ryż smażony - 6533 przepisów (strona:133/436)

KOTLETY Z PIECZONEGO ŁOSOSIA 153

jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz niewielką ilość bułki tartej lub mąki migdałowej (zmielonych migdałów). Formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju do lekkiego zrumienienia.  Podaję z pysznym sosem śmietanowo-cytrynowym oraz ugotowanym na parze ryżem . SKŁADNIKI / 6 KOTLETÓW 500-600 g filetu z łososia 1 jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej 1 łyżka posiekanego(...)miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 2 ząbki czosnku starte na tarce, 2 łyżki soku z cytryny bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia SOS ŚMIETANOWO-CYTRYNOWY 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki sok i skórka z 1/2 cytryny sól WYKONANIE Łososia nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką czerwoną

cool and minty
Pierś z kurczaka w curry z masłem orzechowym 207

płaska łyżka cukru brązowego - 3 łyżki przyprawy curry - 4 pełne łyżki masła orzechowego - oliwa z oliwek  - 2 torebki ryżu (może być brązowy) Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę wszystko razem smażymy. Dodajemy przyprawę curry i dokładnie smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dodajemy do cebuli. Całość smażymy.  Następnie

Pan i Pani Smith w kuchni
Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym 282

czosnek. Wlewamy oliwę i solimy. Smażymy 3 minuty. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając na średnim ogniu. Po około 20 minutach warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy wodę. Smażymy jeszcze około 10 minut, aż warzywa(...)Pieprzymy i solimy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły. Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem

Apetyt na Zielone
Gołąbki - wersja light 189

gotującej się wody, odsączamy na sitku. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy mięso i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z ugotowanym, odsączonym ryżem i rozmłuconym jajkiem. 3. Na każdy liść wykładamy po 2-3 łyżki farszu (w zależności

My Culinary Art
Curry z indyka, z ryżem jaśminowym i kolendrą 207

obsypujemy przyprawami i solą. Mieszamy. Masło rozpuszczamy na patelni. Wkładamy kawałki indyka i smażymy je na rumiano. Dodajemy cebulę, imbir, czosnek i paprykę, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Dusimy ok 20 minut. W rondelku rozpuszczamy po łyżeczkę masła z oliwą, podsmażamy ryż (tak by wchłonął tłuszcz). Zalewamy 500 ml wody, dorzucamy goździk, skórkę, szczyptę cynamonu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Meksykańska enchilada faszerowana ryżem, kurczakiem, papryką i czerwoną fasolą 178

wyzwanie:).  6 placków tortilli 2 woreczki ryżu 2 duże filety z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 2 puszki krojonych pomidorów 2 czerwone papryki 2 cebule przyprawa do kuchni meksykańskiej  sól olej koncentrat pomidorowy  300g startego żółtego sera 2 duże świeże pomidory 1 czerwona cebula  szczypior 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę(...)kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filet, obsypujemy go przyprawami. Kiedy filet się zarumieni dodajemy paprykę i cebulę, smażymy chwilę po czym dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i pomidory z puszki. Dusimy do całkowitego odparowania wody, przez około 15 minut. Na koniec dodajemy ryż i  starty ser (dużą garść zostawiamy do posypania), mieszamy, studzimy. 2. Na placki tortilli Wykładamy

Szefowa kuchni
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE POMIDOROWYM (PIECZONE W PIEKARNIKU) 587

mąka do obtoczenia mięsa * olej do smażenia * 3-4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego Na sos pomidorowy: * 3-4 łyżki mąki pszennej * sól, pieprz * 4 łyżki przecieru pomidorowego * woda do podlania sosu Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do mięsa mielonego dodać kapustę, surowy ryż, jajko, sól, pieprz i przyprawę, dobrze wymieszać

Zrób to smacznie
Risotto z mięsem mielonym, chili i papryką 121

mielonej wołowiny -300g ryżu do risotto (krótkoziarnistego) -2 świeże papryczki chili -pół czerwonej papryki -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -puszka pomidorów -2 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie  Cebulę drobno posiekać. Papryczki chili pokroić w plasterki. Łyżkę oliwy rozgrzać w garnku. Włożyć połowę cebuli i papryczki. zeszklić. Wsypać ryż, przesmażyć pół minuty i zalać wodą(...)Dodać pozostałą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Paprykę drobno pokroić, wyłożyć na patelnię i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie. Dodać pomidory w puszce. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut na mniejszej mocy palnika. Do ugotowanego ryżu z papryczkami przełożyć mięso z sosem. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco. Smacznego

Zielona Kuchnia
Fasolka szparagowa z parówkami i ryżem 571

Dziś podałam pomidorową potrawkę z fasolką szparagową, parówkami oraz ryżem. Danie fantastyczne, gdy nie chce nam się obierać ziemniaków, przygotowywać jarzynki czy surówki, ani panierować i smażyć mięsa. Dodatkowo dobrze się sprawdzi pod koniec miesiąca, gdy za bardzo nie ma co wyciągnąć z portfela;) W smaku (mimo iż uboga składnikowo) bardzo dobra. Mąż potrawkę porównał do biedniejszej siostry lecza(...)porcje: około 400 g fasolki szparagowej około 300 g parówek 2-3 małe cebule 1 i 1/2 – 2 szkl. passaty pomidorowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g ryżu sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka. Parówki kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy

Smaki Na Talerzu
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE ORZECHOWYM 165

fanem masła orzechowego to koniecznie musisz spróbować tego sosu, a przepadniesz - tak jak ja 😉 P.S. Do przygotowania dania użyłam patelni do smażenia bez tłuszczu WOLL, dzięki temu moje danie było jednogarnkowe, gdyż mogłam w niej zarówno smażyć, dusić, jak i piec, bez przekładania i brudzenia kilku naczyń. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 1 duża marchewka 2 cebule(...)oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy curry, kuminem rzymskim, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię (u mnie: patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL DIAMOND LITE ) i układamy na niej zamarynowane podudzia z kurczaka. Smażymy po 2 min. z każdej strony, a następnie dodajemy wyłuskane orzechy. Przez moment je prażymy, a następnie dodajemy pokrojone składniki - cebulę, czosnek, marchewkę

Kuchnia MagdaLeny
Zupa jarzynowa z ryżem 333

Prosta, zdrowa i przyjemna. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami bulionu, pewnie będzie jeszcze smaczniejsza. Co do rodzaju ryżu, polecam parboiled, ciężko go rozgotować.  Składniki: 1,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego pół białej części pora pół szklanki ryżu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki(...)korzeń pietruszki kroimy w większą kostkę, por w półplasterki, seler w plasterki - to wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem

Kardamonovy
Ryż zapiekany z jabłkami i budyniem 149

najcieńsze plastry. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła. Na patelnię wrzucić pokrojone jabłka, dodać cukier. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka wyraźnie zmiękną. Zagotować mleko i przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. W żaroodpornym naczyniu wyłożyć ugotowany ryż. Na ryżu ułożyć rozdrobnione kawałki masła (ok. 1 łyżki). Całość posypać cukrem waniliowym. Następnie wyłożyć jabłka

Bullio
Grillowany kurczak z musem dyniowo-porowym 93

warzywa zblendować na gładki mus i doprawić solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą. Na patelni grillowej rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Plastry kurczaka smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z dyniowym musem i ulubionymi dodatkami - ziemniakami, ryżem, frytkami, czy kluseczkami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Sałatka z kurczakiem w Curry 430

ananasa 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 średnia cebula 5 ogórków konserwowych 3-4 łyżki majonezu curry, sól i pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, studzimy na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka obsypaną przyprawą curry, studzimy ananasa, cebulę, ogórki , paprykę kroimy w drobna kostkę. Wszystkie składniki mieszamy

Studencka Micha
Kurczak z ryżem i warzywami w shoarmie 141

Chciałam przygotować kurczaka w curry, ale, że akurat nie miałam tej przyprawy pod ręką, postanowiłam wykorzystać shoarmę. Tak oto powstało nowe danie, w pikantniejszej wersji. Jeśli

Pyszny Duet

Proponowane wyszukiwania