ryż smażony - 6533 przepisów (strona:159/436)

Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna i rozgrzewająca [PRZEPIS] 88

dorzuć do garnka, dopraw wszystko kopiastą łyżeczką papryki w proszku, solą, pieprzem i oregano, smaż jeszcze chwilę, dodaj pomidory i duś jakieś 30 min. Jeśli trzeba, dolej wodę. Zupa ma być gęsta, ale nie tak jak sos. W połowie gotowania do garnka wsyp garść ryżu. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Gotowe! Rada: zamiast ryżu do zupy można wsypać

Kulinarna Polska
Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna i rozgrzewająca [PRZEPIS] 303

dorzuć do garnka, dopraw wszystko kopiastą łyżeczką papryki w proszku, solą, pieprzem i oregano, smaż jeszcze chwilę, dodaj pomidory i duś jakieś 30 min. Jeśli trzeba, dolej wodę. Zupa ma być gęsta, ale nie tak jak sos. W połowie gotowania do garnka wsyp garść ryżu. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Gotowe! Artykuł Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna

Kulinarna Polska
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 222

smażonych i parowanych potraw. Ma smak mocno słono - kwaśny i jest chrupka. N NASIONA KMINU-  W kuchni używamy nasion kminu, całych lub utartych, często po wcześniejszym uprażeniu ich na patelni, by wydobyć z nich przepiękny aromat. Aromat kminu można opisać jako słodko – gorzko – ostrawy. O OCET RYŻOWY-  Wytwarzany ze sfermentowanego ryżu, najbardziej znany jest jako dodatek do ryżu(...)Ocet na bazie sfermentowanego ryżu jest ciemny, często nazywany czarnym lub czerwonym octem. Ocet wytworzony z destylowanych ziaren ryżu jest jasny i nazywany jest białym octem. Ciemne octy ryżowe mają delikatny, słodki smak, natomiast jasny ma bardziej octowy i cierpki posmak. Japoński ocet ryżowy jest bardzo delikatny, zazwyczaj bezbarwny, choć czasami bladożółtawy. Wytwarzany jest z ryżu lub odpadów sake. Ocet

ClauditteMissCooking
S... Szpinak&Szparagi! 164

łyżka oliwy z oliwek 6 x szparagi ze słoika *można zastąpić śmietaną do gotowania Przygotowanie: Ryż gotować według instrukcji  na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron  Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony,dodajemy  1 małą łyżeczkę(...)podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć  im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego

Kitchens Alphabet
Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli 185

podsmaż jeszcze przez chwilę. Następnie wlej przygotowany wcześniej sos, wymieszaj i gotuj aż zacznie gęstnieć. Dodaj wołowinę i smaż mieszając aż sos zgęstnieje, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego! English version Asian style beef with broccoli (4 servings) Ingredients for the sauce: 1 cup of water(...)with rice or rice noodles. Enjoy! Poniżej przypominam inne pyszne przepisy kuchni azjatyckiej: Piersi kacze w azjatyckiej glazurze Kurczak w glazurze karmelowej Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami Kurczak pomarańczowy Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Artykuł Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Gotowany filet z kurczaka z pieczarkami 90

jadłem gotowanego mięsa. Wiadomo, że jest zdrowe, jednak jakoś z czasem zastąpiłem je grillowanym, pieczonym lub smażonym. Pora jednak wrócić do zdrowych nawyków i lekkostrawnego jedzenia. A więc na dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować gotowaną pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym, pieczarkami oraz ryżem. Wykorzystałem ryż basmati z dzikim. Oczywiście możecie skorzystać z innego rodzaju. Dziki ryż zawiera sporo

Programista w kuchni
BURGERY Z BATATÓW I KASZY JAGLANEJ 155

chili. Najlepiej, aby składniki burgerów były przygotowane wcześniej, ostudzone i dobrze odparowane. Po uformowaniu obtaczamy je w oliwie i smażymy z obu stron na rumiano.  Burgery niekoniecznie należy podawać z bułką. Można odgrzewać na suchej patelni i podać z ryżem oraz mizerią. SKŁADNIKI / 6 szt 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 batat (około(...)łyżki mąki. Dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz chili, curry i mielony kmin rzymski. Dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Smażymy na oleju, po 4 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia.  ZŁOŻENIE BURGERÓW: Przekrojone bułki podgrzewamy, np. na suchej patelni. Na jednej połówce rozprowadzamy sos ranczerski, dodajemy ciepłego burgera, plaster

cool and minty
DUSZONY FILET W PORACH 118

uniwersalne, można dać go do wszytskiego. Dziś proonuję duszonego fileta z kurczaka w porach w formie kawałków . Idealnie nadaje się jako baza do curry czy jako mięso do kanapek, ryżu, kaszy czy frytek. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI:   2 filety z kurczaka 1 por 1 natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego 100 ml wody 1 łyżka płatków papryki czerwonej(...)myję i kroję w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej a następnie dodaję mięso i przyprawy. Smażę kurczaka na rumiano. Pora i natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do miesa. Podlewam wodą i sosem sojowym. Całość duszę az płyny odparują. Mięso podaję do ryżu, kasz czy do kanapek. Smacznego

Gotowanie Patki
Wegańskie bezglutenowe klopsiki z brokuła i kaszy jaglanej 179

cebule pęczek koperku łyżka płaska soli (z przyzwyczajenia gotuję zawsze kasze i ryże bez soli) pół łyżeczki kukrumy * poza smakiem fajnie podkręca zielony kolor łyżeczka pieprzu ziołowego 50 g mąki bezglutenowej np. jaglanej, ziemniaczanej, kukurydzianej 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli + olej do smażenia klopsików Przygotowanie: Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż przed 4-5 minut

greenscarf
Ryż indyjski pulao 140

także ten ryż.   Warzywno-korzenne pulao  Składniki:  I  Do gotowania ryżu:  1 niecała szklanka ryżu basmati (ok. 200 ml) 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 goździki 1 gwiazdka anyżu szczypta czarnuszki kilka ziaren czarnego pieprzu II Do ugotowanego ryżu szczypta cynamonu szczypta kurkumy szczypta pieprzu szczypta płatków chili szczypta  kuminu 1 płaska łyżeczka(...)łyżeczka suszonej cebuli (surowej, nie smażonej) szczypta suszonych buraków czerwonych (ja dałam w tym przepisie płaską łyżeczkę, stąd intensywny kolor) szczypta ziaren kolendry 1 duża łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli  Warzywa suszone i kolendrę wrzucić do moździerza i utłuc, ale nie na proszek, tylko tak, żeby pozostawić niewielkie kawałeczki warzyw. Ryż gotuję w następujący sposób: wsypuję

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak w czerwonym curry 160

jego smak zniknie :) Kurczak w czerwonym curry – składnik (na 3-4 porcje) torebka ryżu np. brązowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 puszka ananasów 300g filetu z kurczaka 200g mieszanki chińskiej (możecie użyć świeżych warzyw) 400 ml mleczka kokosowego mała cebula olej do smażenia Kurczak w czerwonym curry – przepis Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju(...)kostkę kurczaka i całość smażymy przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest dodanie czerwonej pasty curry i kiedy dokładnie wymieszamy całość na patelni dodajemy mleczko kokosowe i wszystko dusimy na wolnym ogniu ok. 7-8 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i dusimy wszystko jeszcze przez 3-4 minuty. Kurczaka w czerwonym curry najlepiej podać z ryżem. Smacznego! Post Kurczak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na potrawkę z kurczaka 646

przystąpieniem do przygotowywania kurczaka, w osolonej wodzie gotujemy ryż (ok 3-4 garści ryżu w 2 szklankach wody), po czym możemy zacząć przygotowywać danie główne. Pierś kroimy w kostkę wielkości ok 1,5 x 2 cm, pieczarki kroimy w plastry, dodajemy włoszczyznę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy wg uznania, ja użyłam curry, przyprawy do karkówki i grilla

Taste Of My Day
Orkiszowa tarta z cukinią, pieczarkami i kwiatami cukinii 118

Pamiętam, że kiedy byłam mała jadłam smażone w cieście kwiaty cukinii. Potem totalnie zapomniałam o ich istnieniu. W zeszłym roku, kiedy byłam we Włoszech na każdy straganie na początku czerwca sprzedawano głównie kwiaty cukinii. Wówczas przypomniałam sobie jak bardzo są smaczne i jak urocze. Postanowiłam wykorzystać je do przygotowania tarty i w najbliższym czasie trochę Was pomęczę przepisami z użyciem(...)piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej surowy spód tarty podziurawić widelcem i wypełnić ryżem (lub ciecierzycą, fasolą suchą itp.), tak by spód tarty zachował swój naturalny kształt. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika. Na oliwie smażę posiekany drobno czosnek i cebulę. Następnie dodaję pokrojone pieczarki i cukinię. Całość duszę 5-6 minut. Na koniec duszenia

Mango Papaja
Tofu sezamowe na boczniakach 136

Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Tofu sezamowe na boczniakach z dodatkiem porcji ryżu może stanowić pełnowartościowy posiłek.   Składniki: - 2 opakowania naturalnego tofu (op. 349g) - 2 łyżki oleju sezamowego ciemnego (do marynaty) - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - sok z ½ limonki - pieprz syczuański - sezam(...)patelni z rozgrzanym klarowanym masłem. Jak wyparuje nadmiar wody dodajemy sól morską oraz pokrojony czosnek i por. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy 2 łyżki wina, mieszamy ok. 2-3 minuty, do wyparowania wina. Tofu podajemy na boczniakach, z dodatkiem ryżu i pomidorków śliwkowych. Zachęcając do wypróbowania potrawy z tofu należy wspomnieć o jednej rzeczy. Tofu naturalne, samo w sobie

mojewypiekiinietylko
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką 178

lekko osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory z puszki przecedzić, sok zachować. Smażyć razem kilka minut, by wydobyć z pomidorów i czosnku aromat. Pod koniec smażenia dodać jeszcze paprykę słodką i wędzoną w proszku. Obrane i pokrojone na kawałki marchew i selera zalać bulionem. Gotować do momentu aż warzywa(...)zioła, chili, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Zupę zmiksować. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki.  Podawać z ugotowanym ryżem i szczyptą wędzonej papryki

Czerwień i błękit