ryba - 22624 przepisów (strona:359/1509)

Sandacz z kurkami 211

Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco(...)przykryciem przez ok. 10 minut, czasami mieszając. Na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła i oliwy. Umieszczamy w tłuszczu kawałki ryby i smażymy niezbyt gwałtownie po 2-3 minuty na stronę (ew. nieco dłużej, jeśli kawałki są grube). Sandacza podajemy od razu z sosem kurkowym, świeżo posiekanym koperkiem oraz przygotowanymi w międzyczasie

Kulinarna Pokusa
Tosty z wędzonym karmazynem w chrzanowym jajku i cebulą 184

Bardzo smaczna propozycja śniadania lub kolacji. Wędzona ryba świetnie komponuje się z jajkiem i dodatkiem chrzanu. Do tego krążek cebuli dodaje lekkiej pikanterii i aromatu. Dopełnieniem są domowe tosty przyrumienione na klarowanym maśle, dzięki czemu mają delikatny posmak ciepłego masła. Do tego są bardzo chrupiące. Z racji tego, że karmazyna nie wszędzie możecie łatwo dostać możecie zastąpić go inną ulubioną(...)sprawdzoną wędzoną rybą. Karmazyn ma delikatne mięso, jest mniej tłustsza niż makrela. Jej mięso lekko się rozpada, jest mięsiste i - choć delikatne - wyraziste w smaku. To mój karmazyn:     Składniki: 1 średni wędzony karmazyn 6 kromek jasnego pieczywa 3 jajka ugotowane na twardo 1 średnia cebula świeżo zmielony pieprz chrzan do posmarowania jajek 2 łyżki masła klarowanego

Zasmakuj Kuchni
Dorsz po haitańsku 195

godziny przesmażyć na maśle pokrojoną w półkrążki cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 5-8 minut  rybę umieścić w garnuszku razem z marynatą i dopełnić wodą, tak by ryba była całkiem przykryta płynem. Zagotować i wyłączyć ogień. Rybę zostawić na kilka minut, by doszła dorsza układać na półmisku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gotowana ryba morska z pokrzywami. 171

Składniki : 1 ryba morska ( dorsz, morszczuk, sola ) 2 l wody  1/2 l mleka 1 pęczek świeżych młodych pokrzyw ( około 10 gałązek ) 1 cebula sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania :    R ybę sprawić, umyj, włóż do garnka lub rondla z mlekiem i pokrzywami ( pokrzywy skutecznie usuną zapach tranu z ryby ). Pozostaw na kilkanaście minut.  Następnie rybę

Przepisy i porady kulinarne
6 powodów, dla których kocham Chorwację 140

niesamowicie słodkie i pełne rubinu. A oprócz tego brzoskwinie, morele, nektarynki, figi rozpływające się w ustach. Pomidory to soczysty, mięsisty rarytas… Chorwacja to też owoce morza i ryby, które można kupić w praktycznie każdym nadmorskim miasteczku, na miejscowym targu, na którym świeża ryba pachnie morzem. Do ryby z grilla, koniecznie przygotowanej w całości, nie zaś tak jak w Polsce

Krzywa Prosta
Tacos z rybą i arbuzem 209

TACOS Z RYBĄ I ARBUZEM to pyszna wariacja tradycyjnej meksykańskiej... Artykuł Tacos z rybą i arbuzem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ryba w sosie curry czyli bardzo spóźnione Środowe Rybki 65 251

pełnych smaku.  Tak było i tym razem.  Przepis pochodzi z najnowszego KUKBUKa, zmodyfikowałam go jednak odrobinę.  Łatwy w przygotowaniu i BARDZO smaczny! Nawet wybredny Małżon, który rybę jada tylko w panierce, zjadł z apetytem. Ryba w sosie curry 2 łyżki oleju 2 cebule kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy po 1 łyżeczce słodkiej papryki, mielonego(...)lubi W sporej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, 2 minuty, dorzucamy posiekany imbir i przeciśnięty czosnek, kurkumę, paprykę, kumin, kolendrę i garam masalę. Smażymy ok 2 minut, wkładamy rybę pokrojona na 2 cm kawałki, delikatnie mieszamy. Smazymy minutę, zalewamy pomidorami, wsypujemy sól. Przylrywamy i dusimy pod przykryciem ok 8 minut. W tym czasie gotujemy ryż. Podajemy z ryżem, posypane

Dzieje kuchennej Wiewióry
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ 192

Aromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe(...)TAKĄ 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy na papierowych ręcznikach do odsączenia. Dorsza kroimy w grubą kostkę. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut

cool and minty
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 144

Najpierw przyrządziłam  KASZOTTO Z WARZYWAMI , JAJEM I PARMEZANEM. To danie jednogarnkowe, które w normalnych warunkach potrzebowałoby przynajmniej dwóch osobnych naczyń i dość sporo czasu. Następnie zachciało mi się ryby. I tak powstało danie z rybą – mintaj w panierce z płatków owsianych!  PRZEPIS NA TE RYBĘ ZNAJDZIECIE TUTAJ. Soczysty mintaj w chrupiącej panierce, warto tego spróbować! Następnie postawiłam

Z Kuchni Do Kuchni
7 niezwykłych technik grillowania 233

metoda jest stworzona dla Was. Grillowanie na liściach bananowca jest idealnym rozwiązaniem grillowania owoców i warzyw. Nadaje ono grillowanym potrawom łagodny dymny i słodki smak. Starożytny sekret na idelną rybę: http://naruszcie.pl/grillowana-ryba-w-lisciach-starozytny-sekret-na-idealna-rybe/ Cegła szamotowa Owiń cegłę w folię aluminiową, rozgrzej ją w grillu i grilluj na niej kawałki mięsa. Szalona metoda ale efekt zupełnie wyjątkowy także ten wizualny!. Himalajski(...)kamień solny Wystarczy rozgrzać kamień solny w piekarniku lub w grillu do wysokiej temperatury wykorzystując maksymalną moc urządzeń (około 20 minut) i położyć cienko pokrojone ryby, mięsa, warzywa, owoce morza i inne potrawy nie wymagające długiego czasu gotowania. Dodając odrobinę wyobraźni i kreatywności można szybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź

naRuszcie
Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini 185

Makaron z łososiem i brokułami to świetny pomysł na szybki obiad dla zapracowanych. Ostatnio przeczytałam gdzieś, że należy jeść ryby minimum dwa razy w tygodniu dlatego wybrałam danie rybne. Szybki makaron z łososiem i brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego brokuła, którego jakimś cudem

karmelowy
ZUPA RYBNA Z CURRY I BANANEM 232

dorsza możemy przyrządzać dosłownie wszystko.Do niedawna ta ryba miała niezasłużenie złą opinię.Tymczasem ich mięso jest delikatne , chude ,dobre na zupę, kotlety ,do smażenia i zapiekania.Jednak przyrządzamy je krótko,bo szybko się rozpadają.Zupa jest delikatna i ładnie pachnie.Myślę ,że to z powodu dodanego banana.Danie dla smakoszy ryb i dań orientalnych.Danie ma tylko 230 kcal. 30 dag.dorsza 1 l.bulionu(...)pieprz sok z cytryny do smaku czerwona cebula i koperek do dekoracji ***********************************************  Cebulę zeszklić na maśle .Dodać mąkę i curry wymieszać,wlać bulion.Wrzucić do bulionu pokrojoną rybę ,gotować 10 minut.Zestawić z ognia,przyprawić,rozlać do bulionówek i do każdej włożyć kilka plasterków banana.Cebulę drobno posiekać,wsypac trochę do zupy,ozdobic koperkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dymne szaszłyki z łososia i cukinii 169

wędzony aromat – po prostu obłęd dla zmysłów smaku, węchu i do tego wzroku. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy kochają grill, a zwłaszcza ryby z grilla. Koniecznie spróbujcie tych szaszłyków z łososia i cukinii, jeśli lubicie nowe połączenia, zwłaszcza w wersji nieco egzotycznej. Nie bójcie się, że będą słodkie – wystarczy przestrzegać przepisu, a kompozycja(...)paprykę, chili, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszać. Oprószyć łososia i cukinię przygotowaną mieszanką (w jednej misce) i dokładnie, ale delikatnie (żeby nie zepsuć struktury delikatnego łososia) wetrzeć w rybę i cukinię. Zostawić na 15-30 minut (nie dłużej). Na patyczki do szaszłyków nabijać na zmianę łososia i cukinię (po 2 plastry), zaczynając od cukinii i na niej kończąc. Dymne

Pociąg Do Kuchni
10 niezbędnych akcesoriów na grilla i piknik 211

zaoszczędzimy czas, a burgery będą ładne i równe. Prasa przyda się także w codziennym gotowaniu, zwłaszcza fanom burgerów. Cena: 11,90 zł Gdzie kupić:  www.garneczki.pl Ruszt do grillowania ryb BROIL KING Obowiązkowy przyrząd grillowy dla jaroszy. Pra36 proc. Polaków lubi grillowane ryby. Pięciopozycyjna, odczepiana rączka zapewni komfort w czasie przygotowania ryb. Rusz można swobodnie obracać, a dzięki zaciskowi jedzenie

My Chcemy Jeść
DORSZ ZAPIEKANY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ NA SAŁATCE Z BOTWINY 253

DORSZ ZAPIEKANY z pastą z trawy cytrynowej, natki pietruszki i... Artykuł DORSZ ZAPIEKANY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ NA SAŁATCE Z BOTWINY pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE