ryż smażony - 6533 przepisów (strona:119/436)

Kotlety ryżowe z jajkiem+ film 144

wielkości ) pęczek szczypiorku 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania olej do smażenia szczypta ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Ugotowane wystudzone i obrane ze skorupek jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Do miski przekładamy ugotowany i wystudzony ryż, dodajemy starte na tarce jajka, posiekany szczypiorek, 1-2 jajka w zależności od wielkości(...)dokładnie ze sobą łączymy łyżką a następnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.   Artykuł Kotlety ryżowe z jajkiem

Smakowite Dania
Gołąbki bez zawijania 241

minut, p okrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni.  Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj (wyrób ręką:). Z gotowej masy formuj gołąbki, obtaczaj je w mące i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, na oleju. Obsmażone  przełóż do dużego rondla

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Faszerowana papryka 171

pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka słodka, oregano, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 3. Do cebuli dodajemy mięso i smażymy kilka minut. 4. Do mięsa dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę papryki słodkiej, oregano

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Filet z kurczaka na ostro z musem brzoskwiniowym i ryżem 197

pozbawić białych błon, pokroić w małe kawałki, przełożyć do miski, posypać przyprawami ( czosnek, chilli i sól) , wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do ścięcia się białka w mięsie, dodać ugotowany uprzednio ryż na patelnię i wymieszać dokładnie z mięsem przełożyć z patelni do miseczki, polać musem gotowe Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zupa gołąbkowa 515

następnie wkładamy mięso mielone i smażymy, aż mięso pozbija się w grudki i straci różowy kolor. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną kapustę, wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 30 minut, do miękkości kapusty. Następnie wsypujemy suchy ryż i gotujemy według czasu potrzebnego na jego przygotowanie

Smaki Na Talerzu
Papryka faszerowana mięsem, ryżem, warzywmi 122

opakowaniu. Cebulę kroimy w większą kostkę i smażymy. Osobno smażymy mięso mielone, które doprawimy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryczką. Marchewkę obieramy i wraz z cukinią ścieramy na grubych oczkach. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z papryki należy odkroić górę i wyczyścić. Mieszamy składniki farszu: mięso, ryż, marchewkę, cukinię, pomidor, jajko. Napełniamy papryki. Pieczemy około

Lena Gotuje
Warzywa z patelni z kurczakiem i ryżem. Ekspresowe , sycące danie. 465

kroję w niewielkie paseczki lub kostkę, przekładam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodaję czosnek, domową wegetę, papryke i majeranek, chwilkę smażę na średnim ogniu mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Nastepnie na patelnie z mięsem dodaję ryż, mieszam i dodaję paczkę zamrożonych warzyw. Całość zalewam szklanką gorącej wody. Przykrywam patelnię pokrywką i na wolniutkim ogniu dusze potrawę

Kuchnia z widokiem na ogród
Ryżowa zapiekanka z bakłażanem 205

ryż odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz paprykę. Całość smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy i smażymy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bakłażan i papryka są miękkie, jeśli nie, możemy dolać odrobinę wody(...)poddusić całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut

Emcia Pichci
Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu 192

kosteczkę. Dodajemy połowę wszystkich przypraw i dokładnie mieszamy. Podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Przerzucamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. W tym czasie nastawiamy ryż w osobnym garnku, gdyż brązowy ryż gotuje się trochę dłużej niż biały. Warzywa (marchewka, seler, pietruszka) obieramy i ścieramy w robocie

Pyza i Surówka
pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem 195

cebula 1 pomidor 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 5-6 łyżek oliwy 100 g żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił. Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut(...)odkładany połowę zawartości rondla do oddzielnego naczynia. Teraz do rondla dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę pociętą w cienkie paski. Całość smażymy  na niewielkim ogniu przez pięć  minut, następnie dodając koncentrat pomidorowy i ugotowany ryż. Mieszamy, doprawiamy solą, oraz pieprzem i przekładamy zawartość rondla do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Teraz do każdej pieczarki

Miód i pieprz
Poniedziałek: Sushi bowl z sosem mayo 186

dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Ryba do sushi musi być super świeża. Rybę można zastąpić smażonymi krewetkami, mięsem kraba, albo, w wersji, wegetariańskiej, serem tofu. Z pozostałych składników musi być ryż, dobrze ugotowany, kleisty, wymieszany ze słodko-kwaśnym dresingiem. No i warzywa: marchewka, ogórek i awokado. Świetnie jeśli uda Wam się kupić glony

Niedzielny kucharz
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 171

opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki kaffir Do podania:  ryż jaśminowy łyżeczka kurkumy skórka z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy(...)wlewamy mleko. 3/ Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone z ryżem jaśminowym  - żeby uzyskać żółty kolor, do gotowania ryżu dodajemy łyżeczkę kurkumy. Smacznego! :) Zapraszam do polubienia mnie na  FACEBOOK'U. Będzie mi miło

Tajskie smaki
Paella z indykiem i brukselką 177

mięs, ale była tak kolorowa, jak na zdjęciu z książki. Paella z indykiem i brukselką 1 niewielkie udo z indyka (ok 500 g) 200 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu do paell'i 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego 250 g brukselki 100 g pomidorów 1 mała ostra papryczka 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta szafranu sól i pieprz do smaku(...)dnem. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso ze wszystkich stron.  Dodaj cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj kiełbasę i  brukselkę.  Smaż 3 minuty po czym dodawaj kolejno pomidory, ostrą paprykę, słodka paprykę i ryż. Wymieszaj wszystko. Dolej wodę, dodaj szafran, dopraw solą i pieprzem.  Doprowadź potrawę do wrzenia. Zestaw na niewielki ogień i gotuj pod przykryciem

Gotuj Sam!
Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami 181

garnuszka i zalewamy wodą tak aby zakryło ryż i wsypujemy odrobinę soli do smaku.Gotujemy według tego co jest napisane na opakowaniu. Krok 2 Fasolkę szparagowa myjemy i odcinamy końcówki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Krok 3  Cukinie myjemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i obieramy obieraczką - wyjdą nam cieniutkie paseczki. Smażymy paseczki cukinii na grillu w trakcie posypujemy delikatnie(...)nacieramy  oliwa z oliwek i pokrojoną drobno natka pietruszki ,polewamy sosem piri pier delikatnie bo to pierne, solimy troszkę i smażymy cienkie plastry piersi lub w mniejszych kawałkach . Podanie: Na talerzu kładziemy po listku sałaty.Ugorowany ryż przekładamy do kokilek i wykładamy na liść sałaty,ozdabiamy natką pietruszki. Zwinięte plastry cukinii kładziemy na stojąco do tego ugotowana fasolka

Różowa kuchnia
Stalowym Widelcem po Patelni 222

jest cięższy od woka granitowego, a to przez to, że Granitium to naczynia z ręcznie kutego aluminium powleczonego warstwą granitową. Naczynia równomiernie rozprowadzają ciepło, więc nie ważne czy smażymy steka na środku, czy po lewej stronie, bo w każdym miejscu patelni usmaży się równie dobrze. Krąży wśród nas stereotyp, że ciężkie stalowe i niemieckie gary są najlepsze. Tak, starczają(...)długiego czasu trzymania na rozgrzanej patelni nie nabrał czarnego koloru jak to często w zwyczaju miał robić na teflonie. Ryż gotowany na sypko nie przywierał i nie przypalał się w woku. Z tą serią możemy się zagapić podczas smażenia i gotowania, zamyślić, bo zanim nam się coś przypali to naprawdę chyba dużo czasu musi upłynąć. Dużo dużo czasu. Mnie

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania