ryż smażony - 6533 przepisów (strona:139/436)

Zupa z karkówki wieprzowej 232

łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 207

gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej , 4-5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu . 2/3 mleka wraz z cukrem zagotować(...)mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu przez 15-20 sekund aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu włożyć ryż, wymieszać dobrze i rozłożyć do salaterek. Odstawić do przestygnięcia. Wierzch udekorować łyżeczką ulubionych konfitur lub dobrego dżemu.  Do tego koniecznie musi być kawa zaparzona

Codzienna kuchnia niecodzienna
Warzywna zupa z indykiem i ryżem 143

Mimo, że nafaszerowana warzywami to będzie też smakować dzieciom. Warzywna zupa z indykiem i ryżem Składniki: 2 łyżki masła 1 por 4 gałązki selera naciowego 3 marchewki 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z indyka (z udźca najlepiej) 2 litry rosołku warzywnego 100 g ryżu 100 ml kwaśniej śmietany 1 łyżka soku z cytryny natka pietruszki sól, pieprz(...)czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać warzywa bez czosnku, smażyć 10 minut, dodać czosnek, smażyć 2-3 minuty. Warzywa przełożyć do miski. Do garnka włożyć mięso i przesmażyć ok 10 minut. Warzywa przełożyć do mięsa, zalać rosołkiem, gotować 15 minut, dodać ryż gotować kolejne 10 minut. Śmietankę zaprawić gorącą zupą, przelać do zupy, wymieszać. Dodać sok z cytryny

Smaczny zeszyt
Pierś kurczaka duszona z figą i winem podana z pieczonym karmelizowanym burkiem i cytrynowo- miętowym ryżem 155

cytryny  sól  garść posiekanej mięty  Dodatkowo kilka fioletowych fig i mięta do dekoracji Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na koniec gotowania dodaję skórkę oraz sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawiam solą. Ściągam z ognia.  Na maśle smażę pokrojone w kostkę buraki. Dodaję cukier i karmelizuję je chwilę. Wlewam wino które natychmiast redukuję(...)minut do lodówki. Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną pierś kurczaka do zarumienienia. Dodaję pokrojone figi i duszę składniki kilka minut. Wlewam wino i redukuję sos do momentu aż zgęstnieje. Doprawiam jeszcze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny.  Porcję piersi kurczaka z sosem podaję z burakami karmelizowanymi oraz ryżem miętowo- cytrynowym. Dekoruję figą i miętą.  Smacznego

Mango Papaja
Pstrąg w pomarańczach w towarzystwie ryżu i surówki 219

Składniki (na 1 porcję) - filet z pstrąga łososiowego (ok. 100 g), - pół szklanki świeżego soku z pomarńczy (ok. 125 ml), - pół woreczka ryżu parabolicznego (ok. 50 g) - 2 plastry pomarańczy (ok. 80 g), - marchew (ok. 105 g), - małe jabłko (ok. 100 g), - natka pietruszki, - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka. Sposób przygotowania 1. Filet z pstrąga łososiowgo marynujemy w soku(...)Obieramy marchew, jabłko ze skórki i trzemy na tarce (marchew na małych oczkach a jabłko na dużych oczkach). 3. Smażymy pstrąga obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min. 4. Pstrąga podajemy z plastrami pomarańczy w towarzystwie ryżu i surówki. 5. Całość posypujemy natką pietruszki. Pstrąg w pomarańczach w towarzystwie ryżu i surówki jest bogaty w: - pełnowartościowe

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Grillowany kurczak teriyaki 154

Grillowana pierś z kurczaka jest zawsze smaczna i soczysta. Do tego sos pieczarkowy z dodatkiem masali ,ryż i surówka z młodej kapusty :P Pycha! Składniki 4 filety z kurczaka (po 200 g) 250 g pieczarek 400 g śmietany 18% 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka masali (przyprawa) sos teriyaki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)Filety z kurczaka płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Kładziemy na rozgrzanego grilla i smażymy ( z obu stron) ,co jakiś czas smarując górną część mięsa sosem teriyaki przy pomocy silikonowego pędzelka. Podajemy z ryżem jaśminowym ,sosem pieczarkowym   i surówką z młodej kapusty. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum 193

kokosowego House of Asia Pieprz Cukier kokosowy House of Asia i sól do smaku Do podania ryż jaśminowy. Przygotowanie: Dynię usmaż do miękkości na oleju kokosowym, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Dodaj pastę Tom Yum i połowę mleka, smaż chwilę aż zacznie pachnieć. Dodaj oczyszczone krewetki i mleko kokosowe do uzyskania oczekiwanej konsystencji, doprowadź

SzczyptaSmaQ
Domowe sajgonki 153

spontanicznym zakupie papieru ryżowego. :) Raz na jakiś czas robimy sobie z Dominikiem "dzień lenia" i zamawiamy wtedy jedzenie z naszej ulubionej azjatyckiej knajpki. Najczęściej są to mięsne sajgonki z ryżem i surówką, dlatego gdy na zakupach natknęłam się na papier ryżowy, to stwierdziłam, że fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach.   Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego(...)łyżki farszu. Boki zawijamy do środka i rolujemy sajgonkę tak jak krokieta. Układamy je na talerzu lekko oprószonym mąką. Sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu do momentu, gdy staną się lekko brązowe i chrupiące. My zjedliśmy je z ryżem, surówką i sosem słodkim chilli. Smacznego

Cooking Monster
Shawarma / shoarma drobiowa 448

błyskawicznej, zawijając podsmażone mięso w tortillę lub podać grillowane mięso w chlebkach pita z pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i sosem. Ja miałam czas, więc podałam drobiową shoarmę z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem tzatziki. Smacznego Polecam też inne sprawdzone przepisy z grilla. Shawarma / shoarma drobiowa: 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy(...)mieszamy z przyprawą i czosnkiem. Mieszamy z mięsem, ja wstawiłam na całą noc do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy mięso po ok. 2-3 minuty z każdej strony, można też upiec mięso w piekarniku aż będzie złoty. Podajemy z ryżem i sosami. Smacznego!   The post Shawarma / shoarma drobiowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Meksykański kociołek + film 166

meksykański kociołek to idealny pomysł na smaczny obiad lub gorącą kolację dla wielbicieli ostrych smaków.  Doskonale smakuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem. składniki na 4 porcje 1/2 kg mielonej wołowiny 3 cebule 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy w zalewie 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki chili czarny pieprz sól przepis(...)solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz chili i gotujemy około 40 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę i kukurydzę i wszystko mieszamy. Danie podajemy z ryżem lub makaronem

Smakowite Dania
Fasolka adzuki z kalafiorem i marchewką w curry + brązowy ryż 185

sól himalajska Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę, kardamon  i sól - Na rozgrzany olej wrzucić posiekane chili i czosnek oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody, doprawić solą, garam masalą i cynamonem - Dodać kawałki kalafiora oraz plasterki marchewki, dusić przez 8 minut - Do warzyw dołożyć fasolkę

Wegańska kuchnia orientalna
Indyk w sosie teriyaki z ryżem 167

dusimy pod przykryciem. Po paru minutach mieszamy tak aby mięso równomiernie się przesmażyło. Przez ostatnie 5 minut smażenia zwiększamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Sos w tym czasie się zredukuje i nabierze gęstości. Na osobnej patelni prażymy sezam. Mięso podajemy z ryżem. Danie podlewamy sosem i posypujemy prażonym sezamem

Qchnia po prostu
Chili con carne 209

rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. 3. Do papryki dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 4. Dodajemy odsączoną fasolę i pomidory. Dusimy kilka minut. 5. Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami, solą i pieprzem. 6. Podajemy z ryżem. Chili con carne jest bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Żółte curry z kurczakiem i cukinią 521

muszę, że moja miłość do spędzania wielu godzin w kuchni narodziła się dość późno i, niestety, nigdy nie będę mogła napisać, że już od wczesnych latach piekłam ciasta i smażyłam kotlety ;)  Przyjaciółka przywiozła zeszyt prostych przepisów jako jedną z pamiątek po swoim wyjeździe w ramach programu Erasmus. Skserowany zeszyt mam do dziś i do dziś uważam, że jest(...)ubolewaniu Przyjaciółka postanowiła ostatnio zamieszkać 300km ode mnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak pocieszyć się dużą miską ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi z kurczaka olej do smażenia lub masło sklarowane 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g

W kuchni wieczorem