ryba - 22624 przepisów (strona:357/1509)

Sól - jaką wybrać i jak stosować 170

szara z Guérande to ręcznie zbierana, pochodząca  ze słonych bagien półwyspu Guérande (zachodnie wybrzeże Francji), nierafinowana i nieoczyszczana sól morska. Delikatna w smaku doskonale pasuje do do warzyw, ryb oraz białych mięs.  sól z Morza Martwego - charakteryzuje się niską zawartością chlorku sodu, ale jest bogata w związki krzemu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, jodu, fluoru, bromu, sodu i glinu(...)pasuje do pieczonych mięs. czarna sól z Hawajów (Black Lava)  -  zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej. Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich sałat, mięs i owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy. czerwona sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kołaczki wg Doroty Wellman 226

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kołaczki rybne to pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem m.in z ryby, suszonych pomidorów i pora. Przepis pochodzi z książki „Ryby są super” którą Lidl Polska wydał dla swoich klientów na święta. Przepis autorstwa Doroty Wellman, który bardzo przypadł mi do gustu. Ja do farszu dodałam

Marta Gotuje
Tymbaliki z karpia 219

Jeżeli znudził się Wam tradycyjny karp w galarecie  to zachęcam do przygotowania rybnych tymbalików. To takie małe porcje galaretek z kawałkami ryby oraz warzyw. Idealnie sprawdzą się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra. Świetnie smakują skropione sokiem z cytryny.  Składniki*: wywar 4 kawałki karpia  (ja wykorzystałam 2 dzwonki i 2 ogony) 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście(...)międzyczasie karpia oczyścić, pozbawić łusek i umyć. Gdy warzywa będą lekko miękkie to do garnka dodać surowe kawałki karpia. Gotować na małym ogniu. Dosłownie 10-15 minut. Mięso z ryby musi zmienić kolor na biały. Przygotowany wywar wraz z kawałkami karpia ostudzić. Następnie wyjąć wszystkie warzywa i kawałki ryby.  Klarowanie wywaru i przygotowywanie galaretki Odlać 1,5 l wywaru

Ugotować
Amur z czosnkiem w panierce 128

razem na moim wigilijnym stole zagościł amur, pyszna, delikatna, biała ryba. Zrobiłam go najprościej jak było można a efekt był zaskakujący. Ryba wyszła delikatna, soczysta i aromatyczna. Amur z czosnkiem w panierce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Smażone filety z gładzicy 330

oliwę z dodatkiem masła. Filety smażymy krótko, z obu stron na złoty kolor (mięso gładzicy jest tak delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre(...)potrzebuje dodatkowych przypraw. W przypadku tej ryby sprawdza się zasada minimalizmu – czasem mniej znaczy więcej. Filety są bez ości, więc bardziej wybredni też będą usatysfakcjonowani. Gorąco polecam na święta… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Smażone filety z gładzicy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 241

zawiedzie! Oj co to to nie! Pyszny bombajski kurczak z kalafiorem, ryżem i szpinakiem, wegetariański burger z bazyliowym dressingiem z sałatką ogrodową, zupa rybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku(...)puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami

Plate of Joy
Zupa rybna - krem 205

Pyszna, pożywna i bardzo sycąca zupa. Teraz gdy mamy do zagospodarowania wiele niejadalnych części ryb jest właśnie na nią najlepszy czas. Na rybich odpadkach ugotujesz esencjonalny, wspaniały bulion, który zsiada się na galaretę. On właśnie stanowi bazę dzisiejszej zupy. Przepis na przygotowanie bulionu znajdziesz na blogu . Zupę przygotowałam z kawałkami łososia. Polecam! Składniki: 1 l bulionu rybnego kawałek selera kawałek(...)bulion i gotować około 20 minut filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania dodać obrane kawałki ryby z przygotowania bulionu. Zaciagnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Garnek przykryć i pozostawić kilka minut na gorącej płycie, by ryba "doszła"  podawać z natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidorowa zupa rybna 204

rybny smak. Ja do swojej użyłam szczupaka, bo mięso nie jest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania. Polecam! ;) Z przepisu powstały 4 porcje zupy. Składniki: 1,5 kg ryb porcja rosołowa z kurczaka pół szklanki przecieru pomidorowego seler pietruszka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty sól lubczyk Ryby filetujemy. Resztki pozostałe po filetowaniu wkładamy do garnka wraz(...)zupy wkładamy filety(najlepiej bez skóry) i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu filety można rozdrobnić i powyjmować z nich ości. Zupę można podać z mniejszymi lub większymi kawałkami ryby, jak wolicie ;) Można też dodać natkę pietruszki. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 192

cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut. Dynię przekładamy do kielicha blendera, dodajemy odrobinę(...)mleka z garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru 100 ml miodu 100 g rodzynek

karmelowy
Morszczuk smażony (w kawałkach) podany ze szpinakiem i pomarańczą 201

Paruzel z Masterchefa . Postanowiłam go lekko zmodyfikować (jakoś nigdy w życiu nie spotkałam się z solirodem) i podać na piątkowy obiad. Smażony morszczuk jest bardzo smaczny. Mięso z tej ryby jest delikatne i białe. Smażonego morszczuka możecie podać ze świeżym szpinakiem i pomarańczą lub z pieczonymi ziemniakami .  Składniki na porcję dla 2 osób: 1 filet z morszczuka (ze skórą(...)sól, pieprz sok z cytryny 4 garście świeżego szpinaku 1 pomarańcza olej do smażenia sezam do posypania Filet umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby przyprawić solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki morszczuka (najlepiej na średnim ogniu).  W międzyczasie

Ugotować
po prostu śledź w oleju 213

zalewy. Na dnie niewielkiej  miski ( lub w słoiku) układamy  cebulę pokrojoną  krążki, na nią kładziemy pokrojone w czterocentymetrowej długości kawałki śledzie, posypując je odrobiną pieprzu. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy śledziowe filety, znów oprószając pieprzem. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce ( lub słoiku), całość zalewamy olejem ( tak by całkowicie przykrył rybę

Miód i pieprz
Karp smażony (w kawałkach) 219

smażonego karpia. Jeżeli macie ochotę na inne dania z karpiem to przygotujcie karpia w zalewie pomidorowo-octowej lub po królewsku na szaro .  Składniki: karp sól, pieprz przyprawa do ryb sok z cytryny mąka pszenna  olej lub masło Karpia wypatroszyć, oczyścić, pozbawić łusek i umyć. Pociąć w dzwonki. Każdy kawałek karpia przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i delikatnie(...)Wstawić na kilka godzin (lub nawet całą noc) do lodówki. Przyprawionego karpia obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej/lub rozpuścić masło. Usmażyć karpia na złoty kolor. Następnie podsmażone kawałki ryby umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przed samym podaniem - naczynie żaroodporne (bez przykrycia) wstawić na kilkanaście minut do piekarnika. Karp powinien się dosyć mocno podgrzać. Od razu podawać

Ugotować
Świąteczne warsztaty z historycznej rekonstrukcji kulinarnej 140

Warsztaty były okazją do odkrycia tajemnic kuchni staropolskiej oraz zasmakowania bożonarodzeniowych dań naszych przodków w nowoczesnej, inspirującej odsłonie. To była dla mnie prawdziwa przygoda kulinarna! Tyle nowych smaków i ryby: karp i śledź! Prawdziwa świąteczna uczta, królewski klimat i ludzie, których łączy wspólna pasja - gotowanie, smakowanie i blogowanie. Myślę, że ten rok był dla mnie pod względem ryb przełomowy. Począwszy(...)wakacji nad polskim morzem, gdzie po 30 latach pokochałam ryby. Wczorajsze warsztaty sprawiły, że nawet karp mi posmakował, był przepyszny. Pieczony w niskiej temperaturze, w mleku. Delikatny w smaku, cudowny. Warsztaty wraz z degustacją miały miejsce w stylowym wnętrzu Villi Intrata , położonej na terenie wilanowskiej rezydencji króla Jana III Sobieskiego w Warszawie. Poprowadził je szef kuchni – Maciej Nowicki. Swoje bogate

Moja smaczna kuchnia
Karp w galarecie (klarowanej) 198

roku - w święta Bożego Narodzenia. W tym roku zrobiłam wyjątek i przygotowałam go trochę wcześniej. Wbrew pozorom przyrządzenie karpia w galarecie jest proste, ale niestety czasochłonne. Uwielbiam ryby w galarecie, więc poniższy karp to pozycja obowiązkowa na moim świątecznym stole.  Składniki:  płat karpia/dzwonki  (wagowo ok. 0,5 kg) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 licie(...)warzywnego. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Karp musi zmienić kolor (na jasny). Przygotowany wywar wraz z karpiem pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie delikatnie wyjąć kawałki ryby i warzywa. Przygotowany wywar przecedzić (np. na durszlaku wyłożonym ściereczką), ewentualnie doprawić i pozostawić 3 szklanki wywaru do przygotowania galaretki.  Klarowanie wywaru Następnie do odlanego zimnego wywaru dodać lekko

Ugotować