ryba - 22624 przepisów (strona:351/1509)

Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami 126

papryki (lub, jeśli lubimy, przyprawy curry) • 1 puszka pomidorów krojonych • 2 ząbki czosnku • 2 łyżeczki suszonego oregano • świeża bazylia • oraz: mąka ziemniaczana, cytryna, oliwa, masło, sól i pieprz Przygotowanie : Rybę dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skropić cytryną (ok. 1 łyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać mieloną papryką oraz wysmarować oliwą. Na koniec obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej(...)można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Propozycja podania Ryż długoziarnisty i fasolka

KUCHNIA POLSKA
Rodzinne obiady wegan w towarzystwie sermiwegetarian 158

pozbawiony konserwantów, wzmacniaczy smaku, substancji słodzących i bogaty w substancje odżywcze. Podsumowując: ma być zdrowo i wygodnie. Właśnie znalazłam idealne rozwiązanie! Firma SEKO wypuściła nowość w postaci hermetycznie pakowanych ryb z dodatkiem warzyw. Przygotowuje się je w piekarniku, co oznacza zero wysiłku, zero zapachu i idealnie zbilansowane dania, które powstały przy udziale eksperta ds. żywienia. Tak więc tego dnia(...)siebie i Miśki zrobiłam ​ placuszki marchewkowe , bo bardzo jej ostatnio zasmakowały, a dla moich semiwege rybę. Tak wyglądają wspomniane danie obiadu dla Marcina i Gabi : Już wiecie dlaczego zwróciłam uwagę na ten produkt, ta ramka w prawym górnym rogu opakowania oraz skład, sami zobaczcie: Podczas smażenia placuszków przygotowałam rybę dla Marcina i Gabizgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jest tak opisane

greenscarf
Pieczony pstrąg z warzywami 221

niecałą godzinę. Aromatyczny, pieczony pstrąg z warzywami Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis na pyszną rybkę, tym razem jest to pstrąg pieczony z warzywami. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Przede wszystkim z tego względu, że wspaniale smakuje i bardzo pasuje mi delikatna konsystencja mięsa. Dodatkowo pstrąga robi się szybko i bez zbędnych ceregieli. :) Jeśli lubisz tę pyszną rybkę to wypróbuj(...)zaletą jest to, że wszystko robi się praktycznie w tym samym czasie i na tej samej blasze, dzięki czemu nie brudzimy niezliczonej ilości naczyń! Bardzo lubię takie przepisy. :) Pyszna ryba z warzywami Pstrąg świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami takimi jak batat, cukinia, pomidory czy cebula ale można dodać do niego również bakłażana, paprykę, marchewkę czy korzeń pietruszki

Book of spells
Pstrąg w warzywach 158

ół). Pieczemy 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, dokładamy umyte pomidorki koktajlowe, zwiększamy temperaturę piekarnika do 190 stop. C i pieczemy ok. 7-10 minut (aż skóra ryb będzie lekko zarumieniona). Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy rybę sokiem z cytryny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperku. Smacznego

gutfut
POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM 93

POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM   Składniki ryba • polędwica z dorsza1 kg • sól morska4 szczypty • pieprz czarny ziarnisty 4 szczypty • oliwa z oliwek 20 ml • masło 50 g • gałązki rozmarynu1 szt sos szafranowy • Szafran - nitki1 szczypta • cebula biała 40 g • śmietana 36% 100 ml • masło 10 g • wino białe wytrawne50 ml sezonowe warzywa(...)szafranowy W rondelku podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję nitki szafranu, zalewam białym winem i odparowywuję. Następnie dolewam śmietanę i redukuję. Miksuję na gładką masę i przecieram przez sitko. Ryba Polędwicę z dorsza doprawiam solą i czarnym pieprzem. Smaruję patelnię grillową oliwą z oliwek i smażę po 2 minuty na stronę. Wrzucam gałązkę rozmarynu. Po pierwszym odwróceniu wykładam pietruszkowy chrust, dodaję

chefintheforest
Konoba MAX w Biograd na moru (Chorwacja) 124

mogli wszystko widzieć. Nie wiedzieliśmy na co się zdecydować jeśli chodzi o danie główne. Zapytaliśmy kelnera o dzisiejszy specjał. Ten pobiegł do kucharza i przyniósł nam dwie ogromne, świeże ryby. Opisał dokładnie po czy zdecydowaliśmy się uwaga: na mniejszą z nich, a i tak odpowiednią dla czterech osób. Coś mi się wydaje, że restauracja nie bez powodu nazywa się(...)Pyszna, soczysta ryba minimalistycznie przyprawiona. Została nacięta w miejscu, ułatwiającym wyciągnięcie ości. Podana z pomidorkami, rukolą, oliwą z czosnkiem oraz szpinakiem z ziemniakami. To zdjęcie zamieściłam, aby pokazać Wam wielkość ryby, która nie jest tak dobrze widoczna na zbliżeniu. Kelner bardzo o nas zadbał, dopytywał czy wszystko w porządku i czy w czymś pomóc, ale nie był nachalny. Trzymał się

Karola gotuje
Kambodzański rybny amok 84

imbiru 2 liście kafiru-posiekane 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 papryczka chili bez nasion, posiekana sok z 1 limonki Reszta składników: 400 g ryby białej (dorsz, halibut- bez skóry, pokrojone) 100 g boczniaków pokrojonych wzdłuż blaszek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży(...)Rozgrzać olej na patelni i dodać cebulę, chilli i dusić około 2 minut. Dodać wcześniej przygotowaną pastę, 1 łyżkę sosu rybnego, mleko kokosowe, liście kafiru, miód oraz sól. Dodać rybę, boczniaki, szpinak (jarmuż), dusić bez przykrycia około 3-4 minut (albo aż ryba będzie miękka). W oddzielnej miseczce rozbić jajko, dodać resztę sosu rybnego i 2 łyżki pasty z patelni

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Sałatka z wędzonym pstrągiem 133

Zapraszam Was dziś na pyszny przepis na prostą sałatkę z wędzoną rybą, jakiem w koszulce oraz pysznym dodatkiem w postaci prażonej kaszy gryczanej. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka(...)garść świeżego umytego szpinaku – garść kiełków – kiełki rzodkiewki – natka pietruszki – 1 jajko – 1 łyżka octu – 60-80 g wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby – 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 mały ząbek czosnku – 1 łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz Na talerzu ułóż umyte liście szpinaku, kiełki

nietylkopasta.pl
Poke bowl- hawajskie danie na punkcie którego oszalejecie 137

bowl przyszła oczywiście ( jak prawie wszystko ) z zachodu. Na Hawajach tą miskę można kupić nawet na stacjach benzynowych. A co w niej jest? Klasyczne poke bowl to świeża marynowana ryba, do tego ugotowany ciepły ryż i dużo różnych zdrowych dodatków. Tutaj można poszaleć i to właśnie nam się podoba, na górę ( na ryż ) wrzucacie wszystko co chcecie: awokado glony wakeme(...)baaaardzo syty. Do tego prosty w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie. Najważniejsza zasada, aby wszystko było jak najbardziej świeże ( na tyle na ile w centrum WLKP uda się dostać świeżą rybę ). Przygotujecie taką michę i podczas wcinania chociaż na tę chwilkę przenieście się na hawajskie plaże. Gdzie pod palemką, na hamaku, słuchacie szumu fal i jecie swój lunch… A Hawaje

PaleoLife
tosty z bryndzą 144

Znudziły nam się już klasyczne tosty z szynką i serem więc w przypływie weny powstał zupełnie nowy pomysł. Połączenie bryndzy z wędzoną rybą lubimy już od dawna a teraz spróbowaliśmy tego na ciepło. Wyszło smaczniej niż się spodziewałam i wreszcie inaczej.  Wiem, że bryndzę się albo kocha albo nienawidzi, więc jeśli jesteście z tych drugich to niestety dalej(...)czytajcie;) Składniki: 8 kromek chleba tostowego z ziarnami pół wędzonej makreli 4 łyżki bryndzy 2 jajka pomidor Jajka ugotować na półtwardo. Rybę przebrać z ości. Pomidora pokroić w plastry. Ugotowane jajka obrać i pokroić w plasterki. Połowę kromek posmarować bryndzą, położyć rybę, pomidora i jajko, przykryć pozostałymi kromkami. Upiec w opiekaczy do kanapek.  Przepis prosty ale UWAGA

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świeża makrela pieczona z pomidorkami 118

Ryby są obecne na naszym stole dwa razy w tygodniu. Makrela jest tanią, tłustą rybą morską. Polecam ją szczególnie z piekarnika lub grilla.  3 świeże makrele  sól pieprz oliwa z oliwek cytryna  3 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku pomidorki bazylia Umyj makrele, do wnętrza ryby włóż po gałązce rozmarynu, pocięty w plasterki czosnek. Na wierzch rozłóż pomidorki

AZgotuj!
Dorsz pieczony 120

szczypta cukru • tymianek Przygotowanie : Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę(...)plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut. Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami

KUCHNIA POLSKA
Zupa szpinakowa z łososiem 159

ziemniaki i smażyć razem przez kilka minut, aż poczujesz zapach pieczonych ziemniaków wlać bulion i gotować około 10 minut. Dołożyć szpinak i gotować następnie 10 minut w międzyczasie skropić rybę sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć po kilka minut z obu stron. Zostawić na patelni, ryba "dojdzie" i będzie soczysta w środku zupę zmiksować na krem. Doprawić(...)smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową rozlać na talerze, podawać z przygotowaną rybą. Można zupę zabielić śmietaną                                                                  SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wytrawny tort chlebowo-serowy 330

musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można go przygotować dzień wcześniej(...)obrałam ze skóry i bardzo dokładnie usunęłam wszystkie ości, roztarłam widelcem w misce. Jajko ugotowane na twardo obrałam ze skorupki, starłam na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodałam do ryby. Dodałam też twarożek, majonez, pieprz i sól. Dokładnie wymieszałam. Jeśli nie lubicie ryby to zamiast niej możecie wykorzystać dobrą szynkę albo jajka. Jak zrobić krem ogórkowy? Ogórka dokładnie umyłam. Starłam

Smaczna Pyza
Obsmażane jajka faszerowane wędzoną rybą 288

jednak strzał w dziesiątkę, dlatego postanowiłam, ze ten przepis, mimo "ostatniej chwili" pokażę Wam jeszcze przed świętami. Może i u Was w czeluściach lodówki czai się jakaś wędzona ryba? 😊 Składniki: 6 jajek około 200 g wędzonej ryby (użyłam makreli) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka ostrej musztardy świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta to oprószenia masło do smażenia Jajka(...)ugotować na twardo, wystudzić. Ostrym nożem przekroić na pół - razem ze skorupką. Wydrążyć ostrożnie, żeby nie połamać skorupek. Jajka rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce. Z wędzonej ryby usunąć ości i skórę. Rozdrobnić widelcem i połączyć z jajkami. Dodać szczypiorek, musztardę i pieprz. Wymieszać. Skorupki napełniać masą jajeczno-rybną. Oprószać bułką tartą i smażyć na maśle, na średnio rozgrzanej patelni

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania