ryba - 22624 przepisów (strona:356/1509)

Pieczony łosoś z pesto i brokułami 196

Pieczony łosoś to moja ulubiona ryba na obiad . Jeśli brakuje Wam motywacji do gotowania to pieczony łosoś z pesto i brokułami jest właściwym wyborem na szybki obiad . Latem jest to ulubiony obiad, bo nie wymaga dużego nakładu pracy i godzinnego siedzenia w kuchni. Wystarczy go lekko doprawić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pesto możecie kupić ale ja zawsze proponuję zmiksować(...)Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotuj pesto. Pokrój grubo bazylię. Włóż do malaksera, dodaj migdały czosnek i zmiksuj

codojedzenia
Mamo czy jadłaś już królika? Przepis w sam raz dla niemowlaka. Udziec z królika pieczony pod pierzynką z warzyw. Z cyklu czym za 204

widzimy duży wybór tego mięsiwa. Ja na początku też miałam opory. Przekonały mnie jednak wartości i witaminy ukryte w tym mięsku. Okazuje się, że królik może z powodzeniem zastąpić rybę. Jakość ryb w ostatnim czasie pozostawia wiele do życzenia, może warto więc urozmaicić nasz jadłospis? Jeżeli nie masz dostępu do świeżych i dobrych jakościowo ryb, królik jest zdecydowanie dla Ciebie

Krupeczki
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce 142

Czas odetchnąć od mięsa, więc postanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem , ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku

Kuchennyviral.pl
Rosół z makaronem i rybką 164

Rosołek,..ale tym razem z dodatkiem rybki. 30 dkg fileta z ryby 2 marchewki 10-15 dkg fasolki szparagowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 1-2 łyżki masła makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić.Pora i fasolkę pokroić.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i ryby] umieścić w garnku i zalać wodą.Gotować kilka minut, dodać(...)pokrojone kawałki ryby i gotować.Dodać masło,d oprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.W drugim garnku ugotować makaron.Do  talerzy nakładać ugotowany makaron i zalać rosołem, posypać koperkiem

Moje domowe kucharzenie
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 206

Kuchnia chińska dziś zawitała do mojej kuchni - jest zasmakuj kuchni chińskiej:) Cechą charakterystyczną kuchni chińskiej jest jej praktyczność i wykorzystanie lokalnych produktów. Na morskim wybrzeżu jada się ryby i owoce morza, w górach dziczyznę i inne dary lasu, np. grzyby. W okolicach Harbinu, gdzie jest za zimno by uprawiać ryż, z rosnących tam zbóż produkuje się mąkę i przyrządza pierożki(...)wygląd potrawy współgrał ze smakiem. Za najpopularniejsze chińskie danie uznaje się wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione ości, a krewetki

Zasmakuj Kuchni
Pstrąg na parze z koperkiem 176

pstrąg tęczowy łyżka oliwy z oliwek gałązka koperku ząbek czosnku plaster cytryny sól morska pieprz WYKONANIE: 1. Pstrąga umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Na bokach ryby zrobić kilka ukośnych nacięć. 3. Pstrąga natrzeć dokładnie oliwą i solą. 4. Do wnętrza ryby włożyć plaster cytryny i koperek, w nacięcia włożyć pokrojony w plasterki czosnek. 5. Ułożyć rybę

Atlas Smaków
Wigilia z Dietą Rozdzielną 151

Pierogi z kapustą lub kapustą i grzybami Kluski z makiem Zupa grzybowa z makaronem  Krokiety z grzybami i kapustą Paszteciki Kutia Łazanki z kapustą  Ciecieżyca à la ryba po grecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy np. 2 godziny i raczymy się tym co zawiera białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką(...)oleju Śledź w pomidorach Karp z chrzanem (lub inna ryba) Karp w galarecie Ryba po grecku Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą Godzinowo może wyglądać to tak: 18:00 - początek Wigilii  (przyjmuję średni czas rozpoczęcia, u jednych będzie  to 16:00, 17:00, a u innych dopiero 19:00) i najpierw posiłki węglowodanowe. 20:00 - Deserki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Fish cake- angielskie kotleciki rybne 167

Kiedy wyemigrowałam do UK nasłuchałam się jaka niedobra jest kuchnia brytyjska. Tłusta, z mała ilością warzyw, gdzie królują ziemniaki i ryba.... Zmieniłam zdanie kiedy to spróbowałam dobrze zrobionej , pysznie ugotowanej angielskiej kuchni. Tak samo jest z rodzimą kuchnia... Kupując pierogi z marketu nie ma czym się zachwycać(...)wszystko sami, od gravy (przepyszny sos) po gotowana szynkę. Zasmakowałam tam najlepszych fish cake na wyspach. Zrobić je można z każdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można smażyć na głębokim tłuszczu, na patelni jak tradycyjne kotlety, i można tez upiec

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Fish and chips 126

Bardzo, ale to bardzo mało romantyczne danie.  Smażona ryba w panierce piwnej. Moje ulubione. Tradycyjne. D o bólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich.  Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę.   Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach, jak i w dobrych(...)zmiksować. Nie dodawajcie od razu całej szklanki piwa. Najpierw dodajcie 3/4 i sprawdźcie gęstość ciasta. Ma być konsystencji gęstego jogurtu. Na rozgrzany, głęboki olej wkładajcie, zanurzone w cieście kawałki ryby i smażcie na złoty kolor. Odsączcie na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło z domowymi frytkami. Domowe frytki pieczone w piekarniku. Obierz odpowiednią dla was ilość ziemniaków i pokrój na paseczki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pasztet z halibuta i kalarepki 199

morza i przywiozłam pyszny kawałek wędzonego halibuta. Teraz robię pasztet często bo jest soczysty, wyrazisty w smaku a zarazem delikatny, dzięki kalarepie jest bardzo soczysty. Polecam gorąco każdemu wielbicielowi ryb a niejadkom też zasmakuje. Halibut to bardzo zdrowa ryba bo jest tłusta i zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych dobrze przyswajalnych przez organizm. Pasztet z halibuta i kalarepki. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Truskawkowy kisiel Omega-3 129

bananem i truskawkami.   Oprócz tego, że ziarenka siemienia to naturalny błonnik, zawierają też sporo Omega-3. Idealna sprawa dla osób, które tak jak ja nie jedzą zbyt dużo ryb. Kiedyś nie jadłam ich wcale, ale dałam się przekonać, że ryby są zdrowe. Tak naprawdę smakuje mi jednak tylko makrela i tuńczyk z puszki. Na szczęście jest sporo suplementów zawierających(...)kwasy Omega-3 pochodzące z ryb np. sklep.natural.pl. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Truskawkowy kisiel Omega-3 pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Pieczony łosoś z buraczanym purée i awokado 165

łyżeczki oleju kokosowego świeża kolendra do podania nierafinowana sól, pieprz i suszony imbir Skórkę z limonki drobno otrzeć, odłożyć. Filety z łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby polać połową łyżki soku z limonki, posolić, posypać pieprzem i suszonym imbirem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około(...)minut (w zależności od wielkości kawałków), aż ryba będzie przepieczona, ale pozostanie miękka i delikatna. Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Buraki obrać, przełożyć do naczynia i zblendować na purée. W niedużym garnuszku o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, wrzucić starty imbir i delikatnie przesmażyć przez kilkanaście sekund, dodać zblendowane buraki, całość gotować 1 – 2 minuty, doprawić solą, pieprzem

Even Better Food
Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich 300

źródło: cdc.ca Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji" uznawany jest za fundament kuchni śródziemnomorskiej.  Intensywny w smaku i aromatyczny pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze ukręcony sos jest tak gęsty, że można postawić w nim łyżkę.   Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji"  jest bardzo znany na terenach Morza Śródziemnego m.in. w Hiszpanii, Prowansji. Jest jednym(...)cytrynowego/limonkowego. Kolor sosu najbardziej zbliżony jest do żółtego. Warto wiedzieć, że np. wersja katalońska sosu nie zawiera żółtka. Z CZYM I JAK UŻYWAĆ Sos Aioli jest najlepszy do pieczonych ryb, drobiu, wołowiny, jagnięciny i jajek. Pasuje także do małż św. Jakuba i surowych warzyw. Można posmarować nim wierz dania i zapiec. Smaku sosu stanie się wtedy mniej czosnkowy, danie zostanie

Gotuję Testuję
Zupa rybno-ogórkowa z ziemniakami 150

zapraszam na kolejną zupkę, zanudzę Was tymi zupkami..ale jakoś nie mam kiedy opisać innych przepisów.Nigdy wcześniej nie gotowałam takiej zupki, a pomysł na dodanie ryby do zupki ogórkowej podpatrzyłam  tutaj. Jakość zdjęcia trochę marna, jakoś nie udało się lepiej zrobić, ale przynajmniej widać co nieco i wiadomo o co chodzi.Jak będę znów robić tą zupkę, to postaram(...)domowa vegeta Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rybę pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki, rybę dodać do gotującej się zupy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu wlać   zalewę z ogórków ,  śmietanę i w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania