wręcz przeciwnie – sałatkę trzeba będzie trochę odsolić. Dodajemy pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem, olej sezamowy, cebulkę prażoną oraz podprażony na suchej patelni sezam. Sałatkę delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Sposób na makrelę wędzoną na zimno jest w zasadzie bardzo prosty. Po upieczeniu, robimy z niej pyszną sałatkę, którą podajemy na świeżutkich, pełnoziarnistych, sezamowych bułeczkach lub rogalikach
mojewypiekiinietylkołyżeczka czerwonej pasty curry - 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru - 1 czerwona cebula - 1 szalotka - 1 zielona papryczka (ostra) - 1 puszka kiełków fasoli mung - 250ml wywaru z warzyw lub ryb - sok z ½ limonki - 3 łyżki mleka kokosowego - makaron chow mein (2 op., jak na zdjęciu) - kolendra (najlepiej świeża, ja miałam suszoną) - suszone chili w plasterkach (opcjonalnie) - olej kokosowy Jeżeli(...)tego stołu, nikt głodny nie odejdzie. Kto nie przepada za krewetkami może je śmiało zastąpić tofu lub filetem drobiowym. Komu nie odpowiada tofu, czy kurczak, może go zastąpić rybą… Smacznego. Wydrukuj przepis The post Makaron chow mein z krewetkami na ostro appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkorobię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni. Składniki: 500 g fileta z morszczuka lub dorsza
Ala piecze i gotujewidzicie, kiszonej cytryny nie żałowałam:) Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:) P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano
Chilli Czosnek i Oliwarazu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda, że tak rzadko robię rybkę na obiad. Przy tej okazji zastanawiam się jakie inne suszone zioła stosujecie do ryb? Ja zastosowałam cytrynowy pieprz, cząber, gorczycę, estragon, koperek. A Wy? Składniki dla 2 osób: 2 filety z dorsza 2 filety ze śledzia 1 duża czerwona papryka 2 cebule
Bon Appetit Małgorzatypapryka - ilość do smaku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Studzimy. 2. Dokładnie oczyszczamy rybę z ości. 3. Cebulę drobno siekamy. 4. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. 5. Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy. 6. Dodajemy(...)przyprawy i koncentrat pomidorowy. 7. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i rybę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Smacznego!!! Źródło: Gotowanie z pasją
Kuchnia domowa AniChoć częściej publikuję dania mięsne to ryby także pojawiają się na moim stole (i to nie w wersji panierowanych kotletów), więc dziś mam dla Was właśnie taką prostą propozycję z nimi w roli głównej. Makaron, śmietana, koperek i łosoś – te 4 składniki stworzą nam pyszne danie, które można zrobić szybko, gdy nie ma się za dużo czasu
Fabryka pomysłówkapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła. 4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć. 5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano
NA MOIM TALERZUpolać z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 10 do 15 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą
Stare Garynocy spędzonej w lodówce. Smaki się przegryzły, zupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam! składniki ( 4 spore porcje) 400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) 3 - 4 łodygi selera naciowego 2 x 400 g pomidorów z puszki 1/2 cebuli 2 - 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być
Stare Garywywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. (za Wikipedią). Różne są przepisy, ja „pogrzebałam” łososia w zalecanych tradycyjnych składnikach, ale dodałam jeszcze skórkę z cytryny
UgotujmyTo.plMając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie , śmietanie , oleju , z rodzynkami w curry , z jabłkami i buraczkami , po sułtańsku , sałatka ze śledzi i śledzie
UgotujmyTo.plMożesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut . Ugotuj makaron wg zaleceń na opakowaniu. Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto wrzuć do malaksera i zmiksuj na masę. Ja nigdy nie miksuję na całkowicie gładką masę(...)łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój na porcje łososia i ułóż na makaronie. Polej rybę przygotowanym wcześniej sosem żurawinowym. Udekoruj kawałkiem cytryny. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypapryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak pomidorów i czerwonej papryki. Delikatny w smaku dorsz i malutkie krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak(...)pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy", a na koniec rybę i krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 500 g filetów z dorsza 250 g krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych) 2 czerwone cebule 1 czerwona paryka 1 puszka pomidorów
Słodko-Słony Świat Ilony