ryż smażony - 6533 przepisów (strona:165/436)

Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 386

Podsmażyć chili i pieprz ok. 10 sekund. Dodać mięso, mieszając smażyć kolejne 10 sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać orzeszki ziemne, zamieszać kilka razy, przełożyć na talerz. Posypać odłożoną dymką. Podawać od razu z ryżem lub makaronem. Smacznego! Źródło przepisu: "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (1988) ; przepis lekko zmodyfikowany

Pełny talerz
Gołąbki. 185

obieramy liście, na klarowanym maśle podsmażamy czosnek z cebulą- szklimy, obie szynki  mielimy na grubych oczkach, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i surowe jajka, wszystko dobrze wyrabiamy i przygotowujemy gołąbki, na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki-ja smażę  kilka minut podlewając rozpuszczonym w wodzie koncentracie. Niektórzy gotują gołąbki ja wolę podsmażane polane otrzymanym sosikiem-smacznego

Kuchnia Beaty
Faworki drobiowe 1453

cytryny). Pojemnik wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień, porcje mięsa obtaczałam w mące (pozbyłam się nadmiaru) i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym (może być inny, ja lubię ten smak). Ot i cała filozofia faworków drobiowych. Podałam na ryżu z kukurydzą i sałatą. Co do tego „znudzenia kurą”, to trochę przesadziłam. Lubię mięso drobiowe, często je przyrządzam, więc

mojewypiekiinietylko
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 185

cebulę i zieloną paprykę, smażyć przez 1 minutę. Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć na nich mięso. Podawać od razu z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Zmodyfikowana, dyniowa wersja ratatuj (z kawałkiem kurczaka) 122

wyczuwalne w naszym daniu, a nie dominowało go. Przyprawiamy (ja użyłam curry, przyprawy do kebaba :) i ostrej papryki), następnie smażymy na łyżce oleju. Z warzyw, gdy zmiękną, odlewamy wodę, jaka zebrała się w garnku (ja wykorzystałam ją do ugotowania ryżu), dodajemy pomidory, mięso, przyprawy (proponuję sól, bazylię, tymianek i inne) i dusimy na małym gazie jeszcze 5 - 10 minut

Taste Of My Day
Indyk na sposób azjatycki. 197

lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 177

gotowana ryba to coś, co świetnie smakuje nawet w upał, a do tego jest ona znacznie zdrowsza niż ta smażona. Do dorsza w sosie pomidorowym najlepiej podać chrupiącą bagietkę, choć równie dobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż. Składniki: 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty

Poezja smaku
Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry 236

łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie być surowy w środku, do zarumienienia. Wyjmij z patelni i odstaw. W tej samej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną(...)być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania). Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie z ryżem lub makaronem, posypane migdałami. Smacznego! English version Spicy honey mustard chicken stir fry (4 servings) Ingredients: 2 tsp cornstarch 1/2 cup chicken broth 3 tbsp smooth peanut butter 4 tsp lime juice 1 tbsp

karmelowy
Risotto z warzywami. 144

parboiled gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli(...)zacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka fasolowa również, no i ryż także gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec dodajemy mieszankę fasolową i dusimy jeszcze ok. 5 min. Sos jest gotowy, więc czas na ryż, który dodajemy

vegetanie
Tradycyjne curry z kurczaka 201

patelni rozgrzewam olej, dodaję goździki, kardamon, cynamon i liście curry i ciągle mieszając smażę około 3-4 minut.  Dodaję drobno pokrojoną cebulę, posiekany imbir i czosnek i smażę kolejne 2 minuty. Dodaję pastę curry, kurkumę i smażę około 3 minut. Dorzucam kawałki kurczaka i smażę do czasu aż mięso się zetnie czyli około 5 - 8 minut.Dodaję pomidory, mleko(...)ogniu gotuję około 15-20 minut. Podaję z ryżem.lub chlebem naan Jak przygotować tradycyjne curry z kurczaka w wolnowarze Na patelni lub w misie wolnowaru (jeśli korzystacie z naczyń z powłoką DuraCeramic - takie misy mają wolnowary Crock-Pot) rozgrzać olej, dodać goździki, kardamon, cynamon i liście curry i ciągle mieszając smażyć około 3-4 minut.  Dodać drobno pokrojoną

Cztery Fajery
Risotto z dynią 155

temperaturze 180 st. C. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Jak będzie już podsmażony przekładamy go do miseczki. Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i podsmażamy go razem z cebulą dosłownie przez chwilę, tak aby wchłoną cały aromat z patelni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy paprykarz 100

czarnego octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej papryki sól, pieprz, cukier, harrisa do smaku dodatkowo olej do słoiczków jeżeli paprykarz pasteryzujemy Wykonanie Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, studzimy. Filet z dorsza układamy na papierze do pieczenia, wyciągamy ewentualnie pozostałe ości, skrapiamy olejem (1 łyżka). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy na początek cebulę, jak tylko lekko się zeszkli dodajemy marchewkę, cały czas mieszamy. Po kilku minutach dodajemy suszoną paprykę, czosnek, mieszamy  i smażymy na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty. Podlewamy białym winem i smażymy do zredukowania się płynu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy dalej na wolnym ogniu. Dodajemy

Tajemnice Smaku
Czas na krewetki kilka pomysłów 158

oliwek. Na patelni należy ułożyć krewetki i kotlety. Mięso należy smażyć około 15 minut. Natomiast krewetki krócej około 5 minut. Danie jest gotowe. Wystarczy je teraz odpowiednio ułożyć. Na usmażonej wołowinie poukładaj krewetki, wokół poukładaj ziemniaki i warzywa. Możesz również podać to danie z frytkami lub ryżem. Wedle uznania. Czas przygotowania wynosi około 30 minut. Jedna porcja zawiera 350 kalorii

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym 210

kości. Solimy i obtaczamy w mące lub kaszy. Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty). Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzolę w kawałkach. Mieszamy do rozpuszczenia sera, na końcu dodając kremówkę. A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy wodę na ryż i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu

Blondynka Gotuje
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 198

DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te 

Bon Appetit Małgorzaty