może to być np. szpinak, liście musztardowca, drobno siekany brokuł czy inna zielenina. W towarzystwie indyjskich przypraw i innymi dodatkami jadana jest z chlebkami naan , chlebkami roti albo ryżem. Połączone z doprawionym tofu okazało się strzalem w dziesiątkę na piątkowy obiad. Składniki (4 porcje) -350 g naturalnego tofu -500 g liści szpinaku -1 cebula -1 duży pomidor(...)tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i smażyć kilka minut. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do zeszklonej cebuli. Stopniowo dodawać garściami liście szpinaku i smażyć mieszając. Dodać garam masala i dokładnie wymieszać. Dodać upieczone tofu, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Przesmażyć kilka minut. Podawać z ryżem basmati lub chlebkami naan. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia
Zielona KuchniaJego przygotowanie to zaledwie 20 minut! Idealnie sprawdzi się jako sos do makaronów, ryżu czy ziemniaków - co kto lubi 😏 Ajwar to klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak(...)będzie surowy. Następnie dodajemy pomidory w puszce, smażymy kilka minut, aż się lekko rozgotują i dodajemy ajwar oraz wlewamy sok pomidorowy. Na końcu wrzucamy kapary. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2-3 min. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami
Kuchnia MagdaLenySajgonki to pyszna przekąska kuchni azjatyckiej, sprzedawane w budkach z dodatkiem ryżu i surówki. Dzisiaj przygotowałam je w domu, są na prawdę pyszne, chrupiące i soczyste w środku(...)łyżce farszy, brzegi ciasta zawijamy do środka i zwijamy sajgonki jak cygara. W głębokim, gorącym oleju smaży partiami sajgonki około 8-10 minut maksymalnie, wyciągamy szczypcami i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy z ryżem, polanym ostrym sosem i surówką z kapusty. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolidodajemy nasze jabłka, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu). U mnie trwało, to około 4 minut, ale czas zależy od użytego jabłka. Ryż (u mnie wcześniej ugotowany, z lodówki) przekładamy do małego garnuszka z grubszym dnem, dodajemy mleko
Słodkie okruszkiłyżeczka gęstej śmietany Dodatkowo : 100 g ryżu, ugotowanego 1/4 szklanki orzechów włoskich Przygotowanie Świerzy szpinak opłukać pod zimną wodą i dokładnie osuszyć. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, osuszyć. Na patelnię włożyć masło i pokrojony na plasterki czosnek. Podsmażać aż czosnek delikatnie się zrumieni, dodać świeży szpinak, doprawić szczyptą soli, smażyć chwilę aż liście szpinaku "zwiędną". Szpinak mrożony dodać(...)średnim ogniu przez około 6 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty. Sos z gorgonzoli: Na patelni roztopić masło, dodać gorgonzolę w kilku kawałkach, wlać alkochol trochę odparować dodać śmietankę, mieszać chwilę aż ser się rozpuści. Kurczaka podawać z ugotowanym ryżem, podsmażonym szpinakiem i sosem z gorgonzoli, posypać orzechami
Kubki smakulubczyku szczypta mięty pół szkl białego wina 2 szkl rosołu tłuszcz do smażenia Skrzydełka umyć, i przeciąć na wszystkich zgięciach. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przysmażyć poporcjowane skrzydełka razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać posiekane warzywa, podlać winem i rosołem, wsypać ryż, przyprawy do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu. W razie potrzeby
Gotowanie jest łatweRyż z kurczakiem, papryką i szparagami Szybki, niedrogi i przepyszny obiad jednogarnkowy (lub jednopatelniowy ;)) Polecam! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szklanka ryżu (użyłam ryżu jaśminowego) 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonych szparagów 2 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie, ewentualnie przyprawa do kurczaka olej(...)smażenia *** Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem oraz paprykami lub przyprawą do kurczaka), mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano *** *** Paprykę kroimy w kostkę, dokładamy do kurczaka i przez chwilę razem podsmażamy ciągle mieszając *** *** Mięso z papryką zdejmujemy z patelni. Na patelnie wkładamy łyżkę masła, wsypujemy 1 łyżkę ziół prowansalskich oraz 1 łyżkę
Blog z Apetytemnatki pietruszki. Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oliwie. Dodaję mięso i przyprawy, mieszam. Smażę do momentu lekkiego zarumienienia się mięsa co jakiś czas mieszając. Paprykę kroję w średnią kostkę, fasolę i kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję warzywa, ryż i pomidory, wlewam bulion. Całość mieszam, zagotowuję. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut. Dodaję
JejKuchniamożna wcześniej zamarynować, dzięki czemu będzie miało zdecydowany smak. W tym przepisie jednak wersja minimalistyczna z pieprzem i solą Kurczaka w sosie można podawać zarówno z makaronem, ziemniakami czy ryżem i dowolną surówką. Drukuj Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Podwójna średnia pierś z kurczaka Garść bazylii 4 pomidory pół cebuli 3 ząbki czosnku(...)oliwy i szklimy cebulkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na oliwę, gdzie smażyliśmy kurczaka. dusimy ok 5 min, aż zaczną puszczać sok. Dodajemy cebulkę, masło, wyciśnięty czosnek i bazylię. Dorzucamy mięso i dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem/makaronem 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/kurczak-w-sosie-pomidorowo-bazyliowym/ BosowKuchni Artykuł Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym pochodzi z serwisu Mieszam
Mieszam w Garnkuryż. składniki: 4 papryki 1 woreczek ryżu (100 g ) 600 g mięsa mielonego, u mnie z indyka 5 sporych pomidorów 1 cebula 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy papryczka chili świeża lub suszona 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżaczka oregano sól, pieprz olej do smażenia ser żółty do posypania 1/2 szklanki wody lub bulionu Cebulę(...)trochę oleju i przyrumienić cebulę. Nastepnie dodać mięso mielone. Rozdrobnić łopatką i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pokrojone pomidory. Dodać także drobno pokrojoną papryczke chili, ilość wedle uznania jak lubimy ostre. Delikatnie posolić. Całość gotować aż odparuje cały sok z pomidorów. W międzyczasie ugotować ryż. Kukurydzę i czerwoną fasolę osączyć na sicie. Gdy soki prawie całe odparują
Monia miesza i gotujekozieradki. Smażymy 3 minuty, cały czas mieszając. 3. Dodajemy kurczaka wraz z zalewą i smażymy 10 minut, często przewracając. Następnie przykrywamy szczelną przykrywką (lub folią aluminiową), zmniejszamy ogień do średniego i dusimy 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe. Podajemy ciepłe, z ryżem basmati przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji
Tajskie smakiprzez minutę na rozgrzanym oleju (kilka krążków papryki zostawiamy do dekoracji). Dodajemy mięso i smażymy do czasu, aż zrobi się miękkie i przestanie być surowe. Solimy mięso i dodajemy sos oraz łyżeczkę mięty. Gotujemy przez parę minut. Gdy sos się zagotuje, nakładamy na talerze ryż i polewamy sosem. Teraz wystarczy posypać krążkami papryki i zajadać ze smakiem
W poszukiwaniu inspiracjipieprzem i dokładamy do cebuli, smażymy ok. 7 minut. Pieczarki kroimy w półplasterki i dodajemy do garnka, smażymy kolejne 7 minut. Papryki kroimy w cienkie paski i wraz z przyprawami dodajemy do garnka, mieszamy. Gorący bulion wlewamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zagotowujemy. Następnie gotujemy przez 7 minut. Podajemy np. z ryżem basmati, startym serem i posiekaną natką
Be Fit Be Strongdodajemy odrobinę oleju by wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni razem z pokrojoną w drobną w kostkę cebulą. Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę. Ketchup z majonezem mieszamy razem w miseczce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wysypujemy ryż. smarujemy cienką warstwą sosu i posypujemy startym żółtym serem. Następnie
Gotuj z Mąkąodrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła. Kaszę i ryż gotujemy wedłg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie 1-2 minuty krócej, jeżeli wolicie
Czerwona Porzeczka