Składniki (na 1 porcję – 4 kotlety) - 1/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 45 g), - mała cebula (ok. 70 g), - 150 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj, miruna), - łyżka oleju (ok. 10 g), - łyżka bułki tartej (ok. 11 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - 2 łyżki koperku (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę jaglaną dokładnie(...)płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Rozdrabiamy cebulę i filet rybny. 3. Mieszamy cebulę z rybą, olejem, bułką tartą, musztardą, koperkiem, ugotowaną kaszą jaglaną, szczyptą soli i pieprzu. 4. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem. 5. Kotlety pieczemy w 200 stopniach
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachŁosoś norweski to jedna z moich ulubionych ryb. Grillowany, pieczony, ugotowany na parze - zawsze smakuje wybornie :) Jest prosty w przygotowaniu a na prawdę bardzo smaczny i przy tym zdrowy. Po całym tym świątecznym szaleństwie czas na coś lżejszego :) Proponuję Wam przepis na łososia norweskiego grillowanego na patelni bez tłuszczu. Potrzebujemy: Ryba: filet łososia norweskiego, musztarda francuska, sok z limonki, sól(...)której jest skóra - ok. 8 minut. Następnie odwracam go i daję mu jeszcze ok. 6 minut aby grillował się również po drugiej stronie. Pamiętajmy, że jest to delikatna ryba i potrzebuje na prawdę niewiele czasu na przygotowanie. Do jogurtu dodaję sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek. Najlepiej przygotować go ok. 1 godzinę wcześniej i pozostawić w lodówce. Wtedy smaki idealnie
Przepis na Dzień DobryRyba w nie co innym wydaniu. Rybę układamy między dwoma warstwami farszu ze szpinaku, dzięki czemu jest soczysta. Doskonale smakuje podana z ryżem. Możemy ryż ugotować z dodatkiem przyprawy curry, wtedy będziemy mieć ryż w kolorze żółtym. Zachęcam do wykorzystania podczas zbliżających się świąt:) Składniki 2 filety rybne,najlepiej świeże ( nasze ulubione) paczka mrożonego … Czytaj dalej Ryba w cieście
gotuj ze mnąporcji. Delikatnie podsyp solą i białym pieprzem. Smaż na patelni z obu stron na oleju rzepakowym, aż zarumieni się. Pod koniec smażenia, przez ok. 1 minutę podlewaj rybę zebranym olejem na patelni. 3 Rybę podawaj z kiszoną kapustą, posypaną grzybami zmielonymi w młynku do kawy. Artykuł Dorsz z kiszoną kapustą w pomidorach pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliicytryny 5 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 180g pomidorów z puszki w kawałkach 3 łyżki kopru 3 łyżki oleju 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Rybę oczyścić, umyć i wyfiletować. Filety z karpia odłożyć na bok, a grzbiet, skórę i głowę ryby przełożyć do garnka. Następnie zalać 1,5 l zimnej wody, dodać po 2 liście laurowe(...)całego selera, pomidory z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3 l). Całość zagotować i gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i gotować aż kawałki karpia się sparzą. 6. Na samym końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekanym koprem
Szalona Kuchnia Ewelinysię trafi. Tym razem była to ikra, a więc śledziowy kawior, który bardziej lubimy. Nie tylko niesamowicie podbija on smak, ale też nadaje paście fajną strukturę. Jeśli naprawdę lubicie ryby, będziecie zachwyceni. Składniki: 1 pikling, średnia cebula, łyżka majonezu, łyżka musztardy, świeżo mielony czarny pieprz. Zrób tak: z ryby usuń głowę i skórę, wyjmij ikrę, oczyść z błonek innych wnętrzności
Kulinarna PolskaPstrąg jest najpopularniejszą rybą w Polsce. Jest pyszny, zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Uważam, że pstrąg pieczony z warzywami to jedna z najlepszych propozycji na obiad z wykorzystaniem tej ryby. Pstrągi pieczone z warzywami można zajadać bez żadnych dodatków. Z dwóch ryb i warzyw otrzymasz cztery porcje obiadowe
AniaGotuje.plWspaniała, wędzona ryba maślana zagościła w mojej kuchni, kawałek zużyłam na zrobienie tej przepysznej pasty. Prawie wcale nie ma przy niej pracy a efekt rewelacyjny, pasta jest idealna. Dodatek pieprzu czerwonego tylko podkręca delikatny smak pasty, spróbujcie proszę. Pasta śniadaniowa z ryby i awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZrób tak: z łososia zetnij skórę (jeśli jest). Następnie mięso pokrój wzdłuż na około 0,5 cm pasy. Dopraw solą i pieprzem. Jajko roztrzep ze szczyptą curry. Każdy kawałek ryby panieruj w mące, a następnie w jajku i smaż na oleju – najlepiej głębokim. Chrust zjedliśmy z sałatką z komosy ryżowej, pomidorów i rukoli. Artykuł Chrust z łososia. Nowy przepis(...)rybę pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaBardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z ryby. łososia pokroić na paski szerokości 4-5 cm. Tą grubszą część łososia przeciąć na pół tworząc cieńsze paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać płaty łososia w marynacie. Zostawić tak na 15 minut. Roladki
Kuchnia PokoleńGrillowana ryba to dla mnie najszybszy obiad pod słońcem a do tego pyszny i zdrowy. Zakupiłam pachnące i świeże tuszki sandacza i żal było ich pędem nie grillować. Obiad wyszedł znakomity i każdemu polecam. Wiosną wsadziłam w gródku małą kępkę trawy cytrynowej a teraz mam jej gąszcz, stąd tez pomysł aby zapakować ją do ryby - dobry pomysł. Sandacz z grilla
Moje Małe CzarowanieTrewal to pyszna i mięsista ryba, wędzona smakuje super. Ryby są zdrowe i warto je zajadać przy każdej okazji czy to smażone, grillowane czy wędzone albo tak jak ja w postaci pasty. Świeży, wędzony trewal smakuje wybornie, jest soczysty i pyszny, polecam. Pasta rybna z kiszoną cytryną . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWymieszać. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety łososia włożyć do miski z marynatą. Pozostawić na ok. 30min. Jeśli marynata nie zakrywa całego mięsa - w połowie czasu – przerzucić mięso ryby na drugą stronę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z zimną i osoloną wodą. Zagotować (ale nie gotować). Zaraz po tym gdy woda zawrze, zdjąć(...)dodać tymianek i skórkę z cytryny. Posolić. Przemieszać. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec ziemniaki 20-30 min. aż zmiękną i lekko się zrumienią. Filety ryby wyjąć z marynaty, osuszyć, posolić. Na ziemniaki ułożyć kawałki zamarynowanego łososia, oraz kilka plasterków cytryny i wstawić do pieca na ok. 10 min. Następnie przełożyć rybę na drugą
cucinareZrób tak: z łososia zetnij skórę (jeśli jest). Następnie mięso pokrój wzdłuż na około 0,5 cm pasy. Dopraw solą i pieprzem. Jajko roztrzep ze szczyptą curry. Każdy kawałek ryby panieruj w mące, a następnie w jajku i smaż na oleju – najlepiej głębokim. Chrust zjedliśmy z sałatką z komosy ryżowej, pomidorów i rukoli. Artykuł Chrust z łososia. Nowy przepis(...)rybę pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska