ryba - 22624 przepisów (strona:340/1509)

ŁOSOŚ TERIYAKI – kuchnia japońska 143

Łosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Droga, ale uważam, że warto od czasu do czasu wydać więcej i zjeść pyszną rybę, której smak na długo pozostanie w pamięci. Łosoś teriyaki z całą pewnością na długo pozostawi Wam uczucie oblizywania się na samo wspomnienie – gwarantuję! Soczysty, świeży łosoś zamarynowany w aromatycznej, orientalnej marynacie jest fantastycznym pomysłem na wykwintny

Ostra na Słodko
Ryba. Po grecku. 129

skąd się wzięła nazwa potrawy. Grecy są bardzo zdziwieni, bo nie mają z tym nic wspólnego, a my nie potrafimy wytłumaczyć nikomu jak to się stało, że nasze danie rybą grecką jest. Niemniej jednak bezsporny pozostaje fakt, że danie jest pyszne, proste i idealne na każdą imprezę! Składniki - filet z dorsza 1/2 selera(...)smaku ·         Wszystkie warzywa należy zetrzeć na zapałkę ,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pokrojoną na kawałki rybę obtoczyć mąką i smażyć. U mnie- na oleju kokosowym. ·         Do uduszonych warzyw dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować

Z Kuchni Do Kuchni
Paprykarz domowy 109

kilka razy pod rząd Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu   Zachęcam  do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny! Składniki: * 25 dkg wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela) * 10 dkg białego ryżu * 1 marchew * 1 pietruszka * 1 cebula * 3 łyżki oleju roślinnego * 2/3 szklanki bulionu * 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego * sól, pieprz * 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)niż pietruszka * miałam odrobinę bulionu drobiowego, dolałam dodatkowo wody. Bulion nie jest konieczny, jeśli akurat go nie mamy, proszę dolać wody i przyprawić dodatkowo. * z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone * miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach Smacznego! Lidka Artykuł Paprykarz domowy

Pieprzyć z Fantazją
Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 136

zwyczaj podawania na Wigilię 12 potraw. Jednak tam, gdzie nie ma wielu domowników, nie ma siły, albo nie ma środków, na wigilijną wieczerzę podaje się co najmniej 2 dania: rybę z ziemniakami i zupę. W naszym regionie na tradycyjnych wigilijnych stołach wcale nie dominuje barszcz czerwony. Znacznie częściej są to wszelkie odmiany zup grzybowych – te na wywarach grzybowych, na zakwasie(...)zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z całymi gotowanymi ziemniakami. (źródło: KGW Zboiska, „Dukielskie specjały – gdzie i kto”) Zupa rybna wigilijna Zupa rybna wigilijna - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ryby (mogą być głowy karpia) włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 1 cebula 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól 1 łyżeczka masła 1 żółtko

Trzeci talerz
Karp w galarecie 149

jajka 1/2 puszki groszku konserwowego 5 łyżek żelatyny 1. Karpia skrobiemy z łusek, oczyszczamy. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki.  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy na twardo. 3. Na półmisek wykładamy rybę a dookoła niej(...)marchewkę, groszek i pokrojone jajka. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym wywarze. Studzimy a kiedy zacznie tężeć zalewamy nią rybę. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia

Szefowa kuchni
Krokiety orzechowe 201

Krokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w śmietanie. Czasami podaję je do czystej zupy grzybowej albo rybnej. Prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko

Korniszonki
Ryba w selerach 113

ryby sięgamy najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, chociaż powinniśmy się nimi zajadać bez specjalnej okazji. Na święta oprócz karpi i śledzi przygotowujemy też inne ryby smażone, duszone czy zapiekane i z różnymi dodatkami. Ja dzisiaj proponuję filety rybne w pikantnym sosie selerowym. Danie to można podawać zarówno na zimno jak i po uprzednim zapiekaniu na ciepło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wody 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru olej do smażenia 1 jajko mąka i bułka tarta do obtoczenia ryby sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić cebulę

Danka Pichci
Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! 147

pozwoli ci zachować wszystkie witaminy oraz mikroelementy  w warzywach. Twoje posiłki będą na pewno o wiele zdrowsze i smaczniejsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak ugotować idealną zupę rybną? Głowa ryby jest najlepszą częścią do przygotowania zupy rybnej, pamiętaj o wyjęciu uczu. Możesz też dodać inne podroby takie jak płetwy czy ogon. Do zupy rybnej najlepiej nadaje się karp, jego mięso(...)rozpada się podczas dłuższego gotowania. Pamietaj! Rybę dodaje się pod koniec gotowania. Ryba szybko oddaje swój smak, a długie gotowanie sprawia, że się bardzo rozpada. Świąteczne triki kuchenne – Jak upiec idealne ciasto? Najważniejszą zasadą jest to, żeby wszystkie produktu potrzebne do twojego sernika, makowca, czy murzynka muszą mieć temperaturę pokojową . Pamiętaj, żeby jajka, masło czy inne produkty wyciągnąć

To Musisz Wiedzieć
Dorsz pieczony z koperkiem 174

smak i prostota wykonania to kwintesencja tego przepisu, dorsz pieczony z koperkiem jest naprawdę prosty i bardzo szybki w wykonaniu, do tego bardzo smaczny. Dorsz jest jedną z droższych ryb dostępnych w naszych sklepach, jednak ze względu na walory smakowe warto pokusić się o jego przyrządzenie.    Dorsz pieczony z koperkiem Składniki (dla 2 osób): filet z dorsza(...)paprykę słodką i ostrą, potem dodajemy posiekane kilka gałązek kopru i szczyptę soli i pieprzu, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety z dorsza z każdej strony smarujemy przygotowanym sosem, następnie rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanego dorsza skrapiamy sokiem z cytryny następnie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 15min. dorsz pieczony z koperkiem Zapraszam również

Księga-Smaku
Klopsy z karpia lub dorsza 145

takiej wersji jest super. Polecam. Z tej porcji wyszło 10 dużych klopsów. Karpia wyfiletować, zdjąć skórę. Dokładnie oczyścić z ości. Jak małe zostaną to się nie martwić bo ryba będzie zmielona. Jeśli dostaniecie filet z karpia to już mniej pracy. Oczywiście możecie zrobić z innej ryby. Ziemniaki oskrobać, marchewki obrać. Ugotować ziemniaki i marchew do miękkości w osolonej wodzie. . Odlać(...)ostudzić. Rybę zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa ale z tarczą z większymi dziurkami. Zmielić również ziemniaki, marchew, czosnek i cebulkę. Wszystko razem wrzucić do miski. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Uformować klopsy i obtoczyć w bułce tartej. lekko spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy smażyć na średnim ogniu około

Kuchnia Pokoleń
Ryba (dorsz) zapiekana w sosie keczupowym i serze 141

Przedstawiam przepis na zapiekaną rybę z piekarnika. Z sosem pomidorowym i serem jest soczysta i smaczna.  500g polędwicy z dorsza  200g dobrej jakości keczupu  150g tartej mozzarelli sól, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany 1. Polędwiczki obficie obsypujemy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.  2. Keczup mieszamy z solą i przyprawami. Tak powstałym sosem smarujemy kawałki ryby(...)Posypujemy startym serem. 3. Rybę zapiekamy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Najprostsze sushi maki 140

Niekiedy nachodzi nas z żoną ochota na zjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę – tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Przygotowanie składników: 2 torebki(...)smażenia. Zresztą, spójrzcie ilu lat dożywają Azjaci! Po piąte: Może być zróżnicowany. Do takiego sushi tak naprawdę możecie użyć wielu innych składników! Ogórek, awokado, łosoś, tuńczyk lub inna ryba, paluszki krabowe, krewetki, śledź, sezam, kawior, papryka, szczypiorek… Warto pokombinować! Powyższy przepis jest świetną bazą do eksperymentów

Proste-przepisy.pl