ryba - 22624 przepisów (strona:353/1509)

Ditali z łososiem, papryką, cukinią i suszonymi pomidorami... 120

Ditali to charakterystyczny makaron (krótkie, niewielkie rureczki), który nadaje się idealnie, jako dodatek do zup. Albo dodatek do dzieci... ;) Wystarczy dorzucić 2-3 rodzaje warzyw, może trochę jakiejś ryby (tuńczyk, łosoś), dobrej oliwy, czy startego Parmezanu i obiad gotowy. I to w mniej-więcej 15 minut! A wszystko w wersji łatwej do pojadania małymi łapkami uzbrojonymi w łyżkę(...)smaku 3 czubate łyżki drobniutko startego Parmezanu Rozgrzej piekarnik do 180stC. Łososia ułóż na kawałku folii aluminiowej, wystarczajaco dużym, by można było spokojnie zawinąć brzegi, tworząc niewielki 'namiot' nad rybą. Pokrop oliwą i sokiem z cytryny i piecz przez około 20 minut, lub do czasu, aż ryba będzie gotowa. Można użyć od razu, lub zostawić w temperaturze pokojowej na czas

Lejdi of the house
Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku 173

Pyszne, zdrowe jedzenie dziś na talerzu. Dorada to niedoceniana ryba a jakże pyszna i zdrowa, warto ją zajadać, ma delikatny smak i soczyste mięso. Do ryby przepyszna sałatka z ziemniaków, polecam gorąco. Przepis na danie pochodzi z kuchni czarnogórskiej. Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ryba w sosie serowo-koperkowym 439

Rybę zazwyczaj jadamy pieczoną lub smażoną, zupełnie zapominając, że zrobiona w sosie jest równie smaczna!  300g filetów rybnych, u mnie dorsz 1 por 330g śmietany 18% 1 pęczek koperku  70g sera gorgonzola masło do smażenia sól, pieprz, papryka słodka 1. Rybę kroimy w większą kostkę. Por w krążki, koperek siekamy. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posoloną rybę

Szefowa kuchni
Dorsz zapiekany z dynią 177

Ostatnio coraz częściej wybieram ryby, a najbardziej uwielbiam właśnie dorsza. Dzisiaj prosty przepis, w sumie pomysł na szybkie danie obiadowe, które tak naprawdę robi się samo i nie wymaga zbyt wiele zachodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dorsza zapiekanego z dynią (1 porcja): 1 filet z dorsza garść pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 1/4 szklanki ryżu paraboiled 1/4 dyni(...)piżmowej Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy na nierówne kawałki. Dynię obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, na środek układamy rybę i obok układamy na ryż warzywa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, polewamy dość obficie oliwą z oliwek. Szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy folię

Delusional Trine
Ziemniaki ze śledziem 108

wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 – 20 minut. Można ziemniaków nie podpiekać, tylko podać prosto z wody, jak również można ziemniaki upiec nie gotując ich wcześniej. Rybę rozdrobnić, przy okazji usuwając z niej ości. Gotowego ziemniaka przekroić w poprzek, ułożyć na talerzu. Na każdej polówce ułożyć masło   posypać startym serem. Widelcem lekko rozgnieść ziemniaki. Następnie(...)ułożyć na nich rybę. Na rybie położyć śmietanę. Na śmietanie ułożyć kawior. Ewentualnie można posypać solą. zastawa

królestwo garów
Grillowany pstrąg tęczowy 162

tych najprostszych daniach siła. Pstrąg sam w sobie jest mega pyszną rybą więc stwierdziłam że nie popsuję go za bardzo i tylko go grillowałam. Odpowiednie dodatki zrobiły swoje, zapraszam. Jadacie ryby? Grillowany pstrąg tęczowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 132

zmienią ich smaku, ale utną zbędne kilokalorie. Nadal będziemy się cieszyć, że nasze żywienie jest prawidłowe nawet w ciągu tych 2-3 dni. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? Ryba Tradycyjnie rybę na stole wigilijnym podajemy w panierce, smażoną w dużej ilości tłuszczu. Jak to zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii

Truskawkowa Fiesta
Potrawy wigilijne 223

PRZEPIS TUTAJ   7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami   *** Sałatka z tuńczyka. PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka nicejska z wędzonym łososiem PRZEPIS TUTAJ   8. Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ   9. Ryba w zalewie octowej. Przepis: Ryba z warzywami w zalewie   10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ

Blog z Apetytem
Empanadas z kurczakiem i panamskie wakacje 187

lokalne przysmaki? Co jada się w Panamie? Panamska kuchnia niewiele się różni od standardowej kuchni południowoamerykańskiej. Jest tylko odrobinę mniej pikantna. Jej podstawę stanowi kurczak, owoce morza, kukurydza i ryby. Popularnymi daniami są: frytki robione z yuki, patacones (placki z platanów), dania z fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba po grecku 219

Wiadomo, na wigilijnym stole musi pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią. Skąd nazwa ryba po grecku? Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis(...)temat tego, co serwuje się gdzieś w cieniu Akropolu. Scheda po czasach, kiedy podróżowanie w tamte rejony świata nie było tak proste. Właściwie jaka by nie była historia ryby po grecku, nic nie zmieni faktu, że jest to naprawdę pyszne danie i jeśli do tej pory go nie przygotowywaliście, koniecznie to zmieńcie. Więcej

Okolice Palnika
Śledzie w śmietanie z koperkiem 147

Ryby podczas Świąt Bożego Narodzenia często goszczą na naszych stołach. Z chęcią sięgamy po śledzika w różnych wydaniach i z pewnością i na moim stole ich nie zabraknie. Bardzo proste połączenie śledzia i sosu koperkowego poleca się na Świąteczny stół. Składniki: - 1/2 kg filetów śledziowych  Sos: - 6 łyżek majonezu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki oleju rzepakowego  SemCo(...)czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - koper - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - sól - pieprz 1. Ryby moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, odlewamy wodę i kroimy je na plastry. 2. Drobno kroję cebulę, czosnek oraz koper. Łącze ze sobą wszystkie składniki na sos, mieszam i polewam ryby ułożone na półmisku. Wierzch posypuję dodatkowo koperkiem i cebulą, odstawiam

Apetyczna babeczka
Makaron z pieczonym łososiem 115

niczym wyciągnięte z restauracyjnej karty, a zarazem proste i można je przygotować samemu w domowym zaciszu. Łososia jeżeli tylko jest świeży i dobrej jakości nie można zepsuć. Ta elegancka ryba wybacza większość błędów kulinarnych i pomimo braku doświadczenia zawsze się udaje, a kocha ją praktycznie każdy. Z kolei czarny makaron świetnie komponuje się z mięsem ryb oraz sprawia, że całość(...)smaku wersja makaronu zadowoli podniebienia nawet najbardziej wrażliwych wielbicieli dobrego smaku. Składniki (4 porcje): Makaron: 250 g czarnego makaronu tagliatelle (u mnie barwiony sepią, który doskonale komponuje się z rybami i owocami morza) 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki

Fitsweet.me
Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim 138

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim Składniki: Dorsz – 500g Marchew – 5 sztuk Pietruszka – 3 sztuki Seler – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Oliwa z oliwek – 2 łyżki Przecier pomidorowy – 250g Sól, pieprz(...)czosnek Papryczka chili – szczypta Ciasto francuskie – jedno opakowanie Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w krążki. Wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. W naczyniu

Kuchnia Bon Appetit
Filet z dorsza w koperkowej panierce 167

Smażoną, panierowaną rybę zna każdy z nas. Ryba lubi towarzystwo kopru i cytryny, postanowiłam więc wykorzystać to dodając koperek do panierki. Po usmażeniu skrapiamy ją cytryną, najlepiej smakuje z frytkami i surówką z kiszonej kapusty:).  2 rybne filety bez skóry, u mnie dorsz 1/2 szklanki bułki tatej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 pęczek koperku  1 jajko  sól(...)pieprz cytryna olej  1. Bułkę tartą mieszamy z mąką kukurydzianą i posiekanym drobno koperkiem. W drugiej misce widelcem rozmącamy jajko.  2. Rybę nacieramy solą i pieprzem. Maczamy w jajku, panierce, ponownie w jajku i panierce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Przed podaniem skrapiamy cytryną

Szefowa kuchni
Fish and chips 169

Składniki: ok. 4 płatów ulubionej ryby 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szkl mleka 1 jajko 6 ziemniaków olej do smażenia Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki ok 7 cm długości. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz wymieszać. Następnie dodać mleko i jajko, wymieszać i odstawić(...)czasie odtoczyć rybę w cieście i smażyć na oleju. Po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym.  Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i smażyć na oleju

Olga Piecze i Gotuje

Proponowane wyszukiwania