ryba - 22624 przepisów (strona:364/1509)

KOTLECIKI Z DORSZA 99

Bardzo lubię ryby, a najbardziej te już wyfiletowane. Tym razem przyszło mi się jednak zmierzyć z całą rybą, na szczęście bez głowy ;) Aby nie narazić rodziny, na zadławienie się ością, postanowiłam przygotować kotleciki. No bo jeśli nawet jakaś ość umknie moim oczom, to podczas mielenia mięsa przestanie już być taka groźna. Kotleciki podałam ze smażonym ryżem i brokułami, było smacznie(...)posiekanego szczypiorku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia A jak to zrobić: Rybę dokładnie zmielić lub zblendować na gładką masę. Bułkę namoczyć w wodzie, gdy napęcznieje odcisnąć. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze wyrobić, najlepiej przy użyciu własnej dłoni. Odstawić do lodówki

Kuchnia w opałach
Pizza z brokułem, rybą, pieczarkami i suszonym koperkiem 125

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mam dla Was przepis na smakowitą pizzę z rybą i brokułem. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody niegazowanej, 20g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 brokuła, 250g filetu z dorsza, 150g pieczarek(...)Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Dzielę na różyczki. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 5 minut na oleju. Rybę kroję na mniejsze kawałki, podsmażam po 2 minuty z każdej strony na oleju. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pstrąg po Hiszpańsku 149

wchodzi na stałe do domowego menu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Hiszpańskim akcentem jest połączenie ryby z chorizo , bardzo popularne w tym kraju i niezwykle smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 małe(...)Pstrągi solimy i układamy na wysmarowanej blaszce . Skrapiamy olejem habanero , posypujemy ziołami prowansalskimi ( nie za mocno ,żeby nie dominowały ) lekko nacieramy palcami ,żeby równo rozprowadzić składniki . Do środka ryb wkładamy plasterki chorizo ( jak na zdjęciu ) . W rogach blaszki kładziemy, kiście pomidorków , delikatnie je skrapiamy olejem , solimy . Całość posypujemy granulowanym czosnkiem – delikatnie , bez szaleństw – pamiętając że nie wykonujemy broni

Ogrodnik w podróży
Sałatka z łososiem i granatem 185

łososia. Po raz pierwszy zobaczyłam przepis na tę sałatkę w nowej serii programu z Nigelą Lawson - Nigella Simple. Przede wszystkim zaintrygował mnie sposób przygotowania łososia - zawsze chciałam, aby moja ryba była bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach, a przygotowanie go tak jak Nigella to własnie gwarantuje. Ryba jest delikatna i wilgotna. Jakiś czas po obejrzeniu programu trafiłam na książkę(...)sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie zimna - zdjąć skórę. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni, należy uważać, aby ich nie przypalić! Przesypać na talerz, aby ostygły. Na dużym talerzu ułożyć sałatę, skropić octem

Codzienne Gotowanie
Gravlax 176

przygotowywany przez rybaków. Solony i poddawany fermentacji w piasku obmywanym przez fale . Obecnie, marynowany w soli, cukrze i koperku. W ciągu kilku dni "grzebania" surowa ryba przechodzi niesamowitą metamorfozę, stając się nieco podobno do łososia wędzonego na zimo. Jej smak jest jednak dużo bogatszy. Nie wspomnę już o oszałamiającym kolorze, jeśli do marynowania użyjemy buraków(...)końcu gravlax to przystawka. Bardzo wyrafinowana w swej prostocie.   - filet łososia ze skórą (kluczowe jest, aby ryba była świeża (!); ilość zależy oczywiście od zapotrzebowania, ale nie mniej niż 500 g) - sól morska gruboziarnista 2-3 łyżki - cukier brązowy 2 łyżki - 1 burak ćwikłowy -1 cytryna - pęczek koperku - dobrej jakości alkohol wysokoprocentowy (wódka, gin, whiskey) do skropienia   Filet

Simple Dish
Grillowana ryba 103

Stefano był oburzony, że w Polsce ryby grilluje się w foli i faktycznie ma rację.... Potrzebne składniki: 2 dowolne rybki 3 ząbki czosnku 0,5 pęczka pietruszki oliwa z oliwek pieprz, sól Rybę  dokładnie myjemy, następnie nacieramy oliwą z oliwek,  solą, i pieprzem , następnie grillujemy na ruszcie. Do oliwy z oliwek dodajemy pokrojony czosnek(...)pietruszką i skrapiamy cały czas rybę, którą po ok. 20 min przekładamy na druga stronę. Prosto szybko i jak smacznie

Łycha smaków
Sól - jaką wybrać i jak stosować 140

szara z Guérande to ręcznie zbierana, pochodząca  ze słonych bagien półwyspu Guérande (zachodnie wybrzeże Francji), nierafinowana i nieoczyszczana sól morska. Delikatna w smaku doskonale pasuje do do warzyw, ryb oraz białych mięs.  sól z Morza Martwego - charakteryzuje się niską zawartością chlorku sodu, ale jest bogata w związki krzemu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, jodu, fluoru, bromu, sodu i glinu(...)pasuje do pieczonych mięs. czarna sól z Hawajów (Black Lava)  -  zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej. Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich sałat, mięs i owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy. czerwona sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kołaczki wg Doroty Wellman 192

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kołaczki rybne to pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem m.in z ryby, suszonych pomidorów i pora. Przepis pochodzi z książki „Ryby są super” którą Lidl Polska wydał dla swoich klientów na święta. Przepis autorstwa Doroty Wellman, który bardzo przypadł mi do gustu. Ja do farszu dodałam

Marta Gotuje
Tymbaliki z karpia 191

Jeżeli znudził się Wam tradycyjny karp w galarecie  to zachęcam do przygotowania rybnych tymbalików. To takie małe porcje galaretek z kawałkami ryby oraz warzyw. Idealnie sprawdzą się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra. Świetnie smakują skropione sokiem z cytryny.  Składniki*: wywar 4 kawałki karpia  (ja wykorzystałam 2 dzwonki i 2 ogony) 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście(...)międzyczasie karpia oczyścić, pozbawić łusek i umyć. Gdy warzywa będą lekko miękkie to do garnka dodać surowe kawałki karpia. Gotować na małym ogniu. Dosłownie 10-15 minut. Mięso z ryby musi zmienić kolor na biały. Przygotowany wywar wraz z kawałkami karpia ostudzić. Następnie wyjąć wszystkie warzywa i kawałki ryby.  Klarowanie wywaru i przygotowywanie galaretki Odlać 1,5 l wywaru

Ugotować
Amur z czosnkiem w panierce 99

razem na moim wigilijnym stole zagościł amur, pyszna, delikatna, biała ryba. Zrobiłam go najprościej jak było można a efekt był zaskakujący. Ryba wyszła delikatna, soczysta i aromatyczna. Amur z czosnkiem w panierce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Smażone filety z gładzicy 285

oliwę z dodatkiem masła. Filety smażymy krótko, z obu stron na złoty kolor (mięso gładzicy jest tak delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre(...)potrzebuje dodatkowych przypraw. W przypadku tej ryby sprawdza się zasada minimalizmu – czasem mniej znaczy więcej. Filety są bez ości, więc bardziej wybredni też będą usatysfakcjonowani. Gorąco polecam na święta… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Smażone filety z gładzicy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 228

zawiedzie! Oj co to to nie! Pyszny bombajski kurczak z kalafiorem, ryżem i szpinakiem, wegetariański burger z bazyliowym dressingiem z sałatką ogrodową, zupa rybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku(...)puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami

Plate of Joy
Zupa rybna - krem 183

Pyszna, pożywna i bardzo sycąca zupa. Teraz gdy mamy do zagospodarowania wiele niejadalnych części ryb jest właśnie na nią najlepszy czas. Na rybich odpadkach ugotujesz esencjonalny, wspaniały bulion, który zsiada się na galaretę. On właśnie stanowi bazę dzisiejszej zupy. Przepis na przygotowanie bulionu znajdziesz na blogu . Zupę przygotowałam z kawałkami łososia. Polecam! Składniki: 1 l bulionu rybnego kawałek selera kawałek(...)bulion i gotować około 20 minut filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania dodać obrane kawałki ryby z przygotowania bulionu. Zaciagnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Garnek przykryć i pozostawić kilka minut na gorącej płycie, by ryba "doszła"  podawać z natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania