję z pysznym sosem śmietanowo-cytrynowym oraz ugotowanym na parze ryżem . SKŁADNIKI / 6 KOTLETÓW 500-600 g filetu z łososia 1 jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej 1 łyżka posiekanego(...)miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 2 ząbki czosnku starte na tarce, 2 łyżki soku z cytryny bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia SOS ŚMIETANOWO-CYTRYNOWY 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki sok i skórka z 1/2 cytryny sól WYKONANIE Łososia nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką czerwoną

cool and minty
Pierś z kurczaka w curry z masłem orzechowym 251

płaska łyżka cukru brązowego - 3 łyżki przyprawy curry - 4 pełne łyżki masła orzechowego - oliwa z oliwek  - 2 torebki ryżu (może być brązowy) Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę wszystko razem smażymy. Dodajemy przyprawę curry i dokładnie smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dodajemy do cebuli. Całość smażymy.  Następnie

Pan i Pani Smith w kuchni
Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym 323

czosnek. Wlewamy oliwę i solimy. Smażymy 3 minuty. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając na średnim ogniu. Po około 20 minutach warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy wodę. Smażymy jeszcze około 10 minut, aż warzywa(...)Pieprzymy i solimy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły. Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem

Apetyt na Zielone
Gołąbki - wersja light 228

gotującej się wody, odsączamy na sitku. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy mięso i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z ugotowanym, odsączonym ryżem i rozmłuconym jajkiem. 3. Na każdy liść wykładamy po 2-3 łyżki farszu (w zależności

My Culinary Art
Curry z indyka, z ryżem jaśminowym i kolendrą 248

obsypujemy przyprawami i solą. Mieszamy. Masło rozpuszczamy na patelni. Wkładamy kawałki indyka i smażymy je na rumiano. Dodajemy cebulę, imbir, czosnek i paprykę, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Dusimy ok 20 minut. W rondelku rozpuszczamy po łyżeczkę masła z oliwą, podsmażamy ryż (tak by wchłonął tłuszcz). Zalewamy 500 ml wody, dorzucamy goździk, skórkę, szczyptę cynamonu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Meksykańska enchilada faszerowana ryżem, kurczakiem, papryką i czerwoną fasolą 213

wyzwanie:).  6 placków tortilli 2 woreczki ryżu 2 duże filety z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 2 puszki krojonych pomidorów 2 czerwone papryki 2 cebule przyprawa do kuchni meksykańskiej  sól olej koncentrat pomidorowy  300g startego żółtego sera 2 duże świeże pomidory 1 czerwona cebula  szczypior 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę(...)kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filet, obsypujemy go przyprawami. Kiedy filet się zarumieni dodajemy paprykę i cebulę, smażymy chwilę po czym dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i pomidory z puszki. Dusimy do całkowitego odparowania wody, przez około 15 minut. Na koniec dodajemy ryż i  starty ser (dużą garść zostawiamy do posypania), mieszamy, studzimy. 2. Na placki tortilli Wykładamy

Szefowa kuchni
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE POMIDOROWYM (PIECZONE W PIEKARNIKU) 626

mąka do obtoczenia mięsa * olej do smażenia * 3-4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego Na sos pomidorowy: * 3-4 łyżki mąki pszennej * sól, pieprz * 4 łyżki przecieru pomidorowego * woda do podlania sosu Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do mięsa mielonego dodać kapustę, surowy ryż, jajko, sól, pieprz i przyprawę, dobrze wymieszać

Zrób to smacznie
Risotto z mięsem mielonym, chili i papryką 154

mielonej wołowiny -300g ryżu do risotto (krótkoziarnistego) -2 świeże papryczki chili -pół czerwonej papryki -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -puszka pomidorów -2 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie  Cebulę drobno posiekać. Papryczki chili pokroić w plasterki. Łyżkę oliwy rozgrzać w garnku. Włożyć połowę cebuli i papryczki. zeszklić. Wsypać ryż, przesmażyć pół minuty i zalać wodą(...)Dodać pozostałą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Paprykę drobno pokroić, wyłożyć na patelnię i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie. Dodać pomidory w puszce. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut na mniejszej mocy palnika. Do ugotowanego ryżu z papryczkami przełożyć mięso z sosem. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco. Smacznego

Zielona Kuchnia
Fasolka szparagowa z parówkami i ryżem 620

Dziś podałam pomidorową potrawkę z fasolką szparagową, parówkami oraz ryżem. Danie fantastyczne, gdy nie chce nam się obierać ziemniaków, przygotowywać jarzynki czy surówki, ani panierować i smażyć mięsa. Dodatkowo dobrze się sprawdzi pod koniec miesiąca, gdy za bardzo nie ma co wyciągnąć z portfela;) W smaku (mimo iż uboga składnikowo) bardzo dobra. Mąż potrawkę porównał do biedniejszej siostry lecza(...)porcje: około 400 g fasolki szparagowej około 300 g parówek 2-3 małe cebule 1 i 1/2 – 2 szkl. passaty pomidorowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g ryżu sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka. Parówki kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy

Smaki Na Talerzu
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE ORZECHOWYM 217

fanem masła orzechowego to koniecznie musisz spróbować tego sosu, a przepadniesz - tak jak ja 😉 P.S. Do przygotowania dania użyłam patelni do smażenia bez tłuszczu WOLL, dzięki temu moje danie było jednogarnkowe, gdyż mogłam w niej zarówno smażyć, dusić, jak i piec, bez przekładania i brudzenia kilku naczyń. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 1 duża marchewka 2 cebule(...)oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy curry, kuminem rzymskim, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię (u mnie: patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL DIAMOND LITE ) i układamy na niej zamarynowane podudzia z kurczaka. Smażymy po 2 min. z każdej strony, a następnie dodajemy wyłuskane orzechy. Przez moment je prażymy, a następnie dodajemy pokrojone składniki - cebulę, czosnek, marchewkę

Kuchnia MagdaLeny
Zupa jarzynowa z ryżem 366

Prosta, zdrowa i przyjemna. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami bulionu, pewnie będzie jeszcze smaczniejsza. Co do rodzaju ryżu, polecam parboiled, ciężko go rozgotować.  Składniki: 1,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego pół białej części pora pół szklanki ryżu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki(...)korzeń pietruszki kroimy w większą kostkę, por w półplasterki, seler w plasterki - to wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem

Kardamonovy