plastry ok 1 cm wymieszać z octem ,cukrem i solą(płaska łyżeczka) przykryć i odstawić na noc (można czasami przemieszać) na drugi dzień z pozostałych warzyw gotujemy wywar,jak rosół tylko n=bez mięsa, jak już sie porządnie pogotuję-ok 90min to dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku
Swojskie jedzonkodyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak 500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego lub 1 bulion warzywny Winiary 100 ml śmietanki sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy drobno posiekaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubczyk, liścia laurowego, ziele angielskie i natkę wsadzić do woreczka z gazy jałowej :) wtedy nie będzie nam sprawiało problemu wyłowienie przed zmiksowaniem. Gotujemy na małym ogniu. Prawie jak na rosół. Mamy wydobyć z warzyw pełnie smaku. Na koniec pozostaje nam zmiksować zupę blenderem. Dobrze jest też przecedzić ją przez np. w moim przypadku sitko
ClauditteMissCookingwersja barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce są zdecydowanie mniej zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym
Karo in the Kitchenkurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z porem oraz połową marchwi. Następnie kroimy pierś w kostkę i na dużej głębokiej patelni ją podsmażamy
Gotowanie...to proste !Uwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach lub mrożone. Ale te domowe są najlepsze. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu gotowało się żołądki wołowe, potem czyściło, kroiło w paski i gotowało pyszne flaczki z dużą ilością białych warzyw na ostro. Niestety
Ewa w kuchniZalać wodą dodać w całości marchew seler ,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki selera i lubczyku • Dodać sól pieprz wg swojego smaku • Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie 2. • Miękkie mięso obrać z kości podzielić do wyparzonych suchych słoiczków • Dodać do każdego słoiczka kilka plastrów marchwi
W królestwie smaków Beatywloszczyznę ,przyprawy , cebulę i gotuję .Gdy warzywa są na pół twarde wkładam głowę i płetwy, zmniejszam ogień ( przy ostrym ogniu wywar z mętnieje) Wywar musi gotować się podobnie jak rosół - wolniutko. Po 30 minutach ,wyciągam włoszczyznę i wkładam dzwonka łososia , gotuje je ok 10 minut . Po wyciągnięciu usuwam ości i skórę . Ukladam na głębokim półmisku . Próbuje wywar najczęściej trzeba
Eli Gotowaniewszystko co ta Pani w swoich restauracjach bez użycia konserwantów , proszkowych wzmacniaczy i było smacznie ,bardzo smacznie. Sztuczki kulinarne , jakie stosuje Pani o której piszę , typu podpalanie cebuli do rosołu, zabarwianie barszczu cukrem i smażoną cebulą ,wklepywanie przypraw w mięso przed smażeniem itp. to stosowały wszystkie bez wyjątku gotyjące w domu osoby i nie potrzebowały do tego studiów
Eli Gotowaniemejla od Kasi z zapytaniem ,czy potrafię zrobić makaron rosołowy . Taki jak to kiedyś robiło się w niedziele . Myślę że potrafię . Zawsze robię je sama. Nie wyobrażam sobie dobrego rosołu z kupowanym makaronem . Nawet tym najdroższym-markowym. Składniki 1/2 kg mąki 3 jajka 1 szklanka mleka (mleko daje twardość ) 1/2 łyżki soli Wykonanie Krok
Eli GotowaniePodzielić na małe kiełbaski . Krok 5 . Zagotować wodę ( w dużym garnku ) . Włożyć kiełbaski i zmniejszyć ogień . Kiełbasy nie można gotować tylko ją zaparzyć . ( wygląda to jak gotowanie rosołu ,czyli takie pyrkanie) Krok 6 . Po 25 minutach wyjąć kiełbaski i ostudzić
Eli Gotowaniegodziny do lodówki. Krok 4 . Następnego dnia zapeklowaną szynkę zawinąć ściśle w folię spożywczą i włożyć do gotującej się wody . Zaparzać 2 godziny na małym ogniu (jak rosół) Po tym czasie wyłączyć ogień i szynkę zostawić do wystygnięcia. Nie wędzę szynki ,ponieważ jest to zbyt kłopotliwe i nie potrzebne. Smak jest idealny
Eli GotowanieSkładnki 1 kg schabu 2 l. mleka sól ,pieprz słoiczek chrzanu utartego 4 łyżki czubate majonezu żelatyna 1 l bulionu warzywnego lub rosołu Wykonanie Krok 1 . Przyrządzić schab- sposób tu Schab w mleku Krok 2 . Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, odstawić do ostygnięcia Krok 3 . Do miseczki przełożyć utarty chrzan
Eli Gotowaniepojedyńcze filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka wody lub rosołu oliwa Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól ,pieprz Wykonanie Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę
Eli Gotowanieogórek . Uformować wałek ( cygaro) . I tak do wyczerpania mięsa. Krok 5 . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej strony na rumiano . Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę wody lib rosołu i poddusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Można je podawać na ciepło np. z sosem grzybowym ale również smakują na zimno
Eli Gotowanie