ryba - 22624 przepisów (strona:352/1509)

Ryba marynowana słodko – kwaśna 176

Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam rybę w tej słodko – kwaśnej zalewie. Przepis pochodzi z „Jerozolimy” autorstwa Yotoma Ottolenghi i Sami Tamimi, którą już wielokrotnie tutaj polecałam i chyba powinnam zaznaczyć : nikt za jej polecanie mi nie płaci,a książkę sama sobie kupiłam. Ryba idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia, a dodatkową zachętą może

Polska Zupa
Gęsty biały barszcz z białymi warzywami, łososiem i jajkiem 146

jest bardzo sycąca, więc świetnie nada się na świąteczny obiad, podany po długim spacerze. Można ją ugotować dzień lub dwa dni wcześniej, a przed podaniem zagotować i dodać łososia. Ryba zaparzona we wrzącej zupie jest soczysta i delikatna. Jeśli jednak zależy nam, aby zupa bardziej przeszła smakiem ryby, wtedy można ją dodać zaraz po ugotowaniu. Podczas odgrzewania odda swój smak(...)ognia i dodać kawałki świeżego łososia (bez skóry). Powinien się tylko zaparzyć we wrzącej zupie. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Na talerze wlewać zupę wraz z rybą, dodawać polówki ugotowanych jajek i posiekany szczypiorek. Jeśli lubicie biały barszcz, a przy tym eksperymentować ze smakami, to spróbujcie także białego barszczu zapieczonego z białą kiełbasą i jajkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jajka faszerowane rybą wędzoną 145

pierwszy robiłam jajka faszerowane, a że miałam rybę wędzoną, postanowiłam ją wykorzystać do wykonania farszu. Składniki: jajka ryba wędzona majonez sól, pieprz do smaku natka pietruszki lub koperek Przygotowanie: jajka ugotuj na twardo, przestudź, następnie obierz je ze skorupki i przekrój na pół wyjmij z nich żółtka małą łyżeczką i przełóż do miseczki rybę obierz ze skóry i z ości

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Jajka z kawiorem 171

Jajka faszerowane kawiorem , przygotowałam z kawiorem z dorsza, ale może być użyty inny kawior. Kawior (solona ikra ryb), produkowany jest z ikry większości ryb. Najdroższy jest tak zwany prawdziwy kawior, czyli kawior z ryb jesiotrowatych – bieługi, jesiotra perskiego, rosyjskiego i siewrugi. Natomiast kawior z dorszowatych jest tak zwanym kawiorem norweskim. 6 jajek ugotowanych na twardo , 70 g kawioru z dorsza

królestwo garów
Jajka zapiekane w kokilkach z wędzonym łososiem 173

miejsce. Można je zrobić szybko i dosłownie dla stada głodnych gości – w wersji lekkiej i odchudzonej albo nieprzyzwoicie tłustej , z warzywami (na pomidorach, szparagach czy szpinaku), z dodatkiem wędlin, ryb, albo jako przegląd niedojedzonych resztek – z czym tylko przyjdzie nam ochota. Jajka zapiekane z wędzonym łososiem to już całkiem eleganckie śniadanie! Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Szykujemy sobie wysoką blachę

Karo in the Kitchen
Stek z tuńczyka z pieczonymi ziemniaczkami i chrupiącą surówką 182

Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Cały sekret pysznego steka tkwi w minimalizmie przypraw. Ryba w towarzystwie pieczonych ziemniaczków oraz chrupiącej sałatki z kopru włoskiego to idealna propozycja obiadowa. Składniki na stek z tuńczyka(1 porcja) : 200 g tuńczyka (plaster grubości około 2 cm) świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielona sól morska 2-3 łyżki oliwy Składniki na sałatkę(...)sałatki: łyżeczka oliwy łyżka cytryny pół łyżeczki musztardy francuskiej pół łyżeczki miodu szczypta soli Składniki na pieczone ziemniaczki: 5 ziemniaków ze skórką oliwa sól morska Przygotowanie: STEK Z TUŃCZYKA Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowany stek smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3 min z każdej strony

Kierunekuchnia
Aromatyczny dorsz marynowany w stylu bliskowschodnim. 82

pomidorów całych  -  2,5 łyżki cukru - 2,5 łyżki octu sherry - sok z połowy limonki - 500 g filetów z dorsza - mąka z solą i pieprzem do oprószenia ryby - 2 duże jajka, roztrzepane - suszona kolendra - sól - czarny pieprz - szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy cebulę pokrojoną(...)czasu do czasu. Na końcu dodajemy cukier, ocet, sól, pieprz i sok z limonki. Kontynuujemy smażenie jeszcze 5 minut. Odstawiamy. Na innej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju kokosowego. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dorsza oprószamy solą, zanurzamy w mące, a następnie w jajku i smażymy ok. 4 minuty ( łącznie z obu stron

DominikaDolci
Pasta z makreli i awokado. Dieta szybka przemiana - faza III 157

Wędzona makrela to najpopularniejsza ryba, a przepisów na pastę jest bez liku. Dzisiaj podrzucam pomysł na najprostszą z najprostszych i zarazem najlepszą pastę z makreli. Dwa składniki i pasta gotowa! Wędzona makrela i awokado, no i kropla soku z cytryny - gotowe! Na początku chciałam zrobić pastę w wersji wzbogaconej i przygotowałam cebulkę, korniszonki. Po zblendowaniu skosztowałam i przepadłam(...)także pyszne nadzienie do wielkanocnych jajek. Z rzeżuchą będzie znakomicie smakować. Przepis koniecznie do wypróbowania! Bardzo polecam! Składniki: 1 makrela 1 awokado sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: z ryby ściągnąć skórę, wyjąć kręgosłup i odzielić rybę od ości awokado przeciąc wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, a miąższ skropić sokiem z cytryny, wyjąć łyżką mięso makreli i awokado umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 214

który można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Może być także stosowany podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Jest to beztłuszczowa wariacja mieszanki warzyw, której używamy do przygotowania naszej ulubionej ryby po grecku. Warzywa przygotowane w ten sposób możemy też dodać do ryby przygotowanej na parze podczas wychodzenia z diety. Wtedy będziemy się rozkoszować rybą po grecku w wersji light

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z makreli wędzonej z musztardą 123

Przygotowując pastę należy zemleć ją w maszynce do mięsa. Mieląc rybę „unieszkodliwiamy” ości. Zmiksowanie w malakserze na daje nam gwarancji, że nie pozbędziemy ości. Do przygotowania pasty użyłam masło, dzięki czemu otrzymujemy lepszą, maślaną konsystencję pasty i nie musimy już smarować pieczywa masłem. 200 g obranej ze skóry i z ości makreli, 60 g miękkiego masła, 2 żółtka z jajek(...)ugotowanych na twardo, 2 – 3 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska), sok z cytryny, Rybę obrać ze skóry i ości. Rybę i żółtka zemleć w maszynce do mięsa. Następnie dokładnie wymieszać z masłem (ja to robię w malakserze). Doprawić do smaku sokiem z cytryny i musztardą Pastę można użyć do kanapek tortowych.  zastawa

królestwo garów
Surówka z kiszonej kapusty 193

Buraczki przygotowywane na ciepło bezsprzecznie pasują do kotletów mielonych. Tak samą nieodłączną surówka do pary z ryba jest u mnie kiszona kapusta. Pasuje również do wielu innych dań, ale głównie jest u mnie w domu znakiem rozpoznawczym ryby. Surówka jest prosta w wykonaniu, kwaskowata, aromatyczna i posiada wiele witamin. Jedzmy Kochani kapustę :) Składniki: 30dag kiszonej kapusty marchewka słodkie jabłko cebula(...)cebulę obieramy. Jabłko i marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy i lekko solimy. Wszystkie składniki mieszamy z olejem, cytryną i doprawiamy do smaku. Polecam surówkę do ryb i mięs. Smacznego

ChilliJemy
Ryba Pieczona z Koperkiem 95

SKŁADNIKI: Ryba (u mnie sola) koperek świeży albo mrożony około pół łyżeczki na 1 kawałek masło sól pieprz folia aluminiowa sok z cytryny WYKONANIE: Uciąć kawałki foli, na każdym ułożyć łyżkę masła, na maśle rybę. Rybę posypać odrobiną soli i pieprzu. Na końcu posypać ją koperkiem i skropić cytryną, zawinąć w sreberka. Piec w piecyku do miękkości w temp.180

Dziś Ja gotuje
Marynowane śledzie II 160

marynowane śledzie. Ich pierwszą wersję znajdziecie tutaj ( klik ), są one zdecydowanie bardziej korzenne i aromatyczne za sprawą cynamonu i goździków. Ten, który Wam podrzucam dziś dodatkowo też zawiera olej. Ryby trzeba marynować minimum dwa - trzy dni, ale im dłużej postoją, tym bardziej nabierają charakteru. A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź(...)obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnuszka i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.  Śledzie kroimy w dzwonka, wkładamy do słoika, wlewamy zalewę. Ryby powinny być całkowicie nią przykryte. Słoik chowamy do lodówki, po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia

Kulinarne przygody Gatity
Tagliatelle z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym 238

pieprzem. Na drugiej patelni smażyć go 2 – 3 minuty z każdej ze stron na łyżce oleju. Po upieczeniu zdjąć skórę i pokroić rybę na mniejsze kawałki. Do letniego szpinaku wlać jogurt naturalny wymieszany ze szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową. Sos podgrzać, ale nie zagotować! Dodać ugotowany makaron(...)zgęstniał. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulkę oraz czosnek 2. Dodać szpinak 3. Ugotować makaron 4. Łososia skropić cytryną, posypać solą oraz pieprzem 5. Usmażyć rybę 6. Zdjąć skórę z łososia 7. Pokroić rybę na małe kawałeczki 8. Wymieszać jogurt z przyprawami 9. Wlać jogurt do letniego szpinaku 10. Dodać makaron 11. Wymieszać jogurt z makaronem oraz szpinakiem

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania