ryż smażony - 6533 przepisów (strona:153/436)

Łosoś i eksplozja koloru! 180

pomidorki koktajlowe kilka czarnych oliwek garść roszponki  oliwa z oliwek  sól, pieprz, zioła dalmatyńskie Do dzieła: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej rybę. Ja nie robię tego w bardzo wysokiej temperaturze. U mamy korzystam z kuchni indukcyjnej(...)potrzebuje długiej obróbki termicznej i jest gotowe dosłownie w kilka minut. :) Pomidorki kroimy na ćwiartki, układamy na dywaniku z roszponki i oliwek. Obok zapraszamy łososia, brokuły i ryż. Aby ryż nie był suchy, polewam go przed podaniem łyżeczką oliwy, w której mieszkają suszone pomidory :) to dodaje odrobinę pikanterii i piękny aromat. Gotowe, szybkie danie dla aktywnych :) Smacznego

Spektrum Smaku
Łosoś w sake 196

sake. Mieszamy, aż składniki się połączą, wkładamy filety z łososia, zamykamy i zostawiamy w lodówce na 30 minut. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wraz ze strączkami kardamonu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Filety z łososia wyjmujemy z marynaty i smażymy na gładkiej patelni, ok. 3 min na jednej stronie i 2 min na drugiej (Nigella robi to połowę(...)ognia i dodajemy resztę składników: sos sojowy, sos rybny, sos Worcestershire i musztardę angielską (lub wasabi). Próbujemy, możemy złagodzić sos dodając trochę cukru trzcinowego. Łososia odwijamy z folii. Ryż układamy na 2 talerzach, kroimy łososia w cienkie paski (mój jak widać trochę się rozpadł), kładziemy na ryżu i polewamy sosem. Na wierzch układamy listki świeżej kolendry. Post Łosoś

Poezja smaku
Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą - przepis 224

garnku z szerokim dnem rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią posiekaną cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Do podsmażonej cebuli dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. Gdy szpinak się poddusi do garnka wsypujemy szklankę ryżu Arborio. Mieszamy dokładnie tak aby ryż pokrył się oliwą i zagrzał. Następnie dodajemy wino i zwiększamy płomień pod garnkiem (ew. stopnie

Pyza i Surówka
Pierś kaczki z dynią 99

opłukać, osuszyć, natrzeć mieloną solą i pieprzem, naciąć skórę, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Na zimną patelnię położyć pierś skórą do dołu, smażyć 7-8 minut od momentu rozgrzania się patelni, odwrócić na druga stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Zdjąć z patelni, przełożyć na 10 minut na deskę, aby mięso odpoczęło. Pokroić na cienkie plastry. Dynię pokroić(...)kaczki (dynię, czosnek, imbir, dymkę, chili). Krótko podsmażyć i wlać wymieszane sosy. Dodać mięso z kaczki, wymieszać, smażyć 2 minuty, całość doprawić do smaku zmieloną solą morską lub himalajską oraz zmielonym kolorowym pieprzem. Pierś kaczki z dynią podawać z ugotowanym na sypko ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pierś kaczki z dynią pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym 302

jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Udka nacieramy przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę(...)przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając i przewracając kurczaka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, liście kolendry (kilka zostawiamy dla ozdoby) i bazylię. Podajemy z ryżem jaśminowym. Przed podaniem możemy poszarpać mięso na kawałki, aby potrawę dało się jeść łyżką. Smacznego

Tajskie smaki
Potrawka z kurczakiem, oliwkami i porem + film 175

sosie śmietanowym. Danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, sycące i bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub ziemniakami . składniki na 3 porcje 60 dag piersi z kurczaka garść czarnych oliwek 3 łyżki masła + 1łyżka oliwy z oliwek do smażenia por 1 łyżka mąki 1szklanka śmietany 15 dag sera żółtego 1łyżka przyprawy do kurczaka czarny pieprz sól przepis(...)patelni z rozgrzanym tłuszczem obsmażamy mięso ze wszystkich stron od czasu do czasu mieszając. Podsmażone mięso wyjmujemy z patelni i układamy w naczyniu do zapiekania. Na tłuszcz pozostały po smażeniu kurczaka wrzucamy oliwki oraz pora, całość mieszamy, oprószamy mąką i wszystko rumienimy do momentu aż por będzie miękki. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy

Smakowite Dania
WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI 149

ugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Idealnie spiszą się też na romantycznej randce! Spróbujcie! SKŁADNIKI : MIĘSO: * polędwica wieprzowa – 250 g * olej – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt * mleko – 125 ml * chili – do smaku * olej do smażenia SOS: * sos sojowy ciemny(...)woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiego smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej w cieście kawałki mięsa, smażymy na zloto. SOS: Mieszamy sos sojowy z miodem , octem winnym, koncentratem pomidorowym, posiekaną chili i posiekanym drobno szczypiorkiem, chwilę podgrzewamy. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i podgrzanym sosem. Pycha

Ostra na Słodko
Zupa z czerwoną fasolą i ryżem / Red Kidney Bean Soup with Rice 74

Zupa z czerwoną fasolą i ryżem  Dziś na pierwsze danie poleca się zupa z czerwoną fasolą i ryżem . Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jej składniki możecie dowolnie modyfikować. To idealne danie na chłodne dni. Zupa z czerwoną fasolą z puszki  to ekspresowe danie, bo nie musimy moczyć i gotować fasoli samodzielnie. Jeśli nie przepadacie za produktami(...)fasolą i ryżem, przygotowanie: Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, seler i drobno posiekane cebulę i czosnek (czosnek dodajemy na końcu smażenia). Jeśli nie mamy czasu lub nie chcemy smażyć warzyw, możemy zrezygnować z tego kroku i ugotować warzywa od razu w wywarze - jeśli używamy już ugotowanej marchewki, dodajemy ją na samym końcu.  Podsmażone warzywa

Lekcje w kuchni
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 182

puszce lub domowy przecier pomidorowy - 400g  starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia  gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml  parmezan tarty - do oprószenia dania natka pietruszki ryż lub kasza - 2 x 100g metalowa patelnia lub naczynie żaroodporne  Przygotowanie:  1. Całą pracę rozpoczynamy

Symfonia Smaków
Zupa pomidorowa błyskawiczna 217

robocie na grubych oczkach. Wrzucamy na podsmażoną cebulkę i chwilę smażymy. W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy ją do garnka do przykrycia warzyw. Wlewamy cały przecier do garnka, dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Możemy uzupełnić wodą wedle uznania. Gotujemy 15 minut. Wrzucamy ryż i gotujemy kolejne 10 minut. Możemy wyłączyć a ryż dojdzie

Pyza i Surówka
Kotlety z ryżu i marchewki z sosem majonezowo-jogurtowym 109

tych kotlecików). Niestety, jeśli chodzi o ich smażenie, to były to dla mnie jedne z najbardziej problematycznych ryżowych kotlecików;) Na szczęście porcja wychodzi niewielka, więc nie trzeba się było zbyt długo „stresować”;) Polecam na poświąteczną, ciepłą i niedrogą kolację lub obiad dla 2-3 osób;) 150 g ryżu 4 duże marchewki 3 żółtka 2 łyżki bułki tartej sól(...)prowansalskich   Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Obrane marchewki gotujemy na półmiękko. Studzimy. Do przestudzonego ryżu dodajemy tarte na dużych oczkach marchewki. Dodajemy żółtka oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8-10 sztuk). Smażymy

Smaki Na Talerzu
Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym 160

Szybki przepis na szybki obiad bo kto ma chęć stać przy garnkach gdy za oknem 30 stopni. Polędwiczkę zrobimy w 20-30 minut wraz z ugotowaniem ryżu. Lubicie takie szybkie przepisy? Składniki : * około 500g polędwiczki wieprzowej  * 2 łyżki oleju kokosowego  * 1 cebula * 300g kurek * sól, pieprz świeżo mielony * 200ml śmietanki kremówki  * łyżeczka mąki pszennej  Przygotowanie : Mięso(...)patelnie dodać łyżkę oleju kokosowego,  pokrojoną w kostkę cebulę i oczyszczone i umyte kurki. Całość smażyć 3-4 minuty. Podlać trochę wodą, przyprawić. Poddusić aż do miękkości cebuli. Wlać śmietankę i włożyć do sosu polędwiczki. Podgrzać. Podawać z ziemniakami lub ryżem

Magiczne Życie Marty
Paella kalafiorowa z indykiem 193

chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy wszystko razem przez ok. 15-20 minut.  3. Pod koniec duszenia dodajemy wcześniej przygotowany ryż, dusimy jeszcze 5 minut, łączymy ze świeżym szczypiorkiem i podajemy. Przepis powstał przy

Apetyczna babeczka
Pierś kurczaka w słodkiej śmietance z pomidorami 125

Lubię wszelakie dania z kurczakiem soczyste kawałki piersi kurczaka w aromatycznej słodko-ziołowej śmietance. Pyszne danie do makaronu, ziemniaków, kasz, ryżu. Jak to mój brat określił najlepsze danie z kurczakiem jakie jadł no no! Potrawkę podałam z ziołowymi pieczonymi ziemniakami oraz ostrzejszą surówką z pora, która nadawała wyrazistszy smak całemu daniu. Pasowała idealnie! Zawsze do delikatnie przyrządzonych mięs, szczególnie(...)siekam w kostkę, dodaję po chwili do cebuli na patelni. Smażę do białego koloru mięsa, przyprawiam. Na koniec dodaję posiekany drobno por oraz wlewam śmietankę, mieszam i smażę jeszcze kilka minut. Próbuję, w razie potrzeby przyprawiam do smaku. Danie gotowe – podaję na gorąco z ziemniakami, rozmaitymi kaszami, ryżem lub makaronem. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Deser ryżowy ze śliwkami 180

łyżeczki masła Przygotowanie: Mleko zagotować. Do gotującego mleka dodać ryż. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać masło.  Wymieszać i gotować na małym ogniu często mieszając. Ryż powinien wchłonąć sporą ilość mleka, zmięknąć i nabrać gęstej konsystencji. Karmelizowane śliwki: 500 g śliwek 1 łyżka masła 2 łyżki miodu (lub mniej, w zależności jak słodko lubicie) ½ łyżeczki cynamonu(...)duże, należy je pociąć na ćwiartki.  W garnku roztopić masło. Dodać miód, wymieszać i dorzucić śliwki. Smażyć je na małym ogniu aż zmiękną (ale się nie rozpadną), a powstały na dnie sos zgęstnieje. Na koniec dodać cynamon. W pucharkach układać warstwowo ryż, a na to następnie porcję śliwek. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania