ryba - 22624 przepisów (strona:344/1509)

Tatar z łososia – w japońskim stylu 169

inaczej jest z nami – w każdym naszym zamówieniu musi znaleźć się sushi z ogórkiem i pikantnym tatarem z łososia. Oboje w domu jesteśmy fanami surowego mięsa i surowych ryb, a tatar przygotowany ze świeżego łososia to nasz zdecydowany faworyt. Kilkukrotnie próbowałam odtworzyć w domu jego smak i w końcu mi się udało. Nasza „suszarnia” tatar z łososia oferuje w trzech(...)hodowli BIO, to o jakości i właściwościach łososia hodowanego w zimnych wodach Szkocji można poczytać w sieci sporo – i nie jest to przyjemna lektura.   Najlepiej przy zakupie świeżych ryb odwiedzić specjalistyczny sklep lub choćby sieciowe sklepy typu ‘cash and carry’ gdzie znane są dni dostaw i nie ma problemu z zakupem towaru najwyższej klasy.   Szykujemy wszystkie składniki – pora

Karo in the Kitchen
Restauracja Bulaj | Sopot – Miejsca ze Smakiem 182

kolejne miejsce na mojej podróżniczej mapce, które odwiedziłam w ramach smacznej kampanii Miejsca ze Smakiem marki Saska. Menu restauracji jest oparte na daniach z sezonowych produktów oraz daniach z ryb, trzymając się idei slow food. Codziennie w restauracji można znaleźć dedykowane dania „na dziś”, które mieliśmy przyjemność zamówić podczas wizyty. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy pomidorową zupę rybną, podaną(...)nutą rumu oraz Śliwka Węgierka. Co na danie główne? Jedno danie wybraliśmy z karty czyli Halibuta z warzywami sezonowymi (bo jak to być nad morzem i nie zjeść ryby ), a drugie z menu na dany dzień, były to pierogi z kaczym mięsem oraz kurkami. Halibut był mięsisty – o ile można tak powiedzieć o rybie – i delikatny. Doprawiony bardzo

Kuchnia Bazylii
Paluszki rybne dla dzieci 311

danie można przyrządzić dla dzieci, które skończyły 1. rok życia. ok. 300 g kostki z mintaja 1 jajko mąka bułka tarta sól i pieprz do smaku olej do smażenia Rybę rozmrażamy i osuszamy (można je delikatnie osuszyć np. czystą ściereczką), a następnie delikatnie solimy. Kroimy rybę na dość grube słupki (ok. 2,5 cm). Kawałki ryby panierujemy w mące, roztrzepanym

Dieta bez mleka
ODŻYWIANIE JAKO JEDEN Z ELEMENTÓW ZDROWEGO STYLU ŻYCIA cz.2 113

które są źródłem wapnia, białka, witamin z grupy B, A i D. 7.          Mięso spożywasz w mniejszych ilościach, wybierasz chude gatunki. Mięso należy zastępować rybami oraz roślinami strączkowymi, które równie dobrze jak mięso są źródłem pełnowartościowego białka. Ryby zawierają więcej składników mineralnych niż mięso. Są dobrym źródłem jodu i fosforu. Ryby morskie maja dużą zawartość

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Wigilia Świętego Mikołaja 147

odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec. W wersji dla dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne nie brakuje ich też na świątecznych stołach. Jakie gatunki podaje się w Finlandii ? - Na bardziej eleganckim stole świątecznym króluje kilka rodzajów ikry. Możemy tam zobaczyć jajeczka z miętusa, sielawy(...)pstrąga oraz łososia, ale czasami zdarzają się z innych gatunków ryb, których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny i kwaśna śmietana z cebulką. Kolejnym ważnym punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone

Cztery Fajery
Kotlety z leszcza 128

Ryby uwielbiamy na wszelakie sposoby, czy to smażone, grillowane czy z patelni. Tym razem leszcza, który ma dużo ości przerobiłam na kotlety. Jeśli nawet zostanie jakaś mała ostka przy filetowaniu, wysmaży się ona na patelni. Dlatego kotlety to bezpieczna forma na ościste ryby. Polecam bardzo zdrowe i pyszne kotlety. Kotlety z leszcza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sielawa - niedoceniona ryba na obiad 151

Sielawa to niedoceniana do tej pory przeze mnie ryba. Niewielka, niepozorna i w dodatku delikatna w smaku. Idealnie smakuje w towarzystwie duszonych warzyw. Zdecydowanie warto ją podsmażyć :) Składniki: 4 niewielkie sielawy 2 marchewki cebula 8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki szczypiorek  mąka sól + pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy i myjemy z reszta warzyw. Kroimy ją w plasterki razem z cebulą. Szczypiorek(...)siekamy razem z pietruszką. Pomidorki kroimy na pół. Warzywa dusimy na maśle do miękkości. Wykładamy na talerz. Rybę oprawiamy, myjemy i suszymy. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Obtaczamy z każdej strony w mące. Smażymy na maśle po około 4 minuty z każdej strony do zarumienienia. Podajemy z warzywami. Smacznego

ChilliJemy
Łosoś z warzywnym ratatouille 188

Łosoś z warzywnym ratatouille w 15 minut. Łosoś to chyba jedna z łatwiejszych do przygotowania ryb, wystarczy bardzo prosta marynata aby nadać jej odpowiedni, wyjątkowy smak. Jednak zawsze mamy z Madzią problem co podać jako dodatek do łososia – ziemniaki ? Nie, to zbyt proste i takie tradycyjne. Poza tym warto, aby dodatek był lekki i zarazem pożywny. Nie może też(...)mieć zbyt wyrazistego smaku, bo w przeciwnym wypadku za bardzo przytłumi smak ryby. Tym razem zdecydowaliśmy się na nieklasyczne ratatouille zrobione z samej cukinii. A i zapomniałem dodać, tym razem zdecydowaliśmy się na dzwonki z łososia zamiast filetu. Nie wiem czy różnią się smakiem i czy warto przepłacać za filet z łososia. Ale to już Wasza decyzja. Składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami 154

papryki (lub, jeśli lubimy, przyprawy curry) • 1 puszka pomidorów krojonych • 2 ząbki czosnku • 2 łyżeczki suszonego oregano • świeża bazylia • oraz: mąka ziemniaczana, cytryna, oliwa, masło, sól i pieprz Przygotowanie : Rybę dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skropić cytryną (ok. 1 łyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać mieloną papryką oraz wysmarować oliwą. Na koniec obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej(...)można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Propozycja podania Ryż długoziarnisty i fasolka

KUCHNIA POLSKA
Rodzinne obiady wegan w towarzystwie sermiwegetarian 193

pozbawiony konserwantów, wzmacniaczy smaku, substancji słodzących i bogaty w substancje odżywcze. Podsumowując: ma być zdrowo i wygodnie. Właśnie znalazłam idealne rozwiązanie! Firma SEKO wypuściła nowość w postaci hermetycznie pakowanych ryb z dodatkiem warzyw. Przygotowuje się je w piekarniku, co oznacza zero wysiłku, zero zapachu i idealnie zbilansowane dania, które powstały przy udziale eksperta ds. żywienia. Tak więc tego dnia(...)siebie i Miśki zrobiłam ​ placuszki marchewkowe , bo bardzo jej ostatnio zasmakowały, a dla moich semiwege rybę. Tak wyglądają wspomniane danie obiadu dla Marcina i Gabi : Już wiecie dlaczego zwróciłam uwagę na ten produkt, ta ramka w prawym górnym rogu opakowania oraz skład, sami zobaczcie: Podczas smażenia placuszków przygotowałam rybę dla Marcina i Gabizgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jest tak opisane

greenscarf
Pstrąg w warzywach 182

ół). Pieczemy 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, dokładamy umyte pomidorki koktajlowe, zwiększamy temperaturę piekarnika do 190 stop. C i pieczemy ok. 7-10 minut (aż skóra ryb będzie lekko zarumieniona). Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy rybę sokiem z cytryny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperku. Smacznego

gutfut
POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM 128

POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM   Składniki ryba • polędwica z dorsza1 kg • sól morska4 szczypty • pieprz czarny ziarnisty 4 szczypty • oliwa z oliwek 20 ml • masło 50 g • gałązki rozmarynu1 szt sos szafranowy • Szafran - nitki1 szczypta • cebula biała 40 g • śmietana 36% 100 ml • masło 10 g • wino białe wytrawne50 ml sezonowe warzywa(...)szafranowy W rondelku podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję nitki szafranu, zalewam białym winem i odparowywuję. Następnie dolewam śmietanę i redukuję. Miksuję na gładką masę i przecieram przez sitko. Ryba Polędwicę z dorsza doprawiam solą i czarnym pieprzem. Smaruję patelnię grillową oliwą z oliwek i smażę po 2 minuty na stronę. Wrzucam gałązkę rozmarynu. Po pierwszym odwróceniu wykładam pietruszkowy chrust, dodaję

chefintheforest
Konoba MAX w Biograd na moru (Chorwacja) 148

mogli wszystko widzieć. Nie wiedzieliśmy na co się zdecydować jeśli chodzi o danie główne. Zapytaliśmy kelnera o dzisiejszy specjał. Ten pobiegł do kucharza i przyniósł nam dwie ogromne, świeże ryby. Opisał dokładnie po czy zdecydowaliśmy się uwaga: na mniejszą z nich, a i tak odpowiednią dla czterech osób. Coś mi się wydaje, że restauracja nie bez powodu nazywa się(...)Pyszna, soczysta ryba minimalistycznie przyprawiona. Została nacięta w miejscu, ułatwiającym wyciągnięcie ości. Podana z pomidorkami, rukolą, oliwą z czosnkiem oraz szpinakiem z ziemniakami. To zdjęcie zamieściłam, aby pokazać Wam wielkość ryby, która nie jest tak dobrze widoczna na zbliżeniu. Kelner bardzo o nas zadbał, dopytywał czy wszystko w porządku i czy w czymś pomóc, ale nie był nachalny. Trzymał się

Karola gotuje
Kambodzański rybny amok 118

imbiru 2 liście kafiru-posiekane 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 papryczka chili bez nasion, posiekana sok z 1 limonki Reszta składników: 400 g ryby białej (dorsz, halibut- bez skóry, pokrojone) 100 g boczniaków pokrojonych wzdłuż blaszek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży(...)Rozgrzać olej na patelni i dodać cebulę, chilli i dusić około 2 minut. Dodać wcześniej przygotowaną pastę, 1 łyżkę sosu rybnego, mleko kokosowe, liście kafiru, miód oraz sól. Dodać rybę, boczniaki, szpinak (jarmuż), dusić bez przykrycia około 3-4 minut (albo aż ryba będzie miękka). W oddzielnej miseczce rozbić jajko, dodać resztę sosu rybnego i 2 łyżki pasty z patelni

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Sałatka z wędzonym pstrągiem 166

Zapraszam Was dziś na pyszny przepis na prostą sałatkę z wędzoną rybą, jakiem w koszulce oraz pysznym dodatkiem w postaci prażonej kaszy gryczanej. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka(...)garść świeżego umytego szpinaku – garść kiełków – kiełki rzodkiewki – natka pietruszki – 1 jajko – 1 łyżka octu – 60-80 g wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby – 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 mały ząbek czosnku – 1 łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz Na talerzu ułóż umyte liście szpinaku, kiełki

nietylkopasta.pl