propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie. U mnie w domu takie pasty kanapkowe budzą zawsze zadowolenie. Lubimy każdą odmianę od zwykłej kanapki z wędliną. Wędzona makrela jest ogólnie dostępną rybą i dlatego jeżeli chodzi o pastę makrelową to za każdym razem lekko modyfikujemy jej skład. Dzisiejsza pasta kanapkowa jest z dodatkiem twarogu i jest to bardzo dobry pomysł na przemycenie(...)kilka rzodkiewek 1,5 łyżki kaparów 1 cebula dymka ze szczypiorkiem majonez sól i pieprz Makrele oczyścić z ości i rozdrobnić. Zmiksować blenderem ręcznym albo dokładnie rozgnieść widelcem. Przygotowaną rybę przełożyć do miseczki, dodać rozdrobniony twaróg, pokrojoną drobno rzodkiewkę i cebulę razem ze szczypiorkiem. Kapary posiekać i dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem pamiętając o tym, że kapary
Pieguskowa Kuchniadorsz) 1/2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 łyżeczka masła Przyprawy: ja dziś poszłam na łatwiznę używając przyprawy gotowej do ryb. Ale sól, pieprz, koperek i sok z cytryny też bedzie super:) Marchewkę kroimy w slupki, Cukinię w plastry, cebulę w piórka(...)Folię aluminiową tniemy na dość spory kawałek, by bez problemu szczelnie zamknąć całość. Najpierw ukladamy cukinię, potem ryba obsypana obficie przyprawami, marchewka, cebula. Calosc jeszcze odrobine solimy i kladziemy masło. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na pół godziny. Rybę pieczemy w 190 C przez 25 min:) podajemy z ulubioną
Mamuśka wraca do formyKolejny "kulinarny banał" na moim stole:) Spelnia najważniejsze kryteria: łatwo, szybko, smacznie i tanio:) SKŁADNIKI : Filety - u mnie morszczuk, ale może też być dorsz czy mintaj Przyprawa do ryb 4 łyżki jogurtu greckiego Pół łyżeczki soku z cytryny Pęczek koperku (w każdym razie-dużo koperku:)) Sól, pieprz, czosnek granulowany Rybę osuszamy i obsypujemy przyprawą, odstawiamy na godzinke. W garnku(...)gotujemy wodę( u mnie pół litra, żeby ryba była przykryta) Ja popełniłam pewien błąd... Do wody wrzuciłam kostkę, a że rybe przyprawilam obficie to z sosu musiałam "wyciągać " sól ziemniakiem.. Ale uratowalam sytuacje:) Rybke gotujemy 10 min. Jogurt mieszamy z pieprzem (solą, ale może z tym poczekajcie do konca:P) czosnkiem i oczywiście koperkiem. Po 10 minutach wlewamy
Mamuśka wraca do formyRybne klopsiki pod beszamelem to moja propozycja na niedzielną rybkę. Nie wszystkie dzieci lubią ryby, więc przygotowanie ich, jako klopsiki mogą sprawić, by dzieci „nieświadomie” jadły to, co dla nich dobre i wskazane by spożywały regularnie. Z poniżej podanych ilości przygotowałam obiad dla czteroosobowej rodziny (dwójka dorosłych i dwójka dzieci). Składniki na: Rybne klopsiki pod... Więcej The post Rybne klopsiki
Magiczny GarnekPieczony łosoś to moja ulubiona ryba na obiad . Jeśli brakuje Wam motywacji do gotowania to pieczony łosoś z pesto i brokułami jest właściwym wyborem na szybki obiad . Latem jest to ulubiony obiad, bo nie wymaga dużego nakładu pracy i godzinnego siedzenia w kuchni. Wystarczy go lekko doprawić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pesto możecie kupić ale ja zawsze proponuję zmiksować(...)Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotuj pesto. Pokrój grubo bazylię. Włóż do malaksera, dodaj migdały czosnek i zmiksuj
codojedzeniaCzas odetchnąć od mięsa, więc postanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem , ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku
Kuchennyviral.plRosołek,..ale tym razem z dodatkiem rybki. 30 dkg fileta z ryby 2 marchewki 10-15 dkg fasolki szparagowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 1-2 łyżki masła makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić.Pora i fasolkę pokroić.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i ryby] umieścić w garnku i zalać wodą.Gotować kilka minut, dodać(...)pokrojone kawałki ryby i gotować.Dodać masło,d oprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.W drugim garnku ugotować makaron.Do talerzy nakładać ugotowany makaron i zalać rosołem, posypać koperkiem
Moje domowe kucharzeniepstrąg tęczowy łyżka oliwy z oliwek gałązka koperku ząbek czosnku plaster cytryny sól morska pieprz WYKONANIE: 1. Pstrąga umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Na bokach ryby zrobić kilka ukośnych nacięć. 3. Pstrąga natrzeć dokładnie oliwą i solą. 4. Do wnętrza ryby włożyć plaster cytryny i koperek, w nacięcia włożyć pokrojony w plasterki czosnek. 5. Ułożyć rybę
Atlas SmakówPierogi z kapustą lub kapustą i grzybami Kluski z makiem Zupa grzybowa z makaronem Krokiety z grzybami i kapustą Paszteciki Kutia Łazanki z kapustą Ciecieżyca à la ryba po grecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy np. 2 godziny i raczymy się tym co zawiera białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką(...)oleju Śledź w pomidorach Karp z chrzanem (lub inna ryba) Karp w galarecie Ryba po grecku Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą Godzinowo może wyglądać to tak: 18:00 - początek Wigilii (przyjmuję średni czas rozpoczęcia, u jednych będzie to 16:00, 17:00, a u innych dopiero 19:00) i najpierw posiłki węglowodanowe. 20:00 - Deserki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKiedy wyemigrowałam do UK nasłuchałam się jaka niedobra jest kuchnia brytyjska. Tłusta, z mała ilością warzyw, gdzie królują ziemniaki i ryba.... Zmieniłam zdanie kiedy to spróbowałam dobrze zrobionej , pysznie ugotowanej angielskiej kuchni. Tak samo jest z rodzimą kuchnia... Kupując pierogi z marketu nie ma czym się zachwycać(...)wszystko sami, od gravy (przepyszny sos) po gotowana szynkę. Zasmakowałam tam najlepszych fish cake na wyspach. Zrobić je można z każdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można smażyć na głębokim tłuszczu, na patelni jak tradycyjne kotlety, i można tez upiec
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBardzo, ale to bardzo mało romantyczne danie. Smażona ryba w panierce piwnej. Moje ulubione. Tradycyjne. D o bólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich. Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę. Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach, jak i w dobrych(...)zmiksować. Nie dodawajcie od razu całej szklanki piwa. Najpierw dodajcie 3/4 i sprawdźcie gęstość ciasta. Ma być konsystencji gęstego jogurtu. Na rozgrzany, głęboki olej wkładajcie, zanurzone w cieście kawałki ryby i smażcie na złoty kolor. Odsączcie na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło z domowymi frytkami. Domowe frytki pieczone w piekarniku. Obierz odpowiednią dla was ilość ziemniaków i pokrój na paseczki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmorza i przywiozłam pyszny kawałek wędzonego halibuta. Teraz robię pasztet często bo jest soczysty, wyrazisty w smaku a zarazem delikatny, dzięki kalarepie jest bardzo soczysty. Polecam gorąco każdemu wielbicielowi ryb a niejadkom też zasmakuje. Halibut to bardzo zdrowa ryba bo jest tłusta i zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych dobrze przyswajalnych przez organizm. Pasztet z halibuta i kalarepki. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniebananem i truskawkami. Oprócz tego, że ziarenka siemienia to naturalny błonnik, zawierają też sporo Omega-3. Idealna sprawa dla osób, które tak jak ja nie jedzą zbyt dużo ryb. Kiedyś nie jadłam ich wcale, ale dałam się przekonać, że ryby są zdrowe. Tak naprawdę smakuje mi jednak tylko makrela i tuńczyk z puszki. Na szczęście jest sporo suplementów zawierających(...)kwasy Omega-3 pochodzące z ryb np. sklep.natural.pl. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Truskawkowy kisiel Omega-3 pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanełyżeczki oleju kokosowego świeża kolendra do podania nierafinowana sól, pieprz i suszony imbir Skórkę z limonki drobno otrzeć, odłożyć. Filety z łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby polać połową łyżki soku z limonki, posolić, posypać pieprzem i suszonym imbirem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około(...)minut (w zależności od wielkości kawałków), aż ryba będzie przepieczona, ale pozostanie miękka i delikatna. Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Buraki obrać, przełożyć do naczynia i zblendować na purée. W niedużym garnuszku o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, wrzucić starty imbir i delikatnie przesmażyć przez kilkanaście sekund, dodać zblendowane buraki, całość gotować 1 – 2 minuty, doprawić solą, pieprzem
Even Better Food