smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem do całkowitej miękkości warzyw przez około 30 minut. Po tym czasie wyjać ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę. Filety ryby ugotować na parze, następnie rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Ryż
Jadło i czytadłosmaki rewelacyjnie się ze sobą komponują. Żurawina nadaje delikatnej słodkości kontrowanej przez orzechy. Ciekawy i inny smak dzikiego ryżu. No i dynia! Pieczona dynia, jak to śpiewała Tina jest „simply the best”. Składniki: 200 gr. dzikiego ryżu 4-6 mini dyń masło/smalec itp 350 gr. brukselki 1 szklanka rosołu (opcjonalnie) 1 cebula 1 szklanka orzechów pekan(...)roztopiony tłuszcz po boczku dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż zrobi się złocista. Dodajemy brukselkę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy około 10 minut. Dorzucamy drobno pokrojone orzechy, żurawinę oraz zioła i przyprawy. Jeśli trzeba dodajemy smalec lub olej kokosowy. Pieczemy kolejne 10 minut. Dodajemy ugotowany ryż, zalewamy rosołem i ściągamy z ognia. Dynie nadziewamy farszem, posypujemy
PaleoLifewymieszać. Jabłko obieramy kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do ciasta. Na koniec jeszcze roztopione masło i można smażyć. Na suchą gorącą patelnię nakładamy placuszki z dwóch łyżek ciasta. I smażymy pod przykryciem, wolno i cierpliwie. Gdy na wierzchu zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza tzn że można placuszki obracać. Drugą stronę dopiekamy już bez przykrycia(...)delikatne. To za sprawą ryżu, który tak naprawdę jest mało wyczuwalny. Kto lubi bardziej słodkie rzeczy, może sobie spróbować pierwszej partii. I jeśli zajdzie potrzeba można dosłodzić ciasto, albo więcej dodać czekolady lub też posypać sobie cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta wyszło około 15 placków. Pierwsza strona na której się smażą jest równa i gładka, ją to właśnie
Dieta moja pasjapomidorki koktajlowe kilka czarnych oliwek garść roszponki oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła dalmatyńskie Do dzieła: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej rybę. Ja nie robię tego w bardzo wysokiej temperaturze. U mamy korzystam z kuchni indukcyjnej(...)potrzebuje długiej obróbki termicznej i jest gotowe dosłownie w kilka minut. :) Pomidorki kroimy na ćwiartki, układamy na dywaniku z roszponki i oliwek. Obok zapraszamy łososia, brokuły i ryż. Aby ryż nie był suchy, polewam go przed podaniem łyżeczką oliwy, w której mieszkają suszone pomidory :) to dodaje odrobinę pikanterii i piękny aromat. Gotowe, szybkie danie dla aktywnych :) Smacznego
Spektrum Smakusake. Mieszamy, aż składniki się połączą, wkładamy filety z łososia, zamykamy i zostawiamy w lodówce na 30 minut. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wraz ze strączkami kardamonu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Filety z łososia wyjmujemy z marynaty i smażymy na gładkiej patelni, ok. 3 min na jednej stronie i 2 min na drugiej (Nigella robi to połowę(...)ognia i dodajemy resztę składników: sos sojowy, sos rybny, sos Worcestershire i musztardę angielską (lub wasabi). Próbujemy, możemy złagodzić sos dodając trochę cukru trzcinowego. Łososia odwijamy z folii. Ryż układamy na 2 talerzach, kroimy łososia w cienkie paski (mój jak widać trochę się rozpadł), kładziemy na ryżu i polewamy sosem. Na wierzch układamy listki świeżej kolendry. Post Łosoś
Poezja smakugarnku z szerokim dnem rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią posiekaną cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Do podsmażonej cebuli dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. Gdy szpinak się poddusi do garnka wsypujemy szklankę ryżu Arborio. Mieszamy dokładnie tak aby ryż pokrył się oliwą i zagrzał. Następnie dodajemy wino i zwiększamy płomień pod garnkiem (ew. stopnie
Pyza i Surówkaopłukać, osuszyć, natrzeć mieloną solą i pieprzem, naciąć skórę, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Na zimną patelnię położyć pierś skórą do dołu, smażyć 7-8 minut od momentu rozgrzania się patelni, odwrócić na druga stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Zdjąć z patelni, przełożyć na 10 minut na deskę, aby mięso odpoczęło. Pokroić na cienkie plastry. Dynię pokroić(...)kaczki (dynię, czosnek, imbir, dymkę, chili). Krótko podsmażyć i wlać wymieszane sosy. Dodać mięso z kaczki, wymieszać, smażyć 2 minuty, całość doprawić do smaku zmieloną solą morską lub himalajską oraz zmielonym kolorowym pieprzem. Pierś kaczki z dynią podawać z ugotowanym na sypko ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pierś kaczki z dynią pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyjaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Udka nacieramy przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę(...)przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając i przewracając kurczaka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, liście kolendry (kilka zostawiamy dla ozdoby) i bazylię. Podajemy z ryżem jaśminowym. Przed podaniem możemy poszarpać mięso na kawałki, aby potrawę dało się jeść łyżką. Smacznego
Tajskie smakisosie śmietanowym. Danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, sycące i bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub ziemniakami . składniki na 3 porcje 60 dag piersi z kurczaka garść czarnych oliwek 3 łyżki masła + 1łyżka oliwy z oliwek do smażenia por 1 łyżka mąki 1szklanka śmietany 15 dag sera żółtego 1łyżka przyprawy do kurczaka czarny pieprz sól przepis(...)patelni z rozgrzanym tłuszczem obsmażamy mięso ze wszystkich stron od czasu do czasu mieszając. Podsmażone mięso wyjmujemy z patelni i układamy w naczyniu do zapiekania. Na tłuszcz pozostały po smażeniu kurczaka wrzucamy oliwki oraz pora, całość mieszamy, oprószamy mąką i wszystko rumienimy do momentu aż por będzie miękki. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy
Smakowite Daniaugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Idealnie spiszą się też na romantycznej randce! Spróbujcie! SKŁADNIKI : MIĘSO: * polędwica wieprzowa – 250 g * olej – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt * mleko – 125 ml * chili – do smaku * olej do smażenia SOS: * sos sojowy ciemny(...)woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiego smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej w cieście kawałki mięsa, smażymy na zloto. SOS: Mieszamy sos sojowy z miodem , octem winnym, koncentratem pomidorowym, posiekaną chili i posiekanym drobno szczypiorkiem, chwilę podgrzewamy. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i podgrzanym sosem. Pycha
Ostra na SłodkoZupa z czerwoną fasolą i ryżem Dziś na pierwsze danie poleca się zupa z czerwoną fasolą i ryżem . Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jej składniki możecie dowolnie modyfikować. To idealne danie na chłodne dni. Zupa z czerwoną fasolą z puszki to ekspresowe danie, bo nie musimy moczyć i gotować fasoli samodzielnie. Jeśli nie przepadacie za produktami(...)fasolą i ryżem, przygotowanie: Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, seler i drobno posiekane cebulę i czosnek (czosnek dodajemy na końcu smażenia). Jeśli nie mamy czasu lub nie chcemy smażyć warzyw, możemy zrezygnować z tego kroku i ugotować warzywa od razu w wywarze - jeśli używamy już ugotowanej marchewki, dodajemy ją na samym końcu. Podsmażone warzywa
Lekcje w kuchnipuszce lub domowy przecier pomidorowy - 400g starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml parmezan tarty - do oprószenia dania natka pietruszki ryż lub kasza - 2 x 100g metalowa patelnia lub naczynie żaroodporne Przygotowanie: 1. Całą pracę rozpoczynamy
Symfonia Smakówrobocie na grubych oczkach. Wrzucamy na podsmażoną cebulkę i chwilę smażymy. W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy ją do garnka do przykrycia warzyw. Wlewamy cały przecier do garnka, dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Możemy uzupełnić wodą wedle uznania. Gotujemy 15 minut. Wrzucamy ryż i gotujemy kolejne 10 minut. Możemy wyłączyć a ryż dojdzie
Pyza i Surówkatych kotlecików). Niestety, jeśli chodzi o ich smażenie, to były to dla mnie jedne z najbardziej problematycznych ryżowych kotlecików;) Na szczęście porcja wychodzi niewielka, więc nie trzeba się było zbyt długo „stresować”;) Polecam na poświąteczną, ciepłą i niedrogą kolację lub obiad dla 2-3 osób;) 150 g ryżu 4 duże marchewki 3 żółtka 2 łyżki bułki tartej sól(...)prowansalskich Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Obrane marchewki gotujemy na półmiękko. Studzimy. Do przestudzonego ryżu dodajemy tarte na dużych oczkach marchewki. Dodajemy żółtka oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8-10 sztuk). Smażymy
Smaki Na TalerzuSzybki przepis na szybki obiad bo kto ma chęć stać przy garnkach gdy za oknem 30 stopni. Polędwiczkę zrobimy w 20-30 minut wraz z ugotowaniem ryżu. Lubicie takie szybkie przepisy? Składniki : * około 500g polędwiczki wieprzowej * 2 łyżki oleju kokosowego * 1 cebula * 300g kurek * sól, pieprz świeżo mielony * 200ml śmietanki kremówki * łyżeczka mąki pszennej Przygotowanie : Mięso(...)patelnie dodać łyżkę oleju kokosowego, pokrojoną w kostkę cebulę i oczyszczone i umyte kurki. Całość smażyć 3-4 minuty. Podlać trochę wodą, przyprawić. Poddusić aż do miękkości cebuli. Wlać śmietankę i włożyć do sosu polędwiczki. Podgrzać. Podawać z ziemniakami lub ryżem
Magiczne Życie Marty