ryż smażony - 6533 przepisów (strona:147/436)

Kurczak po meksykańsku 121

meksykańsku wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy ostrą i słodką papryką, mielonym imbirem. Smażymy przez około 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Zalewamy 1/2 bulionu, dodajemy ryż i pomidory z puszki, gotujemy do momentu aż ryż zgęstnieje i wchłonie

Delusional Trine
Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem 106

brązowymi pieczarkami i chrzanem Pieczarki (ok. 400 g) myjemy i kroimy na ćwiartki, smażymy na dużej patelni - bardzo mocno nagrzanej, z kilkoma łyżkami oliwy - do momentu aż się zrumienią. Zmniejszamy ogień, dodajemy porządną łyżkę masła i jedną, średniej wielkości cebulę. Dusimy kilka minut i dodajemy ryż arborio - 2 garści na osobę. Po paru minutach zaczynamy dolewać stopniowo gorący rosół

Right Behind The Kitchen
Kurczak chilli z marchewkowym ryżem i czarną soczewicą 121

woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię ziaren. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do ryżu w połowie gotowania. Doprawiamy solą, połową wyciśniętego z limonki soku i łyżką koncentratu pomidorowego. Na patelni rozpuszczamy olej. Paprykę chilli siekamy drobno, smażymy na oleju kokosowym. Paprykę żółą i łodygi selera kroimy w drobną kostkę, dokładamy na patelnię. Kurczaka kroimy w kostkę

Kucharzyca
Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym 152

Marynata: Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć przeciśnięty czosnek (nie wylewając tłuszczu). Resztę składników na marynatę wymieszać ze sobą i dodać podsmażony czosnek. Na talerz wyłożyć sałatę i pomidora, porcję ryżu, kurczaka i polać wszystko sosem. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka 3. Mięso usmażyć

KuchniaWeDwoje.pl
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 179

ryżu? Wersji typowych chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które mogą trafić do woka. Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody, biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym(...)zielony groszek, 2 grzyby shitake i marchewkę. Po chwili smażenia dodaj ok. 100 ml bulionu oraz 2 łyżki wina shaoxing (możesz je zastąpić cherry). Popieprz, posól, wyjmij z woka i przetrzyj naczynie ręcznikiem papierowym. Do rozgrzanego woka wbij jajko, a gdy będzie na wpół ścięte, dodaj ugotowany wcześniej ryż. Podsmaż chwilę i dorzuć krewetki z warzywami. Na koniec posyp

Kuchcik gotuje
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 171

niej również gołąbki bez zawijania.   SKŁADNIKI: 20 dag kurek 20 dag mięsa mielonego z szynki 100 g ryż Parboiled Kupiec, 1 cebula 150 ml rosołu kapusta: 6 liści kapusty chili w młynku Kotanyi sól  do smaku 1łyżka oleju do smażenia na sos: 25 dag kurek 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz(...)przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową z dodatkiem siekanego koperku. PRZYGOTOWANIE: Gotujemy 1 torebkę ryżu Parboiled, lubimy ten ryż gdyż nigdy się nie rozpada, nie idzie go przegotować. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Kurki siekamy, cebulę kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bulgogi z mielonej wołowiny 237

Bulgogi z mielonej wołowiny to bardzo luźna interpretacja na temat koreańskiego bulgogi. Tradycyjnie przyrządza je się z bardzo cienko pokrojonej, a następnie smażonej polędwicy lub innego kawałka szlachetnej wołowiny. Użycie mielonego mięsa to niemal profanacja, a już na pewno inne danie. Reszta składników jest jednak niemal identyczna, dlatego pozostańmy przy nazwie, jednocześnie mając na uwadze, że jest to wariacja(...)około minutę. Dodajemy marchewkę, podsmażamy kolejną minutę i dodajemy mięso mielone. Delikatnie oprószamy pieprzem. Smażymy, często mieszając i rozdzielając duże kawałki mięsa łopatką, aż mięso całkowicie zmieni kolor z różowego na brązowy. Wlewamy przygotowany sos, mieszamy i podsmażamy, aż całość przejdzie smakiem. Podajemy z ryżem lub w sałacie – posypane zielonymi częściami dymki i sezamem. Inspiracja Post Bulgogi z mielonej

Poezja smaku
Krakowskie klopsy w sosie serowym 126

sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami, solą i koperkiem. Formujecie klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażycie na oliwie na rumiany kolor. Odkładacie na ręcznik papierowy. Brokuł dzielicie na różyczki i gotujecie(...)dalej. Po chwili wlewacie śmietanę i dodajecie porwany na kawałki ser. Smażycie tak parę minut, aż się roztopi. Piekarnik nagrzewacie do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucacie klopsiki, brokuł i zalewacie sosem serowym, pieprzycie według uznania. Wkładacie do piekarnika na max 20 minut. W tym czasie gotujecie ryż (ok 200 g), tak jak lubicie. Szymon i Rafał robią risotto

GRUBY WAŁEK
Wegetariański hamburger z waflami ryżowymi z solą morską oraz fasolka / Vegetarian hamburger with rice wafers with sea salt and 137

onions roszpunka / lambs pomidor / tomato ogórek / cucumber rzodkiewka / radish masło / butter Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 10 min, ilość porcji: 4 Najpierw przygotowujemy kotleta z kalafiora. Kalafior miksujemy w blenderze i wkładamy do miski. Dodajemy sezam, ryż, bułkę tartą, mąkę, musztardę, czosnek, pietruszkę i dwie garście startego sera. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i robimy

Projekty ze smakiem
Kotlety serowo-czosnkowe 116

sałatą w formie burgerów albo z ryżem jak u mnie. Przepis na moje risotto z warzywami znajdziecie TUTAJ (klik)     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 5 dkg żółtego sera 1 szklanka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia       *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na średniej(...)mięso i całość odstawiamy na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie kotlety obtaczamy w bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Kotleciki podajemy z dowolnymi dodatkami, np. z ziemniaczkami i surówką, z bułką w formie burgerów albo z ryżem jak u mnie. Przepis na moje risotto z warzywami znajdziecie TUTAJ (klik) *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania 522

manny 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia cebuli z czosnkiem + olej do smażenia kotlecików   Sos pomidorowy: bulion warzywny (ja miałam rosół poprzedniego dnia, więc bulion był idealny) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka śmietany(...)wraz z 2 zgniecionymi ząbkami czosnku. Chwilę podsmażamy na oleju. Ryż gotujemy według czasu podanego na opakowaniu- może być trochę krócej (tak o 3 minuty krócej).   Do dużej miski dajemy mięso, dodajemy wystudzoną kapustę, cebulę z czosnkiem, przyprawy. Mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy an złoty kolor. Przekładamy kotleciki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Zalewamy

MojaQchnia.pl
Paella z oscypkiem i chorizo 147

łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 1 łyżeczka  kurkumy sól pieprz 1. Ryż gotujemy na półtwardo przez 8-10 minut i odcedzamy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy chorizo w plastrach i chwile razem smażymy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie i obsmażamy wszystko razem. Po kilku

Apetyczna babeczka
GOŁĄBKI NA DZIKO W SOSIE POMIDOROWYM 345

szczyptą majeranku. Na patelni smażymy na oleju mięso mielone, przyprawione przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym mielonym oraz 2 łyżkami papryki czerwonej słodkiej. Dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa posypując 3 łyżkami cukru. W garnku gotujemy 2 woreczki ryżu. Miękką kapustę dokładnie odcedzamy. Do kapusty dodajemy ryż oraz podsmażone mięso z cebulą. Dodajemy

Mentor Smaku
Ragout z polędwiczką i jajkiem 121

Proste i pyszne danie. Super smakuje z ryżem. Jajka ugotować na twardo i obrać z łupinek. Polędwiczkę pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na lekko złotawy kolor. Po chwili smażenia doprawić mięso solą, pieprzem, papryką słodką i chilli. Dokładnie wymieszać. Zdjąć mięso z patelni. Smażyć około 2 minut. Marchew obrać i pokroić w cienkie paseczki. Gotować(...)odłożyć na bok. Na patelnię na której smażyło się mięso roztopić masło. Dodać mąkę zamieszać. Natychmiast wlać wywar warzywny i mieszać podczas podgrzewania. Mąka musi się dokładnie rozmieszana, nie może być grudek. Dodać musztardę, śmietanę, marchew, mięso i groszek. Wymieszać i gotować 2 minuty. Wrzucić posiekany koperek. Udekorować ugotowanymi jajkami. Podawać z ryżem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Egzotyczny deser ryżowy 203

łyżki budyniu waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy z połową mleczka kokosowego i laską wanilii pozbawioną ziarenek, wsypujemy ryż i wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej kremowej masy Mango kroimy w kostkę, na patelni karmelizujemy dwie łyżki cukru wrzucamy kawałeczki mango, smażymy do miękkości. Zalewamy rumem i flambirujemy. Po czym blendujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy drugi sos- mianowicie

Luźna Kuchnia