łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą
Kitchens Alphabetrazem z plasterkami czosnku. Kiedy filet jest rumiany dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.Kurczak jest gotowy.Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki.W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki.A sos tzatziki to:- 2 łyżki jogurtu
Maminek kulinarnyDodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, mrożoną fasolkę. Smażymy mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy s os. M ieszamy aż zgęstnieje. Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem
Mania Gotowaniaminut. Na końcu dodajemy grzyby mun pokrojone w paseczki oraz pędy bambusa.Smażymy jeszcze około 3 minuty. Dolewamy przygotowany sos i smażymy do momentu, aż zgęstnieje. Całość posypujemy posiekaną dymką i sezamem. Podajemy najlepiej z ryżem basmanti
Mania Gotowaniaziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka) Składniki na 3 osoby: 2 piersi z kurczaka 2 woreczki ryżu dzikiego 1 słoik sosu tajskie zielone(...)łyżki oleju z orzechów włoskich Sól, pieprz Przepis: Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 15 minut). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po ok. 10 minutach na patelnię dodajemy mieszankę warzyw mrożonych i całość smażymy przez ok. 15 minut - aż warzywa będą miękkie. Następnie
Emcia PichciJeśli zostaje mi ugotowany, niewykorzystany makaron - nigdy nie mam problemu, co z nim zrobić :)Cebulka, szyneczka, jajeczka, duuuża ilość szczypiorku i.... danie gotowe.Składniki:ugotowany
Walijskie Pichceniebierzemy się za czosnek. Siekamy go bardzo drobno i dodajemy do cebuli. Teraz papryka. Też w kostkę i też do cebuli. Smażymy to razem ze 3 minuty na małym ogniu żeby nie przypalić cebuli. Teraz dodajemy surowy ryż. Nalewamy szklankę ciepłej wody i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową. Jakąkolwiek, ja akurat miałem tylko warzywne. I ten bulion na patelnię
Marder&Marder Manufacturemiałem mieszane uczucia, jednak po spróbowaniu wszystkie wątpliwości zostały rozwiane. Gorąco polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjnie smażona pierś z kurczaka. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy 2 ząbki czosnku 2 woreczki ryżu 1/2 pora 100 ml śmietanki 30% Sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś
Programista w kuchniwszystkie wątpliwości zostały rozwiane. Gorąco polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjnie smażona pierś z kurczaka. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy 2 ząbki czosnku 2 woreczki ryżu 1/2 pora 100 ml śmietanki 30% Sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka standardowo oczyszczamy z błon
Programista w kuchniłyżeczkami carry i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Ananasa kroimy w małe kawałki i dodajemy do kurczaka, smażymy jeszcze 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy około 15 minut. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oleju, dodajemy 2 łyżeczki carry i wsypujemy ugotowany ryż. podsmażmy 3 minuty. Ryż przekładamy na talerz i dodajemy przygotowanego kurczaka
Kulinarne życieWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pierś kurczaka z brokułem, którą możemy podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania piersi kurczaka będziemy potrzebować: około 600 g piersi z kurczaka 1 brokuł (około 500 g) 250 g pieczarek 100 ml bulionu na sos: 300 ml bulionu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej(...)sojowy, mąkę, bulion, dokładnie mieszam i zagotowuję. Gdy sos się zagotuje dodaję pierś kurczaka, brokuł, pieczarki, dokładnie mieszam i całość smażę na małym ogniu jeszcze około 5 minut – danie jest gotowe. Tak przygotowaną pierś kurczaka możemy podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babic
Uwaga Babcia Gotujesię rozgrzeje dodaj jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny i wymieszaj. Smaż jabłka przez 5 minut, po czym wmieszaj cynamon i zdejmij patelnię z ognia. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania wyłóż połowę ryżu, na nim jabłka z patelni i na wierzchu rozsmaruj resztę ryżu. W średniej misce wymieszaj rózgą śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Rozsmaruj(...)medium bowl, mix the sour cream, vanilla sugar and caster sugar. Spread on top of the rice, place in the oven and bake for 30 minutes. Enjoy! Artykuł Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowywędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki olej do smażenia Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy tę żyłę, żeby liście były możliwie płaskie. W osolonej wodzie gotujemy ryż z soczewicą. Odcedzamy, dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulę
Marder&Marder Manufacturetrochę bułki tartej. Formuj większe kotlety, obtaczaj w otrębach i smaż na oleju. O ile pamiętam, wychodzi 5-6 sztuk. 2. z kotletami sojowymi kebab-gyros, o których pisałam tutaj. 3. z kotletami buraczanymi, które wyglądają jak mielone, znalezione tutaj : Składniki: 1 i 1/4 filiżanki ugotowanego, wystudzonego ryżu brązowego 1 filiżanki ugotowanej i wystudzonej soczewicy zielonej lub brązowej (dałam(...)łyżki masła migdałowego (nie dałam) ½ łyżeczki zmielonego kopru włoskiego (nie dałam) olej W dużej misce zmiksuj/rozdrobnij ryż, buraki i soczewicę, ale nie na całkiem gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Formuj większe kotlety i smaż z obu stron (po 6 minut z każdej). Film o gotowaniu (choć mało jarskim), a już
Qlinarnie i Qlinarnieproszku 2 łyżki oleju sól, pieprz Mięso włożyć do miski, dodać ryż, jako, połowę posikanej cebuli, dwa zmiażdżone ząbki czosnku, kmin rzymski, cynamon, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiać dłonią przez kilka minut, aby się związało. Z masy uformować małe kulki i smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Do miski wsypać cukier, wlać(...)Batata pokroić w drobną kostkę. Na patelni po klopsikach rozgrzać odrobinę oleju wrzucić bataty i smażyć aż zmiękną. Wlać przygotowany sos, dodać klopsiki i rodzynki. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Gotowe danie posypać kolendrą lub natką pietruszki. Podawać z ryżem lub pieczywem
Jadło i czytadło