ryba - 22624 przepisów (strona:363/1509)

Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 151

Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza(...)wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut. Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Surówka z kiszonej kapusty w zalewie 196

Surówka z kiszonej kapusty w zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula;  Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz(...)zagotowaną zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą i dokładnie wymieszać. Surówkę odstawić do wystygnięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać wystudzoną. Surówka najlepiej smakuje ze smażoną rybą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do zalewy można dodać kilka ziaren pieprzu, aby była bardziej aromatyczna. Surówka nie można stać zbyt długo w lodówce (nawet szczelnie zamknięta), gdyż zmienia smak. Zamiast

Gospodyni Miejska
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 161

razem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D  Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro SKŁADNIKI: 250g  krewetek koktajlowych 2 filety ryby morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów(...)następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką. SMACZNEGO

MarciochaKucharzy
Zapiekanka z rybą i brokułami 121

Delikatna i syta Zapiekanka z rybą i brokułami SKŁADNIKI: 4 filety z ryby ( np mintaja) brokuł pomidorki koktajlowe oliwki 2 ząbki czosnku serek topiony  400 ml śmietany tarty ser zółty sól, pieprz, oregano Różyczki brokuła i rybę najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem żółtym, oraz

MarciochaKucharzy
Łosoś na słodko, w glazurze z cydru i miodu 195

Połączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli(...)rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać 2 łyżki karmelu i ułożyć łososia (skórą do góry). Smażyć na średnik ogniu, ok. 2-3 minuty (na złoto) i przewrócić na skórę. Smażyć, aż ryba będzie gotowa ok 5-7 minut.  Łososia wyłożyć na talerz i polać cydrowo-miodowym karmelem. Smacznego! * użyłam Cydru Lubelskiego

CookYourself
Steki z rekina z estragonem 189

Okres postu obfituje w dania z ryb, wszelakich gatunków. Dziś proponuje mięso z rekina. Rekin to rewelacyjne mięso ale wcześniej należy mrozić rybę 24 godziny aby pozbyła się charakterystycznego zapachu amoniaku. Po mrożeniu mięso jest delikatne i pyszne. Moje propozycja to rekin z estragonem, jest pyszny i aromatyczny. Steki z rekina z estragonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mintaj z piekarnika (z marchewką i porem) 290

Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa z oliwek starty ser Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryby, a także skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie na dno naczynia żaroodpornego dodać startą marchewkę

Ugotować
Łosoś w marynacie cytrynowo-czosnkowej 162

Kolejny pomysł na rybę z grilla - tym razem łosoś marynowany z sokiem cytryny i czosnkiem.Do tego danie polecam świeżego łososia, którego najlepiej kupić w całości i pociąć w zgrabne dzwonki. Składniki: świeży łosoś (mój kawałek miał 800 g) sok z 1 cytryny sól, pieprz kolorowy mielony przyprawa do ryby  oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku Łososia umyć, osuszyć, pozbawić(...)łusek i pociąć w zgrabne kawałki. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kawałki łososia przyprawić, polać sokiem z cytryny i polać oliwą z oliwek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną rybę wstawić na kilka godzin do lodówki, aby łosoś mógł "przejść" przyprawami. Na tacce grillowej ułożyć zamarynowane kawałki łososia i grillować tak długo, aż mięso zmieni kolor na jaśniejszy. Po wyjęciu

Ugotować
Łosoś pieczony w folii 212

Łosoś pieczony w folii - to pomysł na szybkie i smaczne danie rybne na obiad. Uwielbiam łososia, chociaż sama wiem, że w moim menu jest za mało ryb. Niestety, w dzisiejszych czasach o wiele szybciej można kupić świeży drób niż ryby. Jeżeli lubicie dania zapiekane w folii to na pewno - tak przygotowany łosoś przypadnie wam do gustu.  Składniki(...)sól, pieprz bazylia do ozdoby Filet z łososia umyć i osuszyć. Za pomocą noża pokroić na 4-5 zgrabnych kawałków (nie trzeba usuwać skórki, ponieważ po upieczeniu mięso z ryby łatwo od niej odejdzie). Każdą część przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny i ułożyć po małym kawałku masła. Przygotowane filety z łososia zawinąć

Ugotować
Dorsz w sosie koperkowym 226

banalnie prosty przepis na piątkowy obiad - dorsz w panierce polany sosem koperkowym. Lubię takie proste połączenie smaków. Oczywiście filety z dorsza możecie dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby ryba nabrała kwaskowatego smaku. Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorami.  Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg filetów z dorsza 1 jajko bułka tarta(...)sól, pieprz olej do smażenia sos koperkowy koperek posiekany (może być mrożony) 100 ml śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła  2 łyżki mąki pszennej Rybę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek dorsza panierować w jajku i bułce tartej.  Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Rybę smażyć

Ugotować
Duszony pstrąg z pieczarkami na winie + film 158

Duszony pstrąg z pieczarkami na winie to wyborne danie, które polecam szczególnie miłośnikom ryb, jest bardzo delikatne i aromatyczne, a dodatek wina białego Celebro Spain   www.facebook.com/KlubCelebro   nadaje mu  wyjątkowego smaku . Polecam wypróbowanie przepisu . składniki na 2 porcje 2 pstrągi 20 dag małych pieczarek 10 dag startego żółtego sera cebula pęczek natki pietruszki 20 ml białego hiszpańskiego(...)minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Pstrągi smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor z obu stron , usmażone ryby zdejmujemy z ognia. Na drugiej patelni z drugą połową masła podsmażamy cebulę z pieczarkami i natką pietruszki . Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pstrągi przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem

Smakowite Dania
ŁOSOŚ Z PIECA Z MASŁEM ZIOŁOWYM I TYMIANKIEM 175

czasu na dłuższe stanie przy garach, na stół wjechał dzisiaj Łosoś z pieca. Pyszne i soczyste mięsko z nutą tymianku. Mniam... SKŁADNIKI: 250 g świeżego łososia (filet) przyprawa do ryby masełko ziołowe (przepis znajdziesz  tutaj ) kilka gałązek świeżego tymianku A jak to zrobić: Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć przyprawą do ryby. Na wierzchu ułożyć wiórki masełka ziołowego(...)świeże gałązki tymianku. Rybę zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do pieca nagrzanego do temperatury 170 stopni na 12-15 minut (w zależności od grubości płata). Odwinąć papier i pozostawić jeszcze na 3-4 minutki z opcją grill

Kuchnia w opałach
Faszerowane awokado 251

dojrzałe i miękkie awokado 80 g łososia (może byc tuńczyk) w sosie własnym z puszki 6-8 łyżek sosu Teriyaki np. YAMASA 2 szczypty ostrej papryki w proszku Rybę odsączamy, przekładamy do miszecki, zalewamy sosem Teriyaki i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przekrajamy awokado na pół i przekręcamy połówki, aby się rozdzieliły. Usuwamy pestkę(...)miejsce nakładamy kawałki ryby w sosie. Całość przyprawiamy odrobiną ostrej papryki. Jemy łyżką nabierając miąższ awokado wraz z rybą. Do takiego awokado polecam lekką sałatkę (u mnie garść mieszanki sałat z kilkoma pomidorkami koktajlowymi skropione oliwą cytrynową). Smacznego

Zawsze głodna!
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 197

niezbyt już młodą Francuzkę, by mogła znaleźć schronienie. Aby się odpłacić za dach nad głową, będzie usługiwać kobietom.       Codzienne gotowanie błotnistej mazi z chleba i suszonych ryb nie jest jej spełnieniem, ale czując swą wdzięczność, należycie wypełnia swoje obowiązki. Zjednuje sobie również mieszkańców wioski, obdarzają ich uśmiechem, radością i pogodą ducha. Już dawno osada nie była taka(...)głosem serca. Dzień 9. "SOUL KITCHEN" (2009)    Tym razem mamy do czynienia z kinem niemieckim. Film rozpoczyna się od widoków obskurnej restauracji,gdzie hitem są mrożone ryby z frytkownicy z frytkami i podłe puree, które nawet nie wygląda na jadalne. Mimo wszystko knajpka się kręci - słabo, bo słabo, ale zawsze.    Ukochana głównego bohatera oznajmia

W kuchni Karmel-itki
Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba 182

Muszę przyznać, że połączenie ryby z pomidorowym smakiem to całkiem fajny i zgrany smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z ryby, a pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i żelatyny.   Rybna rolada: 300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam

Jadło i czytadło