ryż smażony - 6533 przepisów (strona:137/436)

Domowe sushi, maki z kurczakiem teriyaki 262

teriyaki Czas przygotowania:  40 minut Składniki: ryż ugotowany według   przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki  sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania(...)kurczaka przez 30-40 minut. Następnie smażymy go na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórek myjemy i kroimy  w długie cienkie paski, tak samo kroimy paprykę. Matę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej arkusz alg błyszczącą stroną do dołu. Na 2/3 arkusza układamy cienką warstwę ryżu i wyrównujemy go palcami umoczonymi w  wodzie, aby się

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenne gołąbki 301

piórka cebule oraz czosnek - podsmażyć wszystko na patelni na złoty kolor, następnie przełożyć na talerzyk. Pozostały ze smażenia tłuszcz zostawić na patelni - będzie nam potrzebny.  Pomidory pokroić w półksiężyce, koperek umyć. Odłożyć na talerzyk. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, jajko, startą na tarce cebulę oraz pozostałe przyprawy (pieprz, sól, majeranek, czosnek, lubczyk). Dokładnie wszystko wymieszać

Garniec Magalie
Smażone faszerowane banany 154

połączenie słodkich bananów z kolendrą oraz masą przypraw zaskakuje maślanym słodkim smakiem z orzeźwiającą nutą. Drugie zaskoczenie, to fakt, że banany smażone i zjadane są ze skórką (najlepiej byłoby kupić wersję bio tych owoców). Fantasycznie smakują podane z ryżem jaśminowym, idealne na obiad, kolacę jak i do zabrania ze soba do pracy. Musicie spróbować koniecznie, tym bardziej, że przygotowanie całości(...)zajmie nawet pół godziny. Składniki na 4 porcje (podane z ryżem): 4 banany (najlepiej gdyby były na pół zielone, twarde) około 50 ml oleju roślinnego czubata łyżka mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy pęczek świeżej kolendry łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonych nasion kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka cukru pół łyżeczki kurkumy łyżeczka gorczycy w orginalnym przepisie była też mielona papryczka chilli

greenscarf
Zapiekanka z żółtym ryżem, kurczakiem i brokułami 984

marchewki 3 łyżki sosu sojowego 1 brokuł 3 małe piersi kurczaka sól pieprz tymianek oliwa z oliwek 150 g tartej mozzarelli  lub sera żółtego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy starte na grubych oczkach marchewki. Wlewamy sos sojowy i dusimy(...)różyczki i wrzucamy na wrzącą,osoloną wodę na 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 8 minut często mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą.   Dodajemy kurczaka i brokuły.  Posypujemy startym serem.  Wstawiamy do piekarnika na około

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z ryżem w sosie sojowym 237

zalałem ryż wodą, tak aby poziom wody o centymetr przekraczał poziom ryżu, doprowadziłem do wrzenia i gotowałem przez 10 minut pod przykryciem, po czym odstawiłem. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno dwie łyżki oliwy, a następnie dodałem dwie pokrojone w piórka cebule dymki (bez szczypioru). Po minucie smażenia dodałem odsączonego z marynaty kurczaka. Po kolejnych 3 minutach dodałem pokrojoną(...)zieloną paprykę, a po następnej minucie szczypior z cebul dymek pokrojony w centymetrowe kawałki. Całość smażyłem na dużym ogniu jeszcze przez około minutę, po czym dodałem marynatę, w której marynowałem kurczaka i 150 ml wody. Całość dusiłem przez minutę, po czym dodałem ryż i pół pęczka grubo posiekanej natki kolendry. Danie wymieszałem na patelni i nałożyłem na talerze. Posypałem

Wyprawy kulinarne
Paprykarz z tuńczykiem 171

czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego szklanka  passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150  ryżu pełnoziarnistego  mała puszka tuńczyka w sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę(...)Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku  i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/. -W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. -Ugotowany ryż połączyć z warzywami. -Do wystudzonej masy dodać odsączonego tuńczyka . -Wymieszać  / ewentualnie doprawić/i przełożyć do słoika. -Przechowywać w lodówce. -Zamiast ryżu można

Zakamarki mojej kuchni
Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami 231

cząstki (odkrawając szypułki) i wrzucić na patelnię. Podlać odrobiną wody, dodać pół łyżeczki suszonego tymianku i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż cała woda odparuje a całość zgęstnieje (ok. 15 minut). Na końcu przyprawić solą. Gotowe pomidory wymieszać z ryżem. Spróbować i ewentualnie doprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na dwóch łyżkach oleju. Dodać poszatkowaną kapustę

Moja Delicja
Wege paprykarz 144

suszony sól pieprz łyżeczka soku z limonki pół łyżeczki melasy (lub miodu w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego 200 ml kaszy jaglanej (mój paprykarz miał być jedzony na zimno, więc nie wybrałam ryżu) Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami, na koniec przepłukać na sicie. Kaszę zalać 420 ml wody(...)pokrywką i pozostawić na kwadrans. Marchewki, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Pora pokroić w półtalarki o szerokości 3 mm. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia. Wrzucić warzywa. Podsmażyć. Warzywa przesunąć na jedną stronę patelni, a na drugiej podsmażyć koncentrat pomidorowy z paprykami w proszku, ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Wymieszać warzywa z koncentratem pomidorowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki z cukini i ryżu z sosem tzatziki 160

łyżki mąki pszennej, 3-4 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku,, posiekane, 2-3 łyżki jogurtu greckiego, niewielka ilość oregano, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku. Sos tzatziki: ogórek umyty, pokrojony w kostkę, wcześniej posypany odrobioną soli, odcedzony, 220 g jogurtu greckiego, 3/4 pęczka świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, posiekany, niewielka ilość soli(...)niej ryż oraz mąkę. Następnie do składników dodajemy suszone pomidory, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekany czosnek. Na końcu do masy dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, następnie odstawiamy na 3-4 minuty. Następnie sprawdzamy konsystencję, jeśli jest taka potrzeba dodajemy szczyptę mąki. Na patelni z odrobiną oleju smażymy małe

Państwo Wojtczuk gotują
Zupa krem z cukinii z ryżem 123

dzisiejszej wersji dodałam też ryż, ale można podać bez ryżu i na wierzch posypać np prażonymi pestkami dyni, albo grzankami albo pokruszonym serem feta. Jedna zupa i tyle wcieleń. Wszystko dlatego, żeby w sezonie na cukinię nie jeść cały czas tej samej zupy:) Zupa krem z cukinii z ryżem Składniki: 2-3 cukinie ( w zależności od wielkości) 2 łyżki(...)cebulę, smażyć 5 minut mieszając. Dodać czosnek, smażyć minutę, dodać pozostałe warzywa ( cukinię i ziemniaki), smażyć 10 minut mieszając, zalać wodą ( wody powinno być ok 2 cm ponad warzywa), gotować aż ziemniaki i cukinia zmięknie. W międzyczasie ugotować ryż (krócej o 2 minuty niż w instrukcji). Zupę zmiksować, dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cytryną. Dodać ugotowany ryż

Smaczny zeszyt
Pilaw z mięsa mielonego 233

kroimy w kostkę I wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki- smażymy następne 2 min. Dodajemy mielone- obsmażamy by mięso nie było rózowe. W międzyczasie na patelni obsmażamy pieczarki. Dodajemy paste curry- mieszamy. Wrzucamy ryż. Odsmażamy ryż ok 2 min. Dolewamy bulionu kurczakowego, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem

Smaki Edyty
Filet z kurczaka z warzywami 298

mała puszka kukurydzy 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego ( jeśli nie macie możecie opcjonalnie rozpuścić 1 kostkę rosołową/warzywną w 500 ml gorącej wody) 1 łyżeczka oleju ryż 3 ząbki czosnku sól, pieprz, szczypta cynamonu, papryka słodka Tak, tak. Pewnie spytacie skąd cynamon w takiej potrawie? Otóż powiem wam, że cynamonu praktycznie nie czuć w potrawie, a dzięki(...)kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paseczki, a cukinię w półplasterki lub kostkę. Gdy kurczak się podsmaży, dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy około 15 minut. Danie podajemy z ryżem, ale można też podawać z kaszą, w zależności co kto lubi :) Smacznego

Gotuj z Mąką
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 227

głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp, ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego.Zobacz  także przepis na Zielonego łososiaROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mięsne kuleczki z kolendrą, podane ze słodko- kwaśnymi warzywami i ryżem jaśminowym. 252

mąka olej do smażenia warzywa w słodko-kwaśnym sosie (na 3-4 porcje) 1 mała puszka pędów z bambusa 1 czerwona papryka 1/2 świeżego ananasa lub 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka pasty z tamaryndowca ( można użyć soku z limonki) 1 łyżka brązowego cukru 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu sojowego ryż jaśminowy(...)ostrygowy, oraz posiekaną kolendrę i wyrabiać masę przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy oformować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron, aż kuleczki się zarumienią i nie będą w środku surowe (3-4 minuty z każdej strony).  2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, pokroić

DefinicjaSmaku
Orientalne pieczarki z mleczkiem kokosowym 258

mleczkiem kokosowym i pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek.   Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej sezamowy do smażenia 500g pieczarek 400ml mleczka kokosowego sól, czarny pieprz ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Pieczarki myjemy i kroimy(...)przesmażamy razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pieczarki. Po około 3 minutach dodajemy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natka pietruszki. Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego lub jako dodatek do potraw kuchni chińskiej

Pyry na Gaz