ryż smażony - 6533 przepisów (strona:138/436)

Paprykowe curry z cukinią 169

kroimy w 2 cm kostkę cukinię i papryki. Cukinię przyprawiamy 3 łyżeczkami curry oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie ok 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią i będą miękkie.  2. W między czasie nastawiamy ryż i jeśli warzywa: kalafior, brokuły i marchewka są mrożone, to rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby

Bananowe Pole
Pomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado 136

rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir, kumin i kolendrę; smażyć przez 30 sekund - Dodać kostki cebuli, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około 10 minut   - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić

Wegańska kuchnia orientalna
Kurczak z melonem - chicken with melon 291

pestkujemy- kroimy w kostke. To samo robimy z papryką. Skrajamy szczypior. Na rozgrzanej patelni smażymy około 3-4 min kurczaka. Dodajemy melon, paprykę, bulion, sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i trzymamy na gazie  okoł 5 min. Dodajemy szczypior i ugotowany ryż. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Zielone curry z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem 231

paski Do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 5 minut. Dodajemy pastę curry i czosnek, smażymy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, mieloną kolendrę, słodką paprykę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy kurczaka i zieloną paprykę(...)minut. Wrzucamy cukinię, pomidora, fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki i sos rybny, mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym, posypane posiekaną papryczką chilli. Smacznego

Tajskie smaki
Ciepło - zimna sałatka prawie po indyjsku 401

smażę na patelni, na koniec solę i dodaję garam masala (w proszku nie w słoiku).Mieszam wszystko w garnku, dodaję pokrojonego w kawałki ananasa. To ile do tego doda się majonezu, soku z ananasa i dodatkowych porcji przypraw zależy od indywidualnych preferencji. Najlepiej próbować i  dodawać pomału, aż znajdziemy nasz smak idealny.Tak jak pisałam, sałatka najlepsza jest gdy ryż

Z butelką mleczka w tle
Szybki obiad - gyros z kurczaka z ryżem 279

pojedyncze piersi z kurczaka - dwie łyżeczki oleju kokosowego - ok. 1,5 łyżeczki przyprawy gyros - słodka czerwona papryka - czosnek granulowany - brązowy ryż - sól, pieprz Standardowo będzie szybko i łatwo :) Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. w tym czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski, następnie rozpuszczamy olej kokosowy tak, aby stał się płynny i dodajemy go do mięsa(...)też zrobić przyprawę do gyrosa samemu. Ja nie robię, bom leniwa ;) Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy nasze mięsko. W trakcie smażenia dodajemy czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku. Gdy mięso będzie usmażone, nasz gyros jest gotowy :) Podajemy z ryżem, gotowe danie posypując czerwoną papryką. Mówiłam, że będzie szybko? Taki błyskawiczny kurczak to idealny pomysł dla zapracowanych :) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią 250

wina ryż brązowy/kasza do podania Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę łopatkę wieprzową i dodajemy do cebuli, niech się chwilę smaży. W tym czasie kroimy paprykę i grzyby. Dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca, doprawiamy(...)koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos. Jest pysznie i aromatycznie. Podajemy z ryżem lub kaszą, z czym lubimy

Mango Papaja
Stir fry z kurczakiem 208

szybki obiad, czyli stir fry z kurczakiem.  Stir fry to metoda zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z ryżem lub z makaronem sojowym czy też ryżowym.   Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
KURCZAK Z FENKUŁEM I IMBIREM 135

Kurczak z fenkułem i imbirem, doprawiony czosnkiem, świeżą kolendrą i sosem sojowym, z dodatkiem orzeszków ziemnych to mój pomysł na pyszny obiad. Tak przyrządzonego kurczaka możecie podać np. z ryżem. Przygotowanie : 30 min Porcja dla 4 osób Składniki: ● 500 g filetu z kurczaka ● 2 fenkuły (kopry włoskie) ● 1 cebula ● 2 ząbki czosnku ● 40 g korzenia imbiru ● 10 cl sosu sojowego(...)starty imbir, czosnek i sos sojowy, smaż przez kilka minut, mieszając. Domieszaj koper włoski z cebulą, dopraw pieprzem do smaku. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj orzeszki ziemne i posyp kolendrą. Tak przyrządzonego kurczaka możesz podawać z ryżem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa w tajskim stylu i "Ulisses z Bagdadu" 177

ostrygowego (ewentualnie) sól olej do smażenia Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę, imbir - w słupki. W garnku rozgrzać olej. Poddusić na nim cebulę, paprykę i imbir. Grzyby odcedzić, oczyścić i pokroić w paseczki. Do garnka wlać mleko kokosowe i wodę do objętości 1,5 litra. Ryż dobrze wypłukać i dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 217

pozostały olej, wyłożyć mięso i smażyć mieszając, aż się przyrumieni. Warzywa zgarnąć do środka, dodać imbir, wymieszać z mięsem, smażyć razem ok 4-5 minut. Składniki sosu wymieszać, wlać do mięsa i warzyw, wymieszać, gotować ok 2 minut. Ryż opłukać, wsypać do gotującej się wody, posolić. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, odcedzić. Doprawić suszonymi pomidorami. Na talerz

Obiad gotowy
Pieczarkowe risotto 126

łyżki parmezanu lub pecorino 1 łyżeczka miodu szczypiorek do dekoracji sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej , posiekaną drobniutko cebulkę,wyciśnięty praską czosnek i pieczarki . Jak wszystko się zrumieni , dodajemy miód , ryż , sól do smaku i przesmażamy około 2 minut . Po tym czasie, podlewamy winem i dusimy

Ogrodnik w podróży
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 222

tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki, słonawego sosu ostrygowego i chrupiących nerkowców jest po prostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie, możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana z ryżem jaśminowym. Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami: 2 steki wołowe z rostbefu (każdy(...)arachidowego lub rzepakowego i podsmażamy paprykę, aż będzie miękka – ok. 3 minuty. Zdejmujemy ją, wlewamy olej i smażymy kawałki zamarynowanego steka (najlepiej w kilku partiach, mięsa nie może być zbyt dużo na raz, bo mięso zacznie się gotować, zamiast smażyć) – do czasu, aż mięso się zarumieni. Na wok wlewamy sos ostrygowy i gdy zacznie wrzeć, dodajemy usmażone mięso

Poezja smaku
Curry orzechowe z ciecierzycą (wegańskie) 294

chili kroimy w drobną kosteczkę i chwile podsmażamy na oleju. Dodajemy marchewkę i pastę curry. Smażymy aż marchewki zmiękną. Do miękkiej marchewki wlewamy mleko kokosowe i masło orzechowe oraz dodajemy ugotowaną ciecierzyce. Całość gotujemy około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem

Mohiella
Paella z kurczakiem i owocami morza 170

kroimy w paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę

R'n'G Kitchen
Zupa z karkówki wieprzowej 232

łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 207

gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej , 4-5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu . 2/3 mleka wraz z cukrem zagotować(...)mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu przez 15-20 sekund aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu włożyć ryż, wymieszać dobrze i rozłożyć do salaterek. Odstawić do przestygnięcia. Wierzch udekorować łyżeczką ulubionych konfitur lub dobrego dżemu.  Do tego koniecznie musi być kawa zaparzona

Codzienna kuchnia niecodzienna