ryba - 22624 przepisów (strona:354/1509)

Mintaj w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem 168

Aromatyczna i rozpływająca się w ustach ryba, o ostrej nucie dzięki czerwonym ziarnom pieprzu i lekkim posmaku limonki. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 800g filetów z mintaja 400g śmietanki 30% 1 czerwona cebula pół limonki pęczek natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz czerwony Rybę skrapiamy sokiem z limonki, układamy w naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy pieprzem czerwonym i solą. Śmietanę(...)mieszamy z łyżką sosu sojowego, wlewamy do naczynia. Cebulę i limonkę kroimy w plastry, układamy na rybie, posypujemy rozgniecionymi ziarenkami czerwonego pieprzu. Wstawiamy do piekarnika (200*C) i pieczemy przez 25 minut

Gotowanie i blogowanie
Łosoś pieczony w piekarniku z komosą ryżową Plenus i sosem śmietanowo-czosnkowym. 210

ząbki przeciśniętego czosnku Wykonanie: Łososia myjemy po delikatnym strumieniem zimnej wody, następnie osuszmy go ręczniczkiem papierowym. Oprószamy go solą morską i pieprzem. Blaszkę smarujemy masłem, układamy kawałki ryby, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą  i posypujemy świeżym koperkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni , moja ryba piekła się około 25 minut.  Komosę ryżową przekładamy na sito i przelewamy wodą, następnie(...)czas mieszając aż komosa dobrze wchłonie wodę i napęcznieje. Do ugotowanej komosy dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Nakładamy porcję ryby, komosy i polewamy sosem czosnkowym. Smacznego:) Wszystkich zainteresowanych produktami Plenus zapraszam do sklepiku internetowego http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/09/pyszne-placuszki-na-jogurcie-malinowym.html

Sama słodycz i szczypta chili
FILETY BIAŁEJ RYBY W PANIERCE CURRY 202

Prosty przepis na szybki i zdrowy codzienny obiad. Filety białej ryby np. dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja, miruny, w cieniutkiej panierce z curry w proszku i mąki pszennej. Usmażone na klarowanym maśle ( lub zwykłym maśle z którego po podgrzaniu zbieramy powstałą pianę),  na koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także(...)sałatką coleslaw  . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 filety białej ryby (dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja) sól morska, pieprz 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 3 łyżki klarowanego masła  1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej papryczki chili cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Mrożone filety rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą i pieprzem

cool and minty
Kotleciki rybne 172

kotleciki rybne Kotleciki rybne Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”. Składniki: 1 kg filetów ulubionej ryby np. dorsz , mintaj  1 czerstwa bułka bułka tarta do panierowania  1/2 szklanka mleka 1 jajko  1 cebula  koperek  szczypiorek  czosnek  przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi  olej do smażenia Sposób przygotowania :  Rybę oczyścić

Aromatyczne Podróże
Sandacz z kurkami 221

Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco(...)przykryciem przez ok. 10 minut, czasami mieszając. Na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła i oliwy. Umieszczamy w tłuszczu kawałki ryby i smażymy niezbyt gwałtownie po 2-3 minuty na stronę (ew. nieco dłużej, jeśli kawałki są grube). Sandacza podajemy od razu z sosem kurkowym, świeżo posiekanym koperkiem oraz przygotowanymi w międzyczasie

Kulinarna Pokusa
Dorsz po haitańsku 200

godziny przesmażyć na maśle pokrojoną w półkrążki cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 5-8 minut  rybę umieścić w garnuszku razem z marynatą i dopełnić wodą, tak by ryba była całkiem przykryta płynem. Zagotować i wyłączyć ogień. Rybę zostawić na kilka minut, by doszła dorsza układać na półmisku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gotowana ryba morska z pokrzywami. 176

Składniki : 1 ryba morska ( dorsz, morszczuk, sola ) 2 l wody  1/2 l mleka 1 pęczek świeżych młodych pokrzyw ( około 10 gałązek ) 1 cebula sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania :    R ybę sprawić, umyj, włóż do garnka lub rondla z mlekiem i pokrzywami ( pokrzywy skutecznie usuną zapach tranu z ryby ). Pozostaw na kilkanaście minut.  Następnie rybę

Przepisy i porady kulinarne
6 powodów, dla których kocham Chorwację 145

niesamowicie słodkie i pełne rubinu. A oprócz tego brzoskwinie, morele, nektarynki, figi rozpływające się w ustach. Pomidory to soczysty, mięsisty rarytas… Chorwacja to też owoce morza i ryby, które można kupić w praktycznie każdym nadmorskim miasteczku, na miejscowym targu, na którym świeża ryba pachnie morzem. Do ryby z grilla, koniecznie przygotowanej w całości, nie zaś tak jak w Polsce

Krzywa Prosta
Tacos z rybą i arbuzem 215

TACOS Z RYBĄ I ARBUZEM to pyszna wariacja tradycyjnej meksykańskiej... Artykuł Tacos z rybą i arbuzem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ryba w sosie curry czyli bardzo spóźnione Środowe Rybki 65 257

pełnych smaku.  Tak było i tym razem.  Przepis pochodzi z najnowszego KUKBUKa, zmodyfikowałam go jednak odrobinę.  Łatwy w przygotowaniu i BARDZO smaczny! Nawet wybredny Małżon, który rybę jada tylko w panierce, zjadł z apetytem. Ryba w sosie curry 2 łyżki oleju 2 cebule kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy po 1 łyżeczce słodkiej papryki, mielonego(...)lubi W sporej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, 2 minuty, dorzucamy posiekany imbir i przeciśnięty czosnek, kurkumę, paprykę, kumin, kolendrę i garam masalę. Smażymy ok 2 minut, wkładamy rybę pokrojona na 2 cm kawałki, delikatnie mieszamy. Smazymy minutę, zalewamy pomidorami, wsypujemy sól. Przylrywamy i dusimy pod przykryciem ok 8 minut. W tym czasie gotujemy ryż. Podajemy z ryżem, posypane

Dzieje kuchennej Wiewióry
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ 196

Aromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe(...)TAKĄ 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy na papierowych ręcznikach do odsączenia. Dorsza kroimy w grubą kostkę. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut

cool and minty
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 152

Najpierw przyrządziłam  KASZOTTO Z WARZYWAMI , JAJEM I PARMEZANEM. To danie jednogarnkowe, które w normalnych warunkach potrzebowałoby przynajmniej dwóch osobnych naczyń i dość sporo czasu. Następnie zachciało mi się ryby. I tak powstało danie z rybą – mintaj w panierce z płatków owsianych!  PRZEPIS NA TE RYBĘ ZNAJDZIECIE TUTAJ. Soczysty mintaj w chrupiącej panierce, warto tego spróbować! Następnie postawiłam

Z Kuchni Do Kuchni
7 niezwykłych technik grillowania 237

metoda jest stworzona dla Was. Grillowanie na liściach bananowca jest idealnym rozwiązaniem grillowania owoców i warzyw. Nadaje ono grillowanym potrawom łagodny dymny i słodki smak. Starożytny sekret na idelną rybę: http://naruszcie.pl/grillowana-ryba-w-lisciach-starozytny-sekret-na-idealna-rybe/ Cegła szamotowa Owiń cegłę w folię aluminiową, rozgrzej ją w grillu i grilluj na niej kawałki mięsa. Szalona metoda ale efekt zupełnie wyjątkowy także ten wizualny!. Himalajski(...)kamień solny Wystarczy rozgrzać kamień solny w piekarniku lub w grillu do wysokiej temperatury wykorzystując maksymalną moc urządzeń (około 20 minut) i położyć cienko pokrojone ryby, mięsa, warzywa, owoce morza i inne potrawy nie wymagające długiego czasu gotowania. Dodając odrobinę wyobraźni i kreatywności można szybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź

naRuszcie
Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini 193

Makaron z łososiem i brokułami to świetny pomysł na szybki obiad dla zapracowanych. Ostatnio przeczytałam gdzieś, że należy jeść ryby minimum dwa razy w tygodniu dlatego wybrałam danie rybne. Szybki makaron z łososiem i brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego brokuła, którego jakimś cudem

karmelowy
Dymne szaszłyki z łososia i cukinii 177

wędzony aromat – po prostu obłęd dla zmysłów smaku, węchu i do tego wzroku. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy kochają grill, a zwłaszcza ryby z grilla. Koniecznie spróbujcie tych szaszłyków z łososia i cukinii, jeśli lubicie nowe połączenia, zwłaszcza w wersji nieco egzotycznej. Nie bójcie się, że będą słodkie – wystarczy przestrzegać przepisu, a kompozycja(...)paprykę, chili, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszać. Oprószyć łososia i cukinię przygotowaną mieszanką (w jednej misce) i dokładnie, ale delikatnie (żeby nie zepsuć struktury delikatnego łososia) wetrzeć w rybę i cukinię. Zostawić na 15-30 minut (nie dłużej). Na patyczki do szaszłyków nabijać na zmianę łososia i cukinię (po 2 plastry), zaczynając od cukinii i na niej kończąc. Dymne

Pociąg Do Kuchni