ryż smażony - 6533 przepisów (strona:137/436)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 183

sosie sojowym i soku z cytryny. Odstawić do lodówki na 30 minut. • Ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu. • Mąkę kukurydzianą wymieszać z jajkiem na gładką masę, maczać zamarynowane paski kurczaka i smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć tłuszcz na papierze. • Rozpuścić cukier brązowy na patelni, dodać ananas pokrojony(...)minuty, papryka ma być chrupiąca. • Na koniec dołożyć do sosu pędy bambusa, zagotować. • Do sosu wrzucić kurczaka, przemieszać aby sos oblepił mięso. • Podawać z ryżem. Sos słodko-kwaśny jest obłędny i bardzo prosty. Już nigdy nie kupię gotowego w słoiku. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia Orientalna

To co kocham
Kurczak o smaku kokosowym z limonką oraz z ryżem z kalafiora 148

wody ręcznikiem papierowym, moczymy w mleczku z sokiem, a potem obtaczamy dokładnie z każdej strony w mieszance przypraw. Kurczaka smażymy na średnim ogniu z obu stron przez kilka minut aż będzie gotowy. Świetnym dodatkiem do ostrego kurczaka jest „ryż z kalafiora”. Różyczki kalafiora miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym do momentu uzyskania konsystencji ryżu. Następnie gotujemy

Kuchenne Wariacje
sałatka z kurczakiem, suszonymi pomidorami i ryżem 168

suszonych z olejowej zalewy, przepis na które znajduje się  tutaj 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pora ( tylko biała część) 4 łyżki oleju z zalewy pomidorów sól, pieprz sposób przygotowania Ryż, dokładnie płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy go na sypko. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ją solą oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne(...)smażenia użyć oliwy),  wrzucamy pokrojone pory smażąc ją na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( pory mają jedynie zmięknąć), a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Całość smażymy przez 5-7 minut i dodajemy pokrojoną paprykę, oraz posiekane suszone pomidory. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przekładamy z patelni do miski. Do misy dodajemy również ugotowany ryż(wcześniej

Miód i pieprz
Gołąbki w kapuście włoskiej 134

wodzie. Po ugotowaniu  wyjmujemy ją z garnka i obieramy z liści . Osobno gotujemy ryz i kaszę. Na patelni smażymy wyciśnięty przez praskę czosnek i  pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy ją do zmielonego mięsa mielonego i mieszamy razem z ryżem i kaszą . Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty  kładziemy porcję nadzienia, boki liścia zwijamy

Smakowite Dania
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 290

szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu (u mnie na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki  serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki

Kulinarne przygody Gatity
Dal z czerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią 120

Wykonanie: - Ryż wrzucić na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 35 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, cebulę, chili, kumin i kurkumę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, pozostałe przyprawy i fasolę; gotować przez 7 minut - Marchewkę i dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować w garnku na parze (ok. 5 minut) - Awokado posiekać

Wegańska kuchnia orientalna
Kurczak z warzywami 201

pokrojony w plastry ryż -2 torebki PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować. Na gotującą się wodę wrzucić ryż,gotować na wolnym ogniu 20 minut. Następnie filety z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, dobrze obsypać przyprawą curry,smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w paski,dodać do mięsa. Z kabaczka i ogórka(...)wolnym ogniu. Kukurydzę i fasolę czerwoną odlać,osączyć dodać do warzyw razem z sosem słodko-kwaśnym, dusić kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawać z ryżem

Kuchnia Danusi
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 184

płesznik (niezbędna)  Placuszki z kaszy jaglanej mają to do siebie, że są bardzo delikatne, trudną się smażą bo nie mają glutenu, czyli czegoś co nadaje elastyczność ciastu. Dlatego musimy dodać coś co zwiąże masę i będzie ją trzymać w ryzach. Dlatego dodajemy babkę płesznik, jest bez smaku, możecie ją dodawać do wielu dań. Ma w sobie bardzo dużo(...)błonnika, potrafi powiększyć swoją objętość chłonąc wodę aż dziesięciokrotnie!  W/w składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę i odstaw na kwadrans.  Smaż małe placuszki na minimalnej ilości oleju kokosowego lub rzepakowego. Czas smażenia placuszków z kaszy jaglanej jest około 30% dłuższy niż tych standardowych. Smażymy je na mniejszym ogniu. Placuszki podajemy ze świeżymi owocami, czekoladą lub syropem. Polecam

SMYKWKUCHNI
Bezmięsne gołąbki z pieczarkami 187

mięsem. I nie musze mówić, że pyszne jak nie wiem co ! Składniki -główka kapusty włoskiej 2 x ryż z groszkiem i marchewką  SYS 1 x kasza jęczmienna z pieczarkami   SYS kawałek masła oliwa z oliwek, olej do smażenia pieczarki cebula sok pomidorowy bez dodatku wody, konserwantów 2 bulionetki przyprawa do pizzy u mnie  SKWORCU Wsyp

Z Kuchni Do Kuchni
Bakłażan z mięsem po bałkańsku 205

Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: 4 łyżeczki przyprawy bałkańskiej (znajdziecie taką w sklepie EKO MAJA ) Nastawiamy wodę i gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Po chwili dorzucamy czosnek, smażymy około minuty i wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut. W między czasie bakłażany rozcinamy poprzecznie na pół, a następnie wydrążamy

Kolizje Smaków
Krewetki królewskie tandori 165

Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich(...)Wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków po 3 – 4 sztuki. Smażymy na rozgrzanym na oleju kokosowym (lub na maśle klarowanym) ok. 4 minut, obracając co jakiś czas. Podajemy natychmiast. Krewetki królewskie tandori podajemy jako przystawkę lub jako danie główne - z ryżem lub makaronem. Przyznam, że w tej formie przygotowałam krewetki tylko na próbę, a potem żałowałam

mojewypiekiinietylko
Zupa gołąbkowa 200

pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Do zimnego wywaru przełożyć mięso razem z liściem laurowym i zielem. Marchew i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Dodać do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy

Czerwień i błękit
Butter Chicken 153

ognia. Kolejne 20 g masła podgrzewamy na patelni i smażymy na nim drobno pokrojony imbir i czosnek. Dodajemy przyprawy i chwilę smażymy. Następnie wlewamy passatę pomidorową i sok z cytryny oraz kurczaka. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy śmietankę, podgrzewamy jeszcze przez 5 minut i podajemy z natką pietruszki, ryżem i chlebkami naan

Smakowity Blog Kulinarny
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 432

możemy pod przykryciem).Po ok. 5 minutach, gdy składniki zaczną puszczać soki :) doprawiamy słodką papryką. Smażymy kolejne 5 minut.Następnie dodajemy sos teriyaki, ja dodałam 2/3 butelki, czyli ok 100 - 150 ml. Mieszamy wszystkie składniki i po ok 2 minutach przekładamy na talerze.Podajemy z ryżem, posypane grubym szczypiorem (z dymki).   Smacznego

Taste Of My Day
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 384

pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam tutajskładniki500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu2 lub 3 średnie ziemniaki1 por (biała część)1 średnia cebula4 ząbki czosnku2 jajka3 łyżki bułki tartejnatka pietruszkiOlej do smażenia sólprzygotowanieJeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka(...)odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików i  smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową  i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki.Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania