rosół - 7627 przepisów (strona:398/509)

Barszcz czerwony do słoików 310

plastry ok 1 cm wymieszać z octem ,cukrem i solą(płaska łyżeczka) przykryć i odstawić na noc (można czasami przemieszać) na drugi dzień z pozostałych warzyw gotujemy wywar,jak rosół tylko n=bez mięsa, jak już sie porządnie pogotuję-ok 90min to dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku

Swojskie jedzonko
Zupa krem z kalafiora 149

dyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak 500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego lub 1 bulion warzywny Winiary 100 ml śmietanki sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy drobno posiekaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem jarzynowa z dynią 130

Lubczyk, liścia laurowego, ziele angielskie i natkę wsadzić do woreczka z gazy jałowej :) wtedy nie będzie nam sprawiało problemu wyłowienie przed zmiksowaniem. Gotujemy na małym ogniu. Prawie jak na rosół. Mamy wydobyć z warzyw pełnie smaku. Na koniec pozostaje nam zmiksować zupę blenderem. Dobrze jest też przecedzić ją przez np. w moim przypadku sitko

ClauditteMissCooking
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 161

wersja barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce są zdecydowanie mniej zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym

Karo in the Kitchen
Risotto z kurczakiem 144

kurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z porem oraz  połową marchwi. Następnie kroimy pierś w kostkę i na dużej głębokiej patelni ją podsmażamy

Gotowanie...to proste !
Domowe flaki wołowe 142

Uwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach lub mrożone. Ale te domowe są najlepsze. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu gotowało się żołądki wołowe, potem czyściło, kroiło w paski i gotowało pyszne flaczki z dużą ilością białych warzyw na ostro. Niestety

Ewa w kuchni
Galareta z kurczaka do słoików 149

Zalać wodą dodać w całości marchew seler ,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki  selera i lubczyku  • Dodać sól pieprz wg swojego smaku  • Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu  aż mięso będzie miękkie 2. • Miękkie mięso obrać z kości podzielić do  wyparzonych suchych słoiczków  • Dodać do każdego słoiczka kilka plastrów  marchwi

W królestwie smaków Beaty
Łosoś w galarecie 110

wloszczyznę ,przyprawy , cebulę i gotuję .Gdy warzywa są na pół twarde wkładam głowę i płetwy, zmniejszam ogień ( przy ostrym ogniu wywar z mętnieje) Wywar musi gotować się podobnie jak rosół - wolniutko. Po 30 minutach ,wyciągam włoszczyznę i wkładam dzwonka łososia , gotuje je ok 10  minut . Po wyciągnięciu usuwam ości i skórę . Ukladam na głębokim półmisku . Próbuje wywar najczęściej trzeba

Eli Gotowanie
Komunistyczne śniadanie -1 143

wszystko co ta Pani w swoich restauracjach bez użycia konserwantów , proszkowych wzmacniaczy i było smacznie ,bardzo smacznie. Sztuczki kulinarne , jakie stosuje Pani o której piszę , typu podpalanie cebuli do rosołu, zabarwianie barszczu cukrem i smażoną cebulą ,wklepywanie przypraw w mięso przed smażeniem itp. to stosowały wszystkie bez wyjątku gotyjące w domu osoby i nie potrzebowały do tego studiów

Eli Gotowanie
Makaron domowy 223

mejla od Kasi z zapytaniem ,czy potrafię zrobić makaron rosołowy . Taki jak to kiedyś robiło się w niedziele . Myślę że potrafię . Zawsze robię je sama. Nie wyobrażam sobie dobrego rosołu z kupowanym makaronem . Nawet tym najdroższym-markowym. Składniki 1/2 kg mąki  3 jajka 1 szklanka mleka (mleko daje twardość ) 1/2 łyżki soli Wykonanie Krok

Eli Gotowanie
Biała kiełbasa 169

Podzielić na małe kiełbaski .  Krok 5 . Zagotować wodę ( w dużym garnku ) . Włożyć kiełbaski i zmniejszyć ogień . Kiełbasy nie można gotować tylko ją zaparzyć . ( wygląda to jak gotowanie rosołu ,czyli takie pyrkanie)  Krok 6 . Po 25 minutach wyjąć kiełbaski i ostudzić

Eli Gotowanie
Szynka 148

godziny do lodówki. Krok 4 . Następnego dnia zapeklowaną szynkę zawinąć ściśle w folię spożywczą i włożyć do gotującej się wody  . Zaparzać 2 godziny na małym ogniu (jak rosół) Po tym czasie wyłączyć ogień i szynkę zostawić do wystygnięcia. Nie wędzę szynki ,ponieważ jest to zbyt kłopotliwe i nie potrzebne. Smak jest idealny

Eli Gotowanie
Schab w galarecie 205

Składnki 1 kg schabu  2 l. mleka sól ,pieprz  słoiczek chrzanu utartego 4 łyżki  czubate majonezu żelatyna 1 l bulionu warzywnego lub rosołu Wykonanie Krok 1 . Przyrządzić schab- sposób tu  Schab w mleku Krok 2 . Dwie łyżki  żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, odstawić do ostygnięcia Krok 3 .  Do miseczki przełożyć utarty chrzan

Eli Gotowanie
Filet faszerowany warzywami 134

pojedyńcze  filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka  wody lub rosołu oliwa  Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól ,pieprz Wykonanie Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę

Eli Gotowanie
Zrazy z mielonej wieprzowiny. 152

ogórek . Uformować wałek ( cygaro) . I tak do wyczerpania mięsa. Krok 5 . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej strony na rumiano .  Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę wody lib rosołu i poddusić ok 10 minut na wolnym ogniu.  Można je podawać na ciepło np. z sosem grzybowym ale również smakują na zimno

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania